2023
Мовчи, перестань: як угамувати наші бурі
Лютий 2023


“Мовчи, перестань: як угамувати наші бурі”, Ліягона, лют. 2023.

Чудеса Ісуса

Maрк 4:35–41; Maтвій 14:22–33

Мовчи, перестань:: як угамувати наші бурі

Господні чудеса показали, що іноді Він утихомирює бурю, а іноді—моряка.

Зображення
Ісус і учні в човні під час бурі

Буря на Галілейському морі, художник Рембрандт ван Рейн © Isabella Stewart Gardner Museum / Bridgeman Images

У кожного з нас у різні періоди життя трапляються бурі або випробування. Природа і тривалість цих бур різна і залежить від наших особистих обставин. Часто ці випробування трапляються несподівано. Як би ми не намагалися підготуватися до життєвих бур, часто виявляється, що у нас немає влади втихомирити їх.

Служіння і чудеса Ісуса Христа дають нам надію, що ми можемо отримувати допомогу, стикаючись із цими бурями. Спаситель здійснив два такі чуда на Галілейському морі. В обох випадках Спаситель і Його апостоли перетинали море вночі в сильну бурю. Уважно вивчаючи фізичний та духовний аспекти цих двох чудес, ми можемо засвоїти кілька важливих уроків про Спасителеву силу допомагати нам в утихомиренні наших особистих бур.

Іноді Він утихомирює бурю …

Чудо (Марк 4:35–41)

Марк розповідає нам, що перше з цих двох чудес сталося після того, як Ісус значну частину дня навчав велику групу людей біля Галілейського моря. Ці люди сиділи на пагорбі, що височів над морем, а Спаситель знаходився у човні. Увечері Спаситель і Його апостоли сіли в човен, щоб переплисти на східний берег моря.

Утім невдовзі човен потрапив у сильну бурю. Поки Спаситель мирно спав, його учні відчайдушно працювали, щоб врятувати свої життя. Вітри й високі хвилі загрожували потопити човен. Зрештою у відчаї апостоли розбудили Спасителя, сповненими болю словами: “Учителю, чи Тобі байдуже, що ми гинемо?” Потім сталося велике чудо:

“Тоді Він устав, і вітрові заборонив, і до моря сказав: Мовчи, перестань! І стих вітер, і тиша велика настала.

І сказав Він до них: Чого ви такі полохливі? Чому віри не маєте?” (Maрк 4:38–40).

Пояснення з точки зору фізики

Через унікальність географічного розташування Галілейського моря, на ньому часто бувають бурі. Маючи 21 км у довжину і 13 км у ширину, море розташоване на висоті 210 м нижче рівня моря і оточене пагорбами. Деякі з тих пагорбів височать на 610 метрів над морем. Часто буває так, що увечері тепле вологе повітря над водою піднімається, у той час як прохолодне повітря з пагорбів швидко опускається, створюючи сильний вітер над поверхнею води. Крім того, Галілейське море відносно неглибоке. Максимальна глибина його сягає 76 м, що сприяє утворенню високих хвиль, коли швидкість вітру висока.

Незважаючи на всі досягнення в області моделювання і передбачення бур, люди неспроможні контролювати їх. Лише в минулому столітті ми дізналися, як можемо впливати на погоду й клімат. Широко використовується посів хмар, щоб спричинити опади, і є докази того, що урбанізація та забруднення можуть призводити до зміни клімату як на місцевому рівні, так і глобально. Утім здатність припиняти бурю, особливо за такий короткий період часу, сягає за межі людських можливостей. Вітер виникає внаслідок просторових коливань температури і тиску. Штормовий вітер стихає лише тоді, коли температура і тиск урівноважаться.

Уроки

Один з уроків, засвоєних мною з цього чуда, полягає в тому, що Спаситель має владу над стихіями. Саме Спаситель створив землю, води, атмосферу і все, що є на землі (див. Іван 1:3). Під час Сотворіння Він мав владу наказувати стихіям і вони слухалися (див. Авраам 4:18). Чудо утихомирення бурі показує, що Він мав цю саму владу під час земного служіння.

Я переконаний, що Спаситель навчав про владу спасати і захищати, яку Він має. Вітри зла можуть спричинити будь-які бурхливі хвилі у нашому житті (див. Геламан 5:12). Коли ми звертаємося до Спасителя, то можемо мати захист від зла і його наслідків. Ми можемо спастися від духовного знищення. (Див. Матвій 7:24–27).

Спаситель дійсно має силу втихомирювати бурі в нашому житті. Іноді бурі втихомирюються швидко, а іноді нам необхідно терпіти бурі певний час. Однак пам’ятайте, що подібні вітри можуть спричиняти більші хвилі на неглибоких, ніж на глибоких водах. Поглиблюючи віру в Спасителя, ми побачимо, що менше піддаємося духовним вітрам і хвилям, які раніше поглинули б нас.

Іноді Він утихомирює моряка

Зображення
Ісус подає руку Петру у воді

Виконавець віри, художник Дж. Аллан Барретт

Чудо (Матвій 14:22–33)

Коли велика кількість людей пішла за Ісусом у віддалене місце, Він навчав їх, а потім дивовижним чином нагодував. Увечері Він відіслав учнів, щоб вони вирушили човном раніше за Нього через море. Він відпустив натовп, а після того зійшов на найближчий пагорб помолитися.

На морі був сильний зустрічний вітер, тож учні майже стояли на місці. Пізніше того вечора Спаситель вирішив зустрітися з ними дивовижним чином—ідучи по воді.

Коли Петро Його побачив, то захотів вийти з порівняно безпечного човна, щоб як і Спаситель піти по воді. Спочатку Петрові це вдалося, але коли його поглинув страх, він почав тонути, аж поки його не врятував Спаситель. (Див. Матвій 14:22–33).

Пояснення з точки зору фізики

Одним з фізичних наслідків цього чуда є те, що розуміння Спасителем гравітації, динаміки рідини та інших принципів фізики сягає набагато вище того рівня, який маємо ми. Наприклад, наше розуміння гравітації з наукової точки зору розвивалося упродовж довгого часу. У 1600-х роках сер Ісак Ньютон математично описав гравітацію як силу, яка діє між двома масами у Всесвіті. Англійський учений Генрі Кавендіш у кінці 18-го століття показав, що існує сила гравітації, яка піддається вимірюванню. Погляд на гравітацію, як на силу, змінився, коли Альберт Енштейн у 1915 році опублікував свою загальну теорію відносності. Його пояснення гравітації, яке зараз широко приймається, полягає в тому, що маси створюють скривлення структури як часу, так і простору.

Оскільки наше розуміння гравітації поглиблювалося, ми застосовували це розуміння способами, які змінили наше уявлення про обмеження, які гравітація накладає на нас. Наприклад, уявіть, що ви відчували б, будучи одним з тисяч людей у Нью-Йорку, які знаходилися уздовж ріки Гудзон у 1909 році, коли Вілбур Райт злетів у небо та пролетів над річкою та навколо статуї Свободи. Того дня люди були в захваті від того, що Вілбур Райт, здавалося, подолав гравітацію. Вони стали свідками чуда—чуда польоту.

Уроки

Чудо того, що Спаситель ішов по Галілейському морю, показує, що нам ще потрібно багато чого дізнатися про гравітацію та інші фізичні закони. Є багато всього, чого ми ще не розуміємо до кінця.

Спаситель навчав Своїх учнів тоді й навчає зараз про Його силу зміцнювати, надихати та уможливлювати. Ми всі стикаємося з вітрами і хвилями випробувань у цьому житті. Як це було з Петром, так само і з нами. Іноді бурі не втихомирюються, і єдиний спосіб пройти через них до нашого вічного призначення—це зробити крок у бурю, не зводячи погляду зі Спасителя.

Ми повинні мати віру в уможливлюючу силу Спасителя допомагати нам долати власні страхи й обмеження. Це важлива тема, яка перегукується з обома цими чудесами.

Є так багато уроків, які містяться в цих чудесах і які допомагатимуть нам і надихатимуть під час нашої подорожі. Чудеса Спасителя є великим свідченням Його божественності, Його розуму і Його великої викупительної жертви заради нас усіх. Завдяки Його силі ми можемо мати мир, коли хвилі загрожують потопити нас, і ми можемо бути впевненими, що Він підніме нас до вищих сфер у царстві нашого Батька.

Він дійсно має силу вгамовувати бурі, а також моряків.