Семінарія
Геламан 11–12. Цикл гордовитості


“Геламан 11–12. Цикл гордовитості”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Геламан 11–12”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Геламан 11–12

Цикл гордовитості

Зображення
юнак смиренно дивиться на Бога

Однією із закономірностей, про яку сказано у Книзі Мормона, є та, що люди схильні забувати Бога й ставати гордовитими, коли в них усе йде добре. З іншого боку, люди схильні упокорюватися перед Богом і звертатися до Нього, коли їм важко. Чи помічали ви цю закономірність у суспільстві або у своєму житті? Цей урок може допомогти студентам відчути більше бажання ставати більш смиренними перед Богом.

Закономірності

Розгляньте наведені далі числа. За 30 секунд знайдіть якомога більше чисел у порядку зростання, починаючи від “1”.

Зображення
зображення чисел від 1 до 50
  • Скільки чисел ви змогли знайти за 30 секунд? Чи помітили ви якусь закономірність у розташуванні чисел?

Існує певна закономірність у розташуванні чисел на схемі. Якщо ви проведете вертикальну і горизонтальну лінії по центру схеми, щоб утворилося чотири рівні квадранти, то побачите, що числа розташовуються за годинниковою стрілкою, як показано на малюнку. Наприклад, “1” розміщується у верхньому лівому квадранті, “2” — у верхньому правому і так далі.

Зображення
поле з цифрами від 1 до 50 з показаною закономірністю

Дайте ще 30 секунд, щоб повторно виконати завдання і побачити, чи легше його виконати, знаючи закономірність

  • Чому так важливо виявляти подібні закономірності?

Вміння виявляти закономірності — це навичка, яка може покращити ваше вивчення Писань. Завдяки їй ви зможете краще застосовувати написане в Писаннях у вашому житті.

На сьогоднішньому уроці ви дізнаєтеся про одну із закономірностей, яку часто називають циклом гордовитості. Під час навчання думайте про те, як ця закономірність може виявлятися у вашому житті і що ви можете зробити, аби уникати гордовитості і ставати більш смиренними.

Цикл гордовитості

Ви, мабуть, пам’ятаєте, що пророк Нефій був старанним і прагнув лише виконувати волю Господа. У результаті Господь благословив його великою владою й пообіцяв, що “все буде зроблено відповідно до [його] слова” (Геламан 10:5). Події, які відбулися після того, як Нефій отримав цю владу, можуть допомогти нам прослідкувати цикл гордовитості серед нефійців.

Намалюйте наведену далі схему, що відображає цикл гордовитості, у своєму щоденнику для навчання.

Зображення
схема, що відображає цикл гордовитості

Прочитайте уривки з Писань, вказані на схемі, починаючи з Геламан 10:13–15. Знайдіть слова або фрази, якими описано ту фазу циклу гордовитості, у якій перебували люди. Ви можете позначити ці слова і фрази та написати назву фази на полях ваших примірників Писань поруч з відповідними віршами.

  • Чому нам було б корисно знати цю закономірність?

Подумайте, де ви бачите себе на цій схемі. Продовжуючи навчання, подумайте про те, як ви можете ставати більш смиренними та більше покладатися на Господа.

Вчимося, розглядаючи цикл гордовитості

Після того як за словом Господа припинився голод, народ став процвітати. Однак через кілька років народ знову став гордовитим, розпочалися війни і було багато страждань (див. Геламан 11:21–33). Вони були змушені згадати про Бога, але потім знову швидко стали гордовитими і злочестивими (див. Геламан 11:34–38).

Можливо, вивчаючи Книгу Мормона, ви помітили, що пророк Мормон призупиняв розповідь про певні події, щоб привернути увагу до уроків, які ми можемо засвоїти. Він часто використовував, наприклад, такі слова і фрази: “Отже…” або “Таким чином ми можемо бачити”.

  • Як би ви закінчили твердження: “І таким чином ми можемо бачити…”, беручи за основу те, що ви дізналися про нефійців у Геламан 11?

Прочитайте Геламан 12:1–6 і знайдіть кілька висновків, до яких дійшов Мормон після своєї розповіді.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Чому, на вашу думку, люди, які процвітають, іноді забувають Господа?

    • Як людина може уникнути або пропустити фази циклу гордовитості й страждання (блоки 1 і 2)?

Істина, яка може допомогти нам залишатися в кращих фазах цього циклу, така: якщо ми вирішимо пам’ятати про Господа, бути смиренними і покаятися, то зможемо уникнути гордовитості та її наслідків.

Зображення
icon, record
  1. Дайте відповідь на таке запитання:

    • Що ми можемо зробити, щоб пам’ятати про Господа й уникати гордовитості?

Дайте собі оцінку

Подумайте, як істини, які ви вивчали сьогодні, стосуються вас. У цьому допоможе самооцінювання. Оцініть свої зусилля в указаних нижче сферах за шкалою від 1 до 5, де 1 означатиме “ніколи”, а 5 — “завжди”.

  1. Чи відчуваєте ви вдячність Богові та іншим людям і чи висловлюєте її?

  2. Чи знаходите ви час для Бога щодня?

  3. Чи відчуваєте ви, що ваші успіхи є результатом ваших власних зусиль?

  4. Чи шукаєте ви Божої допомоги та скерування у своєму житті?

  5. Чи ставитеся ви до інших з добротою й повагою?

  6. Чи критикуєте ви інших, чи засуджуєте ви їх несправедливо?

Поміркуйте й запишіть у своєму щоденнику для навчання, що, на вашу думку, ви можете зробити, аби ставати більш смиренними і позбуватися гордовитості. Просіть допомоги в Небесного Батька, коли намагатиметеся діяти за своїм зобов’язанням.