За Мною йдіть
2–8 березня. 2 Нефій 31–33: “Це є шлях”


“2–8 березня. 2 Нефій 31–33: “Це є шлях”, За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“2–8 березня. 2 Нефій 31–33”, За Мною йдіть---для окремих осіб та сімей. 2020

Зображення
Ісус навчає Своїх учнів

Христос навчає Своїх учнів, художник Джастін Кунц

2–8 березня

2 Нефій 31–33

“Це є шлях”

Цей навчальний план пропонує принципи, які можуть мати для вас особливе значення в 2 Нефій 31–33. Але найважливіше, що ви дізнаєтеся у вашому вивченні, прийде через підказки Духа. Прагніть Його скерування і записуйте підказки, які приходитимуть.

Записуйте свої враження

Серед останніх записаних Нефієм слів, ми знаходимо такі слова: “так заповідав мені Господь Бог, і я мушу слухатися” (2 Нефій 33:15). Це схоже на доречний підсумок життя Нефія. Він прагнув дізнатися волю Господа і сміливо прагнув виконувати її---чи потрібно було для цього ризикувати життям під час отримання пластин з латуні у Лавана, чи побудувати корабель і перепливти море або навчати з вірою вченню Христа з простотою та силою. Нефій міг переконливо говорити про необхідність “просуватися вперед з непохитною вірою в Христа”, іти “на цій тісній і вузькій путі, яка веде до вічного життя” (2 Нефій 31:20, 18), оскільки саме цим шляхом він ішов. Він знав зі свого досвіду, що цей шлях, хоча іноді й вимагав багато зусиль, також був радісним, і що “нема ніякого іншого шляху чи імені під небесами, якими людина може бути спасенною в царстві Бога” (2 Нефій 31:21).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

2 Нефій 31–32

Ісус Христос та Його вчення---це єдиний шлях до вічного життя.

Якби вам треба було підсумувати лише кількома словами, що таке шлях до вічного життя, що б ви сказали? Нефій, з характерними йому ясністю і простотою, сказав це так: віра в Христа, покаяння, хрищення, отримання дару Святого Духа і терпіння до кінця. Після того, як ви опрацюєте вчення Нефія в 2 Нефій 31–32, подумайте, як би ви пояснили їх комусь власними словами. Подумайте, як дотримання цих учень у житті благословило вас. Ви можете обдумати вчення Нефія в 2 Нефій 31:18–20 та оцінити ваші власні зусилля у “просуванні вперед” на євангельському шляху.

Див. також 3 Нефій 11:32–39, 27:13–22, Д. Тодд Крістофферсон, “Учення Христа”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, сс. 86–90; Браян К. Ештон, “Вчення Христа”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, сс. 106–109.

Зображення
сім’я молиться разом

Дотримання вчень Ісуса Христа веде нас до вічного життя.

2 Нефій 31:4–13

Ісус Христос подав досконалий приклад слухняності Своїм хрищенням.

Чи відбулося ваше хрищення учора, чи 80 років тому, це було поворотним моментом—ви увійшли в пожиттєвий завіт іти за Ісусом Христом. Думайте про своє хрищення, коли будете читати про хрищення Спасителя в 2 Нефії 31:4–13. Чому Спаситель охристився? Як причини, з яких Він охристився, подібні до причин, з яких охристилися ви. Що ви робите сьогодні, аби продовжувати наслідувати приклад слухняності Спасителя?

Обряд причастя надає вам щотижневу можливість поновлювати зобов’язання наслідувати Ісуса Христа. Коли ви наступного разу будете приймати причастя, ви можете прочитати 2 Нефій 31:13 й обдумати вашу рішучість “слідувати за Сином з щирими намірами в серці” і вашу готовність “взяти на себе ім’я Христа”.

2 Нефій 31:17–2032

Святий Дух покаже мені, що мені слід робити.

Якщо хрищення і конфірмація це “ворота, якими [ми] має[мо] увійти” на пряму і вузьку путь (2 Нефій 31:17), що ми робимо, коли вже опинилися на тій путі? Ось, про що хотів дізнатися народ Нефія (див. 2 Нефій 32:1). Що відповів Нефій у 2 Нефій 31:19–20 та розділі 32? Які відповіді ви знаходите для себе?

Див. також Девід A. Беднар, “Отримання Святого Духа”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, сс. 94–97; “Holy Ghost (Святий Дух)”, Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org.

2 Нефій 33

Книга Мормона переконує всіх вірити в Христа.

У 2 Нефії 33, коли Нефій закінчив свій літопис, він пояснив причини, з яких він писав з самого початку. Які причини ви знаходите в цьому розділі? Обдумайте прочитане вами до цього часу в книгах 1 Нефій та 2 Нефій і записи, які ви, можливо, зробили. Як історії і вчення цих книг досягли цілей Нефія щодо вас? Наприклад, як вони переконали вас “повірити в [Христа], і витерпіти до кінця”? (Вірш 4). Ви можете записати ці випадки або поділитися ними з членом сім’ї або другом.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

2 Нефій 31:5–13

Чи готується хтось із вашої сім’ї до хрищення або, можливо, недавно охристився? Можливо, вони можуть розповісти, чому вирішили охриститися. Назвіть кілька причин, згаданих в ученнях Нефія, з яких нам слід охриститися? Назвіть деякі благословення, які ми отримуємо, коли христимося?

2 Нефій 31:17–21

Як ви можете допомогти вашій сім’ї зрозуміти аналогію Нефія стосовно “прямої та вузької путі”? (Див. 2 Нефій 31:18). Наприклад, ви можете разом намалювати путь, описану Нефієм в 2 Нефій 31:17–21, написавши під нею те, що нам слід робити, аби стати на цей шлях і продовжувати ним іти. Як Спаситель допомагає нам просуватися цим шляхом?

2 Нефій 31:20

Якщо ви хочете допомогти вашій сім’ї краще зрозуміти, як ми терпимо до кінця, на сторінці 6 путівника Проповідуйте Мою євангелію міститься хороше визначення цього процесу, воно також є у посланні старійшини Дейла Г. Ренлунда “Святі останніх днів не припиняють намагань” (Ensign або Ліягона, трав. 2015, сс. 56–58).

2 Нефій 32:8–9

Щоб допомогти членам сім’ї зрозуміти, що ми можемо “молитися завжди”, ви можете скласти список обставин, в яких ми можемо молитися (або намалювати малюнки, які б їх символізували). Потім ваша сім’я може заспівати пісню, в якій навчається про молитву, наприклад, “Чи молився ти?” (Гімни, № 71), замінивши деякі слова пісні словами, записаними у своїх списках. Як Господь благословляє нас, якщо ми молимося завжди?

2 Нефій 33:1–2

Що може змушувати людей “закам’яні[ти] серц[ями] проти Святого Духа”? Як ми можемо переконатися, що Святий Дух має “місц[е] в [нас]”?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Наслідуйте приклад Спасителя. Корисно вивчати, як навчав Спаситель---які методи Він використовував і що Він казав. Але сила Ісуса навчати і піднімати інших зрештою приходила з того, Ким Він був і як Він жив. Чим старанніше ви будете намагатися жити так, як жив Ісус Христос, і покладатися на силу Його Спокути, тим природніше ви будете навчати так, як це робив Він.

Зображення
Іван Христитель христить Ісуса

Щоб виконати всю праведність, художник Ліз Лемон Свіндл