За Мною йдіть
13--19 квітня. Мосія 1--3: “Сповнитися любовʼю до Бога і всіх людей”


“13–19 квітня. Мосія 1–3: “Сповнитися любов’ю до Бога і всіх людей”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона 2020. (2020)

“13–19 квітня. Мосія 1–3”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Цар Веніямин навчає свій народ

Мінерва К. Тейчерт (1888–1976), Прощальне звернення царя Веніямина, 1935, картина написана олією на мазоніті, 92х122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга

13--19 квітня

Мосія 1--3

“Сповнитися любов’ю до Бога і всіх людей”

Цар Веніямин назвав одну причину, з якої нам слід записувати наші духовні враження: “Бо неможливо було б, щоб наш батько, Легій, зміг би запамʼятати все це, щоб навчити цьому своїх дітей, якби не допомога цих пластин” (Мосія 1:4).

Записуйте свої враження

Коли ви чуєте слово цар, вам можуть спадати на думку корони, палаци, слуги й трони. У Мосія 1–3 ви прочитаєте про нетипового царя. Замість того, щоб жити плодами праці свого народу, цар Веніямин “трудився своїми власними руками” (Мосія 2:14). Замість того, щоб йому служили інші, він служив своєму народу “усією міццю, розумом і силою, що їх Господь надав [йому]” (Moсія 2:11). Такий цар не хотів, щоб його народ поклонявся йому, натомість він навчав їх поклонятися Царю, величнішому за нього, бо розумів, що це саме “Господь Вседержитель, Який царює” (Moсія 3:5). Як і у всіх великих провідників у царстві Бога, слова і приклад царя Веніямина спрямовують нас до Небесного Царя, Який є Спасителем, Ісусом Христом. Цар Веніямин свідчив, що Ісус зійшов “з небес” і пішов “до людей, творячи могутні чудеса. … І ось, Він приходить до Своїх, щоб спасіння могло прийти до дітей людських саме через віру в Його імʼя” (Мосія 3:5, 9).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Moсія 2:1–9

Треба готуватися, щоб прийняти слово Бога.

Коли цар Веніямин розіслав послання, що він хотів звернутися до свого народу, прийшло так багато людей, “що вони не злічили їх” (Moсія 2:2). Вони прийшли частково через вдячність і любов до свого провідника. Але, що найважливіше, вони прийшли, щоб їх навчали слову Бога.

Коли ви будете читати Moсія 2:1–9, пошукайте, що робили люди, аби показати, чому вони цінують слово Бога. Що цар Веніямин попросив їх зробити, аби вони підготувалися почути слово Бога? (Див. вірш 9). Як ви можете краще підготуватися, щоб отримати слово Бога у вашому особистому та сімейному вивченні і на церковних зборах?

Див. також Maтвій 13:18–23, Aлма 16:16–17.

Moсія 2:10–26

Коли я служу іншим людям, я також служу Богу.

Чи важко вам знайти час для служіння і чи хочеться вам, аби служіння приносило вам більше радості? Що, на вашу думку, сказав би цар Веніямин, якби ви запитали його, чому він служив “з усією міццю, розумом і силою”? (Мосія 2:11). Коли ви будете читати Moсія 2:10–26, знайдіть істини, яким навчав цар Веніямин про служіння, і подумайте, як ви можете застосувати їх у вашому житті. Наприклад, що для вас означає знання, що коли ви служите іншим людям, ви також служите Богу? (Див. Moсія 2:17). Подумайте, як ви можете комусь на цьому тижні послужити!

Див. також Матвій 25:40.

Зображення
дві жінки обнімаються

Коли я служу іншим людям, я також служу Богу.

Moсія 3:1–20

Я можу подолати тілесну людину і стати святим через Спокуту Ісуса Христа.

Цар Веніямин, як усі пророки, свідчив про Ісуса Христа, щоб його народ “зміг отримати прощення своїх гріхів і втішитися надзвичайно великою радістю” (Moсія 3:13). Він також навчав, що Спаситель, через Свою Спокуту, не тільки очищає, але також дає нам силу скинути з себе “оболонку тілесної людини” і стати “свят[ими]” (Мосія 3:19; див. також Путівник по Писаннях, “Тілесна людина”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

Старійшина Девід А. Беднар пояснив: “Саме Спокута Ісуса Христа своєю очищувальною і викупительною силою допомагає нам подолати гріх, а її освячуюча і зміцнююча сила допомагає нам стати набагато кращими, ніж ми могли б, покладаючись лише на власні сили. Безмежна Спокута призначена як для грішника, так і для святого в кожному з нас” (“Чисті руки та щире серце”, Ensign або Ліягона, лист. 2007, с. 82).

Ось кілька запитань, які можна обдумати, читаючи свідчення царя Веніямина про Спасителя в Мосія 3:1–20:

  • Що я дізнаюся з цих віршів про Спасителя і Його місію?

  • Як Ісус Христос допоміг мені подолати гріх? Як Він допоміг мені змінити мою природу і стати більше схожим на святого?

  • Що я дізнаюся про те, як стати святим з Moсія 3:19?

Мосія 3:8

Чому цар Веніямин називає Ісуса “Батьк[ом] небес і землі”?

Президент Джозеф Ф. Сміт пояснив: “Ісус Христос, якого ми також знаємо під іменем Єгови, був главою виконавчої влади Батька, Елогима, в роботі сотворіння. … Ісуса Христа, як Творця, постійно називають Батьком неба й землі … ; і оскільки Його творіння мають вічну природу, Його абсолютно справедливо називають Вічним Батьком небес і землі” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Ф. Сміт [1998], c. 357).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Moсія 1:1–7

Як пластини з латуні і пластини Нефія благословили народ царя Веніямина? Як Писання благословляють нашу сім’ю?

Мосія 2–3

Вашій сім’ї може бути цікаво відтворити оточення, в якому виступав цар Веніямин. Ви можете зробити невелику башту і дозволити членам сім’ї по черзі читати слова царя Веніямина, стоячи на ній. Решта членів сім’ї можуть слухати сидячи в імпровізованому наметі.

Moсія 2:9–19

Що ми дізнаємося про служіння з учень і прикладу царя Веніямина? Які дії, згідно з натхненням, ви відчуваєте, вам слід зробити?

Moсія 2:15–25

Чи корисно буде вашій сім’ї поговорити про смирення? Чому цар Веніямин не хвалився тим, що зробив? Що ми можемо дізнатися з його вчень про наші стосунки з Богом?

Moсія 2:36–41

Чого цар Веніямин навчав про наслідки для тих, хто знає істину, але не живе за нею? Чого він навчав стосовно того, як знайти справжнє щастя?

Мосія 3:19

Що нам потрібно робити, аби стати святими? Яку рису характеру, вказану у цьому вірші, ми можемо розвивати як сім’я?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Встановіть досяжні цілі. Проведення навіть кількох хвилин на день за вивченням Писань може благословити ваше життя. Зобов’яжіться навчатися щодня і знайдіть спосіб нагадувати собі про своє зобов’язання.

Зображення
Цар Веніямин проповідує своєму народу

Цар Веніямин звертається до народу, художник Джеремі Уінборг