2006
Бачити кінець від початку
Tpaвeнь 2006


Бачити кінець від початку

Якщо ви довіряєте Господу і слухаєтеся Його,… Він допоможе вам реалізувати той великий потенціал, який Він бачить в вас.

Мої дорогі брати, як це чудово і яке це [для мене] смирення—бути з вами на цих всесвітніх зборах носіїв священства! Я відчуваю до вас любов і захоплення. Для мене честь—бути одним з вас. Я вітаю вас—тих, хто має повноваження діяти в ім’я Боже і виконувати обряди, які є життєво важливим джерелом міці й енергії для благополуччя людства.

Я буду звертатися сьогодні до вас, чудові молоді чоловіки, що готуються змінити цей світ—до вас, хто ввійшов до лав Ааронового священства, і до вас, хто вже прийняв священні клятву і завіт Мелхиседекового священства. Священство, що ви маєте, є чудовою силою для добра. Ви живете в час великих викликів і можливостей. Як духовні сини небесних батьків, ви вільні робити правильний вибір. Це вимагає напруженої роботи, самодисципліни і оптимістичного світосприйняття, що принесе радість і свободу в ваше життя зараз і в майбутньому.

Господь сказав Авраамові: “Моє ім’я Єгова, і Я знаю кінець від початку; отже, Моя рука буде над тобою” (Авраам 2:8). Мої юні друзі, сьогодні я кажу вам, що якщо ви довіряєте Господу і слухаєтеся Його, Його рука буде над вами, Він допоможе вам реалізувати той великий потенціал, який Він бачить в вас, і Він допоможе вам бачити кінець від початку.

Дозвольте мені поділитися одним випадком з мого дитинства. Коли мені було 11 років, моя сім’я змушена була раптово залишити Східну Німеччину і почати нове життя у Західній Німеччині. Оскільки мій батько не міг повернутися до своєї попередньої роботи урядовця, мої батьки тримали маленьку пральню в нашому містечку. Я став розносити випраний одяг. Щоб робити це ефективно, мені був потрібен велосипед, щоб тягнути важкий візок з випраним одягом. Я завжди мріяв, що в мене буде красивий, прекрасний, блискучий спортивний червоний велосипед. Але грошей на втілення цієї мрії ніколи не вистачало. Натомість у мене був велосипед важкий, некрасивий і міцний, як робочий кінь. Я розвозив випраний одяг на цьому велосипеді до і після школи кілька років. Здебільшого я не був у великому захопленні від мого велосипеда, візка або цієї роботи. Іноді візок здавався таким важким і робота такою виснажливою, що, здавалося, мої легені лопнуть, і я часто мав зупинятися, щоб відсапатися. Однак я робив свою частину, бо знав, що наша сім’я відчайдушно потребувала грошей, і це був мій спосіб робити свій внесок.

Якби я тільки знав тоді те, що пізнав багато років пізніше—якби я тільки міг бачити кінець від початку—я б краще цінував цей досвід, це зробило б мою роботу набагато легшою.

Через багато років, коли я збирався в армію, я вирішив натомість піти в повітряні сили і стати пілотом. Я любив літати і думав, що бути пілотом—це моє.

Щоб мене прийняли, я мав пройти численні перевірки, включаючи сувору медкомісію. Лікарі були трохи занепокоєні результатами і зробили кілька додаткових медичних обстежень. Тоді вони оголосили: “У вас спайки в легенях, що свідчить про захворювання в підлітковому віці, але, безсумнівно, зараз усе гаразд”. Лікарям було цікаво дізнатися, як саме я лікувався, щоб позбутися того захворювання. До дня того дослідження я ніколи не здогадувався, що в мене було якесь захворювання легенів. Тоді мені стало ясно, що мої регулярні заняття на свіжому повітрі в якості хлопця-розвізника нашої пральні були ключовим фактором мого зцілення від тієї хвороби. Без тих додаткових щоденних зусиль, коли я тягав візок на спусках і підйомах вулиць нашого містечка, я міг би ніколи не стати пілотом реактивного літака, а пізніше—командиром екіпажу Боїнга-747.

Ми не завжди знаємо деталі нашого майбутнього. Ми не знаємо, що чекає попереду. Ми живемо в часи непевності. Ми оточені викликами життя з усіх боків. Іноді розчарування може прослизнути в наш день; невдоволення може ввійти в наші думки; сумніви щодо цінності нашої роботи можуть прийти до нас. У ці чорні хвилини Сатана нашіптує нам у вуха, що ми ніколи не досягнемо успіху, що ціна не варта наших зусиль і що наша маленька частка ніколи не спричинить різниці. Він, батько усієї брехні, буде намагатися утримати нас від того, щоб бачити кінець від початку.

На щастя, вас, молоді носії священства Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, навчають пророки, провидці і одкровителі наших днів. Перше Президентство сказало: “Ми маємо велику впевненість у вас. Ви—вибрані духи … Ви стоїте на початку вашої подорожі цим смертним життям. Небесний Батько хоче, щоб ваше життя було радісним і бажає привести вас назад у Свою присутність. Рішення, які ви приймаєте зараз, визначатимуть більшість з того, що станеться у вашому подальшому житті та протягом вічності” (Заради зміцнення молоді [2001], с. 2). “Ви маєте обов’язок пізнати, чого саме Небесний Батько бажає, щоб ви робили, а тоді робити все, на що ви здатні, слідуючи Його волі” (Ааронове священство: Наш обов’язок перед Богом [2001], 4).

Наскільки глибоко я вдячний за натхненне провідництво нашого дорогого Президента Гордона Б. Хінклі, Пророка Божого наших часів, і його шляхетних радників. Їхнє пророче бачення допомагає вам бачити кінець від початку.

Господь любить вас; ось чому Він дав вам заповіді і слова пророків, щоб вони скеровували вас у вашій подорожі крізь життя. Деякі з найважливіших вказівок для вашого життя знаходяться у брошурі Заради зміцнення молоді. Зовнішній вигляд цієї маленької брошури робить її співзвучною з цим описанням з Писань: “З малого виходить те, що є великим” (УЗ 64:33). Сама брошура має незначну матеріальну вартість—мабуть, кілька центів. Але вчення і принципи, які вона подає, є безцінним скарбом. Ви, молоді чоловіки, яким зараз 18 або більше, якщо у вас немає цієї брошури, не забудьте отримати її, зберігайте її і використовуйте її. Ця маленька брошура є перлиною для будь-якої вікової групи. Вона містить норми, які є священними символами, що представляють нашу приналежність до Церкви.

Я звертаю вашу увагу на той факт, що і на брошурі Заради зміцнення молоді, і на Посібнику для батьків і провідників молоді, і на храмовій перепустці Церкви зображено Солт-Лейкський храм. Храм є ланкою, що зв’язує покоління в цьому житті й у вічності. Усі храми були посвячені для тієї самої мети: допомагати у здійсненні божественної роботи і слави Бога, нашого Вічного Батька—“здійснювати безсмертя і вічне життя людини” (Мойсей 1:39). Ці храми є священними будівлями, у яких даються відповіді на вічні запитання, де навчаємося істин, де обряди виконуються, щоб ми могли жити з розумінням нашої божественної спадщини як діти Божі, маючи усвідомлення нашого потенціалу вічних істот. Дім Господа допомагає нам бачити кінець від початку.

Як і храми Божі, наші тіла також є священними. Апостол Павло казав:

“Хіба ви не знаєте, що ваше тіло—то храм Духа Святого, що живе Він у вас, якого від Бога ви маєте, і ви не свої?

Бо дорого куплені ви. Отож прославляйте Бога в тілі своєму та в дусі своєму, що Божі вони!” (1 Коринтянам 6:19–20).

Мої дорогі брати і носії священства усіх вікових груп і в усіх країнах цього світу, використовуймо наші думки, наш розум, і наші серця, і наші тіла з повагою і достоїнством, гідними священного храму, що його дав нам наш Небесний Батько.

Пророки наших днів обіцяли вам, мої друзі, що коли ви будете дотримуватися норм, даних у брошурі Заради зміцнення молоді і “жити за істиною, що міститься у Священних Писаннях, то зможете з більшою мудрістю та вмінням виконувати вашу працю життя і більш мужньо долати випробування.. У вас буде допомога Святого Духа … Ви будете гідні піти до храму, щоб отримати святі обряди. Ці благословення і багато інших можуть бути вашими” (Заради зміцнення молоді, 2–3).

Ми знаємо, що Бог тримає Свої обіцяння. Нам треба виконувати свою частину, щоб отримати Його благословення. Пророк Джозеф Сміт навчав, що “коли ми отримуємо якесь благословення від Бога, то це завдяки виконанню того закону, на якому воно ґрунтується” (УЗ 130:21).

Кожний член Церкви, який хоче піти до храму, незалежно від віку, має підготуватися до цієї священної події. Певні запитання будуть поставлені вашим єпископом і президентом колу, які тримають ключі повноваження священства і які є загальними суддями в Церкві. Серед цих життєво важливих запитань будуть такі—чи ви чесні? Чи ви морально чисті? Чи дотримуєтеся ви Слова мудрості? Чи виконуєте ви закон десятини? Чи ви підтримуєте керівників Церкви? Відповіді на ці ключові запитання віддзеркалюють ваше ставлення і ваші вчинки.

Ви, молодші чоловіки, можете не знати, що норми, встановлені Господом у запитаннях для отримання храмової перепустки, є дуже схожими на ті норми, що знаходяться у брошурі Заради зміцнення молоді. У часи спокою, так само як і у часи великих спокус, ці норми і керівництво Святого Духа допоможуть вам робити правильний вибір стосовно освіти, ваших друзів, одягу і зовнішнього вигляду, розваг, засобів масової інформації та Інтернету, вашої мови, належних побачень, статевої чистоти, чесності, дотримання Дня суботнього і служіння людям. Те, як ви застосовуєте ці норми, казатиме багато про те, хто ви є і ким ви хочете стати.

Господь хоче, щоб ви, мої молоді друзі, прагнули всім серцем триматися цих норм і жити за євангельськими нормами, що знаходяться у Писаннях. Роблячи це, ви будете бачити далі поточного моменту, і ви будете бачити ваше яскраве і чудове майбутнє з великими можливостями і обов’язками. Ви матимете бажання багато працювати і довго терпіти, і ви матимете оптимістичне сприйняття життя. Ви побачите, що дорога вашого життя веде вас до дому Господа спочатку, а потім до служіння на місії повного дня, представляючи Спасителя там, куди Він пошле вас. Після місії ви будете організовувати й планувати своє життя на основі тих самих норм. Отже, очима свого розуму ви побачите, як ви входите в Дім Господа для вічного шлюбу і сім’ї. Ваші пріоритети в житті зміняться, щоб відповідати пріоритетам, що їх дав нам Спаситель. І Бог благословить вас і відкриє очі вашого розуміння, так що ви зможете бачити кінець від початку.

Дотримання норм, викладених у брошурі Заради зміцнення молоді, допоможе вам почуватися добре щодо самих себе. Впишіть ці норми у ваше серце і розум і живіть відповідно до цього. Порівняйте кожну з цих норм з тим, яким є ваш стан зараз. Слухайте Духа, Який навчатиме вас того, що ви маєте робити, щоб бути більше подібними до Ісуса. Якщо ви усвідомлюєте потребу змінитися, зробіть цю зміну; не відкладайте. Використовуйте щире покаяння і дар, і силу Спокути Ісуса Христа, щоб з’ясувати ті речі, які утримують вас від реалізації вашого істинного потенціалу. Якщо цей процес виявляється важким, будьте наполегливими; це варто того. Господь має обіцяння для вас, як Він мав його для Пророка Джозефа: “Знай, сину Мій, що все це додасть тобі досвіду і буде тобі на благо” (УЗ 122:7).

Мої дорогі дідусі, батьки, дядьки, брати і друзі наших молодих людей, ми можемо бути великою поміччю в цьому процесі. Цар Веніямин навчав, що коли батьки є істинно наверненими, вони “[будуть] навчати [своїх дітей] іти шляхами істини і розсудливості; [вони будуть] вчити їх любити один одного і служити один одному” (Мосія 4:15). Було сказано: “Навчання прикладом є одним із способів навчання”. Я б сказав, що “Навчання прикладом є найкращим способом навчання”.

Будь ласка, навчайте наших молодих людей вашим прикладом носія священства, що є гідним храмової перепустки. Ваше добре життя, ваша любов до Бога і до ближніх, ваше втілене в життя свідчення про відновлену євангелію Ісуса Христа буде переконуючою силою для нашої молоді, і це допоможе їм бачити кінець від початку.

Мої дорогі молоді друзі, будь ласка, вдосконалюйте ваше життя, дотримуючись норм, даних пророками наших днів. Роблячи це крок за кроком, день у день, ви шануватимете священство і будете підготовленими до того, щоб робити зміни в цьому світі. Ви також будете на правильному шляху повернення з честю до нашого Небесного Батька.

Мої дорогі співтовариші у священстві, я обіцяю вам сьогодні, що коли будете слідувати цій моделі, Господь допоможе вам робити більше з вашого життя, ніж ви самі будь-коли зробили б самі. Він допоможе вам завжди бачити кінець від початку!

Про це я свідчу як апостол Господа, нашого Спасителя, у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.