2013
Зосередьтеся на цінностях
2013 р., лютий


Зосередьтеся на цінностях

З виступу, зверненого до молоді в Найробі, Кенія, у листопаді 2011 року.

Зображення
Старійшина Рассел М. Нельсон

Розвиток вічних цінностей допоможе нам повною мірою стати такими, якими хоче нас бачити Небесний Батько.

Я б хотів поговорити про певні цінності, на яких ви маєте зосереджуватися в повсякденному житті. Ви, молоді жінки, впізнаєте їх. А ви, молоді чоловіки, знайте, що вони призначаються не лише для молодих жінок. Ці цінності настільки ж заслуговують на вашу увагу, як і на увагу молодих жінок.

Зображення
youth in colored shirts

Справа: фотоілюстрація Дерека Ісраелсена

Віра

Перша цінність Товариства молодих жінок—це віра. Насправді-то, віра є першим принципом євангелії. Ваша віра має бути зосереджена на нашому люблячому Небесному Батькові і Його улюбленому Синові, Господі Ісусі Христі. Ви також маєте постійно зміцнювати свою віру в Божий план спасіння.

Важливо розвивати віру, щоб дотримуватися всіх заповідей Бога, знаючи, що їх дано, аби благословляти вас і приносити радість. Ви зустрінете людей, які вибирають, яких заповідей їм дотримуватися, а якими нехтувати. Така практика вибору й підбору не спрацює. Вона призведе до нещастя. Щоб підготуватися до зустрічі з Богом, вам необхідно дотримуватися всіх Його заповідей. Необхідно мати віру, щоб їх виконувати, а дотримання Його заповідей зміцнить вашу віру.

Божественна сутність

Друга цінність Товариства молодих жінок—це божественна сутність. Це доросле визначення слів: “Я—Божеє дитя”. У вас є іскра божественності. Наш Небесний Батько створив вас.

Чи хотілося вам коли-небудь подякувати за своє серце? Тільки подумайте, яку роботу воно виконує! Воно перекачує стільки рідини, що нею кожен день можна заповнювати цистерну-вагон об’ємом 7570 літрів. Усередині серця є чотири набори клапанів, які відкриваються і закриваються 100 тис. разів на день, а це більше 36 млн. разів на рік. І вони не виходять з ладу. Жоден створений людиною матеріал—папір, пластик, метал чи сталь—не може закриватися і відкриватися стільки разів з такою частотою і не ламатися. Кожен орган тіла настільки добре створений і так само дивовижно функціонує.

Ви знаєте, що коли плаваєте під водою, не вдихаючи повітря, то можете робити це недовго. Що саме змушує вас піднятися на поверхню, щоб вдихнути? Двоокис вуглецю вимірюється двома невеликими “лічильниками”, розміщеними у вашій шиї, і вони посилають інформацію у ваш мозок: “Рівень двоокису вуглецю надто високий. Його треба зменшити”. Тож ви пливете на поверхню і видихаєте, позбавляючись двоокису вуглецю.

Які надзвичайні можливості має ваше тіло! Дбайте про нього. Не робіть нічого такого, що спотворить природну красу цього неймовірного, даного Богом творіння.

Індивідуальна цінність

Іншою цінністю Товариства молодих жінок є індивідуальна цінність. Вірний учень Ісуса Христа стане відданим сином або відданою дочкою Бога, більше переймаючись тим, щоб бути праведним, а не егоїстичним; мати більше бажання виявляти співчуття, ніж владарювання; триматися чесності, а не прагнути популярності.

Ви знаєте про свою безмежну цінність. В дійсності, кожна вірна молода жінка в Церкві проголошує, що її індивідуальна цінність—це одна з цінностей, яку вона плекає найбільше. Вона проголошує: “Я маю безмежно велику цінність завдяки своїй божественній місії, яку намагатимуся виконати” (Товариство молодих жінок: особистий розвиток [буклет, 2009], с. 29). Це стосується також молодих чоловіків. Кожен син і дочка Бога мають безмежну цінність завдяки своїй божественній місії.

Індивідуальна цінність також включає розвиток вашої віри вами особисто. Жодна інша людина не може розвинути вашу віру за вас. Ви можете мати бажання мати таку ж віру, як Президент Томас С. Монсон чи інший герой, але вам потрібно розвинути її самостійно. Коли ви зробите помилку, ви особисто каєтеся в своїх минулих прогріхах. Коли вас було охрищено і ви отримали дар Святого Духа, це було здійснено індивідуально. Тож ви укладаєте завіти індивідуально. Ці спасительні обряди стосуються лише вас індивідуально.

Найвеличніші обряди і благословення членства у Церкві отримуються у храмі. Там ми отримуємо обряди ендаументу й запечатування до батьків, подружжя і предків. Усі обряди піднесення стосуються сім’ї. Чи бачите ви різницю? Обряди спасіння є індивідуальними; обряди піднесення включають більше однієї людини.

Знання

Наступна цінність Товариства молодих жінок—це знання. У Церкві отримання освіти й здобуття знання—це релігійний обов’язок. Ми навчаємо свій розум, щоб одного дня могли гідно служити іншим. Наявність освіти—це як різниця між тим, щоб хотіти зробити щось хороше і бути здатним зробити щось хороше.

Часто люди запитують мене, як воно—бути лікарем. Вони запитують: “Як довго ви навчалися?” Скажу вам, що довго. З того часу, як я здобув ступінь в медицині й до того часу, як я отримав свою першу зарплату за надання медичних послуг, минуло 12 з половиною років. Це був довгий час, але скільки мені було б років через 12 з половиною років, якби я цього не робив? Стільки ж. Тож і ви так само можете намагатися досягати найбільшого, на що здатні.

Моя медична освіта дала можливість у 1972 році провести операцію на серці Президента Спенсера В. Кімбола (1895–1985). Тож не применшуйте важливість знання. Слава Бога—це дійсно розум (див. УЗ 93:36).

Вибір і підзвітність

Наступна цінність Товариства молодих жінок—це вибір і підзвітність. Іншими словами можна сказати—“свобода волі”. Свобода волі—це складова життя, бо Небесний Батько хоче, аби кожен з нас діяв самостійно і ставав тим, ким хоче бути.

Вибір і підзвітність каже вам, що кожен зроблений вибір робить вас підзвітними за наслідки цього вибору. Тож нам потрібно приймати відповідальні рішення. Мабуть, не буде мати великого значення, одягнете ви блакитну краватку чи червону, фіолетову сукню або ж зелену, але дійсно має значення ось що: ваш вибір наблизить чи віддалить вас від Господа і Його стилю життя. То чому ж ми радимо й дуже просимо вас наслідувати шлях Господа? Лише тому, що це шлях до щастя.

Добрі справи

Наступна цінність Товариства молодих жінок—добрі справи. Моделлю цієї цінності є життя Ісуса Христа, Який любив людей. Щоб показати Свою любов до людей, Він служив їм. Коли ми когось любимо, то показуємо це, роблячи щось приємне. Тож учіться служити: Знаходьте потребу й задовольняйте потребу. Здивуйте людей доброю справою, на яку вони не очікували. Ми маємо таку можливість удома, у школі та в церкві.

Я пам’ятаю, як вперше приїхав у Африку в якості генерального авторитета. В подорожі мене супроводжував старійшина Рассел С. Тейлор. Кожного ранку, коли я прокидався, то бачив, що він уже начистив моє взуття. Йому не обов’язково було це робити, але у такий спосіб він казав: “Я вас люблю”.

Чистота

Наступна цінність Товариства молодих жінок—це чистота. Англійською мовою це поняття—integrity—походить від слова integer, що означає “цілісний” або “незайманий”. У медицині ми говоримо про структурну цілісність серця. Тож коли щось іде не так, наприклад, ушкодження серця, ми кажемо, що воно вже не є цілісним; воно більше не виконує те, що має виконувати. У застосуванні до людської істоти цілісність означає, що на вас можна покластися—на вас можна розраховувати.

У Писаннях ми читаємо, що Господь любив Гайрума, брата пророка Джозефа Сміта, за “цілісність його серця” (УЗ 124:15). Господь мав на увазі не анатомію серця. Він казав про цілісність духа Гайрума.

Цнотливість

Найновішою цінністю Товариства молодих жінок є цнотливість. Цнотливість—це чудове слово. Що воно означає для вас? Цнотливість означає “непорочність”. Але є ще одне значення. Чи пам’ятаєте ви у Новому Завіті жінку, яка була хвора на кровотечу й торкнулася краю одежі Спасителя? Спаситель сказав: “Доторкнувсь хтось до Мене, бо Я відчув силу, що вийшла з Мене” (Лука 8:46). У цьому випадку цнотливість набирає іншого значення. У грецькій мові вона позначається словом дунаміс, яке є коренем слів динамо і динаміт. Це означає “сила”. Ми хочемо, щоб ви, дорогоцінні молоді чоловіки і молоді жінки, мали обидва види цнотливості.

Досягніть свого найвищого потенціалу

Знання приносить силу; чистота приносить силу; любов приносить силу. Ми хочемо, щоб ви мали силу сягнути свого найвищого потенціалу, передбаченого для вас Господом. Ви зростаєте, ви змінюєтеся і ви несете відповідальність за те, ким зрештою станете.

Я не думаю, що має значення, ким саме ви станете в майбутньому—продавцем, хірургом, юристом чи архітектором. Будь-яка гідна робота, що вам до вподоби, є чудовою. Але справжнє значення має те, якими ви станете.

Поставте собі такі запитання: Чи я цілісний? Чи я чистий? Чи я маю любов? Чи я маю співчуття? Усі ці якості безцінні. І коли ви будете думати про цінності Товариства молодих жінок і жити за ними, вони допоможуть вам сягнути вашого найвищого потенціалу.

Справа: фотоілюстрація Андреа Чоя