Семінарія
Мороній 10:8–25: “Кожний добрий дар приходить від Христа”


“Мороній 10:8–25: “Кожний добрий дар приходить від Христа”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Мороній 10:8–25”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Мороній 10:8–25

“Кожний добрий дар приходить від Христа”

Зображення
отримання подарунка

Який з отриманих подарунків суттєво змінив ваше життя? Що цей подарунок дав вам зрозуміти про людину, яка його зробила? Мороній свідчив про дари, які Бог дав Своїм дітям через Духа їм на користь. Далі Мороній закликав читачів розпізнавати й приймати ці духовні дари. Цей урок може допомогти вам прагнути дарів Духа.

Дари

Згадайте найкращих дарувальників, яких ви знаєте.

  • Які риси цих людей роблять їх добрими дарувальниками?

Ісус Христос навчав Своїх учнів про одну з характеристик Небесного Батька в уривку Матвій 7:9–11. Прочитайте ці вірші і дізнайтеся, чого Спаситель навчав про Батька.

Сьогодні ви матимете змогу дізнатися про дари від Бога, які називаються дарами Духа або духовними дарами. Навчаючись, поміркуйте над тим, як ці дари свідчать про любов Небесного Батька та Ісуса Христа до вас та інших людей. Подумайте також про те, як благословення цими дарами може вплинути на вашу вдячність і любов до Небесного Батька та Ісуса Христа.

Духовні дари від Бога

Духовні дари можна визначити як “благословення або здібності, дані Богом Своїм дітям силою Святого Духа. Дари Духа даються як благословення й на благо тих, хто любить Господа й прагне виконувати Його заповіді. (Див. Учення і Завіти 46:9.)”. (Путівник по Писаннях, “Духовні дари”).

Прочитайте уривок Мороній 10:8 і знайдіть інформацію про те, чого Мороній навчав про духовні дари.

  • Що ви дізналися про духовні дари з цього вірша?

Одна з істин, які ми можемо дізнатися з цього вірша, полягає в тому, що Бог дає Своїм дітям дари Духа їм на користь.

  • Як, на вашу думку, ми можемо використовувати благословення або здібності, які Бог дає нам через Святого Духа, на поміч собі або іншим людям?

Подумайте, які ще запитання про духовні дари у вас залишилися. Запишіть ці запитання у своєму щоденнику для навчання. Під час уроку продовжуйте шукати вчення, які допоможуть відповісти на ваші запитання.

Якими є приклади духовних дарів?

Мороній поділився прикладами духовних дарів, які Бог може нам дати. Прочитайте Мороній 10:9–16 і знайдіть ці приклади.

Варто зрозуміти, що навчання “слову мудрості” (вірш 9) може означати здатність допомагати іншим ухвалювати правильні рішення або застосовувати свої знання; навчання “слову знання” (вірш 10) може означати здатність допомагати іншим пізнавати Бога та Його закони, а “всілякі язики” (вірш 15) може означати здатність розмовляти іноземними або невідомими мовами.

  • Які дари Духа згадуються в цих віршах?

  • Чи можете ви навести приклади проявів цих дарів, свідками яких ви стали?

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі (1915–1985), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що “духовні дари незліченні за кількістю й необмежені за різноманітністю” (A New Witness for the Articles of Faith [1985], с. 371).

Бог може благословити нас нескінченною кількістю духовних дарів, зокрема вірою в Ісуса Христа, особистим одкровенням, більшою здатністю дотримуватися заповідей і відчуттям Христової любові до інших.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Подумайте, як Бог благословив вас духовними дарами у вашому житті. А потім дайте відповіді на наведені далі запитання.

    • Що ви дізнаєтеся про Небесного Батька, коли міркуєте про дари, які Він бажає нам дати?

    • Як духовні дари можуть допомогти нам стати більше схожими на Бога?

Як ми можемо отримати духовні дари?

Прочитайте Мороній 10:24–25, 30 і дізнайтеся, чого Мороній навчав про отримання духовних дарів від Бога.

  • Чого ці вірші навчили вас про те, як ми можемо бути благословенні дарами Духа?

Президент Джордж К. Кеннон (1827–1901), з Першого Президентства, розказав про спосіб, у який ми можемо прагнути духовних дарів:

“Якщо хтось із нас недосконалий, то наш обов’язок молитися про дар, який зробить нас досконалими… Ніхто не повинен казати: “О, я не можу з цим справитися, це — моя натура”. Йому немає виправдання в цьому, оскільки Бог пообіцяв… надати дари, які викорінять [наші слабкості]” (Джордж К. Кеннон, “У пошуках духовних дарів”, Ensign або Ліягона, квіт. 2016, с. 80).

Президент Генрі Б. Айрінг, з Першого Президентства, поділився ще одним способом, у який можна отримати дари Духа:

“Ми розвиваємо духовні дари, коли виконуємо заповіді й намагаємося жити бездоганним життям. Це вимагає віри в Ісуса Христа, щоб каятися й очищуватися завдяки Його Спокуті” (Генрі Б. Айрінг, “Служіть з Духом”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, с. 59).

  1. Дайте відповіді на наведені далі запитання.

    • Що ви дізналися з цих висловлювань про те, як ми можемо бути благословенні духовними дарами?

    • Як ви вважаєте, чому ми маємо виконати зазначені дії, щоб здобути право на отримання дарів Духа?

Подумайте, що ви сьогодні дізналися про духовні дари й що варто запам’ятати, зокрема про те, як духовні дари можуть змінити ваше життя. Визначте, що ви робитимете, аби отримувати більше духовних дарів, якими Небесний Батько бажає вас благословити. Напишіть про свої думки та спонукання в щоденнику для навчання.