2021
Як навчитися розпізнавати вплив Святого Духа
Лютий 2021


“Як навчитися розпізнавати вплив Святого Духа”, Заради зміцнення молоді, лют. 2021, сс. 6–7.

За Мною йдіть

Як навчитися розпізнавати вплив Святого Духа

Святий Дух буде скеровувати і спрямовувати наше життя, якщо ми будемо розпізнавати Його підказки і діяти за ними.

Зображення
молода жінка

У молоді роки я не знав, як відчувається Святий Дух. Мені було десь років 12, коли моя мама посадила мене і поставила важливе запитання: “Марку,—сказала вона,—чи казав тобі Господь через Святого Духа, що Церква істинна?”

Я ніколи не обманював маму, тому чесно і дещо пригнічено відповів: “Ні”.

Тоді вона сказала: “Небесний Батько хоче, щоб ти знав це особисто, але тобі доведеться докласти зусиль. Якщо ти будеш читати Книгу Мормона і молитися, Він підтвердить тобі її істинність через Святого Духа”.

У мене був особистий примірник Книги Мормона, але я ніколи не читав її сам. Сповнений рішучості серйозно поставитися до цього запрошення, я почав свою духовну подорож. Щовечора перед сном я читав десь по одному розділу з Книги Мормона. Коли я ставав на коліна для молитви, я просив Небесного Батька допомогти мені дізнатися, чи була вона істинна. Коли я молився, на мене сходило відчуття спокою. Воно було приємним.

Чи були ці почуття від Святого Духа? Я не був впевнений у цьому. Це все було для мене новим, і я не знав, як відчуваються підказки Святого Духа. Я думав, що може до мене прийде ангел, або у моїй кімнаті з’явиться яскраве божественне світло. Але із щирим бажанням отримати обіцяне знання від Святого Духа, я продовжував щовечора читати і молитися. Щоразу, коли я молився, я відчував спокій і мав у душі приємні почуття.

Лише пізніше я зрозумів, що Господь увесь час відповідав на мої молитви, але я шукав іншої відповіді. Я просто не усвідомлював, що ми можемо “відчувати” підказки Святого Духа.

Зображення
юнак читає на планшеті

Навчіться розпізнавати підказки

Якось Оліверу Каудері було важко розпізнати підказки від Духа. Коли він запитав про це пророка Джозефа Сміта, то отримав від Господа наступну відповідь: “Хіба я не промовляв мир твоєму розуму стосовно цього? Яке більше свідчення ти можеш мати, ніж від Бога?” (Учення і Завіти 6:23). Він вже отримав відповідь, але не розпізнав її. Відповіддю був мир у його розумі—дуже схожий на той, який я відчував юнаком.

Трохи пізніше Господь додатково пояснив Оліверу і всім нам: “Я скажу тобі у твоєму розумі і у твоєму серці, через Святого Духа, Який зійде на тебе і Який буде жити у твоєму серці. … Це є дух одкровення” (Учення і Завіти 8:2–3).

Апостол Павло навчає нас розпізнавати “любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, вір[у і] лагідність” (Галатам 5:22–23).

Підказки від Святого Духа часто тихі й малопомітні. Бог рідко буде кричати, аби привернути нашу увагу. Натомість, якщо ми на якийсь час зупинимося, аби прислухатися до почуттів і поміркувати, ми покажемо Йому, що слухаємо і хочемо отримати відповіді через Святого Духа. Наступного разу під час молитви на колінах, замість того, аби підводитися негайно після слова “амінь”, трохи почекайте. Залиштеся на колінах і просто послухайте. Господь може намагатися “промовляти мир у вашому розумі”, так само, як Він промовляв це Оліверу Каудері і мені.

Зображення
дівчина молиться

Чудовий Дар Святого Духа

Після хрищення ми отримуємо дар Святого Духа. Завдяки цьому небесному дару ми отримуємо допомогу від члена Божества протягом усього нашого життя. Нам обіцяно, що якщо ми будемо намагатися жити гідно цього дару, Святий Дух “покаже вам усе, що вам слід робити” (2 Нефій 32:5). Святий Дух підтверджує істину в наших серцях, захищає нас від зла і скеровує протягом усього нашого життя Яке чудове благословення!

Я вдячний за дивовижний дар Святого Духа і Його скерування у моєму житті.