Новий Завіт 2023
15–21 травня. Матвій 21–23; Марк 11; Лука 19–20; Іван 12: “Ось … йде Цар твій!”


“15–21 травня. Матвій 21–23; Марк 11; Лука 19–20; Іван 12: “Ось … йде Цар твій!”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“15–21 травня. Матвій 21–23; Марк 11; Лука 19–20; Іван 12”, За Мною йдіть—для Початкового товариства: 2023

Зображення
чоловік на дереві, до якого підходить Ісус

Закхей на фіґовому дереві, художник Джеймс Тіссо

15–21 травня

Матвій 21–23; Марк 11; Лука 19–20; Іван 12

“Ось … йде Цар твій!”

Коли ви будете читати Матвій 21–23; Марк 11; Лука 19–20 та Іван 12, звертайте увагу на враження, які будете отримувати від Святого Духа. Продивіться тему “Як задовольняти потреби дітей молодшого віку” на початку цього посібника, щоб знати, про що слід пам’ятати під час навчання цих принципів.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Покажіть ілюстрацію, що знаходиться у навчальному плані для цього тижня в посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей і запропонуйте дітям розповісти, що вони знають про те, що зображено на ілюстрації.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Лука 19:1–10

Небесний Батько й Ісус знають мене за ім’ям.

Коли ви читаєте про розмову Спасителя із Закхеєм, які ви бачите принципи, що можуть благословити дітей, яких ви навчаєте?

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію Закхей на фіґовому дереві (у цьому навчальному плані або на ChurchofJesusChrist.org). Допоможіть дітям знайти Закхея і промовити його ім’я. Придумайте рухи, які діти можуть робити під час того, як ви розповідатимете історію про Закхея та Ісуса—наприклад, ставати навшпиньки і виглядати з натовпу або вдавати, що лізуть на дерево. Поясніть, що Спаситель побачив Закхея і покликав його за ім’ям. Свідчіть, що Спаситель також знає кожного з дітей та їхні імена.

  • Принесіть на урок порожню рамку для картини або виріжте її з паперу. Запропонуйте кожній дитині по черзі потримати рамку навколо свого обличчя, в цей час решта класу має казати: “Небесний Батько та Ісус знають [ім’я дитини]”.

  • Заспівайте разом пісню про любов Небесного Батька, наприклад, “Я Божеє дитя” (Збірник дитячих пісень, сс. 2–3). Допоможіть дітям розпізнати в словах пісні те, що допомагає їм знати таку істину: Небесний Батько їх любить.

Матвій 21:12–14

Храм є священним місцем.

Благоговійне ставлення Ісуса до храму, описане в цих віршах, може допомогти дітям, яких ви навчаєте, зрозуміти, що храм є священним місцем.

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію Ісус очищує храм (Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 51), і розкажіть історію, записану в Матвій 21:12–14. Допоможіть дітям знайти на ілюстрації, де зображено гроші і тварин. Потім обговоріть, чому Спаситель хотів, аби грошоміни і продавці тварин пішли з храму.

  • Покажіть фотографії храмів (наприклад, див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, сс. 117–119) і попросіть дітей розповісти про те, що вони відчувають, коли бачать храм. Ви можете пояснити, що храм—це місце, куди ми йдемо, щоб дати обіцяння Богові, намагатися отримати відповіді на молитви і відчути себе ближче до Бога. Допоможіть дітям розпізнати почуття від Святого Духа, Який каже нам, що храм—це особливе місце. Попросіть дітей вести себе так, ніби вони знаходяться всередині храму. Наприклад, вони можуть говорити пошепки і тихенько сидіти.

  • Заспівайте разом пісню про храм, наприклад, “Люблю на храм дивитись” (Збірник дитячих пісень, с. 99) і запропонуйте дітям поставити мету, щоб одного дня увійти до храму.

Зображення
Храм у Форт-Коллінс, штат Колорадо

Храм—це Дім Господа.

Матвій 21:28–32

Я можу бути слухняним.

Небесний Батько хоче, щоб ми були слухняними. За допомогою притчі про двох синів можна навчитися важливості послуху.

Вправи на вибір

  • Намалюйте на дошці двох синів і використовуйте ці малюнки, коли будете розповідати притчу з Матвій 21:28–32. Який син зрештою зробив правильно? Попросіть дітей назвати те, що вони можуть робити вдома, аби виявляти слухняність. Нехай вони намалюють, як роблять щось із того, що вони назвали.

  • Запропонуйте дітям поділитися своїм досвідом, який стосується послуху своїм батькам. Які благословення вони отримали за слухняність?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Лука 19:1–10

Якщо я шукаю Спасителя, я знайду Його.

Ви можете використати історію про Закхея, щоб допомогти дітям подумати про те, що вони можуть робити, аби наблизитися до Спасителя.

Вправи на вибір

  • Прочитайте Лука 19:1–10, зупиняючись кожні кілька віршів, щоб обговорити, що з цих віршів ми дізнаємося про Закхея. Що зробив Закхей, аби він міг побачити Ісуса? Як він відреагував, коли Ісус попросив його злізти з дерева? Попросіть кожну дитину назвати одну причину, чому вони б хотіли побачити Ісуса. Якби Спаситель мав прийти у наше місто, як би ми готувалися?

  • Запропонуйте дітям подумати про знайомих їм людей, які, подібно до Закхея, могли б шукати Спасителя. Запитайте дітей, що вони могли б зробити, аби допомогти комусь дізнатися про Спасителя.

  • Запропонуйте дітям розповісти про випадки, коли вони відчували, що Небесний Батько та Ісус Христос знають про них і люблять їх.

Матвій 21:12–14

Храм—це священне місце, яке я маю поважати.

Яким чином розповідь про те, як Спаситель очистив храм, може допомогти вам навчати дітей про святість храмів?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати Матвій 21:12–14. Покажіть ілюстрацію Ісус очищує храм (Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 51) і запитайте їх, який вірш проілюстровано на картині.

  • Запропонуйте дітям розповісти, що вони відчували, коли перебували всередині храму, ходили по храмовій ділянці або дивилися на фотографії храмів. Що допомогло їм знати, що храм—це священне місце? Можна розповісти дітям, чому ви любите храм. Чому він для вас є цінним?

  • Запросіть одного чи кількох молодих людей прийти на урок і розповісти про те, як вони підготувалися увійти до храму. Якщо вони вже були в храмі, попросіть їх розповісти про те, що вони відчували, перебуваючи там.

  • Розріжте фотографію храму на частинки пазла і дайте кожній дитині одну частинку. Попросіть кожну дитину написати на зворотному боці своєї частинки пазла одну справу, яку вона може робити, аби підготуватися ввійти до храму. Коли діти по черзі будуть ділитися своїми ідеями, додавайте їхні частинки до загального пазла.

  • Напишіть на дошці такі слова: може допомогти мені підготуватися до служіння у храмі. Попросіть дітей доповнити це речення. Серед варіантів можуть бути такі: “Дотримання моїх завітів хрищення” або “Святий Дух”.

Матвій 23:25–28

Ісус хоче, щоб ми були праведними у вчинках і бажаннях.

Ісус навчав книжників і фарисеїв важливості щирого життя за євангелією, а не лише вдавання з себе праведних. Що може допомогти дітям зрозуміти цю істину?

Вправи на вибір

  • Коли ви будете читати з дітьми Матвій 23:25–28, можете поділитися таким визначенням слова лицемір з Bible Dictionary [Біблійного словника]: “Той, хто вдає із себе віруючого, але таким не є”. Чому погано бути лицеміром?

  • Покажіть дітям чашку, чисту зовні, але брудну всередині, щоб допомогти проілюструвати метафору з Матвій 23:25. Як ми можемо переконатися, що ми чисті і непорочні всередині?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Допоможіть дітям пригадати щось із того, про що вони дізналися на уроці і чим можуть поділитися зі своїми сім’ями вдома.

Як покращити наше навчання

Надавайте підтримку батькам дітей. “Батьки є найважливішими вчителями євангелії для їхніх дітей—у них є як основна відповідальність, так і найбільша сила, щоб впливати на своїх дітей (див. Повторення Закону 6:6–7). Коли ви навчаєте дітей в церкві, з молитвою шукайте способи, щоб підтримати батьків в їхній основній ролі” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 25).