Семінарія
2 Нефій 12–15: “І станеться наприкінці днів”


“2 Нефій 12–15: “І станеться наприкінці днів”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“2 Нефій 12–15”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

2 Нефій 12–15

“І станеться наприкінці днів”

Зображення
гора і стовп вогню

Чи ви помічали, що певні пророки говорять, навчають або пишуть так, що торкаються вашої душі? Для Нефія це був Ісая. “Бо моя душа втішається його словами”,—писав Нефій (2 Нефій 11:2). Ви також можете втішатися тим, що Господь відкрив про останні дні через Ісаю. Цей урок може допомогти вам зрозуміти символічні пророцтва Ісаї та обдумати, як вони можуть допомогти вам у вашому житті.

Можливі навчальні завдання

Найкраще та найгірше

Зображення
icon, record
  1. Закінчіть наведені далі твердження у своєму щоденнику для навчання:

    • Найкраще, що стосується життя в останні дні,

    • Найгірше, що стосується життя в останні дні,

Зображення
icon, record
  1. Господь відкрив багатьом стародавнім пророкам, якими є і благословення, і застереження, що стосуються життя в останні дні. Одним з цих пророків був старозавітний пророк Ісая, який жив у Єрусалимі трохи більше ніж за 100 років до Легія та його сімʼї. Нефій знав, що Ісая був особливим свідком Ісуса Христа (див. 2 Нефій 11:2); він настільки втішався словами Ісаї, що приділив час, щоб додати багато його пророцтв у власний літопис.

Обдумайте наступні запитання. Ви знову повернетеся до цих запитань наприкінці уроку.

  • Чому Господь може відкривати нам, якими є благословення і застереження, що стосуються останніх днів?

  • Чого це навчає вас про Нього?

  • Як знання цих істин допомагає вам?

Шукайте скерування Святого Духа, щоб ви могли відповісти на ці запитання протягом цього уроку.

Труднощі наших днів

Ісая попередив нас про певну поведінку та ставлення людей в останні дні. Прочитайте наведені далі вірші і знайдіть, що пророкував Ісая.

  • На що ви особливо звернули увагу?

  • Які приклади цього є в сучасному світі?

  • Чому те, що Господь сказав нам бути обережними з усім цим, є благословенням?

Продовжуючи вивчення, знайдіть, які благословення Господь дав в останні дні. Обдумайте, як ці благословення можуть допомогти нам, коли перед нами виникають труднощі, передбачені Ісаєю.

Гора дому Господнього

Ісая використовував багато символів у своїх пророцтвах. Обдумування того, що представляють ці символи, може допомогти вам розкрити особисте значення з Писань.

Прочитайте 2 Нефій 12:1–3 та знайдіть головний символ, який використовував Ісая, щоб навчити, що “станеться в останні дні” (2 Нефій 12:2).

  • Що, на вашу думку, може означати “гора дому Господнього”? Чому?

Можливо, буде корисним обдумати, чи був значущим символ (у цьому випадку гора) в інших уривках з Писань. Наприклад, Мойсей та інші пророки пішли на гору, щоб пізнати Господа й отримати настанови від Нього (див. Вихід 320). Іноді гори виконують роль, подібну до ролі храмів.

  • Як гора може бути подібною до храму?

Визначивши значення символу, перечитайте ці вірші та знайдіть, що Господь робить для нас в Його домі.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Як поклоніння в храмі або підготовка до входу в храм допомогли вам дізнатися про Господні шляхи або ходити Його стежками?

    • Як храми можуть допомогти нам, коли перед нами виникають труднощі останніх днів?

Хмара і вогонь

Ісая дав ще одне пророцтво. Прочитайте 2 Нефій 14:5–6 і знайдіть, що Господь зробить для Свого народу. Наведена далі інформація може бути корисною для вас:

  • Житло — це дім.

  • Зібрання на горі Сіон — це місця, де збирається Господній народ, наприклад, філії, приходи і коли.

  • Скинія в часи Старого Завіту конкретно стосувалася переносного намету, який служив храмом для ізраїльтян протягом сотень років. У наші дні вона може представляти храм або місце поклоніння.

  • Захист — це місце укриття або притулку.

  • Що, на вашу думку, символізують хмара вдень і блиск палаючого вогню вночі?

  • Наскільки важливими були хмара і вогонь для Мойсея та дітей Ізраїля? (Див. Вихід 13:21).

  • Знаючи це, що, на вашу думку, Господь обіцяв зробити для Свого народу у 2 Нефій 14:5–6?

Старійшина Рональд А. Разбанд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, дав схожу обіцянку:

“Наші свідчення про євангелію Ісуса Христа, наші домівки, наші сім’ї та наше членство в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів можуть бути нашою особистою фортецею, яка оточує нас і захищає від сили злого”. (Рональд А. Разбанд, “Зведіть фортецю духовності й захисту”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, с. 110).

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Як ваш дім, приход, філія чи храм стали для вас місцем духовного захисту й притулку?

    • Як ці обіцяння можуть допомогти нам, коли перед нами виникають труднощі останніх днів?

Слова Ісаї у вашому житті

Знайдіть час, щоб відповісти на три запитання, які ви обдумували на початку уроку. Можна записати у своєму щоденнику для навчання те, що ви дізналися про Господа, і як ці пророцтва можуть вам допомогти. Ви можете написати про поведінку чи ставлення, яких ви хочете уникати, а також шляхи, якими ви можете шукати духовної допомоги від Господа у вашому домі, приході, філії чи храмі.