Новий Завіт 2023
13–19 лютого. Матвій 5; Лука 6: “Блаженні ви”


“13–19 лютого. Матвій 5; Лука 6: “Блаженні ви”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“13–19 лютого. Матвій 5; Лука 6”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023

Зображення
Ісус навчає на горі

Jesus Preaching Sermon on the Mount (Ісус проголошує Проповідь на горі), художник Гюстав Доре

13–19 лютого

Maтвій 5; Лука 6

“Блаженні ви”

Звертайте увагу на враження, отримані вами під час читання Maтвій 5 та Лука 6, і записуйте їх у свій щоденник для навчання або десь в інше місце. Цей навчальний план допоможе вам знайти у цих розділах деякі важливі принципи, але будьте відкриті до інших, знайдених вами під час вивчення.

Записуйте свої враження

На цей момент Його священнослужіння було зрозуміло, що вчення Ісуса не будуть схожими на те, що звикли чути люди Його часу. Бідні успадкують царство Бога? Лагідні успадкують землю? Благословенні гнані? Книжники та фарисеї такого не навчали. Але ті, хто дійсно розуміли закон Бога, розпізнали у словах Спасителя істину. “Око за око” і “ненавидь свого ворога” були меншими законами (Maтвій 5:38, 43). Та Ісус Христос прийшов навчати вищому закону (див. 3 Нефій 15:2–10), призначеному для того, аби допомогти нам одного дня стати “досконал[ими], як досконалий Отець [наш] Небесний” (Maтвій 5:48).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Maтвій 5:1–12; Лука 6:20–26, 46–49

Тривале щастя приходить, коли живеш за вченнями Ісуса Христа.

Усі бажають бути щасливими, та не всі шукають щастя в тих самих місцях. Дехто шукає його в мирській силі й посаді, інші—в багатстві та задоволенні мирських пожадань. Ісус Христос прийшов навчати, як знайти тривале щастя, навчати, що дійсно означає бути благословенними. Що ви дізнаєтеся про знаходження тривалого щастя з Maтвій 5:1–12 та Лука 6:20–26? Чим це відрізняється від мирського погляду на щастя?

Чого ми можемо навчитися з цих віршів, а також Лука 6:46–49 про те, як бути учнем Ісуса Христа? Яке до вас приходить натхнення щодо дій, які допоможуть вам розвинути якості, описані в цих віршах?

Див. також Путівник по Писаннях, “Блаженства”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org; “Проповідь на горі: Заповіді блаженства” (відео) ChurchofJesusChrist.org.

Матвій 5:13

“Ви—сіль землі”.

Сіль здавна використовувалась для зберігання, покращення смаку та для очищення. Сіль також мала релігійне значення для ізраїльтян. Вона була пов’язана з давньою практикою принесення в жертву тварин за законом Мойсея (див. Левит 2:13; Числа 18:19). Коли сіль втрачає свій смак, вона втрачає свою ефективність, тобто “не придасться вона вже нінащо” (Maтвій 5:13). Таке стається, коли вона змішується з іншими речовинами або забруднюється.

Пам’ятайте про це, коли будете обдумувати Матвій 5:13. Яким чином ви будете зберігати свою “солоність” як учень Ісуса Христа? Як ви будете здійснювати свою роботу зі зберігання й очищення, як сіль землі?

Див. також Учення і Завіти 103:9–10.

Зображення
сіль

“Ви—сіль землі” (Maтвій 5:13).

Maтвій 5:17–48; Лука 6:27–35

Закон Христа є вищим за закон Мойсея.

Учні, можливо, здивувалися, коли почули, як Ісус сказав, що їхня праведність має бути вищою за праведність книжників та фарисеїв (див. Maтвій 5:20), які пишалися тим, що дотримувались закону Мойсея.

Коли ви будете читати Maтвій 5:21–48 та Лука 6:27–35, ви можете позначити і поведінку, якої вимагав закон Мойсея (“ви чули, що …”), і те, чого навчав Ісус про вищий рівень поведінки в таких ситуаціях. Чому, на вашу думку, запропоноване Спасителем є вищим законом?

Наприклад, чого навчав Ісус в Maтвій 5:27–28 про нашу відповідальність за наші думки? Як ви можете краще контролювати думки й почуття, які приходять у ваш розум та ваше серце? (Див. Учення і Завіти 121:45).

Матвій 5:48

Чи дійсно Небесний Батько очікує від мене досконалості?

Президент Рассел М. Нельсон навчав:

“Термін досконалий є перекладом грецького слова teleios, яке означає “завершити”. … Неозначена форма цього дієслова—teleiono, що означає “досягти далекого кінця, бути повністю розвиненими, завершити або закінчити”. Будь ласка, зверніть увагу, що це слово не означає “бути вільним від помилок”, воно означає “досягнення далекої мети”. …

Господь навчав: “Ви тепер не в змозі витримати … присутності Бога … ; отже, продовжуйте з терпінням, доки вас не буде вдосконалено” [Учення і Завіти 67:13].

Нам не слід засмучуватися через те, що наші щирі намагання стати досконалими зараз, здаються такими непосильними і нескінченними. Вдосконалення—це тривалий процес. Він може сягнути повноти лише після Воскресіння і лише завдяки Господу. Досконалість чекає на всіх, хто любить Його і дотримується Його заповідей” (“Perfection Pending”, Ensign, Nov. 1995, 86, 88).

Див. також 2 Петра 1:3–11; Moроній 10:32–33; Учення і Завіти 76:69; Джеффрі Р. Холланд, “Отож, будьте досконалі—зрештою”, Ліягона, лист. 2017, сс. 40–42.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Матвій 5:1–9.Які принципи, викладені в Maтвій 5:1–9, можуть допомогти вам зробити вашу домівку щасливішим місцем? Ви можете вибрати один або два, які здаються вашій сім’ї особливо важливими. Наприклад, які із знайдених нами вчень можуть допомогти нам бути миротворцями? (Див. Maтвій 5:21–25, 38–44). Які ми можемо поставити цілі? Як ми будемо відстежувати їх досягнення?

Maтвій 5:13.Ви можете поїсти разом якусь посолену їжу, а також ту саму їжу без солі. Яку ви помітили різницю? Що означає бути “сіллю землі”? Як ми можемо цього досягти?

Матвій 5:14–16.З метою допомогти вашій сім’ї зрозуміти, що означає бути “світлом для світу”, ви можете дослідити певні джерела світла у вашій домівці, у сусідніх будинках та у світі. Можливо, буде корисним продемонструвати, що станеться, якщо світло заховати. Що мав на увазі Ісус, коли сказав: “Ви світло для світу”? (Матвій 5:14). Хто був схожим на світло для вашої сім’ї? Як ми можемо бути світлом для інших? (Див. 3 Нефій 18:16, 24–25).

Матвій 5:43–45.Коли ваша сім’я буде читати слова Спасителя у цих віршах, ви можете поговорити про те, кого, конкретно, за вашими відчуттями, ви можете любити, благословляти і про кого молитися. Як ми можемо збільшити нашу любов до них?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Сяйте”, Збірник дитячих пісень, с. 96.

Як покращити наше навчання?

Будьте спостережливими. “Якщо ви будете звертати увагу на те, що відбувається в житті [ваших дітей], ви знайдете чудові можливості для [навчання]. … Коментарі [дітей] або їхні запитання можуть також привести до моментів навчання” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 16).

Зображення
свічка

“Ви—світло для світу” (Maтвій 5:14).