2008
Ми віримо
Березень 2008 р. року


Ми віримо

Далі запропоновані короткі відповіді на кілька запитань, які часто ставлять членам Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

У чому полягає вірування святих останніх днів стосовно Ісуса Христа? Чи Він дійсно воскрес з мертвих? Чи прийде Він знову на землю у славі? Чи необхідна Його благодать для спасіння людини?

Це лише кілька із запитань, які люди часто ставлять, коли вперше знайомляться з Церквою чи її членами. Відповідаючи на ці запитання, члени Церкви мають бути підготовленими, щоб, у першу чергу і головним чином, почути спонукання Святого Духа. Але короткі відповіді, подані нижче, можна взяти до уваги, коли ми будемо намагатися формулювати відповіді.

Чи вірите ви, що така історична особа, як Ісус Христос, жила і навчала на Святій землі, як описано в Біблії?

Так. Ми віримо, що Ісус народився у Марії, проповідував на Святій землі під час служіння, яке тривало близько трьох років, помер на хресті й воскрес з мертвих, як і передрікали пророки за багато століть до Його приходу (див., наприклад, Буття 49:10; Псалми 2:6–7; 22:16–18; 118:22; Ісая 7:14; Михей 5:2). Ми віримо, що Він перестраждав і викупив гріхи усього людства, уможлививши таким чином покаяння і прощення (див. Ісая 53:4–6). Ми віримо, що Він подолав смерть і що Його силою кожен чоловік і жінка воскресне, отримавши фізичне тіло (див. Римлянам 6:5; 8:11). Ми віримо, що через послух принципам Його євангелії кожен син і дочка Бога, які приходять на землю, можуть здобути спасіння і повернутися, щоб жити з нашим Батьком і Його Сином у Їхньому царстві на небесах (див. 1 Петра 3:18; Уложення віри 1:3).

Чи вірите ви, що Господь дійсно воскрес з мертвих?

Так. Як свідчили Його апостоли в Біблії, Ісуса Христа бачили в Його воскреслому тілі сотні свідків (див. Лука 24:39; Іван 20:20; 1 Коринтянам 15:3–8). Як воскресла особа Він служив тисячам Його “інших овець” (Іван 10:16) на Американському континенті, показавши їм рани на руках, ногах і на боці й навчаючи їх протягом багатьох днів (див. 3 Нефій 11–28).

Разом з Батьком у 1820 р. Він явився Джозефу Сміту молодшому. Господь скерував цього молодого пророка у відновленні Своєї Церкви і євангелії, тому що після смерті апостолів давнини їх було змінено філософіями людськими. Джозеф Сміт і один з його соратників так свідчили про Ісуса Христа у 1832 р.: “Він живе! Бо ми бачили його, саме праворуч від Бога; і ми чули голос, що засвідчив, що він є Єдинонародженим від Батька” (УЗ 76:22–23).

Чи вірите ви, що Він знову прийде на землю у славі?

Так. Як свідчать Священні Писання: “Той Ісус, що вознісся на небо від вас, прийде так, як бачили ви, як ішов Він на небо” (Дії 1:11). “Та я знаю, що мій Викупитель живий” (Йов 19:25). “Він… прийде у хмарах небесних царювати на землі над Своїм народом” (УЗ 76:63).

Більше того, ми віримо, що завдяки Його Воскресінню ми також знову отримаємо фізичні тіла: “Він підійме із пороху цю шкіру мою, яка розпадається, і з тіла свого я Бога побачу” (Йов 19:25–26). “Бо так, як в Адамі вмирають усі, так само в Христі всі оживуть” (1 Коринтянам 15:22). “Смерть Христа звільнить від пут цієї тимчасової смерті, щоб усі воскресли з цієї тимчасової смерті. Дух і тіло будуть знову возз’єднані у своїй досконалій формі” (Алма 11:42–43).

Чи вірите ви, що Його благодать необхідна для вашого спасіння?

Безумовно. Без благодаті Ісуса Христа жодна людина не може ні спастися, ні отримати вічні благословення (див. Римлянам 3:23–24). Його благодаттю всі воскреснуть і всі, хто вірить у Нього і йде за Ним, можуть мати вічне життя (див. Іван 3:15). Більш того, Його благодаттю наші священні шлюбні та сімейні стосунки можуть тривати вічність (див. Матвій 16:19; 1 Коринтянам 11:11; УЗ 132:19). Ці вічні благословення є Його дарами для нас. Ми нічого не можемо зробити самотужки, щоб заслужити чи заробити їх.

Однак Писання роз’яснюють, що ми отримуємо повноту благословень Його милістю, якщо віримо й виконуємо Його вчення. Апостол Павло навчав, що ми не можемо спасти себе. Нам потрібна Господня благодать: “Бо спасенні ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий, не від діл, щоб ніхто не хвалився. Бо ми—Його твориво, створені в Христі Ісусі на добрі діла, які Бог наперед приготував, щоб ми в них перебували” (Ефесянам 2:8–10).

Яків пояснює: “Так само й віра, коли діл не має,—мертва в собі! … Отож чи ви бачите, що людина виправдовується від діл, а не тільки від віри?” (Якова 2:17, 24). Тому Спаситель сказав багатому юнакові, який був послушним і хотів мати вічне життя, що необхідно зробити більше (див. Матвій 19:16–22; Лука 18:18–23). Святі останніх днів вірять, що благодать Христа поширюється в усій своїй повноті, на тих, хто вірить у Христа і виконує те, чого Він навчав. “Бо ми знаємо, що це благодаттю ми спасенні після всього, що ми можемо зробити” (2 Нефій 25:23; курсив додано).

Хоча наші добрі діла не можуть очистити нас від гріха, вони показують щирість нашої віри в Ісуса Христа і нашу вірність шляху, яким Він ходив.

Чи вірите ви, що роль Джозефа Сміта у спасінні людей є настільки ж важливою, як і роль Ісуса Христа?

Ні. Джозеф Сміт був пророком, який зіграв важливу роль в історії людства. Робота, яку він виконав під божественним проводом, принесла землі благословення і знання, дані Богом пророкам та їхнім послідовникам за часів Старого і Нового Завітів, але які було втрачено. Джозеф Сміт був, як і ті стародавні пророки, служителем Господа Ісуса Христа, навчаючи, що спасіння і благословення вічності доступні лише завдяки Спасителю. “Фундаментальними принципами нашої релігії є свідчення апостолів і пророків стосовно Ісуса Христа, що Він помер, був похований і піднявся на третій день і піднісся на небеса. А все інше, що стосується нашої релігії, є лише додатком до цього”1. З іншої нагоди пророк навчав: “Коли ми розмірковуємо про святість і досконалість нашого Вчителя, Який, принісши в жертву Себе Самого, відкрив шлях, яким ми можемо прийти до Нього, наші серця тануть в нас від Його поблажливості”2.

Посилання

  1. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 51.

  2. Учення: Джозеф Сміт, сс. 55–56.