2021
Підступність Сатани проти Божої мудрості: нерівне змагання
Лютий 2021


“Підступність Сатани проти Божої мудрості: нерівне змагання”, Заради зміцнення молоді, лют. 2021, сс. 16–19.

За Мною йдіть

Підступність Сатани проти Божої мудрості: нерівне змагання

Ви можете зрозуміти те, що зрозумів Джозеф Сміт: Божа мудрість завжди врешті-решт переможе.

Зображення
хлопець іде навпомацки в тумані

Ілюстрації від id-work

Одна із часто згадуваних подій з історії Церкви—це втрата 116 рукописних сторінок із Книги Мормона. Ця подія так часто згадується завдяки двом причинам: (1) вона безпосередньо пов’язана з двома одкровеннями в Ученні і Завітах (розділами 3 і 10) і тому регулярно використовується під час нашого вивчення Писань; (2) важливі уроки, засвоєні Джозефом Смітом з тих подій, можуть багато в чому допомогти нам і сьогодні.

Один із тих уроків Господь доніс наступними словами: “Моя мудрість більша за підступність диявола” (Учення і Завіти 10:43). Господь хоче, щоб ми довіряли Йому. Якщо ми це робимо, то будемо мати більше знань, сили і спокою.

Досвід Джозефа Сміта

Після того, як 116 сторінок загубилися, Господь наказав Джозефу Сміту не перекладати заново ту частину золотих пластин, оскільки нечестиві люди планували обманути людей, показавши різницю між двома перекладами. Але за багато століть до цього Господь наказав Нефію зробити малі пластини і сказав Мормону додати їх у свій літопис. Отже Джозеф зміг знову розпочати переклад саме з них, і сьогодні у нас є Книга Мормона. (Див. Учення і Завіти 10; 1 Нефій 9; Слова Мормона).

Зображення
золоті пластини і Книга Мормона

Диявол і ті, кого він використав для своїх цілей, склали підступний план, але мудрість Господа завадила його здійсненню.

Підступність диявола

Підступність диявола може виявлятися по-різному, але він, здається, хоче насадити одну просту думку—“не вірте”. Це була основна ідея першого послання супротивника дітям Адама і Єви після того, як їхні батьки навчили їх плану спасіння (див. Moйсей 5:13). І це те саме послання, яке становить суть його підступних планів і сьогодні.

У що ж саме диявол хоче, щоб ви не вірили? В основному, у будь що істинне чи хороше. Якщо він зможе змусити вас сумніватися в реальності Небесного Батька, Ісуса Христа, плану спасіння, Писань, заповідей, Відновлення, пророків, тоді він досягне успіху. Тоді йому легше змусити вас піддаватися різним спокусам і утримувати вас від істини, покаяння та піднесення.

І як же він може змусити вас не вірити? Сіючи у вашій свідомості страх, невпевненість і сумніви.

Приклад із сучасності

Наприклад, сьогодні (так само як і в дні Джозефа Сміта) послання диявола, спрямоване на насадження зневіри, багато в чому зосереджується на Джозефі Сміті і його роботі як пророка Відновлення. Люди намагатимуться переконати вас, що Джозеф Сміт не був пророком і Книга Мормона—не істинна. Якщо ввести цю тему в онлайн пошук, у вас виникне враження, що основні докази свідчать проти Пророка і його роботи. Але це підступний обман.

Так само як люди хотіли дискредитувати Джозефа Сміта в його дні, і готові були заради цього обманювати, сьогодні є ті, хто хоче аби ви зосередилися лише на неповних або викривлених фактах стосовно Пророка або Книги Мормона. Вони не хочуть, щоб ви бачили повну картину. Їхня мета—змусити вас сумніватися.

Три поради

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, дав три поради щодо нашого вивчення життя пророка Джозефа Сміта: “Будьте терплячими, не судіть поверхнево і не ігноруйте Духа” (“The Prophet Joseph Smith” [devotional address at BYU–Idaho, Sept. 24, 2013], byui.edu/devotionals).

  1. Будьте терплячими. Господь завжди буде благословляти нас за наше терпіння і віру. Якщо ми терплячі і продовжуємо вірити, все, що було незрозумілим, з часом проясниться. І дещо з того, що люди наводять як “докази” проти Пророка сьогодні, завтра можна буде ігнорувати через нові докази, які їх спростують.

  2. Не судіть поверхнево. Якщо ми будемо ретельно все вивчати, то не зациклимося на чиїйсь навмисно обмеженій, негативній думці і отримаємо ширше розуміння щодо Пророка, фактів про нього та їхнього контексту. Ми побачимо, що плоди його праці є надзвичайно хорошими.

  3. Не ігноруйте Духа. Якщо ми звертаємо увагу на думки, підказки і почуття, які приходять від Духа, у нас буде більше засобів для отримання і розуміння істини. І ми зможемо рухатися вперед і зростати духовно, навіть якщо у нас не буде всіх відповідей на наші запитання.

Мудрість Бога

Мудрість Бога дійсно більша за підступність диявола. Навіть якщо ми не знаємо усіх причин, з яких Господь давав заповіді, ми однак можемо довіряти Йому і Його пророкам.

Нефій не знав, чому Господь попросив його зробити малі пластини. Він не знав про 116 сторінок і плани дискредитувати Джозефа Сміта через 2400 років по тому. Але Нефій знав, що то було “для мудрої мети [Господа]”, і він знав, що міг довіряти Йому (див. 1 Нефій 9:5–6).

Сьогодні ми також можемо довіряти Господу, навіть якщо не знаємо усіх причин, з яких Він дає нам настанови через Своїх пророків. Ми можемо і надалі мати віру і вірити в Ісуса Христа і Його вибраного пророка Відновлення, Джозефа Сміта, навіть якщо не маємо відповідей на всі запитання. Ми можемо довіряти розкладу Господа. Ми можемо і надалі мати надію, навіть якщо наші випробування лякають нас і здаються непереборними.

Ми можемо все це, оскільки, як би там не було, якщо підступні плани диявола протиставити Божій мудрості, вони не можуть перемогти. Божа мудрість пануватиме завжди.