2018
Наскільки милостивим був Господь
Жовтень 2018


Наскільки милостивим був Господь

Нова багатотомна історія Церкви допоможе нам дотримуватися своїх завітів, допомагаючи пам’ятати про те, що Спаситель для нас зробив.

Зображення
holding Saints book

Уперше за майже сто років нова багатотомна історія Церкви видається під керівництвом Першого Президентства і Кворуму Дванадцятьох Апостолів . Маючи назву Святі: Розповіді про Церкву Ісуса Христа в останні дні, ця історія в оповідях є правдивим зображенням звичайних людей, які стали святими завдяки Спокуті Ісуса Христа (див. Moсія 3:19). Перший том Стяг істини, 1815–1846, уже завершено, і він перекладається 14 мовами для того, щоб його читали в багатьох куточках світу.

Святі—це історія того, як Бог відновив Свій вічний завіт, оскільки Він любить Своїх дітей. У ньому показано, як Господь відновив Свою євангелію, щоб дати надію і мир у часи неспокою, випробувань і страждань. У ньому також показано, як відновлені завіти ведуть до піднесення завдяки Ісусу Христу.

Ви, мабуть, думаєте, що розповідь починається з Джозефа Сміта, але події в книзі Святі починаються в 1815 році з виверження вулкану в Індонезії, що спричинило велику кількість смертей, захворювань і руйнувань. Ця подія була вибрана у якості початку в світлі Господнього одкровення про шлях відновлення Ним завітів, які поєднують нас зі Спасителем і дають можливість подолати всі життєві проблеми:

“Я, Господь, знаючи про лихо, яке прийде на жителів землі, покликав Мого слугу Джозефа Сміта молодшого і говорив до нього з небес, і дав йому заповіді; …

Щоб Мій вічний завіт міг бути встановленим” (УЗ 1:17, 22).

Починаючи з цього першого сюжету й закінчуючи розповідями про поширення Церкви по всьому світу, серія Святі свідчить Божим дітям повсюди, що це історія про їхні завіти з Богом, Який знає про їхні труднощі. Через Свого пророка Бог поновив завіти, які не усувають зло, смуток, страждання і розлуку під час смерті, але дають обіцяння зцілення завдяки Спасителевій Спокуті, освячують і наділяють наше життя глибинним сенсом та дають запевнення, що стосунки, які ми плекаємо тут, на землі, можуть тривати у вічності, “поєднані з вічною славою” (див. УЗ 130:2).

Перші вісім розділів першого тому Стяг істини публікувалися упродовж року в номерах цього журналу. У номері за цей місяць друкується останній розділ із серії Святі, однак історія продовжується на сайті saints.lds.org, в додатку Євангельська бібліотека і в друкованому вигляді (можна оформити замовлення на store.lds.org). Я запрошую вас продовжувати читати її на цих ресурсах.

Божественний взірець і план

Серія Святі продовжує божественний взірець, згідно з яким пророки, виконуючи своє служіння, використовують минуле, аби допомогти нам дізнатися, хто ми такі й побачити Божу мету в своєму житті. У Писаннях багато пророків починають свої вчення, розповідаючи історії про те, яким милостивим був Господь до їхніх прабатьків1. Мороній закликав читачів Книги Мормона “памʼята[ти], наскільки милостивим був Господь до дітей людських” упродовж усієї історії та “обдум[увати] це в серцях своїх” (Moроній 10:3). Розмірковування про доброту Бога готує нас до отримання свідчення від Духа, Який навчає нас “про речі, як вони дійсно є, і про речі, як вони дійсно будуть” (Кн. Якова 4:13; див. також Moроній 10:4–5).

Зображення
dad holding children

Знання про те, що наші Небесні Батьки кінцевою метою запланували для нас щастя і піднесення, показує нам перспективу, дає самоусвідомлення того, що ми є улюбленими дітьми божественних батьків. Це також збільшує нашу впевненість у Господі навіть у важкі часи. Пам’ятаючи про доброту Господа, ми також можемо захистити себе від гордовитості й небезпек, які приносить процвітання. Мормон писав про час, коли нефійці “ставали надзвичайно багатими”. Однак на відміну від інших періодів у Книзі Мормона, коли люди допускали, щоб гордовитість і багатство призводили їх до знищення, цього разу вони пішли іншим шляхом: “Але, незважаючи на їхні багатства, або їхню силу, або їхнє процвітання, вони не підносилися в гордовитості своїх очей; і не так швидко вони забували Господа Бога свого; але вони надзвичайно упокорилися перед Ним”. Вони дотримувалися своїх завітів і залишалися праведними, оскільки “вони памʼятали, які великі справи Господь звершив для них” (див. Aлма 62:48–50).

Серія Святі містить уроки, подібні до цих, та багато інших. Вона допоможе вам побачити Господню руку у власному житті, коли хоча б заочно ви переживете випробування віри, смуток і радість, одкровення і рішучість недосконалих людей, які любили Господа і відчували Його любов.

Під час читання ви відкриєте для себе нове бачення й значення тих історій, які вже чули раніше. Немає в історії Церкви більш відомого сюжету за Перше видіння Джозефа Сміта, однак серія Святі допомагає нам краще зрозуміти, як Джозефу було важко узгодити те, що він відчував серцем, з думками, що роїлися в його розумі.

Щире бажання Джозефа відчути Спасителеве прощення ніяк не задовольнялося, бо він бачив, що жодна з існуючих церков не навчала “євангелії Ісуса Христа в тому вигляді, як її записано в Новому Завіті”2. Своїм розумом Джозеф обмірковував, яка з церков була істинна, чи всі вони помилялися. Всім серцем він відчайдушно сподівався, що одна з них була істинна, аби він міг знайти мир, якого так прагнув. Не в змозі примирити думки і відчуття, Джозеф дізнався, що може звернутися до Бога. Він пішов у гай помолитися. Там він побачив Батька і Сина, Які простили його і вирішили дилему в такий спосіб, якого він ніколи не сподівався3.

Джозеф, його сім’я і багато інших людей, які долучилися до відновленого Господнього завіту, хотіли відчути Божу любов до них, дізнатися, як вони можуть наближатися до Нього і зцілювати стосунки з близькими людьми. Серія Святі містить їхні історії.

Довіряти Господу під час випробувань

Перший том серії Святі включає щемливу історію про Аманду Барнс Сміт та її сім’ю. Вони дотримувалися Господніх заповідей і виконували Його волю4. Чоловік Аманди і один з її синів були жорстоко вбиті разом з 15 іншими святими останніх днів, які зупинилися табором у невеликому поселенні біля Шоул-Крік у Міссурі. Господь підтримував Аманду в жахливих ситуаціях, відповідав на її молитви, дав сміливість і можливість вилікувати тяжко пораненого сина5.

Серія Святі показує, як Аманда навчилася довіряти Господу завдяки надзвичайно важким випробуванням. Там також розповідається, як Джозеф Сміт дізнався про доброту Бога навіть у часи страждань. Показано, що знання про те, як діє Господь, відкриває для нас вічну перспективу, допомагає бачити речі такими, якими вони дійсно є і будуть, та допомагає виявляти віру в те, що Господь вестиме нас крізь важкі часи.

Коли пророк Джозеф дізнався, що сталося із сім’єю Аманди та іншими в Шоул-Крік, він зрозумів, що краще піде до в’язниці чи дасть себе вбити, ніж дозволить, щоб убивали святих. Наступного дня він зробив спробу домовитися про мирне вирішення проблеми з ополченцями Міссурі, готовими напасти на Фар-Уест, головне поселення святих. Натомість Джозефа схопили і кинули до в’язниці.

Минуло майже 5 місяців, а Джозеф залишався в ув’язненні. Його тримали в холодній тісній підземній камері в Ліберті, шт. Міссурі. Він думав, де криється Бог і як довго Він може слухати волання вдів та сиріт. Він молився: “О Господи, як довго їм терпіти ці образи і незаконні утиски, поки Твоє серце помʼякшиться до них і Твоя утроба пройметься співчуттям до них?” (УЗ 121:3).

Серія Святі навчає нас, що випробування не є доказом немилості Господа чи Його небажання благословляти. Протилежності—це частина Божого плану заради нашого вдосконалення, щоб підготувати до вічної целестіальної долі (див. 2 Нефій 2:11). Джозеф дізнався, що Спасителеві безмежні страждання дають Йому спроможність допомагати нам, коли ми страждаємо, і зрештою піднести нас (див. Алма 7:11–13). У відповідь на болісні волання Джозефа Господь перерахував всі види випробувань, перш ніж закінчив словами:

“Якщо самі щелепи пекла широко розкриють свою пащу на тебе, знай, сину Мій, що все це додасть тобі досвіду і буде тобі на благо.

Син Людини спустився нижче всього цього. Хіба ти вищий за Нього?” (УЗ 122:7–8).

Коли ми самі проходимо через усе це, ми можемо бути обдаровані співчуттям, подібним до того, яке виявляв Христос тим, хто страждає. “Після цього моє серце завжди буде чутливішим, ніж було колись”,—зрозумів Джозеф, вийшовши з в’язниці. Він хотів би бути біля святих, щоб втішати й розраджувати їх. “Я б ніколи не почувався так, як зараз,—розповідав він,—якби не пережив ті кривди”6.

Зображення
woman reading Saints book

Одна з причин, чому Перше Президентство та Кворум Дванадцятьох Апостолів доручили створення й ухвалили серію Святі полягає в тому, що вона може допомагати кожному з нас відчувати все це завдяки історіям інших людей. Ми можемо навчатися завдяки Аманді, що навіть коли Бог вважає за доцільне не відвернути зло або страждання, Він любить нас і знає про нас. Він чує наші молитви і є милостивим та добрим.

Відновлені храмові благословення

Ніде та милість і доброта не виявляться краще, ніж у храмі. У своїй основі Святі—це історія про відновлені храмові благословення. Перший том закінчується тим, що тисячі святих останніх днів отримали священні обряди в храмі Наву в 1846 році. Другий том буде закінчуватися освяченням Солт-Лейкського храму в 1893 році й початком отримання святими обрядів у ньому. Закінченням третього тому буде початок збирання європейських святих у Швейцарському храмі в 1955 році. Четвертий том буде містити оповіді про наш час, коли храми вкрили землю і святі по всій землі отримують обряди піднесення, що передбачали пророки задовго до цього.

У Господньому домі ми укладаємо завіти і отримуємо силу долати наслідки Падіння, у тому числі зло і страждання цього світу. Ми отримуємо захист і, зрештою, силу воскреснути, будучи запечатаними з нашими рідними навіки.

Серія Святі допоможе нам дотримуватися завітів, розширюючи наші спогади у священний спосіб. Вона допоможе нам завжди пам’ятати, що Спаситель зробив для нас. Без записів про діла Бога в минулому, ми не зможемо “памʼята[ти], наскільки милостивим був Господь до дітей людських ” (Moроній 10:3). З цієї причини ми в боргу перед Господом і святими, які записали свої історії про те, як Він любить їх. Господь заповідав Джозефу Сміту вести свої записи (див. УЗ 21:1). Він наказав церковним історикам працювати під керівництвом Джозефа, щоб “постійно вести церковний літопис і історію” (УЗ 47:3). Він заповідав, щоб та історія включала “все, що буде на благо Церкві та для підростаючих поколінь” (УЗ 69:8).

З думкою про ці одкровення і завітні обіцяння завжди пам’ятати Спасителя, Перше Президентство і Кворум Дванадцятьох Апостолів почало планування серії Святі 10 років тому. Зараз ми заохочуємо вас читати цю книгу, вірити в те, що вона допоможе вам зрозуміти Божий план, побачити, яким милостивим був Господь, з вірою жити в хороші й складні часи, здобувати подібне до Христового співчуття до людей і дотримуватися завітів, що ведуть до піднесення.

Посилання

  1. Прикладом цього є Нефій (1 Нефій 17:23–43), цар Веніямин (Moсія 1), Лімгій (Moсія 7), ангел, посланий Господом до Алми (Moсія 27), Aлма (Aлма 9:10), Moрмон (Moрмон 3:17–22) і Мойсей (Вихід 13:3).

  2. Joseph Smith, у “History, circa Summer 1832”, 2, josephsmithpapers.org.

  3. Див. “History, 1838–1856, volume A-1 [23 December 1805–30 August 1834]”, 3, josephsmithpapers.org.

  4. Див. “Revelation, 12 January 1838–C”, [1], josephsmithpapers.org.

  5. Див. Saints, volume 1, chapter 30, “Fight Like Angels”.

  6. “Letter to Presendia Huntington Buell, 15 March 1839”, [1], josephsmithpapers.org.