2018
Футбол, неділі і духовні “пірнання животом”
January 2018


Футбол, неділі і духовні “пірнання животом”

Для Вілла вибір не грати у футбол в неділю міг означати втрату можливості грати в одній з найкращих команд.

Зображення
Will

Коли я був дитиною, ми з друзями грали у гру під назвою “Стрибай або пірнай”. В основному, все, що вам потрібно, це глибокий басейн або озеро і щось, з чого стрибати, наприклад, трамплін для стрибків у воду. На початку гри ви зістрибуєте з трампліна. Як тільки ви це зробили, хтось вигукує “стрибай”, що означає—першими торкнутися води мають ваші ноги, або “пірнай”, що означає—першими торкнутися води мають ваші руки, тобто треба зануритися вперед головою.

Коли ви намагаєтеся перекрутитися в повітрі, то, зазвичай, зрештою стаєте схожими на летючий крендельок або ж дуже боляче плюхаєтеся животом у воду.

Життя не обов’язково має бути грою у “Стрибай або пірнай”. Ви можете прийняти багато рішень значно раніше й уникнути великої кількості духовних “пірнань животом”. Пророк Старого Завіту Ісус Навин не сказав: “Вибирай, поки ще не пізно”. Він сказав: “Виберіть собі сьогодні, кому будете служити” (Ісус Навин 24:15; курсив додано).

Вілл В., 14 років, із Сан-Франциско, шт. Каліфорнія, США, мабуть, не робить багато духовних “пірнань животом”, тому що вірить у важливість прийняття рішень заздалегідь.

“Якщо ви приймете рішення робити або не робити щось до того, як настане момент вибору, вам буде набагато легше,—каже він. —Скажімо, ви пішли на вечірку і хтось запропонував вам випити. Якщо вам потрібно буде вирішувати в цей момент—погодитися чи відмовитися—у вас може бути спокуса погодитися. Але якщо ви давно вирішили казати ні, коли хтось запропонує вам випити, ви почуватиметеся набагато впевненіше. Ви навіть не встигнете відчути спокусу. Ви скажете “ні”, тому що вже давно це вирішили”.

У темі Спільних заходів на 2018 рік говориться: “Учись від Мене і слухай Мої слова; ходи в лагідності Мого Духа, і ти матимеш мир у Мені” (УЗ 19:23). Для Вілла мир означає почуватися впевнено, коли він вибирає те, що правильно, і не перейматися негативними коментарями від інших. Цей мир приходить до Вілла завдяки тому, що він заздалегідь прийняв рішення слухати і виконувати слова Ісуса Христа.

“Іноді діти погано ставляться до мене через те, що я роблю або не роблю, але я цим не дуже переймаюся, тому що давно вирішив, що саме так буду жити”,—каже він.

Серед рішень, які Вілл і його сім’я прийняли вже давно—дотримання святості Суботнього дня. Ситуація дещо ускладнилася, коли Вілла запросили до елітної футбольної команди. Але, як і Нефій, його сім’я вірить, що “Господь не дає заповідей дітям людським без того, щоб не приготувати шлях для них, аби вони могли виконати те, що Він наказав їм” (1 Нефій 3:7).

Для Вілла футбол—це все. Як каже його мама: “Він їсть, п’є, спить і просто любить, любить футбол. Це його пристрасть, і в нього дуже гарно виходить”.

Зображення
Will playing football

Тож коли Вілла запросили до однієї з місцевих команд вищого рівня, він був у захваті. Єдина проблема: команда мала багато ігор в неділю. Більшість команд не буде приймати гравця, який пропускатиме кожну гру в неділю. Рішення не грати в неділю могло означати втрату свого місця в команді.

Але Вілл прийняв рішення набагато раніше. Він буде дотримуватися святості Суботнього дня.

Вілл і його сім’я разом молилися і сказали Небесному Батькові про своє бажання дотримуватися Його заповідей та попросили Його про допомогу. Тоді Вілл і його мати поговорили з тренерами команди щодо своїх вірувань. На їхній подив, тренери висловили бажання прийняти Вілла в команду, навіть якщо він не гратиме в неділі!

“Я знаю, що коли шаную Суботній день, отримую благословення,—каже Вілл. —Можливо мені не вдається зіграти стільки ігор, як іншим, але я бачив благословення, коли, наприклад, недільні ігри раптом переносилися на інший день. Також я думаю, що граю краще, тому що маю день відпочинку”.

Далі ще цікавіше. Невдовзі Вілл дізнався, що один з гравців його команди також є членом Церкви. Після кількох місяців спільної гри, цей інший хлопець пішов за прикладом Вілла і також припинив грати в неділю.

Якщо ви відчуваєте, що не отримуєте благословень за слухняність, це може бути тому, що ви не в змозі побачити все, що приготував для вас Небесний Батько. Рішення дослухатися до слів Христа і служити Господу—це завжди правильне рішення, тож прийміть його зараз!

Зображення
Will and family

“Я благаю вас прийняти рішення прямо тут і прямо зараз не відхилятися з путі, яка вестиме до нашої мети: вічного життя з нашим Небесним Батьком”,—сказав Президент Томас С. Монсон (“Три принципи вибору”, Ліягона, лист. 2010, с. 68).

Не робіть ваше життя грою у “Стрибай або пірнай”. Не ризикуйте, плюхаючись животом духовно або будь-яким іншим чином. Вирішіть прямо зараз наслідувати Ісуса Христа і насолоджуватися миром, який Він приносить у ваше життя.