Семінарія
Алма 45–46. Мороній піднімає гасло волі


“Алма 45–46. Мороній піднімає гасло волі”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 45–46”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 45–46

Мороній піднімає гасло волі

Зображення
Мороній із гаслом волі

Мороній розгнівався, коли почув про спричинений Амалікією розбрат серед свого народу. І саме тому створив гасло волі й перелічив у ньому важливі речі, про які його народ повинен завжди пам’ятати. Слова Моронія надихнули людей зміцнити їхню відданість Богові. Цей урок може допомогти вам зрозуміти, як ви можете виявити свою відданість Богові.

Не забувайте

  • Чи доводилося вам забути про щось важливе? Що сталося внаслідок цього?

  • Що ви не хочете забувати ніколи? Чому?

Сьогодні ви дізнаєтеся про час, коли нефійці не згадували про Господа, навіть після того, як пережили чудесне визволення завдяки Йому. Ви можете згадати з того часу, коли вивчали Алма 43–44, що Господь допоміг нефійцям перемогти ламанійців у битві, незважаючи на те, що ламанійці значно переважали чисельністю (див. Алма 43:51–54).

Прочитайте Алма 45:1 і дізнайтеся про те, як нефійці відреагували після цієї чудесної перемоги.

  • Що ви знайшли?

У цей час миру син Алми, Геламан, призначив священників і вчителів над Церквою по всій землі й проповідував Боже слово разом зі своїми братами.

Прочитайте Алма 45:23–24; 46:1–5, 7–8 і дізнайтеся про те, як люди реагували на ці вчення.

  • Що вам запам’яталося з цих віршів про ставлення та поведінку нефійців?

  • Яку істину ми можемо дізнатися з вірша 8 про те, що може статися, коли ми забуваємо про Господа?

Одна з істин, які ми можемо дізнатися з Алма 46:8, полягає в тому, що коли ми забуваємо про Господа, нас легше спонукати чинити беззаконня.

Подумайте, коли, можливо, ви бачили докази цієї істини у власному житті. Продовжуючи вчитися сьогодні, шукайте вчення, які можуть допомогти вам ніколи не забувати про Господа та виявляти свою відданість Йому.

Мороній створює гасло волі

Мороній розгнівався на Амалікію за те, що він спричинив ці розбрати серед нефійців.

Прочитайте Алма 46:12–14, 19–20 і дізнайтеся про те, як Мороній надихнув нефійців бути вірними Богові.

Зображення
піктограма, записуйте
Зображення
піктограма, записуйте
  1. Зверніться до слів, написаних Моронієм на гаслі волі (вірш 12), і дайте відповідь на такі запитання:

    • Чому, на вашу думку, Мороній вирішив показати ці слова іншим у цей важкий час?

    • Як, на вашу думку, люди можуть забувати про одне чи більше з цих понять або надавати їм меншого значення в сучасному світі?

Як і Мороній, провідники Церкви в наш час запрошують нас пам’ятати й захищати ті самі цінності. Прочитайте наведені нижче твердження, шукаючи сучасні вчення, які стосуються понять, перелічених у гаслі волі.

Сучасні вчення, які стосуються гасла волі

Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024) — “Aлма 45–46: Мороній піднімає гасло волі”

“На згадку про нашого Бога”

Старійшина Ніл Л. Андерсен, із Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Є багато людей на землі, які знають про Ісуса Христа дуже мало, а в деяких частинах світу, де Його ім’я проголошувалося упродовж століть, віра в Ісуса Христа слабшає…

Оскільки світ говорить про Ісуса Христа все менше, давайте говорити про Нього більше. Якщо ми відкрито заявляємо про те, що є Його послідовниками, багато людей будуть готові слухати (Ніл Л. Андерсен, “Ми говоримо про Христа”, Ensign або Ліягона, лист. 2020, сс. 88, 90).

“На згадку про… нашу релігію”

Президент Даллін Х. Оукс, із Першого Президентства, навчав:

Якщо ми з будь-якої причини перестаємо цінувати наші церкви, то ставимо під загрозу своє особисте духовне життя. Через значну кількість людей, які відокремлюють себе від Бога, зменшуються Його благословення для наших народів.

Відвідування церкви та активність у ній допомагають нам стати кращими людьми і мати більш позитивний вплив на життя інших людей. У церкві нас навчають того, як застосовувати релігійні принципи. Ми вчимося одне від одного…

…Я молюся, щоб ми всі були непохитними у здобуванні цього церковного досвіду, прагнучи вічного життя, цього найвеличнішого з усіх дарів Бога (Даллін Х. Оукс, “Потреба в Церкві”, Ліягона, лист. 2021, сс. 24, 26).

“На згадку про нашу… волю”

Старійшина Рональд А. Разбанд, із Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Що таке свобода віросповідання?

Це свобода поклонятися Богу у всіх сенсах та аспектах: свобода збиратися, свобода слова, свобода діяти згідно з особистими переконаннями та дозволяти це робити іншим. Свобода віросповідання дозволяє кожному з нас вирішувати, у що нам вірити, як жити і як діяти згідно з приписами своєї релігії і того, чого чекає від нас Бог…

Я запрошую вас виступити на захист свободи віросповідання. Це виявлення даного Богом принципу свободи волі.

Свобода віросповідання урівноважує філософські концепції, які змагаються за право на існування. Добро, яке несе релігія, допомога, яку вона надає, та щоденні справи любові, на які надихає релігія, лише множаться, коли ми захищаємо свободу висловлюватися та діяти згідно з основними віруваннями (Рональд А. Разбанд, “Зцілити світ”, Ліягона, трав. 2022, сс. 91, 93).

“На згадку про… наш мир”

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, із Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Той, Хто зцілює всі рани, Той, Хто все погане перетворює на хороше, просить нас співпрацювати з Ним, виконуючи важке завдання миротворця у світі, який не здобуде мир ніяким іншим чином…

…Я прошу вас бути миротворцями — любити мир, прагнути миру, творити мир, плекати мир. Я прохаю про це в ім’я Князя Миру (Джеффрі Р. Холланд, “Служіння примирення”, Ensign або Ліягона, лист. 2018, с. 79).

“На згадку про… наші [сім’ї]”

Сестра Бонні Л. Оскарсон, колишня генеральна президентка Товариства молодих жінок, навчала:

Кожна, незалежно від свого сімейного стану чи кількості дітей, може бути захисницею плану Господа, описаного у Проголошенні про сім’ю. Якщо це план Господа, це також має бути і нашим планом!…

…Давайте допомагати розбудовувати царство Бога, сміливо відстоюючи і захищаючи шлюб, батьківство і домівку. Господу потрібно, щоб ми були сміливими, стійкими і непохитними воїнами, які будуть захищати Його план і навчати нові покоління Його істинам (Бонні Л. Оскарсон, “Захисниці Проголошення про сім’ю”, Ensign або Ліягона, трав. 2015, сс. 15, 17).

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Яким чином ви можете запам’ятати цінності, перелічені в гаслі волі?

    • У які способи ви можете захищати їх так, як би це робив Христос?

Вплив гасла волі

Після того, як Мороній нагадав нефійцям про ці важливі істини, багато з них уклали завіт про те, що ніколи не залишать Бога й прагнутимуть миру (див. Алма 46:21–22, 28–31).

Прочитайте Алма 46:36–38 і дізнайтеся про те, що Мороній зробив, щоб допомогти своєму народові пам’ятати про Бога та інші важливі речі, перелічені в гаслі волі.

  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Які з цінностей, перерахованих у гаслі волі, ви хотіли б пам’ятати чи відстоювати повніше у своєму житті?

    • Що ви можете зробити, щоб краще запам’ятати цю тему або захистити свої вірування щодо неї?