За Мною йдіть 2024
2–8 вересня: “Згадувати Господа”. Геламан 7–12


“2–8 вересня: “Згадувати Господа”. Геламан 7–12”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“2–8 вересня. Геламан 7–12”, За Мною йдіть —для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
Нефій молиться на вежі у саду

“Нефій молиться на вежі в саду”, ілюстрація Джеррі Томпсона

2–8 вересня: “Згадувати Господа”

Геламан 7–12

Батько Нефія, Геламан, заохочував своїх синів словами: “Пам’ятайте, пам’ятайте”. Він хотів, щоб вони пам’ятали про своїх предків, пам’ятали слова пророків і, понад усе, пам’ятали “нашого Викупителя, Який є Христос” (див. Геламан 5:5–14). Ми бачимо, що Нефій дійсно пам’ятав, оскільки це те саме послання, яке він “невтомно проголошував” людям багато років по тому (Геламан 10:4). “Як же ви могли забути вашого Бога?” — запитував він (Геламан 7:20). Усі зусилля Нефія — проповіді, молитви, здійснення чудес і прохання до Бога про голод — були спробами допомогти людям навернутися до Бога і пам’ятати Його. Багато в чому забути Бога — це ще гірше, ніж не знати Його. І легко забути Його, коли наш розум відволікається на “марн[і] реч[і] цього світу” і затьмарюється гріхом (Геламан 7:21; див. також Геламан 12:2). Та, як показує служіння Нефія, ніколи не пізно згадати і “поверн[утися]… до Господа Бога вашого” (Геламан 7:17).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Геламан 7–11

Зображення
seminary icon
Пророки відкривають волю Бога людям.

Геламан 7–11 є особливими розділами, в яких можна дізнатися про те, що роблять пророки. Коли ви будете читати ці розділи, зверніть увагу на те, що робив Нефій, про що він думав та як спілкувався з Господом. Як служіння Нефія допомагає вам зрозуміти роль пророків? Далі наведено кілька прикладів. Що ще ви знаходите?

Ґрунтуючись на прочитаному, як би ви описали, хто такий пророк і що він робить? Напишіть коротке визначення. Потім подивіться, що б ви додали до свого визначення, прочитавши статтю “Пророк у Путівнику по Писаннях (“Євангельська бібліотека”) або у розділі “Йти за живим пророком” (Учення Президентів Церкви: Езра Тефт Бенсон [2014], сс. 157–165).

Чи помітили ви у Геламан 7:11–29, наскільки сміливим був Нефій? Чому, на вашу думку, пророкам інколи потрібно промовляти сміливо, як у випадку з Нефієм? Можна пошукати відповіді у розділі “Не дивуйтеся” виступу Ніла Л. Андерсена “Пророк Бога” (Ліягона, трав. 2018, с. 26).

Пам’ятаючи про всі ці істини, поміркуйте, як Господь благословив вас служінням Своїх пророків. Чого Він недавно навчав вас через нашого сучасного пророка? Що ви робите, аби прислухатися до спрямування від Господа і діяти за ним?

Геламан 9; 10:1, 12–15

Моя віра в Ісуса Христа має основуватись на чомусь більшому, ніж просто на ознаках і чудесах.

Якби ознаки чи чудеса були достатньою умовою, аби змінити серце людини, то всі нефійці були б навернені дивовижними ознаками, на які вказав Нефій у Геламан 9. Але цього не сталося. Зверніть увагу на те, як люди по-різному реагували на чудо в Геламан 9–10. Наприклад, ви можете порівняти відповіді п’яти чоловіків і головних суддів у Геламан 9:1–20 (див. також Геламан 9:39–41; 10:12–15). Що ви дізнаєтеся з цих випадків про те, як зміцнювати вашу віру в Ісуса Христа?

Див. також 3 Нефій 1:22; 2:1–2.

Геламан 10:1–12

Господь дає силу людям, які прагнуть пізнати Його волю і виконувати Його заповіді.

Вивчаючи Геламан 10:1–12, зверніть увагу на те, що робив Нефій, щоб заслужити довіру Господа. Як він показав, що прагне виконувати волю Господа, а не власну? На які справи надихає вас досвід Нефія?

Геламан 10:2–4

Завдяки обдумуванню Божих слів приходить одкровення.

Коли ви відчуваєте смуток, тривогу чи спантеличення, ви можете засвоїти важливий урок з прикладу Нефія в Геламан 10:2–4. Що він робив, коли почувався “пригніченим”? (Вірш 3.)

Президент Генрі Б. Айрінг пояснив: “Коли ми розмірковуємо, то запрошуємо одкровення від Духа” (“Служіть з Духом”, Ліягона, лист. 2010, с. 60). Як ви можете розвинути у себе звичку розмірковувати?

Геламан 12

Господь бажає, щоб я про Нього пам’ятав.

Як ви запам’ятовуєте важливу інформацію, як, наприклад, день народження члена сім’ї чи інформацію для іспиту? Як це схоже на зусилля, необхідні для того, щоб “згаду[вати] Господа”? (Геламан 12:5). Чим це відрізняється?

У Геламан 12 описується кілька причин, з яких люди забувають Господа. Можливо, ви могли би написати їх і подумати, чи може це відволікати вас від Нього. Що допомагає вам пам’ятати про Ісуса Христа? Що, за спонуканням, ви маєте зробити з огляду на те, про що дізналися?

Див. також Учення і Завіти 20:77, 79; “Із смиренням у душі”, Гімни, № 108.

Застосовуйте наочні приклади. Спаситель часто пов’язував євангельські принципи з повсякденними речами, які були знайомі людям. Вивчаючи уривок Геламан 12:1–6 або навчаючи про нього, ви можете порівняти “нестійкість… люд[ей]” із тим, як ми почуваємося, коли намагаємося тримати рівновагу на одній нозі. Як ми можемо залишатися духовно стійкими?

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Геламан 7:20–21

Господь хоче, щоб ми памʼятали про Нього.

  • Щоб почати розмову про те, як пам’ятати Господа, ви можете розповісти дітям про випадок, коли ви щось забули. Нехай вони поділяться власним подібним досвідом. Далі ви можете разом прочитати Геламан 7:20–21 і запитати дітей, що, на їхню думку, означає забути Бога. Можливо, ваші діти могли б намалювати те, що може змусити нас забути Господа, і своїми малюнками прикрити зображення Ісуса. Потім вони можуть поміркувати, що вони можуть робити, аби пам’ятати про Нього. Коли вони будуть ділитися своїми думками, то по одному можуть прибирати свої малюнки із зображення Спасителя доти, доки Його стане видно.

Геламан 8:13–23

Пророки свідчать про Ісуса Христа.

  • Допоможіть своїм дітям пошукати в Геламан 8:13–23 імена пророків, які навчали про Ісуса Христа. Можливо, вони можуть передавати далі зображення Ісуса кожного разу, коли знаходитимуть одне ім’я такого пророка. Чого наш сучасний пророк навчав про Спасителя?

  • Також можна разом проспівати пісню про пророків, наприклад, “Йди за пророком” (Збірник дитячих пісень, сс. 58–59). Ви з дітьми можете вибрати ключову фразу з пісні та написати по одному слову з цієї фрази на кожному із кількох паперових слідів ніг. Потім ви можете покласти сліди на підлозі, направляючи до зображення Спасителя, і ваші діти можуть пройти тими слідами до зображення. Як те, що ми йдемо за пророком, веде нас до Ісуса Христа?

Геламан 10:1–4

Роздуми над словами Бога запрошують до одкровення.

  • Щоб допомогти вашим дітям зрозуміти, що означають роздуми, ви можете разом прочитати статтю “Роздумувати” в Путівнику по Писаннях (“Євангельська бібліотека”). Які є інші слова, схожі за змістом на слово “роздумувати”? Можливо, ви могли б разом прочитати Геламан 10:1–3 і замінити слово роздумував цими іншими словами. Поговоріть з дітьми про те, як зробити роздуми частиною їхнього вивчення Писань.

Геламан 10:11–12

Я буду слухатися Небесного Батька.

  • Нефій слухався Небесного Батька, навіть коли для цього потрібно було зробити щось складне. Як приклад цього, ви та ваші діти можете прочитати Геламан 10:2, 11–12. Можливо, вони могли б зробити як Нефій: йти в один бік кімнати (неначе вони йдуть додому), зупинитися, розвернутися і йти в інший бік кімнати (наче вони повертаються, щоб навчати людей). Що Небесний Батько хоче, аби ми робили?

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Сеантум виявився вбивцею

Через дар пророцтва Нефій розкрив вбивство головного судді.

© The Book of Mormon for Young Readers, Сеантума, вбивцю, знайдено, художниця Бріана Шоукрофт; копіювання заборонено