2012
Свобода вибору та підзвітність
Вересень 2012


Заради зміцнення молоді

Свобода вибору та підзвітність

Зображення
Старійшина Шейн М. Боуен

Є така історія про старого індіанця черокі, який навчав свого онука, як треба жити. “Всередині мене йде битва”,—сказав він хлопчику.

“Це жахлива битва—битва між двома вовками. Одним із них є зло: це гнів, заздрість, смуток, жалкування, жадібність, гордовитість, жаль до себе, почуття вини, обурення, почуття власної неповноцінності, неправда, чванливість, зверхність та егоїстичність”.

Він продовжив: “Другим є добро: це радість, спокій, любов, надія, світло, смирення, доброта, доброзичливість, чуйність, щедрість, істина, співчуття і віра. Та ж сама битва йде всередині тебе—і всередині будь-якої іншої людини”.

Зображення
wolf’s head, half dark and half light

Ілюстрації Аллена Гернса

Онук подумав хвилинку, а тоді запитав свого дідуся: “Який вовк переможе?”

Старий черокі відповів просто: “Той, якого годуєш”.

Свобода вибору і доземне життя

Колись дуже давно, коли ми всі були в присутності нашого Небесного Батька, відбулася Велика нарада. На цій нараді наш Батько, Який бажає, аби ми мали таку ж радість і щастя, які є в Нього, представив Свій план, за яким ми могли прийти на землю, одержати фізичне тіло та на власному досвіді пізнати гіркоту і радість цього життя. Ми могли обрати те, щоб дотримуватися Його заповідей і стати схожими на Нього, або обрати те, щоб не дотримуватися Його заповідей і позбавити себе радості й обіцяних Ним благословень.

У центрі плану Батька стояло наше право вибору. Цей дар називається свободою вибору, здатністю вибирати. Супутником свободи вибору завжди є підзвітність. Кожен із нас несе особисту відповідальність за вибір, який ми робимо.

Коли Небесний Батько запитав, хто може здійснити цей план, Люцифер запропонував викупити все людство на своїх умовах, за якими свободою вибору було б знехтувано і він отримав би всю славу. Це порушило б вічний план щастя Батька.

Ісус Христос запропонував Себе в якості Спасителя в плані Батька. Він обрав підкоритися плану Батька. Ми покладаємо свою віру на нашого старшого брата Ісуса Христа, знаючи, що Його місія була необхідною для того, аби ми могли повернутися до царства нашого Батька.

Що сталося з Люцифером? Батько сказав:

“Отже, через те, що Сатана повстав проти Мене, і прагнув знищити свободу вибору людини, яку Я, Господь Бог, дав їй, і також щоб Я дав йому Свою владу; владою Мого Єдинонародженого Я вчинив так, щоб його було скинуто вниз;

І він став Сатаною, так, саме дияволом, батьком усієї брехні, щоб обманювати, і осліпляти людей, і вести їх у полон за його волею, саме всіх тих, хто не прислухається до Мого голосу” (Мойсей 4:3–4).

Через те, що свобода вибору є вічним принципом і Небесний Батько не порушує її, Він втратив третину Своїх дітей, які обрали йти за Сатаною.

Свобода вибору і смертне життя

Якою ж тоді є мета життя на цій землі? Одна з головних цілей—довести нашу вірність (див. Авраам 3:24–25). Ми спроможні відрізняти правильне від хибного. Ми маємо силу, дану нам від Бога “діяти …, а не бути під впливом” (2 Нефій 2:26). Зрештою, ми отримаємо те царство, якого бажаємо відповідно до дотриманих нами заповідей, отриманих нами обрядів і виконаних нами завітів.

Тобто, як пояснив мудрий старець черокі, він сам вирішував, якого вовка йому годувати. У нього була свобода вибору і він один відповідатиме за свій вибір. Йому доведеться жити з наслідками свого вибору.

Ви—молодь шляхетної крові. Вас було послано на землю, коли тут вже була повнота євангелії. Вас було охрищено і конфірмовано, аби ви могли отримати, якщо бажаєте, Святого Духа своїм постійним супутником. Ви уклали завіти хрищення. А ви, молоді чоловіки, уклали додаткові завіти священства.

Ви вільні вибрати вічне життя, якщо тримаєте себе чистими і гідними увійти в Божий святий храм і отримати обряди, які дозволять вам повернутися в присутність Батька. Ви можете вибрати благословення вічного життя, щоб жити так, як живе Бог, протягом усієї вічності з вашою сім’єю. Ви маєте можливість отримати все, що є у Батька. Вибір—за вами.

Мудро користуйтеся даною вам Богом свободою вибору.