Семінарія
Етер 2. “Будучи постійно керованими рукою Господа”


“Етер 2. “Будучи постійно керованими рукою Господа”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Етер 2”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Етер 2

“Будучи постійно керованими рукою Господа”

Зображення
спрямовуюча рука Спасителя

Чи доводилося вам стикатися з прийняттям важкого рішення або зі складною проблемою, і ви не знати, що робити? Будуючи барки, щоб перетнути океан, брат Яреда та його люди стикнулися з кількома серйозними проблемами. Брат Яреда діяв з вірою в Господа й шукав Його скерування в кожному випробуванні. Цей урок може допомогти вам дізнатися, як шукати допомоги Господа у вирішенні своїх проблем.

Проблеми та рішення

Уявіть, що хтось у соціальних медіа склав список трьох найпоширеніших проблем і переживань, з якими сьогодні стикається молодь. Ця людина вказала таке:

  • Тиск щодо належного навчання в школі

  • Порозуміння з друзями

  • Планування майбутнього

  • Чи згодні ви з вибором цієї людини? Чому так або чому ні?

  • Які ще проблеми чи переживання ви можете додати до списку? Чому?

Приділіть кілька хвилин обдумуванню наведених далі запитань:

  • Якими є ваші найбільші переживання та проблеми?

  • Чи шукаєте ви Господньої допомоги у вирішенні їх? Як?

  • Наскільки ви впевнені, що з допомогою Господа зможете подолати свої переживання та проблеми?

Виберіть одну з проблем або рішень, про які ви подумали і у вирішенні яких вам потрібна допомога Господа. Під час навчання шукайте істини, які допоможуть вам отримати допомогу від Небесного Батька та Ісуса Христа у вирішенні проблеми чи прийнятті рішення, яке ви вибрали.

Підготовка, щоб отримати допомогу від Господа

Яредійці дотримувалися настанов Господа й побудували барки, щоб “перетну[т]и багато вод” (Етер 2:6), поки не прибули до берегів “великого моря” (Етер 2:13). Потім Господь наказав їм знову будувати барки “у такий спосіб… так, як [вони] досі будували” (Етер 2:16), щоб перетнути “велик[е] мор[е]” й прибути до обіцяної землі. Брат Яреда стикнувся з кількома серйозними труднощами, намагаючись виконувати Господні настанови щодо такої довгої подорожі.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Створіть у своєму щоденнику навчання таблицю, подібну до наведеної далі. Прочитайте Етер 2:16–25; 3:1, 4, 6 і впишіть знайдені відповіді. Зверніть увагу на різні способи, у які Господь відповідав братові Яреда.

Що зробили брат Яреда та його люди?

Які запитання чи занепокоєння виникли у брата Яреда?

Як Господь відповів на його запитання?

  • Як ці вірші можуть стосуватися нашого життя?

Один принцип, який ми можемо дізнатися, полягає в тому, що коли ми звертаємося до Небесного Батька в молитві та робимо свій внесок у вирішення наших проблем, ми можемо отримати допомогу від Господа.

  • У які різні способи Господь відповідає на запитання брата Яреда? (Див. Етер 2:19–23).

За словами Президента Гарольда Б. Лі (1899–1973) запитання Господа в Етер 2:23: “Що ти хочеш, щоб Я зробив, аби ви мали світло на ваших суднах?”, мало таке значення:

“Що ти можеш запропонувати нам зробити, щоб мати світло?”…

Це було так, наче Господь казав йому: “Дивися, Я дав тобі розум, щоб ти думав, і Я дав тобі свободу волі, щоб нею користуватися. Тепер ти маєш зробити все можливе, щоб вирішити цю проблему; а потім, коли ти зробиш усе, що у твоїх силах, Я втручуся, щоб допомогти тобі”…

Якщо ви хочете отримати благословення, не лише ставайте на коліна й моліться про це. Підготуйтеся у всі можливі способи, щоб стати гідними отримати благословення, яких ви прагнете”. (Harold B. Lee, Stand Ye in Holy Places [1974], 243–244)

  • Чому в деяких ситуаціях Господь може давати конкретні настанови, а в інших — хоче, щоб ми запропонували рішення й шукали Його допомоги для вирішення наших проблем?

  • Чому Господь може бажати, щоб на додаток до молитов ми міркували та докладали зусиль?

  • Як те, як Господь відповідає на наші запитання та занепокоєння, може допомогти нам зростати?

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте таке завдання:

    Щоб допомогти вам поміркувати, як цей принцип можна застосувати до нашого життя в ці дні, виконайте одне з наведених далі завдань:

    1. Напишіть про те, як Господь відповів вам або комусь із ваших знайомих конкретними настановами щодо вирішення проблеми або як Він хотів, щоб ви запропонували рішення та попросили Його благословення. Запишіть, чого ви навчилися завдяки цьому досвіду.

    2. Виберіть, що, на вашу думку, є однією з найпоширеніших проблем чи переживань для молоді сьогодні. Подумайте про те, що хтось може зробити, щоб подолати цю проблему, і як ця людина може звернутися по допомогу до Господа.

Особисте застосування

Поміркуйте над проблемою чи рішенням, які ви вибрали на початку уроку. Додайте до своєї таблиці таке:

Що мені доводилося або може доведеться зробити, щоб вирішити чи подолати свою проблему?

Які я маю запитання чи занепокоєння, з якими можна було б звернутися до Господа?

У які способи може прийти Господня допомога чи відповідь?

Шукайте допомоги Небесного Батька через Святого Духа, щоб дізнатися, що ви маєте зробити. Згадайте, що ви знаєте про Небесного Батька та Ісуса Христа, що додає вам впевненості в пошуку Їхньої допомоги.