Новий Завіт 2023
7–13 серпня. Римлянам 1–6: “Сила Божа на спасіння”


“7–13 серпня. Римлянам 1–6: “Сила Божа на спасіння”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“7–13 серпня. Римлянам 1–6”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023

Зображення
Павло пише послання

7–13 серпня

Римлянам 1–6

“Сила Божа на спасіння”

Якщо ви будете записувати підказки Духа, це допоможе вам згадати, чого вас навчає Дух. Ви також можете записати, що ви відчуваєте стосовно цих підказок.

Записуйте свої враження

На той час, коли Павло написав своє послання членам Церкви у Римі, серед яких були як юдеї, так і язичники, Церква Ісуса Христа виросла і включала багатьох інших, окрім віруючих з Галілеї. Десь через 20 років після Воскресіння Спасителя групи християн були майже усюди, куди могли подорожувати апостоли, включно з Римом, столицею могутньої імперії. Але у порівнянні з величезною Римською імперією Церква досі була маленькою і її часто переслідували. У таких умовах якщо хтось і “сором[ився] Євангелії”, то, звичайно, не Павло. Він знав і свідчив, що справжня сила, “сила Божа на спасіння”, міститься в євангелії Ісуса Христа (Римлянам 1:16).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Що таке послання і як вони упорядковані?

Послання—це листи, написані провідниками Церкви святим у різних куточках світу. Апостол Павло написав більшість послань у Новому Завіті, починаючи з Послання до римлян і закінчуючи Посланням євреям. Усі його послання упорядковані за довжиною, окрім Послання євреям (див. Путівник по Писаннях, “Павлові послання”). Хоча Римлянам—це перше послання, у Новому Завіті воно, насправді, було написане під кінець місіонерських подорожей Павла.

Римлянам 1–6

“Праведний житиме вірою”.

Наведені далі визначення можуть допомогти вам краще зрозуміти Послання до римлян:

Закон.Коли Павло писав про “Закон”, він мав на увазі закон Мойсея. Слово “діла” в листах Павла стосується видимих дій, пов’язаних із законом Мойсея. Поміркуйте, як закон Мойсея і діла, які за ним вимагалися, відрізняються від “закону віри”, описаного в Римлянам 3:23–31.

Обрізання, необрізання:У давнину обрізання було знаком або символом завіту, який Бог уклав з Авраамом. Павло використовував термін “обрізання”, говорячи про юдеїв (завітний народ) і “необрізання”, говорячи про язичників. Поміркуйте, чого навчає уривок Римлянам 2:25–29 про те, що насправді означає бути завітним народом Бога. Зверніть увагу, що обрізання більше не було знаком Божого завіту з Його народом (див. Дії 15:23–29).

Виправдання, виправдовувати, виправдані.Ці терміни стосуються прощення гріхів, або звільнення від них. Коли ми виправдані, ми прощені, оголошені безвинними і звільненими від вічного покарання за наші гріхи. Коли ви побачите ці терміни, зверніть увагу, чого навчав Павло стосовно того, що робить виправдання можливим (див. також Путівник по Писаннях, “Виправдання, виправдовувати”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). У Посланні до римлян слова “праведний” та “праведність” можна розглядати як синоніми слів “справедливий” та “виправдання”.

Благодать.Благодать—це “божественні … допомога або сила, що надаються через щедру милість та любов Ісуса Христа”. Через благодать усі люди воскреснуть і отримають безсмертя. Крім цього, “благодать своєю силою обдаровує чоловіків та жінок можливістю отримати вічне життя та піднесення після того, як вони докладуть максимально можливих зусиль”. Ми не заробляємо благодать власними зусиллями; натомість саме благодать дає нам “силу і допомогу чинити добрі діла, які в іншому випадку [ми] б не могли продовжувати чинити” (Путівник по Писаннях, “Благодать”; див. також 2 Нефій 25:23; Дітер Ф. Ухтдорф, “Дар благодаті”, Ліягона, трав. 2015, сс. 107–110; Бред Уілкокс, “Його благодаті достатньо”, Ліягона, вер. 2013, сс. 43–45). Читаючи Послання римлянам, запишіть, що ви дізнаєтеся про благодать Спасителя.

Римлянам 2:17–29

Мої дії мають відображати і поглиблювати моє навернення.

Деякі з юдейських християн в Римі очевидно досі вірили, що обряди і ритуали закону Мойсея приносили спасіння. Це може виглядати як проблема, яка більше нас не стосується, оскільки ми вже не живемо за законом Мойсея. Але коли ви будете читати послання Павла, особливо Римлянам 2:17–29, подумайте про ваші власні зусилля жити за євангелією. Чи ваші зовнішні дії, такі як прийняття причастя чи відвідування храму, ведуть до поглиблення вашого навернення і зміцнення вашої віри в Христа? (Див. Aлма 25:15–16). Чи потрібно вам щось змінити, щоб ваші дії вели до зміни серця?

Див. також Даллін Х. Oукс, “Заклик перемінитися”, Ліягона, лист. 2000, сс. 32–34.

Римлянам 3:10–31; 5

Завдяки Ісусу Христу мої гріхи можуть бути прощені.

Деяких людей може засмутити смілива заява Павла, що “нема праведного ані одного” (Римлянам 3:10). Але в Римлянах також є слова, які несуть надію. Пошукайте їх в розділах 3 та 5 і подумайте, чому пам’ять про те, що “всі згрішили і позбавлені Божої слави” (Римлянам 3:23), є важливим кроком на шляху до того, щоб нам навчитися “хвалитись надією” через Ісуса Христа (див. Римлянам 5:2).

Римлянам 6

Ісус Христос запрошує мене “ходити в обновленні життя”.

Павло навчав, що євангелія Ісуса Христа має змінити спосіб нашого життя. Які твердження в Римлянам 6 описують, як наслідування Спасителя допомогло вам “ходити в обновленні життя”? (Вірш 4).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Римлянам 1:16–17.Як ми можемо показати, що ми “не соромимося євангелії Христа”?

Римлянам 3:23–28.Читаючи ці вірші, ви можете обговорити різницю між тим, щоб заслужити Божу благодать, що є неможливим, і прийняттям її, що від нас і вимагається. Коли ми відчували Божу благодать? Як нам повніше її прийняти?

Римлянам 5:3–5.Які випробування ми пережили? Як ці випробування допомогли нам розвинути терпіння, отримати досвід і здобути надію?

Римлянам 6:3–6.Що Павло сказав у цих віршах про символізм хрищення? Ваша сім’я може запланувати відвідати найближче хрищення. Або хтось у вашій сім’ї може поділитися фотографіями чи спогадами про своє хрищення. Як укладання і дотримання наших христильних завітів допомагає нам “ходити в обновленні життя”?

Зображення
чоловік христить іншого в озері

Хрищення символізує початок нового життя в якості учня Христа.

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Я хочу бути чистим”, Збірник дитячих пісень, с. 53.

Як покращити особисте вивчення

Ставте запитання під час вивчення. Коли ви будете вивчати Писання, у вас можуть виникати запитання. Обдумуйте ці запитання і шукайте відповіді. Наприклад, в Римлянам 1–6 ви можете пошукати відповіді на запитання “Що таке благодать?”

Зображення
Христос піднімає дівчинку з потоку

Be Not Afraid (Не бійся), художник Грег К. Олсен