2012
Зараз настав час встати і сяяти!
Травень 2012 р.


Зараз настав час встати і сяяти!

Зображення
Елейн Ш. Дальтон

Як дочки Бога, ви народжені, щоб вести.

З вікна мого офісу Товариства молодих жінок мені відкривається захоплюючий вид Солт-Лейкського храму. Кожний день я бачу ангела Моронія, який стоїть угорі на храмі як сяючий символ не лише своєї, але й нашої віри. Я люблю Моронія, бо він в дуже злочестивому суспільстві залишався чистим і вірним. Він—мій герой. Він стояв там сам. Я відчуваю, що він стоїть сьогодні угорі на храмі, неначе запрошуючи нас бути сміливими, пам’ятати, хто ми є, і бути гідними увійти у святий храм—“устати і сяяти повсюди”1, стати вище гамору світу і, як пророкував Ісая, прийти “на гору Господню”2—у святий храм.

Сьогодні тут зібралися вибрані Господні дочки. Немає більш впливової групи, яка б відстоювала істину й праведність в усьому світі, ніж молоді жінки та жінки Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Я бачу ваше благородство і знаю, що ви маєте божественні сутність та долю. Ви відзначалися ще у передземному світі. Ваш родовід супроводжують завіти та обіцяння. Ви успадкували духовні риси відданих патріархів Авраама, Ісака і Якова. Пророк Божий колись назвав кожну з присутніх тут цього вечора “яскравим сяйвом надії”3 на майбутнє. Я погоджуюся з цим! У цьому дуже складному світі ваше світло яскраво сяє. Дійсно, це “незабутні дні”4. Це—ваші дні, і тепер настав час для молодих жінок, де б вони не були, “устати і сяяти повсюди, щоб ваше світло могло бути прапором для народів”5.

“Норма—це мірило, яким визначається точність або довершеність”6. Ми повинні бути нормою святості, яку видно всьому світу! Оновлена брошура Заради зміцнення молоді містить не лише моральні норми, щоб дотримуватися їх у точності, але в ній також вказані й обіцяні благословення, що прийдуть за їх дотримання. Слова, які є в цій важливій книжці,—це норми для світу, і життя за цими нормами дасть вам можливість знати, що робити, аби ставати більш схожими на Спасителя та бути щасливими у світі, який дедалі більше поринає в темряву. Життя за нормами з цієї брошури допоможе вам підготуватися до постійного напарництва Святого Духа. І у світі, в якому ви живете, вам буде потрібне це напарництво, щоб приймати дуже важливі рішення, які значною мірою визначатимуть ваші майбутні успіхи та щастя. Життя за цими принципами допомагатиме кожній з вас підготуватися, щоб увійти у святі Господні храми і там отримати благословення й силу, що чекають на вас, якщо ви складете священні завіти і будете дотримуватися їх7.

Коли наша дочка, Емі, була ще маленькою дівчинкою, їй подобалося спостерігати за кожним моїм рухом, коли я збиралася до церкви. Після спостереження за тим, що я звичайно робила, вона розчісувала своє волосся й одягала платтячко, а потім завжди просила мене покласти на її личко трохи “блиску”. “Блиском” вона називала густий крем, яким я користувалася, щоб уберегтися від зморшок. І я на її прохання трохи намазувала кремом щічки та губи Емі, після чого вона усміхалася й казала: “Ну а тепер ми вже готові йти!” Однак Емі не усвідомлювала, що вона вже мала свій “блиск”. Її личко аж сяяло, бо вона була такою чистою, невинною, хорошою. Вона мала Святого Духа, і це було видно.

Я хочу, щоб всі молоді жінки, які зібралися тут цього вечора, знали й розуміли: ваша краса—ваш “блиск”—залежить не від макіяжу, не від густого крему або наймоднішого одягу чи найстильнішої зачіски. Вона—у вашій особистій чистоті. Якщо ви живете за моральними нормами і гідні постійного напарництва Святого Духа, ви можете мати могутній вплив у світі. Ваш приклад, навіть світло у ваших очах, будуть впливати на інших, які бачитимуть ваш “блиск”, і вони захочуть бути схожими на вас. Де вам узяти це світло? Господь є цим світлом, “і Дух просвітлює кожну людину в усьому світі, яка прислухається до голосу Духа”8. Божественне світло видно у ваших очах і у вашому виразі обличчя, коли ви наближаєтеся до Небесного Батька і Його Сина, Ісуса Христа. Отак ми й отримуємо цей “блиск”! А ось, як ви всі можете бачити, “крем-блиск” так і не уберіг мене від зморшок!

Заклик “устаньте і сяйте повсюди”—це заклик до кожної з вас вести світ у надзвичайно важливій справі—встановити стяг—і вести це покоління у цнотливості, чистоті та храмовій гідності. Якщо ви хочете щось змінити у світі, ви повинні самі відрізнятися від світу. Я повторю слова Президента Джозефа Ф. Сміта, який сказав жінкам свого часу: “Не [молодим] жінкам цього світу вести вас, а вам вести … [молодих] жінок світу в усьому, що … очищує дітей людських”9. Ці слова є актуальними й тепер. Як дочки Бога, ви народжені, щоб вести.

У світі, в якому ми живемо, щоб вам вести, буде необхідно мати провід й постійне напарництво Святого Духа, Який казатиме вам “усе, що вам слід робити”10—якщо ви будете розпізнавати Його настанови й підказки та будете їх дотримуватися. А оскільки Святий Дух не живе у нечистих храмах, кожній з нас необхідно буде перевіряти свої звички та своє серце. Усім нам потрібно щось змінювати—каятися. Як стверджував батько царя Ламонія у Книзі Мормона: “Я відмовлюся від усіх своїх гріхів, щоб тільки знати Тебе”11. А ми, ви і я, готові зробити те саме?

Група молоді з Квін-Кріка, Аризона, вирішили “устати і сяяти повсюди” та вести молодь їхнього містечка, живучи за моральними нормами, які містяться у брошурі Заради зміцнення молоді. Усі вони написали у своєму щоденнику щось з того, що, як відчували, заважає їхньому розвитку, або щось з того, що вони хотіли б змінити у своєму житті, а потім, у буквальному розумінні, закопали це в землю. Вони зійшлися разом, вирвали сторінку зі свого щоденника, де було це записано, і покидали ці сторінки в яму в землі, так само, як зробив народ Аммона у Книзі Мормона зі своєю зброєю війни12. А потім вони поховали ті сторінки, і того дня всі вони зобов’язалися змінитися. Вони покаялися. Вони вирішили встати!

Чи є у вашому житті те, що вам слід змінити? Ви можете це зробити. Ви можете покаятися, завдяки безмежній спокутній жертві Спасителя. Він здійснив її для вас і для мене, щоб ми змінилися, знову стали чистими й непорочними і ставали схожими на Нього. І Він пообіцяв, що коли ми так робимо, Він не буде більше пам’ятати наші гріхи й помилки13.

Іноді може здаватись, що залишатися сяючими майже неможливо. Перед вами виникає дуже багато труднощів, які можуть відгородити вас від джерела всього світла, яким є Спаситель. Буває, що важко йти цією дорогою, і може навіть часом здаватися, що густий туман затьмарює світло. Так сталося з молодою жінкою на ім’я Флоренс Чедвік. Уже в 10 років вона зрозуміла, що була здібною плавчинею. Вона перепливла Ла-Манш за рекордно короткий час—13 годин і 20 хвилин. Флоренс подобалося долати труднощі, і вона пізніше спробувала проплисти від узбережжя Каліфорнії до острову Санта-Каталіна—це 21 миля (34 км). Цього разу вона, пропливши 15 годин, стомилася. Густий туман не давав їй бачити перед собою берегову лінію. Її мати пливла у човні поряд з нею, і Флоренс сказала їй, що, здається, вона не дотягне до фінішу. Її мати й тренер заохочували її продовжувати заплив, але єдине, що вона бачила,—це туман. Вона припинила свій заплив, але, опинившись уже в човні, побачила: до берегової лінії залишилася лише одна миля (1,6 км). Пізніше, коли в неї брали інтерв’ю і спитали, чому вона відмовилася продовжувати свій заплив, вона зізналася, що зробила це не через холодну воду і не через велику дистанцію. Вона сказала: “Мене здолав туман”14.

З часом вона знову здійснила такий заплив, і знову був густий туман. Але цього разу вона пливла й успішно досягла узбережжя. І коли її запитали, у чому полягала різниця, вона відповіла, що, незважаючи на густий туман, вона впродовж усього свого запливу тримала в уяві берегову лінію15.

Для Флоренс Чедвік метою була берегова лінія. Для кожної з нас метою є храм. Молоді жінки, залишайтеся зосередженими. Не губіть з поля зору ваші цілі. Не давайте густому туману морального забруднення і принижуючим голосам світу заважати вам досягати своїх цілей, жити за моральними нормами, радіти напарництву Святого Духа і бути гідними входити у святі храми. Завжди тримайте серце й розум зосередженими на храмі—цьому святому домі Спасителя.

Кілька тижнів тому я стояла в целестіальній кімнаті храму Рено, Невада. Світло, що лилося в кімнату, було яскравим, і завдяки кришталевій люстрі, яка веселками відбивала його своїми численними відшліфованими гранями, сяяло навіть ще яскравіше. У мене аж подих перехопило, коли я усвідомила, що це ж Спаситель є “світло і життя світу”16, що це Його світло ми повинні відображати і відбивати. Ми є тими маленькими кришталиками, які відбивають його світло, і щоб бути здатними робити це, ми повинні бути чистими і вільними від пилу цього світу. Стоячи у храмі того дня, я знову почула у своєму розумі заклик Моронія до нас—дочок Сіону: “Прокинься, і встань з праху”17. “Не торка[й]ся злого дару, ані чогось нечистого”18. “Прокинься, і встань … і зодягнись у свій красивий одяг, о дочко Сіону; … щоб завіти Вічного Батька, які Він склав з тобою, о доме, Ізраїля, було виконано”19.

Обіцяні благословення храму поширюються не лише на вас, але й на всі покоління. Якщо ви ставите своєю метою храм, ваш вплив задля добра буде долати час і відстань, і робота, яку ви виконуєте для тих, хто вже пішов з життя, буде виповненням пророцтва!

На останній конференції я з великим хвилюванням слухала, як старійшина Девід А. Беднар запрошував кожну з вас з ентузіазмом долучитися до дослідження історії вашої сім’ї та храмової роботи для тих, хто помер без благословень відновленої євангелії Ісуса Христа20. Коли він виголосив вам це запрошення, моє серце так і забилося. В Ученні і Завітах ми читаємо, що були “інші вибрані духи, яких було прибережено, щоб вони народилися в повноті часів і взяли участь у закладенні основ великої роботи останніх днів, у тому числі у зведенні храмів і виконанні в них обрядів для викуплення мертвих”21. Це—ваш день, і ваша робота розпочалась! Зараз настав час бути гідними храмової рекомендації й отримати її. Виконуючи цю роботу, ви будете ставати спасителями на горі Сіон22.

Старійшина Рассел М. Нельсон сказав про вас: “Вплив молодих жінок Церкви, як той сплячий велетень: пробудиться, устане і буде надихати жителів землі, бо є могутньою силою задля праведності”23. Молоді жінки, устаньте і займіть своє місце у славетних подіях, які будуть формувати ваше майбутнє і майбутнє світу. Зараз настав для цього час!

“У відблисках зорі злітає Божий стяг, і на святій горі Господь Свій перст простяг!”24 Молоді жінки, це ви той стяг! Будьте цнотливими й чистими, прагніть напарництва Святого Духа, поховайте свої гріхи й провини, не втрачайте з поля зору своїх цілей і не дайте густому туману морального забруднення загороджувати вас від них, будьте гідними тепер увійти у храм. Покладайтеся на свій “блиск”! Я свідчу від всього серця, що Бог живий і що Він буде просвітлювати наше життя, якщо ми наближаємося до Його Улюбленого Сина—нашого Спасителя, Ісуса Христа. І я молюся, щоб, як Мороній, ми “устали і сяяли повсюди, щоб [наше] світло могло бути прапором для народів”!25 В ім’я Ісуса Христа, амінь.