За Мною йдіть
3–9 серпня. Aлма 43–52: “Твердо стояти у вірі в Христа”


“3–9 серпня. Алма 43–52: “Твердо стояти у вірі в Христа”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“3–9 серпня. Алма 43–52”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Мороній та гасло волі

Заради благословень волі, художник Скотт М. Сноу

3–9 серпня

Алма 43–52

“Твердо стояти у вірі в Христа”

Може здаватися, що події, описані в Aлма 43–52, не стосуються вас. Але, як і в усіх Писаннях, Господь має для вас послання. З молитвою шукайте його.

Записуйте свої враження

Коли ми читаємо ці слова на початку Aлма розділ 43—“А тепер я повертаюся до розповіді про війни між Нефійцями і Ламанійцями”—то природно запитуємо себе, чому Мормон включив ці розповіді про війну, коли місце на пластинах було обмежене (див. Слова Мормона 1:5). Це правда, що у нас є достатньо воєн в останні дні, але в його словах є цінність, яка виходить за межі описань стратегії і трагедії війни. Його слова також готують нас до тієї війни, в якій “ми усі на службі” (Гімни, № 150), до війни, в якій ми щодня боремося із силами зла. Ця війна дуже реальна, і її результат впливає на наше вічне життя. Як і нефійців, нас усіх “надихає краща мета”, тобто “наш Бог, наша релігія і свобода, і наш мир та наші сім’ї”. Moроній назвав це “справою Християн”, і це та сама справа, за яку ми боремося сьогодні (див. Aлма 43:45, 46:12, 16).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Алма 43–52

Битви у Книзі Мормона навчають мене про мою битву проти зла.

Читання про війни між нефійцями і ламанійцями можуть мати для вас більше значення, якщо ви пошукаєте паралелі з вашими особистими духовними битвами. Коли ви будете читати Aлма 43–52, зверніть увагу на те, що робили нефійці і що зробило їх успішними (або неуспішними). Потім подумайте, як ви можете використати засвоєне, щоб перемагати у ваших духовних битвах. Коли ви вивчатимете вірші, подібні до наступних, запишіть ваші думки стосовно того, як ви можете наслідувати приклад нефійців:

Також зверніть увагу на те, як ламанійці та нефійські відступники намагалися перемогти нефійців. Це все може застерегти вас стосовно того, як супротивник може намагатися напасти на вас. Коли ви будете це вивчати, запишіть, як Сатана може нападати на вас у подібний спосіб:

  • Алма 43:8. Зерагемна хотів розгнівати свій народ, щоб мати над ними владу. (Коли я гніваюся на людей, я даю Сатані владу над собою).

  • Алма 43:29. Ламанійці хотіли захопити нефійців у полон.

  • Алма 46:10.

  • Aлма 47:10–19.

Зображення
Нефійці борються з ламанійцями

Захист нефійського міста, художник Мінерва К. Тейчерт.

Алма 46:11–28, 48:7–17

Коли я намагаюся бути вірним, як Мороній, я стаю більше схожим на Спасителя.

Чи хотіли б ви стати більше схожими на Спасителя і зменшити вплив супротивника на ваше життя? Один із способів виконати пораду в Aлма 48:17---це стати “як Мороній”. Зверніть увагу на якості Моронія та дії, описані в Aлма 43–52, але особливо у віршах 46:11–28 та 48:7–17. Що вражає вас у цьому “могутньому чоловікові”? Як можуть подібні якості та вчинки послабити силу диявола у вашому житті? Подумайте, що ви можете зробити, згідно з отриманим натхненням, щоб наслідувати приклад Моронія і стати більше схожими на Спасителя.

Алма 47

Сатана спокушає й обманює нас потроху.

Сатана знає, що більшість з нас не готові вчинити великі гріхи або повірити у велику брехню. Тому він використовує непомітну брехню і спокуси, щоб привести нас до, здавалося б, невеликих гріхів---до стількох, скільки ми, на його думку, можемо прийняти. Він продовжує робити це, доки ми не відійдемо достатньо далеко від безпеки праведного життя.

Ви можете знайти цей зразок у розповіді про те, як Амалікія обманув Легонтія, яка міститься в Aлма 47. Під час вивчення подумайте, як Сатана може намагатися обманути вас, як це описав старійшина Роберт Д. Хейлз:

“Віроломний Амалікія переконував Легонтія “спуститися” і зустрітися з ним біля підніжжя гори. А коли Легонтій таки зійшов з тієї вершини, його почали “поступово” труїти, аж поки він не помер, а його військо не опинилося в руках Амалікії (див. Aлма 47). Суперечками та звинуваченнями дехто манить нас зійти з вершини гори. Вершина гори—це там, де є світло. … Це там, де безпечно” (“Сміливість християнина—ціна учнівства”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, с. 74).

Див. також 2 Нефій 26:22, 28:21–22.

Aлма 50–51

Єдність приводить до безпеки.

В обставинах, описаних на початку Алма 50, все виглядало так, наче у ламанійців не було шансів перемогти нефійців. Зброя, укріплення та поєднані зусилля нефійців зробили так, що вони здавалися нездоланними (див. Aлма 49:28–30 та 50:17–20). Але ламанійці невдовзі захопили багато їхніх міст—включаючи ті, які укріпив Мороній (див. Aлма 51:26–27). Як це сталося? Пошукайте відповіді, коли будете читати ці розділи (див. особливо Aлма 51:1–12). Подумайте, які застереження для вас і для вашої сім’ї містить ця розповідь.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Aлма 45:2–8

Читання цих віршів разом може надихнути вашу сім’ю на проведення індивідуальних розмов про євангелію, подібних до розмови Алми з Геламаном.

Aлма 46:12–22

Гасло волі надихнуло нефійців на дотримання заповідей Бога і захист їхньої віри. Що надихає вас робити так само? Ваша сім’я може створити ваше власне гасло волі---стяг або прапор зі словами або малюнками, які нагадуватимуть вам виконувати заповіді Бога щодня.

Aлма 48:7–9, 49:1–9, 50:1–6

Коли ваша сім’я читатиме про укріплення нефійців, ви можете обговорити, як ви зміцнюєте вашу домівку проти супротивника. Дітям може сподобатися будувати фортецю з предметів, наприклад, стільців або простирадл, або вони можуть намалювати фортеці нефійців так, як вони їх собі уявляють.

Aлма 51:1–12

Чого ці вірші навчають про те, що може статися в нашій сім’ї, коли у нас є суперечки? Як ми можемо посилити нашу єдність?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Ставте запитання під час вивчення. Коли ви вивчаєте Писання, ставте собі запитання, які можуть допомогти вам обдумати, наскільки добре ви застосовуєте те, що вивчаєте.

Зображення
Полководець Мороній тримає гасло волі

Гасло волі, художник Ларрі Конрад Уінборг