Семінарія
Набуття духовного знання, частина 3: прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел


“Набуття духовного знання, частина 3: прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Набуття духовного знання, частина 3: прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Набуття духовного знання, частина 3

Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

Зображення
Фіджі: вивчення Писання

Одна з цілей опанування доктрини—допомогти вам вивчати та застосовувати принципи набуття духовного знання. Цей урок може допомогти вам зрозуміти, наскільки важливо шукати істину в джерелах, які Небесний Батько та Ісус Христос із любов’ю підготували для нас.

Джерела мають значення

Зображення
Проєкт стосовно чистої води

Задумайтесь на мить про значення води у вашому житті.

  • Коли наявність води має для вас найбільше значення?

  • Чому джерело води, яку ви п’єте, є важливим?

Пошук істини може бути подібний до пиття води: джерело має значення. Подумайте про джерела, до яких ви звертаєтеся, коли у вас виникають запитання або проблеми. Наскільки ви впевнені в тому, що ці джерела дають правдиві відповіді?

Пошук відповідей у надійних джерелах може привести до пізнання істини і запобігти тому, щоб бути обдуреними помилковими ідеями. Ми не завжди можемо розпізнати, коли джерела містять дезінформацію. Деякі джерела можуть бути навіть розраховані на те, щоб викликати недовіру, страх і сумніви. Небесний Батько бажає відповісти на ваші щирі запитання, тому надав надійні джерела, щоб спрямовувати вас. Цей урок призначений для того, щоб допомогти вам дізнатися про божественно призначені джерела й шукати відповіді у них.

Пошук істини

У Книзі Мормона чоловік на ім’я Шерем протистояв Якову, братові Нефія, намагаючись “похитнути [Якова] у вірі” (Кн. Якова 7:5). Шерем стверджував, що Яків навчав хибному вченню про Ісуса Христа: “Жоден з людей не знає такого; він не може розповідати про те, що настане” (Кн. Якова 7:7). Яків відповів, заявивши, звідки він знає істину про майбутнього Спасителя.

Прочитайте Кн. Якова 7:8–12 і знайдіть джерела, які допомогли Якову дізнатися про Ісуса Христа.

  • Чому, на вашу думку, Яків довіряв, що ці джерела несуть істину?

Прочитайте абзаци 1, 11–12 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ (2022), щоб знайти інформацію про джерела, з яких можна отримати знання. Ви можете позначити важливі для вас слова і фрази.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на наведені далі запитання:

  • На що ви звернули увагу в цих абзацах?

  • Яким чином інформація, яку ви знаходите в джерелах, залежить від джерел, в яких вона знайдена?

  • Як божественно призначені джерела демонструють любов Небесного Батька та Ісуса Христа до нас?

Використання божественно призначених джерел.

Книга Мормона. Посібник для вчителя(2024)—“Набуття духовного знання, частина 3”

На попередньому уроці був представлений Андрій, який поставив таке запитання: “Якщо люблячий Бог дійсно існує, чому тоді Він дозволяє, щоб люди страждали?” Щоб попрактикуватися у пошуку істини в божественно призначених джерелах, виділить кілька хвилин, щоб виконати принаймні два з наведених далі завдань. Напишіть те, про що ви дізналися, у своєму щоденнику навчання.

  1. Батьки й провідники Церкви: надішліть повідомлення із запитанням Адрія батькам або провіднику Церкви і поясніть, що ви обговорюєте це запитання в семінарії й бажаєте знати, що вони думають із цього приводу.

  2. Молитва: в особистій молитві подумки попросіть у Господа проводу і натхнення від Святого Духа з цього питання. Запишіть думки та почуття, які виникають у вас.

  3. Писання: знайдіть уривки з Писань, які можуть допомогти Адрію. Наприклад, ви можете прочитати в Книзі Мормона про людей Алми, які зазнали фізичне страждання у полону (див. Мосія 23:21–23; 24:8–15).

  4. Господні пророки: знайдіть пророче висловлювання, яке може допомогти Адрію. Наприклад, прочитайте наведене далі висловлювання старійшини Джозефа Б. Віртліна (1917–2008),з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

    “Навчатися жити в часи розчарування, страждання і смутку,—це ніби курс програми навчання за місцем роботи. Ці переживання, хоч їх часто і важко знести, абсолютно необхідні для поглиблення нашого розуміння, зміцнення характеру та розвитку співчуття до інших людей.

    Ісус Христос багато страждав, і саме тому Він розуміє наші страждання. Він розуміє наш біль. Тож і ми переживаємо труднощі, щоби розвинути співчуття до інших і краще розуміти їх” (Джозеф Б. Віртлін, “Хай станеться, що станеться, і радій цьому”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, с. 27).

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

  • Чого вас навчили ці джерела, чим ви хотіли б поділитися з Адрієм?

  • Чого ви навчилися, що вплине на те, як ви шукатимете відповіді на важкі запитання?

Запитання душі

Старійшина Девід А. Беднар,з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, назвав важкі запитання й занепокоєння у житті “запитаннями душі” (див. “Коли б то були ви пізнали Мене”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, с. 103). У своєму щоденнику для навчання запишіть деякі “запитання душі”. Це можуть бути запитання, які є у вас, або запитання, які можуть виникнути у ваших друзів або членів сім’ї.

Виберіть запитання, для розуміння якого вам потрібна допомога Небесного Батька. Виділіть деякий час на пошук подальшого розуміння з божественно призначених джерел. Просіть проводу Святого Духа і записуйте у своєму щоденнику для навчання розуміння, яке ви отримуєте.

Ви можете розпочати свій пошук на сайті ChurchofJesusChrist.org, у додатку Євангельська бібліотека, або у випусках церковних журналів з конференцій, щоб знайти слова церковних провідників, які відповідають на ваше запитання. Путівник по Писаннях, покажчик до трикнижного видання, також може допомогти визначити корисні уривки з Писань.

Зображення
Хлопчик, що сидить на підлозі з ноутбуком, навколо нього різні книги, блокноти, щоденники й журнали.

Пам’ятайте, що пошук відповідей на духовні запитання вимагає часу. У міру того, як ви слідуватимете Господньому зразку набуття духовного знання, Святий Дух може вчити вас “рядок за рядком, … тут трохи і там трохи” (2 Нефій 28:30). Шукайте можливостей поділитися тим, що ви дізналися, з членами сім’ї або церковними провідниками.