2012
Чи є межа покаянню? Якщо мені потрібно знову і знову просити пробачення за одне й те ж саме, чи досягну я в певний момент якоїсь межі?
Березень 2012


Чи є межа покаянню? Якщо мені потрібно знову і знову просити пробачення за одне й те ж саме, чи досягну я в певний момент якоїсь межі?

У даному випадку необхідно пам’ятати про дві речі: (1) Божа милість дійсно є безмежною і (2) істинне покаяння означає відмову від гріхів.

З одного боку, завдяки безмежній Спокуті Ісуса Христа покаяння доступне кожному, навіть тим, хто багато разів припустився однієї й тієї ж помилки. Як сказав пророк Алма: “Тож, [Господь Бог] посилає запрошення всім людям, бо руки милості простерті до них, і Він каже: Покайтеся, і я прийму вас” (Aлма 5:33).

З іншого боку пророк Джозеф Сміт навчав: “Покаяння—це не та річ, з якою можна бавитися щоденно. Щоденна провина і щоденне покаяння неприємні в очах Бога” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 76).

То що ж лежить в основі покаяння? Як Господь відкрив пророку Джозефу Сміту через одкровення: “По цьому ви можете знати, чи покаялася людина у своїх гріхах—ось, вона зізнається в них і полишить їх” (УЗ 58:43). І як навчав Алма: “Той, хто кається, знаходить милість; а той, хто знаходить милість і витерпить до кінця, той буде спасенним” (Aлма 32:13; курсив додано).

Іншими словами, ви маєте зізнатися в гріхах і облишити їх та намагатися бути вірними до кінця свого життя. Якщо вам важко подолати певний гріх, не здавайтеся, помилково вважаючи, що є межа щирого покаяння. Просіть про допомогу батьків і свого єпископа чи президента філії. Їхня любов, підтримка і порада можуть допомогти у ваших намаганнях позбавитися гріха у своєму житті й наблизитися до Небесного Батька й Ісуса Христа.