2020
Був хліб
November 2020


Був хліб

Намагаючись бути матеріально підготовленими, ми будемо більш упевнено протистояти життєвим труднощам.

Ще до обмежень на подорожування, спричинених нинішньою пандемією, я повертався додому з-за кордону після виконання доручення. Через плутанину в розкладі мені довелося чекати пересадки на наступний рейс в неділю. У мене був час, щоб відвідати причасні збори в місцевому приході, де я також мав змогу поділитися коротким посланням. Після зборів до мене підійшов один сповнений ентузіазму диякон і запитав, чи знаю я Президента Нельсона і чи мав коли-небудь нагоду потиснути йому руку. Я відповів, що дійсно з ним знайомий і що потискав йому руку і, будучи членом Верховного єпископату, я маю нагоду зустрічатися з Президентом Нельсоном і його радниками по кілька разів на тиждень.

Той юний диякон потім сів на стілець, підняв руки вгору і вигукнув: “Це найвеличніший день у моєму житті”! Брати і сестри, я мабуть не буду піднімати руки і вигукувати, але я безмежно вдячний за сучасного пророка і за скерування, які ми отримуємо від пророків, провидців та одкровителів, особливо у ці важкі часи.

З початку часів Господь дає настанови, щоб допомогти людям підготуватися духовно й матеріально до лихоліть та випробувань, які, як Він знає, обов’язково настануть у цьому земному існуванні. Часи лихоліть можуть наставати в особистому житті чи мати загальний характер, втім Господнє скерування буде надавати захист і підтримку відповідно до того, наскільки ми до Нього дослухаємося і діємо згідно з Його порадою. У книзі Буття міститься чудовий приклад, з якого ми дізнаємося про Йосипа з Єгипту і його натхненне пояснення сну фараона.

“І сказав Йосип до фараона: … Що Бог робить, те Він звістив фараонові. …

Ось приходять сім літ, великий достаток у всім краї єгипетськім.

А по них настануть сім літ голодних, і буде забутий увесь той достаток в єгипетській землі, і голод винищить край” 1 .

Фараон послухався Йосипа, відреагував на те, що Бог показав йому уві сні, та негайно розпочав підготовку до майбутніх подій. У Писаннях далі сказано:

“А земля в сім літ достатку родила на повні жмені.

І зібрав він усю їжу семи літ. …

І зібрав Йосип збіжжя дуже багато, як морський пісок, аж перестав рахувати, бо не було вже числа” 2 .

Як тільки минули сім літ достатку, ми читаємо, що “зачали наступати сім літ голодні, як сказав був Йосип. І був голод по всіх краях, а в усім єгипетськім краї був хліб” 3 .

У наш час ми благословенні тим, що нас ведуть пророки, які розуміють, наскільки нам необхідно підготуватися до лихоліття, “яке прийде” 4 , і також зрозуміти обмеження, які можуть нас спіткати в наших намаганнях виконувати їхню пораду.

Усі добре розуміють, що наслідки COVID-19, так само, як і руйнівні природні катаклізми, не дивляться на обличчя. Вони не зважають на етнічні, соціальні або релігійні розмежування на жодному з континентів. Люди втрачають роботу, доходи зменшуються; у той же час пошуки роботи ускладнюються через скорочення робочих місць, а на спроможність працювати впливають труднощі, пов’язані зі здоров’ям та вимоги законодавства.

Ми розуміємо ситуацію і з турботою ставимося до всіх, хто відчув на собі вплив пандемії, однак разом з цим маємо непохитне переконання, що кращі часи попереду. Господь благословив вас єпископами та президентами філій, які у своїх підрозділах дізнаються про членів Церкви, що мають мирські проблеми, також мають доступ до засобів та ресурсів, які можуть допомогти вам переналаштувати своє життя і стати на шлях самозабезпечення, якщо ви будете застосовувати принципи підготовки.

За нинішніх обставин, коли пандемія негативно вплинула на економіку країн, а також на особисте життя людей, співчутливий Спаситель не може, знехтувавши реальністю того, що багато людей долає труднощі, просити їх почати створювати запас їжі та фінансів для майбутнього. Втім, це не означає, що ми повинні постійно нехтувати принципами підготовки. Справа в тому, що ці принципи мають застосовуватися “з мудрістю і за порядком” 5 , аби у майбутньому ми могли сказати, як і колись Йосип у Єгипті: “Був хліб” 6 .

Господь не очікує, що ми будемо робити більше, ніж нам під силу, але Він таки сподівається, що ми будемо робити те, на що спроможні, коли ми на це спроможні. Як нагадував нам Президент Нельсон на останній генеральній конференції: “Господу подобаються зусилля” 7 .

Зображення
Посібники з управління особистими фінансами, перекладені різними мовами

Провідники Церкви часто заохочують святих останніх днів “бути готовими до важких часів у житті, маючи в запасі основні продукти харчування, воду і певні грошові заощадження” 8 . У той же час нас заохочують “бути розсудливими” і “не дозволяти собі крайнощів” 9 у наших намаганнях створити сімейний запас і фінансовий резерв. Посібник під назвою Особисті фінанси для самозабезпечення, виданий у 2017 році й зараз доступний на церковному вебсайті 36 мовами, починається зі звернення Першого Президентства, де сказано:

“Господь проголосив: “Моя мета—забезпечити Моїх святих” [Учення і Завіти 104:15]. Це одкровення є обіцянням від Господа, що Він надасть матеріальні благословення і відкриє двері самозабезпечення. …

Прийнявши ці принципи та живучи за ними, ви розвинете кращу здатність отримувати мирські благословення, обіцяні Господом.

Ми запрошуємо вас ретельно вивчати ці принципи та застосовувати їх, а також навчати їм членів своєї родини. Якщо ви будете це робити, у ваше життя проллються благословення, … [бо] ви---дитя Небесного Батька. Він любить вас і ніколи не залишить. Він знає вас і готовий надати вам духовні й матеріальні благословення самозабезпечення” 10 .

У цьому посібнику містяться розділи, присвячені тому, як створити бюджет і дотримуватися його, як захищати свою сім’ю від труднощів, справлятися з фінансовими кризами, інвестувати в майбутнє та багато іншого. Ви можете знайти його на церковному вебсайті або у місцевих провідників.

Обмірковуючи принцип підготовки, ми можемо знову звернутися до прикладу Йосипа з Єгипту за натхненням. Знання того, що станеться, недостатньо, щоб протриматися упродовж “голодних” років, якщо не йти на певні жертви під час років достатку. Замість того, щоб споживати все, що вироблялося фараоновими підлеглими, було встановлено певні обмеження, дотримання яких дало змогу мати достатньо для задоволення як негайних, так і майбутніх потреб. Недостатньо було знати, що настануть важкі часи. Потрібно було діяти, і завдяки їхнім зусиллям “був хліб” 11 .

Це веде до важливого запитання: “То що ж робити?” Найкращий початок---зрозуміти, що все є духовним для Господа, “ні в який час” Він не давав нам “закон, який був би фізичним” 12 . У такому випадку все вказує на Ісуса Христа, як на основу, на якій ми маємо будувати навіть нашу матеріальну підготовленість.

Матеріальна підготовленість і самозабезпеченість---“це віра в те, що через благодать або уможливлюючу силу Ісуса Христа та наші особисті зусилля, ми зможемо забезпечити всі духовні й мирські потреби життя, які необхідні нам самим і нашим сім’ям” 13 .

Духовний фундамент нашої підготовленості має також інші аспекти. Серед них такі: діяти “з мудрістю і за порядком” 14 , що означає поступове накопичення продуктового запасу та фінансів і також застосування “мал[их] і прост[их]” засобів 15 , що є виявом нашої віри в те, що Господь звеличить наші невеликі, однак послідовні зусилля.

Встановивши духовний фундамент, ми зможемо успішно застосовувати дві важливі складові матеріальної підготовки: управління фінансами і домашні запаси.

Ключовими принципами управління своїми фінансами є сплата десятини і пожертвувань; виплата та уникання боргів; складання бюджету й дотримання його та заощадження коштів на майбутні потреби.

Ключовими принципами створення домашнього запасу є запас продуктів; запас води, а також інших необхідних речей з огляду на потреби сім’ї та кожного окремо; все це тому, що “найкращою коморою” 16 є дім, який стає “найдоступнішим резервом у скрутні часи” 17 .

Якщо ми застосовуємо духовні принципи і шукаємо натхнення від Господа, то зможемо знати Господню волю для нас особисто і нашої сім’ї, а також те, як краще застосовувати важливі принципи матеріальної підготовленості. Найважливіший крок з усіх---це почати.

Старійшина Беднар виклав цей принцип такими словами: “Діяти---означає виявляти віру. Істинна віра зосереджується в Господі Ісусі Христі і на Ньому, і завжди веде до дій” 18 .

Брати і сестри, у постійно мінливому світі ми повинні готуватися до непередбачуваного. Навіть з огляду на кращі дні, які чекають попереду, ми знаємо, що тимчасові злети і падіння земного життя не припиняться. Однак, намагаючись бути матеріально підготовленими, ми будемо більш упевнено протистояти життєвим труднощам, маючи спокій у серцях. Тоді, подібно до Йосипа з Єгипту, ми зможемо сказати, навіть за несприятливих обставин: “Був хліб” 19 . В ім’я Ісуса Христа, амінь.