Новий Завіт 2023
31 липня–6 серпня. Дії 22–28: “Слуга та свідок”


“31 липня–6 серпня. Дії 22–28: “Слуга та свідок”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“31 липня–6 серпня. Дії 22–28”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Павло у в’язниці

31 липня–6 серпня

Дії 22–28

“Слуга та свідок”

Читаючи розповіді про служіння апостола Павла в Дії 22–28, звертайте увагу на принципи, які матимуть важливе значення для дітей, яких ви навчаєте.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть зображення, які допоможуть дітям пригадати історії з Дії 22–28, наприклад, тюремну камеру, човен і змію. Запропонуйте дітям розповісти будь-які відомі їм історії про Павла, які пов’язані з цими зображеннями.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Дії 23:10–11

Небесний Батько та Ісус Христос піклуються про мене і допоможуть мені у складні часи.

Дізнавшись, як Спаситель допомагав Павлу, діти можуть зміцнити свою віру в те, що Небесний Батько та Ісус піклуються і про них.

Вправи на вибір

  • Розкажіть історію про те, як Спаситель відвідав Павла у в’язниці, з Дії 23:10–11. Або покажіть відео “Be of Good Cheer” (Будь бадьорий!), ChurchofJesusChrist.org, в якому відображена ця історія. Розкажіть про час, коли ви мали випробування й отримали скерування й втіху від Бога. Попросіть дітей розповісти про випадки, коли вони відчували втіху від Бога.

  • Допоможіть дітям вивчити напам’ять слова, які Ісус сказав Павлу: “Будь бадьорий!” Попросіть дітей подумати, кого вони можуть так підбадьорити—можливо, когось, хто сумний або стурбований.

  • Заспівайте з дітьми пісню про те, як ми можемо бути щасливими, наприклад, “Посмішка” (Збірник дитячих пісень, с. 128).

Зображення
дівчинка говорить з трибуни в церкві, а жінка стоїть за нею

Як і Павло, ми можемо свідчити про Спасителя.

Дії 26:1–29

Я можу ділитися своїм свідченням з іншими.

Проглянувши з дітьми свідчення Павла перед царем Агріппою, ви допоможете їм дізнатися, як ділитися тим, що вони вважають істиною.

Вправи на вибір

  • Принесіть на урок корону з паперу. Нехай хтось із дітей її одягне й виступить у ролі царя Агріппи. Запропонуйте іншій дитині стати перед царем і виступити в ролі Павла. В цей час коротко перекажіть суть свідчення Павла та реакцію царя Агріппи, як описано в книзі Дії 26:1–29 (див. “Розділ 63: Павло закінчує свою місію”, Історії з Нового Завіту, сс. 162–166, або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Поясніть, що ми можемо ділитися нашими свідченнями з іншими, як це робив Павло.

  • Попросіть дітей слухати, поки ви будете співати або читати пісню про свідчення, зокрема “Я знаю, Ти живий” (Збірник дитячих пісень, с. 8). Запропонуйте дітям піднімати руку, коли вони почують те, що, як вони знають, є істинним. Ви можете заспівати пісню кілька разів; запропонуйте дітям приєднатися до вас, як тільки вони запам’ятають слова. Допоможіть їм спробувати ділитися своїми свідченнями про відомі їм істини.

  • Скористайтеся творчою сторінкою цього тижня, щоб допомогти дітям подумати про те, що вони могли б сказати, коли діляться своїм свідченням (зверніться до Уложень віри за додатковими ідеями). Закличте їх поділитися своїм свідченням з кимось із членів сім’ї.

Дії 27

Пророки застерігають мене про небезпеку.

Поміркуйте про те, як розповідь Павла про аварію корабля може навчити дітей того, що пророки бачать фізичну і духовну небезпеку, якої ми можемо не бачити.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей уявити, що вони перебувають на кораблі, який розбивається під час бурі. Звернувшись до Дії 27:9–10, прочитайте застереження Павла, яке він дав людям, і розкажіть історію про аварію корабля, яка сталася через те, що вони не послухалися його застереження (див. Дії 27:11, 39–44). Покажіть фотографію Президента Церкви і свідчіть, що він може застерігати нас від духовних небезпек.

  • Розмістіть у різних місцях класу кілька зображень або предметів, які символізують те, що пророки навчають нас робити, щоб бути подібними до Ісуса, зокрема любити інших або христитися. Усім класом пройдіться по кімнаті, зупиняючись біля кожного зображення або предмета, щоб обговорити те, як послух вченням пророка допомагає нам бути в безпеці.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Дії 23:10–11; 27:18–25; 28:1–6

Коли я стикаюся з лихом, Бог мене не залишає.

Під час випробувань, через які пройшов Павло, Господь був із ним. Як ви можете допомогти дітям застосувати досвід Павла до власного життя?

Вправи на вибір

  • За допомогою вірша в Дії 23:10 поясніть, що Павло потрапив до в’язниці через те, що він навчав людей про Ісуса. Тоді прочитайте разом з дітьми Дії 23:11. Або покажіть відео “Be of Good Cheer” (Будь бадьорий!), ChurchofJesusChrist.org, в якому відображена ця історія. Чому Павло міг “бути бадьорим” незважаючи на те, що перебував у в’язниці?

  • Напишіть на дошці: Дії 23:10–11; Дії 27:18–25 та Дії 28:1–6. Покажіть зображення в’язниці, корабля та змії. Запропонуйте дітям продивитися ці вірші й поєднати їх із зображеннями. Як у кожній з цих історій Господь показував Павлу, що Він був із ним? Розкажіть про випадок, коли Господь був з вами під час складних обставин і як Він зміцнював ваше свідчення про Нього. Запропонуйте дітям також поділитися досвідом.

Дії 26

Я можу сміливо ділитися своїм свідченням про Ісуса Христа.

Мужність Павла, коли він ділився своїм свідченням, може допомогти дітям бути сміливими, коли вони складають власні свідчення.

Вправи на вибір

  • Виберіть вірші з Дії 26 і прочитайте їх з дітьми, щоб допомогти їм зрозуміти, що Павло розповів царю Агріппі про свої вчинки (див. вірші 9–16) і чого він навчав про Ісуса Христа (див. вірші 18, 23). Чому Павлу могло бути страшно розповідати про це цареві Агріппі? Запропонуйте дітям записати деякі євангельські принципи, які, як вони знають, є істинними. Попросіть їх поміркувати, хто із знайомих їм людей потребує почути їхнє свідчення про ці істини.

  • Запропонуйте дітям за допомогою творчої сторінки цього тижня написати те, що вони могли б сказати, коли ділитимуться своїм свідченням.

Дії 27

Пророки застерігають мене від небезпеки.

Діти можуть слухати послання сучасних пророків і розпізнавати їхні застереження. Як ви можете допомогти дітям навчатися звертати увагу на такі застереження?

Вправи на вибір

  • Виріжте аркуш паперу у формі корабля і розріжте його на частини пазла. Запропонуйте дітям написати на цих шматочках пазла застереження, дані Павлом, з книги Дії 27:9–11, а тоді скласти весь пазл. Чому люди не послухали Павла? (Див. вірш 11). Запропонуйте дітям прочитати вірші 18–20 і 40–44, щоб дізнатися, що сталося в результаті. (Поясніть: завдяки тому, що люди послухалися наступної поради Павла залишатися на кораблі, ніхто не загинув під час його розбиття; див. вірші 30–32). Як, завдяки цьому досвіду, ми розуміємо важливість того, щоб іти за пророком?

  • Принесіть одне з недавніх послань Президента Церкви, виголошене на генеральній конференції, і розкажіть дітям про дані ним застереження або поради. Попросіть дітей поміркувати про те, яким чином вони можуть йти за пророком.

  • Покажіть відео “Blessed and Happy Are Those Who Keep the Commandments of God” (Ті, хто дотримується заповідей Бога—благословенні та щасливі), ChurchofJesusChrist.org. Чим пророки схожі на чоловіка з біноклем?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Попросіть дітей скористатися тим, що вони дізналися про Павла, аби заохотити свої сім’ї прочитати останні послання пророка й обговорити, як вони можуть виконувати його поради.

Як покращити наше навчання

Використовуйте всі органи чуття. “Більшість дітей (та дорослих) найкраще вчаться, коли задіяно декілька органів чуття. Знайдіть способи, які допоможуть дітям використовувати їхні органи зору, слуху і дотику під час навчання. В деяких випадках ви можете навіть знайти способи, щоб включити їхні органи нюху і смаку!” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 25).