Довідники та покликання
Розділ 17: Навчання євангелії


“17. Навчання євангелії”, Загальний довідник: Служіння в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів (2020).

“17. Навчання євангелії”, Загальний довідник.

Зображення
мати навчає сина

17.

Навчання євангелії

Ми навчаємо євангелії, щоб допомогти людям зміцнювати їхню віру в Небесного Батька та Ісуса Христа. Ми прагнемо допомогти людям стати більш схожими на Спасителя, отримати Його силу у своєму житті і зрештою — отримати вічне життя. Коли Божого слова навчають і його отримують через Духа, воно має силу змінювати серця і надихати на навернення. Воно має “сильніший вплив на свідомість людей, ніж … щось інше” (Алма 31:5).

17.1

Принципи навчання, подібного до Христового

Навчаючи євангелії, батьки, учителі та провідники наслідують приклад Ісуса Христа, Який є Неперевершеним Учителем. Навчати так, як навчав Спаситель, — це священна довіра й відповідальність.

Провідники діляться названими далі принципами навчання, подібного до Христового, навчаючи вчителів у своїх організаціях. Ці принципи більш детально пояснені у посібнику Навчати, як навчав Спаситель.

17.1.1

Любіть тих, кого навчаєте

Усе, що робить Спаситель, є виявом Його любові (див. 2 Нефій 26:24). Провідники і вчителі наслідують Його приклад, виявляючи любов до тих, кого навчають. Вони поіменно моляться про тих, кого навчають, прагнуть підтримувати з ними звʼязок, розуміти їх та зосереджуватися на їхніх індивідуальних потребах. Вони підтримують зв’язок з членами свого класу чи кворуму, які не відвідують заняття.

17.1.2

Навчайте Духом

Щоб надихнути людей мати віру в Ісуса Христа, учителі повинні навчати Духом. Учителі прагнуть мати провід Духа, коли готуються й навчають і щодня стараються жити гідно, щоб відчувати Його вплив.

17.1.3

Навчайте доктрини

Спаситель навчав доктрини, яку дав Його Батько. Наслідуючи приклад Спасителя, учителі зосереджуються на дуже важливих, спасительних істинах євангелії. Вони навчають з Писань, учень пророків останніх днів і затверджених Церквою навчальних матеріалів. Учителі проводять натхненні обговорення і слідкують за тим, щоб їхнє навчання напучувало і було доктринально правильним. Список затверджених навчальних матеріалів наведено в чинних Інструкціях щодо навчального плану на сайті ChurchofJesusChrist.org.

17.1.4

Заохочуйте до старанного вивчення євангелії

Учителі заохочують членів своїх класів відповідально ставитися до особистого вивчення євангелії. Вони підтримують їх в їхніх зусиллях вивчати євангелію індивідуально та зі своїми сімʼями. Вони запрошують членів своїх класів ділитися тим, що вони вивчають, та діяти відповідно до цього. Віра людини зростає, коли вона бере активну участь у вивченні євангелії та застосовує її принципи в щоденному житті.

17.2

Вивчення і навчання євангелії, зосереджене в домівці

Щоб стати наверненим до Господа Ісуса Христа, кожний член Церкви має обовʼязок вивчати євангелію самостійно. Крім того, батьки мають обовʼязок навчати євангелії своїх дітей. Основним місцем, де відбувається вивчення і навчання євангелії, має бути домівка. Церковні провідники і вчителі заохочують та підтримують зосереджене в домівці вивчення і навчання євангелії.

Провідники і вчителі заохочують членів Церкви прагнути власного натхнення стосовно вивчення і навчання євангелії. Їхніми основними матеріалами повинні бути Писання та виступи на генеральних конференціях. Серед додаткових матеріалів, зокрема, можуть бути посібник За Мною йдіть — для окремих осіб і сімей та церковні журнали.

17.3

Обов’язки провідників

Провідники відповідають за навчання і вивчення євангелії в їхніх організаціях. Деякі зі способів, у які вони виконують цей обов’язок, описані нижче.

  • Подавати приклад у тому, як вивчати євангелію і навчати їй так, як це робив Спаситель.

  • Слідкувати за тим, щоб навчання в їхніх організаціях зміцнювало віру і було доктринально правильним.

  • Якщо провідники є членами ради приходу, обговорювати з іншими членами ради, як покращити вивчення і навчання євангелії у приході. Єпископ може запросити президента Недільної школи вести ці обговорення.

  • Якщо потрібно, назвати єпископату імена членів приходу, яких рекомендують для покликання служити вчителями в їхніх організаціях. При цьому слід дотримуватись настанов у 30.1.

  • Зустрічатися з новопокликаними вчителями та допомагати їм підготуватися до служіння в їхньому покликанні (див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 38).

  • Постійно надавати підтримку вчителям у їхніх організаціях. Регулярно говорити з учителями про їхні зусилля зміцнювати віру людей, яких вони навчають. Якщо потрібно, просити допомоги у президента Недільної школи.

17.4

Збори ради вчителів

Вчителі на зборах ради вчителів радяться разом стосовно принципів навчання, подібного до Христового. Вони також радяться про те, як покращити вивчення і навчання євангелії. В якості джерела вони використовують посібник Навчати, як навчав Спаситель.

Збори ради вчителів проводяться щоквартально під час 50-хвилинного уроку в неділю.

  • Збори для вчителів священства, Товариства допомоги і Товариства молодих жінок можуть проводитися у першу або третю неділю.

  • Збори для вчителів Недільної школи можуть проводитися у другу або четверту неділю.

Президентство Початкового товариства радиться з членом єпископату, щоб визначити, як поліпшити навчання у Початковому товаристві. Якщо потрібно, у цьому може допомогти президент Недільної школи. Деякі з варіантів указано далі:

  • Учителі Початкового товариства можуть відвідувати збори ради вчителів разом з вчителями з інших організацій.

  • Для вчителів Початкового товариства можна проводити окремі збори ради вчителів. Ці збори можуть відбуватися під час 20-хвилинного часу для співу у Початковому товаристві. Або вони можуть проводитися до чи після регулярних недільних зборів або в інший день тижня.

  • Члени президентства Початкового товариства можуть відвідувати уроки у Початковому товаристві, а потім радитися з учителями стосовно того, як навчати так, як навчав Спаситель.

Рада приходу може проводити збори ради вчителів для батьків, щоб допомогти їм покращити навчання євангелії вдома. Як і інші збори ради вчителів, ці збори мають відбуватися під час проведення 50-хвилинного уроку в неділю.

Рада приходу наглядає за проведенням зборів ради вчителів і складає розклад їх проведення. Збори зазвичай проводить президент Недільної школи. Однак єпископат може попросити вести їх іншого члена цієї ради.

Більше інформації див. у посібнику Навчати, як навчав Спаситель, с. 3, або на сайті teaching.ChurchofJesusChrist.org.