За Мною йдіть
31 грудня---6 січня. Ми самі відповідальні за своє навчання


“31 грудня---6 січня. Ми самі відповідальні за своє навчання”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2019 (2019)

“31 грудня---6 січня. Ми самі відповідальні за своє навчання”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2019

Зображення
сім’я розглядає фотоальбом

31 грудня–6 січня

Ми самі відповідальні за своє навчання

Мета посібника За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей---допомогти вам прийти до Христа і здобути глибше навернення до Його євангелії. Ці матеріали можуть допомогти вам зрозуміти Писання і знайти в них духовну силу, потрібну вам і вашій сім’ї. Потім ви будете готові ділитися на уроках в Церкві знаннями і заохочувати святих поряд з вами продовжувати докладати зусилля, щоб іти за Христом.

Запишіть свої враження

“Чого ви шукаєте?”--- запитав Ісус у Своїх учнів (Іван 1:38). Ви можете поставити собі це саме запитання---бо те, що ви знайдете у Новому Завіті цього року, великою мірою залежатиме від того, що ви шукаєте. “Просіть---і буде вам дано”,---пообіцяв Спаситель (Матвій 7:7). Тому ставте запитання, які виникають у вас під час вивчення, а потім старанно шукайте відповідей. У Новому Завіті ви прочитаєте про сильні духовні переживання учнів Ісуса Христа. Як відданий учень Спасителя, ви можете отримати власні сильні духовні переживання, коли приймете запрошення Спасителя, що зустрічається по всій цій священній книзі: “За Мною йдіть” (Лука 18:22).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Для того, щоб дійсно навчатися у Спасителя, я маю прийняти Його запрошення: “За Мною йдіть”.

Запрошення Спасителя “За Мною йдіть” стосується всіх---чи ми щойно стали на шлях учнівства, чи ходили ним усе наше життя. Це було Його запрошення заможному молодому чоловікові, який прагнув виконувати заповіді (див. Maтвій 19:16–22). Що пізнав він, і що маємо пізнати всі ми: що бути учнем означає віддавати всю нашу душу Небесному Батьку та Ісусу Христу. Ми просуваємося у нашому учнівстві, коли знаходимо, чого нам не вистачає, змінюємося і прагнемо більш усебічно йти за Ними.

Ми починаємо навчатися у Спасителя, коли намагаємося зрозуміти те, чого Він навчав. Наприклад, як ваше розуміння прощення поглиблюється завдяки вивченню наступного?

Учення Спасителя (див. Maтвій 6:14–15; 18:21–35)

Приклад з Його життя (див. Лука 23:33–34)

Але вивчення не завершується, поки ми йдемо за Спасителем, живучи за Його вченням. Як ви можете більше прощати?

Якщо ви хочете дізнатися більше, спробуйте виконати цю вправу стосовно іншого принципу євангелії, наприклад, стосовно любові чи смирення.

Я відповідаю за своє власне навчання.

Старійшина Девід A. Беднар навчав: “Як учні, ви і я маємо діяти і бути виконавцями слова, а не просто слухачами, які лише знаходяться під дією. Чи ви і я є особистостями, які діють і прагнуть навчатися вірою, або ж ми чекаємо, щоб нас навчали й ми були під дією? Студент, який виявляє свободу волі й діє відповідно до правильних принципів, відкриває своє серце для Святого Духа і запрошує Його вчення, силу свідчити і стверджуюче свідчення. Навчання вірою вимагає духовних, розумових та фізичних зусиль, а не просто пасивного сприйняття” (“Прагніть навчатися через віру”, Ліягона, вер. 2007, с. 64).

Що значить взяти на себе відповідальність за власне навчання? Пошукайте можливі відповіді у цитаті старійшини Беднара і в наступних уривках з Писань: Іван 7:17; 1 Солунянам 5:21; Якова 1:5–6, 22; 2:17; 1 Нефій 10:17–19; 2 Нефій 4:15; Aлма 32:27 та Учення і Завіти 18:18; 58:26–28; 88:118. Згідно з отриманим натхненням, що вам слід робити, аби активніше вивчати євангелію?

Мені треба пізнати істину особисто.

Можливо, ви знаєте людей, які, здається, ніколи не втрачають свою віру, що б не відбувалося в їхньому житті. Вони можуть нагадувати вам про п’ять мудрих дів з притчі Спасителя (див. Maтвій 25:1–13). Чого ви можете не побачити, так це їхніх старанних зусиль у зміцненні їхніх свідчень про істину. Нам усім треба старанно прагнути зміцнити наші свідчення, оскільки, як дізналися немудрі діви, ми не можемо ні в кого позичити наше навернення.

Як ми здобуваємо і підживлюємо наші свідчення? Записуйте свої думки, коли будете обдумувати наступні уривки з Писань: Лука 11:9–13; Іван 5:39; Іван 7:14–17; Дії 17:10–12; 1 Коринтянам 2:9–11 та Aлма 5:45–46.  

Зображення
молода жінка біля дороги

Кожен з нас має отримати власне свідчення.

Що мені робити, коли у мене є запитання?

Коли ви прагнете духовного знання, у вас виникатимуть запитання. Наступні принципи можуть допомогти вам підійти до цих запитань так, що це зміцнить віру і свідчення:

  1. Прагніть розуміння з божественно призначених джерел. Бог є джерелом всієї істини, і Він відкриває істину через Святого Духа, Писання та Своїх пророків і апостолів.

  2. Дійте з вірою. Якщо відповіді не приходять негайно, вірте, що Господь відкриє відповіді у належний час. А до цього часу живіть з вірою в істини, які вже знаєте.

  3. Дивіться у вічність. Намагайтеся дивитися на все очима Господа, а не очима світу. Розглядайте свої запитання в контексті плану спасіння нашого Небесного Батька.

Зображення
піктограма сімейне вивчення

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете читати Писання з вашою сім’єю, Дух може допомогти вам знати, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька пропозицій:

Матвій 13:1–23

Один із чудових способів допомогти вашій сім’ї підготуватися навчатися цього року з Нового Завіту---це розглянути притчу про сіяча. Вашій сім’ї, можливо, буде цікаво подивитися на різні види ґрунту біля вашої домівки, щоб мати уявлення, про які ґрунти йдеться у притчі. Що ми можемо робити, аби у нашій домівці був “хороший ґрунт”? (Матвій 13:8).

Галатам 5:22–23; Филип’янам 4:8

“Ми радимо батькам і дітям зробити найвищим пріоритетом сімейну молитву, домашній сімейний вечір, вивчення євангелії та навчання їй, а також корисні сімейні заходи. Якими достойними та прийнятними не були б інші потреби чи заходи, не слід дозволяти їм підміняти собою призначені Богом обов’язки, які адекватно спроможні виконувати лише батьки та сім’ї” (“Letter from the First Presidency”, Liahona, Dec. 1999, 1).

Початок нового року---це хороший час для проведення сімейної ради стосовно того, як зробити вашу домівку більш зосередженою на євангелії. Які ідеї приходять вам на думку, коли ви читаєте благословення і поради в Галатам 5:22–23 і Филип’янам 4:8? Ви могли б зробити плакати і розмістити їх по вашій домівці, як нагадування про ваші цілі.

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити самостійне вивчення

Шукайте доктрину. Доктрина---це вічна, незмінна істина. Президент Бойд К. Пекер проголосив, що “істинне вчення, якщо його зрозуміли, змінює ставлення і поведінку” (“Little Children”, Ensign, Nov. 1986, 17). Під час особистого чи сімейного вивчення Писань, шукайте істини, які можуть допомогти вам жити більш подібно до Спасителя.

Зображення
Ісус Христос

Світло для світу, художник Брент Боруп

Зображення
Христос виходить з гробниці

Він воскрес, художник Дел Парсон