Новий Завіт 2023
10–16 липня. Дії 6–9: “Чого … хочеш, щоб я вчинив?”


“10–16 липня. Дії 6–9: “Чого … хочеш, щоб я вчинив?”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“10–16 липня. Дії 6–9”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2023

Зображення
Павло лежить на землі

Навернення на шляху до Дамаску, художник Мікеланджело Мерізі да Караваджо

10–16 липня

Дії 6–9

“Чого … хочеш, щоб я вчинив?”

Почніть з читання Дії 6–9. Навчальний план для цього тижня з посібника За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей може допомогти вам у вивченні цих розділів. Вправи з цього навчального плану, призначені для дітей молодшого віку, можна адаптувати і для дітей старшого віку, і навпаки.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Напишіть на дошці імена кількох людей, про яких згадується в Дії 6–9, наприклад, Савл, Степан і Тавіта. Попросіть дітей розповісти, що вони знають про цих людей.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Дії 6–7

Я можу йти за Ісусом Христом, якщо стоятиму за правду.

Що діти можуть дізнатися від Степана про те, як бути послідовником Ісуса Христа?

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям придумати рухи до пісні про вибір того, що є правильним, зокрема “Будь вірним ти” (Збірник дитячих пісень, с. 81). На основі Дії 7:51–60 розкажіть дітям, що Степан навчав про Ісуса Христа, незважаючи на те, що це дуже гнівило юдейських провідників (див. також “Розділ 57: Злочестиві люди вбивають Степана”, Історії з Нового Завіту, сс. 150–151, або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Як Степан стояв за правду?

  • Наведіть дітям кілька прикладів історій про дітей, які повинні зробити вибір між правильним і неправильним. Запитайте дітей, що б вони зробили, аби стояти за правду.

Дії 8:26–39

Святий Дух надихає мене ділитися євангелією з іншими.

Пилип послухався спонукання від Духа і допоміг мужу етіопському, який не міг зрозуміти Писання. Які уроки можна взяти з цієї історії для дітей, яких ви навчаєте?

Зображення
Пилип навчає мужа етіопського

Пилип навчає мужа етіопського, художник Роберт T. Баррет

Вправи на вибір

  • Поставте разом два стільці, щоб зробити колісницю (повоза). Запросіть двох дітей сісти у колісницю: один має представляти Пилипа, а інший—мужа етіопського. Потім розкажіть історію про те, як Пилип навчав євангелії чоловіка з Етіопії.

  • Поділіться досвідом, коли ви відчували, як Святий Дух спонукав вас поділитися з кимось євангелією. Свідчіть, що Святий Дух може допомагати нам розповідати іншим про Ісуса.

Дії 9:1–20

Небесний Батько запрошує мене покаятися і змінитися.

Коли Ісус сказав Савлу припинити переслідувати Господню Церкву, Савл одразу покаявся і змінився. Як ця розповідь може допомогти дітям, яких ви навчаєте, мати бажання швидко виправлятися, коли вони роблять помилку?

Вправи на вибір

  • Коротко розкажіть історію про навернення Павла, яка знаходиться в Дії 9:1–20 (див. також “Розділ 59: Савл дізнається про Ісуса”, Історії з Нового Завіту, сс. 154–155, або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org).

  • Поговоріть з дітьми про те, що в природі зазнає змін, наприклад, пуголовок, який перетворюється на жабу, або гусінь, яка стає метеликом. Якщо можливо, покажіть фотографії. Як Савл змінився, коли його відвідав Ісус Христос?

  • Намалюйте на дошці розвилку дороги. Попросіть дітей назвати місця, де вони хотіли б побувати, і напишіть їх угорі над однією з доріг. Що станеться, якщо ми звернемо на неправильну дорогу? Порівняйте покаяння з поверненням на правильну дорогу.

  • Попросіть дітей повторити те, що Савл сказав Господу: “Чого … хочеш, щоб я вчинив?” (Дії 9:6). Що Господь хоче, аби ми робили?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Дії 6–7

Я буду свідком Ісуса Христа.

Як ви можете допомогти дітям вашого класу навчитися на прикладі Степана, як стояти свідками Ісуса Христа?

Вправи на вибір

  • Прочитайте з дітьми Дії 6:5–15 і 7:51–60. Що зробило Степана таким могутнім свідком Ісуса Христа? Запропонуйте одній дитині або кільком дітям представити себе у ролі Степана і розповісти, чому вони вірять у Ісуса Христа.

  • Попросіть дітей прочитати Дії 6:3–10 і знайти якості, притаманні Степану, які допомогли йому духовно зростати.

  • Попросіть дітей допомогти вам поміркувати над тим, в яких ситуаціях вони можуть стояти як свідки Ісуса Христа і Його євангелії. Допоможіть їм розіграти по ролях кілька з таких ситуацій. Попросіть дітей прочитати Мосія 18:9. Зверніть увагу на те, що бути свідками Ісуса Христа—це складова обіцянь, які ми даємо при хрищенні.

Дії 8:9–24

Священство є безцінним даром від Бога.

Сатана нав’язує послання, що матеріальні речі приносять нам щастя. Як за допомогою історії про Симона ви можете допомогти дітям цінувати те, що є духовним, зокрема, священство і його благословення?

Вправи на вибір

  • Коротко розкажіть історію про Симона, яка знаходиться в Дії 8:9–24 (див. також “Розділ 58: Симон і священство”, Історії з Нового Завіту, сс. 152–153, або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Чому ми не можемо отримати священство, купивши його за гроші? Як насправді людина отримує владу священства? (Див. Уложення віри 1:5).

  • Покажіть ілюстрації із зображенням причастя, храму (символізує храмові благословення), хрищення та інших благословень, які ми отримуємо завдяки священству. Поясніть, що ці дари від Бога не можна купити за гроші. Чому вони більш цінні за все, що можна купити? Як нам отримати ці благословення?

Дії 9:1–20

Небесний Батько запрошує мене покаятися і змінитися.

Коли Ісус сказав Савлу припинити переслідувати Господню Церкву, Савл одразу покаявся і змінився. Як ця розповідь може допомогти дітям, яких ви навчаєте, мати бажання швидко виправлятися, коли вони роблять помилку?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям скласти аркуш паперу навпіл. Попросіть їх написати на одній половині До, а на другій половині—Після. Прочитайте з дітьми Дії 8:1–3; 9:1–2 та 9:17–22 і попросіть їх написати слова або фрази, якими описано Савла до і після того, як він побачив Господа.

  • Запропонуйте члену прихода поділитися історією свого навернення й тим, як членство в Церкві змінило його або її життя—так само, як було змінено життя Савла.

  • Намалюйте на дошці “дорогу до Дамаску”. Запропонуйте дітям прочитати Дії 9:6, 11, 18, 20–22 і знайти описання того, що саме Савл робив, аби покаятися й привернутися до Христа. Напишіть ці вчинки вздовж “дороги”. Що ми дізнаємося завдяки Савлу про те, як ми можемо стати більш схожими на Христа?

  • Запропонуйте дітям намалювати їхню улюблену частину розповіді про навернення Савла і показати свій малюнок класу.

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Запропонуйте дітям розповісти своїм сім’ям про вправу, яка їм найбільше сподобалася з сьогоднішнього уроку, й про те, чого вони завдяки їй навчилися.

Як покращити наше навчання

Допомагайте дітям навчатися з Писань. Дітям молодшого віку може бути важко читати великий уривок, усе ж ви можете залучати їх до навчання з Писань. Наприклад, читаючи уривок з Писань, можна запропонувати дітям вставати або піднімати руки, коли вони чують певне слово або фразу, на яких ви хочете зосередитися.