Духовні вечори у 2016 році
Покоління нового тисячоліття


Покоління нового тисячоліття

Вечір з президентом Расселом М. Нельсоном

Всесвітні духовні збори для дорослої молоді • 10 січня 2016 р. • Університет Бригама Янга---Гавайї

Мої дорогі брати і сестри, цей рік, безумовно, буде сповнений подіями. В перші дні цього року ми з Венді попрощалися з моєю дорогою сестрою Марджорі, яка залишила це смертне життя. Ми привітали двох нових дітей в нашу сім’ю---Уейда Річарда Уокера та Айзека Рассела Макдоноха. А зараз у нас є привілей виступати перед вами---чудовою дорослою молоддю з усього світу. Ми дуже вдячні вам.

Я глибоко ціную важливе послання Венді та її надихаючий приклад! Я також з вдячністю відмічаю присутність старійшини Кіма Б. Кларка, сімдесятника та відповідального за освіту Церкви, його дружини Сью, і Чеда Х. Веба, адміністратора семінарій та інститутів релігії, і його дружини Крісті.

Я передаю вам вітання та любов від Першого Президентства та Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Ми вдячні за вашу відданість Господу і Його відновленій євангелії. Ми вдячні кожного разу, коли ви сміливо піднімаєтеся і відстоюєте істину---особливо коли це не популярно.

Багато людей називають вас поколінням нового тисячоліття. Я зізнаюся в тому, що, коли дослідники називають вас так і описують те, що їхні досліди відкривають їм про вас---ваші симпатії та антипатії, ваші почуття та потяги, ваші сильні та слабкі сторони,---я себе незручно почуваю. Є щось в тому, як вони використовують термін покоління нового тисячоліття, що мені не подобається. І, чесно кажучи, мені менш цікаво знати, що хочуть сказати про вас експерти, ніж те, що Господь сказав мені про вас.

Коли я молюсь про вас і питаю Господа про те, що Він думає про вас, я відчуваю дещо зовсім інше, ніж те, що говорять дослідники. Духовні враження, які я отримав про вас привели мене до думки про те, що термін покоління нового тисячоліття мабуть дійсно найбільше вам підходить. Але з іншої причини, ніж експерти коли-небудь могли б зрозуміти.

Термін покоління нового тисячоліття найбільше вам підходить, якщо цей термін нагадує вам, ким ви насправді є, і якою насправді є ваша мета в цьому житті. До покоління нового тисячоліття по справжньому належить той, кого навчали і хто навчав євангелії Ісуса Христа в доземному житті, хто уклав там завіти з нашим Небесним Батьком про сміливі речі---в першу чергу морально сміливі речі---ті, які він робитиме тут, на землі.

Справжній Тисячолітник---це чоловік або жінка, яким Бог довіряв достатньо, щоб відправити на землю під час найважливішого розподілу в історії світу. Справжній Тисячолітник---це чоловік або жінка, які живуть зараз на землі, щоб допомогти підготувати людей цього світу до Другого пришестя Ісуса Христа і Його тисячолітнього правління. Ви можете бути впевненими---ви народилися, щоб по-справжньому належати до покоління нового тисячоліття.

Виникає ось яке питання: “Як ви можете сміливо жити як людина, яка дійсно належить до покоління нового тисячоліття?” У мене є чотири рекомендації.

Дізнайтеся, ким ви насправді є

Моя перша рекомендація: дізнайтеся, ким ви насправді є.

Виділіть час, щоб з молитвою обдумати ці факти:

  • Ви---обраний син або донька Бога.

  • Ви створені за Його подобою.

  • У духовному світі вас було навчено, щоб підготувати вас до будь-чого, з чим ви можете зіткнутися під час цієї останньої частини цих останніх днів1. Ви народилися з цим знанням!

Ви живете об “одинадцятій годині”. Господь постановив, що це востаннє Він покличе робітників у свій виноградник, щоб збирати обраних з чотирьох країв землі2вас було відправлено, щоб взяти участь в цьому збиранні. Я знову і знову особисто бачу могутній вплив тих, хто дійсно належить до покоління нового тисячоліття, коли вони намагаються привести інших до пізнання істини. Це частина вашої особистості і вашої мети як нащадків Авраама! 3

Декілька місяців тому ми з Венді отримали чудовий досвід у далекому Сибіру. Разом з нами під час нашого дня підготовки в Іркутську подорожували президент місії Грегорі С. Брінтон, його дружина Саллі, і їхній син---колишній місіонер---Сем, що відслужив місію в Росії. Ми відвідали чудове озеро Байкал і базар на його березі.

Коли ми повернулися до машини, то помітили, що Сема немає. Він повернувся за декілька хвилин у супроводі жінки середнього віку, яку звали Валентина. Своєю рідною російською мовою Валентина з ентузіазмом вигукнула: “Я хочу зустрітися з матір’ю цього молодого чоловіка. Він такий ввічливий, розумний і добрий! Я хочу зустрітися з його матір’ю!” Ясне, сповнене світла обличчя Сема привернуло до себе увагу Валентини.

Сем познайомив Валентину з обома батьками, дав їй брошуру про Спасителя і домовився, що до неї прийдуть місіонери. Коли пізніше до неї прийшли місіонери з примірником Книги Мормона, вона пообіцяла читати її. Декілька жінок, які працювали на тому ж місці, також зацікавилися новою книгою, яку отримала Валентина. Ми ще не знаємо кінця цієї історії, але завдяки тому помітному світлу, що випромінював Сем, Валентина і дехто з її друзів познайомилися з євангелією.

Ті, хто дійсно належить до покоління нового тисячоліття, такі як Сем, знають, ким вони є насправді. Вони є відданими учнями Ісуса Христа, які інстинктивно використовують будь-яку можливість, щоб допомогти собі та іншим підготуватися до тисячолітнього правління нашого Спасителя.

Тому моєю першою рекомендацією є дізнатися для себе, ким ви насправді є. Запитайте вашого Небесного Батька в ім’я Ісуса Христа, про те, що Він думає про вас і вашу місію тут, на землі. Якщо ви спитаєте зі справжнім наміром, через деякий час Дух прошепоче вам істини, що змінюють життя. Запишіть ці враження і переглядайте їх часто, і чітко їх виконуйте.

Я обіцяю вам, що, коли ви хоча б трошки зрозумієте, якими Небесний Батько бачить вас і яких дій Він від вас очікує, ваше життя зміниться назавжди!

Очікуйте і готуйтеся досягти неможливого

Моя друга рекомендація: очікуйте і готуйтеся досягти неможливого.

Бог завжди просив своїх завітних дітей робити щось складне. Оскільки ви сини і доньки Бога, що дотримуються завітів, і живуть в останній частині цих останніх днів, Господь попросить вас зробити дещо складне. Ви можете на це розраховувати---Авраамові випробування не припинилися після Авраама4.

Я знаю, як страшно може бути, коли тебе просять зробити те, що, як здається, знаходиться далеко за межами ваших можливостей. Я був членом Кворуму Дванадцятьох Апостолів лише 19 місяців, коли помер Президент Спенсер В. Кімбол. На першій зустрічі Першого Президентства і Кворуму Дванадцятьох Апостолів після висвячення Президента Езри Тефта Бенсона він дав чіткі завдання дванадцятьом апостолам. Серед його настанов, даних мені, були такі: “Старійшино Нельсон: Ви повинні відкривати країни Східної Європи для проповідування євангелії”.

То був 1985 рік. Протягом тих років натягнутих політичних стосунків, які ми називаємо холодною війною, та справжня стіна розділяла не лише місто Берлін, але й усю Східну Європу, що знаходилася під ярмом комунізму. Церкви були закриті, а релігійне поклоніння було суворо обмеженим.

Завдяки своїй професії я зробив багато операцій на відкритому серці, щоб рятувати життя, але не мав досвіду, який допоміг би мені повірити, що я зможу відкривати країни для проповідування євангелії. І все ж таки, пророк дав мені завдання, тож я поставив за мету робити те, що здавалося вкрай неможливим.

З самого початку перешкоди з’являлися на моєму шляху. Я прибував до більшості країн, не знаючи куди піти. Навіть коли я мав можливість знайти ім’я якогось підходящого урядовця, то, як правило, зустрічі скасовувалися в останню хвилину або відкладалися. В одній країні, коли зустріч була відкладена на два дні, мені намагалися влаштувати перевірку---наприклад впіймати мене на незаконному обміні валюти та інших протизаконних діях. Бувало й так, що зустріч починалася з вимоги залишити країну негайно!

Але Господь може робити Свою роботу5, і у мене був привілей бачити, як одне за одним розгорталися дива---завжди, і лише після того, як я докладав усі свої розумові здібності, найсміливіші зусилля і найпалкіші молитви.

Визнання Церкви було зроблено декількома країнами ще до того, як впала Берлінська стіна. Інші зробили це пізніше. У 1992 році я міг звітувати Президенту Бенсону про те, що тепер Церква була встановлена у кожній країні Східної Європи!

Як людина, яка дійсно належить до покоління нового тисячоліття, на яку Господь може розраховувати, ви також будете творити історію! Вас попросять прийняти складні завдання і стати знаряддям в Господніх руках. І Він дасть вам можливість досягти неможливого.

Яким чином ви досягнете неможливого? Роблячи все, що можливо для зміцнення вашої віри в Ісуса Христа, збільшуючи ваше розуміння учення, якому навчають в Його відновленій Церкві, а також безперестанно шукаючи істину. Як людина, яка належить до покоління нового тисячоліття, ви, зосередившись на чистому вченні, коли вас попросять зробити щось неможливе, зможете вийти вперед з вірою і завзятою наполегливістю та життєрадісно зробити все, що в вашій владі, щоб досягти мети Господа6.

У вас будуть дні, коли опускатимуться руки. Отже, моліться про сміливість не здаватися. Вам буде необхідна сила, тому що належати до святих останніх днів буде все менш популярним. Сумно, але ті, кого ви вважали своїми друзями, зрадять вас. А деякі речі просто будуть здаватися несправедливими.

Проте я обіцяю вам, що, якщо ви будете йти за Ісусом Христом, ви знайдете тривалий мир і справжню радість. Якщо ви будете дотримуватися завітів ще ретельніше, і будете захищати Церкву і царство Бога на землі сьогодні, Господь благословить вас силою і мудрістю для здійснення неможливого.

Дізнайтеся як отримати доступ до сили небес

Моя третя рекомендація: дізнайтеся як отримати доступ до сили небес.

У кожного з нас є запитання. Бажання дізнатися, зрозуміти і розпізнати істину є важливою частиною нашого земного досвіду. Більшість мого життя я провів у дослідженні. Ви також зможете навчатися краще, коли ставите натхненні питання.

На даний момент дехто з вас намагається дізнатися про те, що саме вам слід робити в житті. Декому цікаво, чи були прощені їм їхні гріхи. Більшості з вас цікаво, ким ви є і де знаходиться ваш вічний супутник---а ті, хто не цікавиться, мають робити це.

Хтось не розуміє, чому Церква робить те або інше. Можливо багато з вас не знають, як отримати відповіді на ваші молитви.

Наш Небесний Батько і Його Син готові відповісти на ваші запитання за допомогою Святого Духа. Але від вас залежить, як підготуватися та отримати ті відповіді.

З чого ви можете почати? Почніть з того, щоб проводити більше часу у святих місцях. Храм---це святе місце. А також приход, де ви укладаєте нові причасні завіти щонеділі. Я запрошую вас зробити вашу квартиру, ваш гуртожиток, ваш дім чи вашу кімнату святим місцем також, де ви можете знайти захист від порочних розваг світу.

Молитва---це ключ. Моліться, щоб знати, що вам треба припинити робити і що вам треба почати робити. Моліться, щоб знати, що додати до вашого оточуючого середовища і що видалити з нього, аби рясно відчувати Духа.

Просіть у Господа дар проникливості. А потім живіть і працюйте, аби бути гідними отримати цей дар, щоб, коли у світі відбуватимуться бентежні події, ви точно знали, що є правильним, а що ні7.

Служіть з любов’ю. Сповнене любові служіння тим, хто втратив свій шлях або тим, хто занепав духом, відкриває ваше серце для особистого одкровення.

Проводьте більше часу---набагато більше часу---в місцях, де присутній Дух. Це значить, більше часу з друзями, які намагаються мати поруч Духа. Проводьте більше часу на колінах у молитві, більше часу з Писаннями, більше часу за сімейно-історичною роботою, більше часу в храмі. Я обіцяю вам, що, якщо ви постійно віддаватимете Господу велику частину свого часу, Він примножить решту.

Ми підтримуємо 15 чоловіків, які висвячені як пророки, провидці і одкровителі. Коли виникає якась складна проблема---здається, що з кожним днем вони стають все складніші і складніші---ці 15 чоловіків борються з проблемою, намагаючись побачити усі наслідки різних поворотів розвитку подій, і вони старанно намагаються почути голос Господа. Після посту, молитви, вивчення, роздумування і ради з братами щодо важливих питань, часто буває так, що вночі я все ще роздумую про питання, які ми обговорювали. У братів з Кворуму дванадцятьох подібний досвід.

Перше Президентство і Кворум Дванадцятьох Апостолів радяться разом і діляться усім, чим Господь скеровує нас до отримання розуміння й відчуття---як кожного окремо, так і всіх разом. І потім ми спостерігаємо, як Господь впливає на Президента Церкви, щоб проголосити Господню волю.

Такого пророчого процесу ми дотримувалися у 2012 році, коли було внесено зміни щодо мінімального віку для місіонерів, а також знову під час недавнього додатку до Довідника Церкви внаслідок легалізації одностатевих шлюбів у деяких країнах. Сповнені співчуттям до усіх, а особливо до дітей, ми намагалися зрозуміти Господню волю з приводу цього питання. Завжди пам’ятаючи Божий план спасіння і про Його надію на вічне життя для кожного з Його дітей, ми розглянули безліч варіантів і комбінацій можливих сценаріїв, що могли б виникати. Ми неодноразово зустрічалися в храмі в пості й молитві, і шукали подальших настанов і натхнення. І потім, коли Господь надихнув Свого пророка, Президента Томаса С. Монсона, проголосити думку Господа і волю Господа, кожний з нас під час того священного моменту відчув духовне ствердження. Це було нашим привілеєм як апостолів підтримати те, що було відкрито Президенту Монсону. Одкровення від Господа Його слугам є священним процесом, так само як і привілей отримання особистого одкровення.

Мої дорогі брати і сестри, ви маєте такий самий доступ до думки і волі Господа для вашого особистого життя, як і ми, апостоли, для Його Церкви. Так само як Господь вимагає, щоб ми шукали і обдумували, постилися і молилися, вивчали і намагалися зі складними запитаннями, Він також вимагає від вас того самого, коли ви шукаєте відповіді на ваші власні запитання.

Ви можете навчитися чути голос Господа через нашіптування Святого Духа8. Незважаючи на всю допомогу, що ми отримуємо від Google, Twitter і Facebook, вони просто не дають нам найважливіші відповіді!

Мої дорогі юні друзі, ви можете знати думку і волю Господа для свого власного життя. Вам не треба сумніватися, чи ви там, де Господь хоче, щоб ви були, або чи ви робите те, що Він хоче, щоб ви робили. Ви можете знати! Святий Дух скаже вам “усе, що вам треба робити”9.

Ідіть за пророками

Моя четверта рекомендація: ідіть за пророками.

У 1979 році, коли я служив у якості генерального президента Недільної школи, мене запросили відвідати Семінар регіональних представників, на якому Президент Спенсер В. Кімбол виступив з натхненною промовою про те, щоб нації, такі як Китай, відкрили двері Церкві, що на той момент були закриті. Він кинув виклик усім присутнім вивчити мандаринську мову, щоб ми могли запропонувати наші професійні навички для надання допомоги народу Китаю.

Я сприйняв заклик Президента Кімбола як пророчий наказ. І тому того самого вечора я запитав свою дружину Данцель, чи не хотіла б вона вивчати мандаринську зі мною. Вона погодилася і ми знайшли собі репетитора, який би нам допомагав. Звичайно ж, ми не навчилися говорити мандаринською дуже добре, проте ми вивчили достатньо, щоб, коли мене запросили наступного року (завдяки серії дуже несподіваних подій) поїхати до Китаю як запрошеного професора, щоб навчати про операції на відкритому серці, я був краще підготовлений, щоб прийняти це запрошення.

Тепер перенесемося на шість років вперед, у 1985, коли минув рік після того, як мене було покликано до Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Одного дня я отримав нагальне прохання поїхати до Китаю, щоб провести операцію на відкритому серці їхньої відомої оперної зірки, який вважався національним героєм по всьому Китаю. Я пояснив, що моя церковна діяльність не дозволяє мені приїхати, але лікарі Китаю благали мене приїхати відразу ж, щоб провести операцію і врятувати життя.

Я обговорив цю справу з моїм президентом Кворуму і Першим Президентством. Вони відчували, що мені слід поїхати туди і провести операцію, як послугу народу Китаю.

Я так і зробив. На щастя, операція була успішною! Так уже сталося, що та операція була останньою операцією на відкритому серці, проведеною мною. Це було в місті Цзінань, в Китаї 4 березня 1985 року.

Тепер знову перенесемося в часі, цього разу в жовтень 2015 року, лише три місяці тому. Мене з Венді запросили повернутися до факультету медицини Шаньдунського Університету у Цзінані. Ми були вражені, коли мене тепло привітали як “старого друга” Китаю, і я знову зустрівся з хірургами, яких навчав 35 років тому. Основним моментом нашого візиту була зустріч з сином і онуком тієї відомої зірки опери. Увесь цей досвід був можливий лише за однієї причини: я виконав пораду пророка вивчати мандаринську мову!

Пророки бачать майбутнє. Вони бачать жахливу небезпеку, яку супротивник поставив або ще поставить у нас на шляху. Пророки також бачать величні можливості та привілеї, які очікують тих, хто слухає з наміром коритися. Я знаю, що це правда! Я відчував це на собі неодноразово.

Господь пообіцяв нам, що Він ніколи не дозволить пророку звести нас зі шляху. Президент Гарольд Б. Лі заявив: “Вам може не сподобатися те, що кажуть церковні провідники. Це може суперечити вашим політичним уподобанням. Це може суперечити вашим поглядам на суспільство. Це може перешкоджати деяким аспектам вашого громадського життя. Але якщо ви сприйматимете ці слова так, немовби вони вийшли безпосередньо з вуст Господа, з терпінням і вірою, то вам обіцяно, що “ворота пекла не переможуть вас; … і Господь Бог розжене сили темряви перед вами і зробить так, щоб небеса захиталися для вашого блага і заради слави Його імені (УЗ 21:6)”10.

Можливо ви не завжди розумієте все, що говорить сучасний пророк. Але коли ви знаєте, що пророк є пророком, ви можете прийти до Господа у смиренні і вірі і попросити про власне свідчення стосовного всього, що пророк проголосив.

Близько 41 до н.е. багато нефійців приєдналися до Церкви, і Церква процвітала. Але таємні змови також почали зростати, а багато підступних ватажків ховалися серед людей і їх було важко знайти. Народ ставав все більше і більше гордовитим, і багато нефійців глузували з того, що було священним, заперечували дух пророцтва й одкровення”11.

Ті самі загрози існують серед нас і сьогодні. Похмурою реальністю є те, що “слуги Сатани”12 проникли в усі сфери суспільства. Тому будьте дуже обережними стосовно тих, за чиїми порадами ви слідуєте13.

Мої улюблені брати і сестри, ви народжені, щоб належати до покоління нового тисячоліття! Ви---вибране покоління14, заздалегідь призначене Богом виконувати дивовижну роботу---допомогти підготувати людей цього світу до Другого пришестя Господа.

Зараз, як апостол Господа Ісуса Христа, я благословляю кожного з вас, так, ніби я поклав свої руки на ваші голови, можливістю стати людиною, яка дійсно належить до покоління нового тисячоліття, якою ви були народжені стати. Я благословляю вас, щоб ви мали бажання і можливість дізнатися, ким ви насправді є і якою є ваша мета; щоб ви очікували і готувалися робити “неможливі” речі; щоб ви були безстрашними в ваших зусиллях дізнатися, як отримати доступ до сил небесних, які допоможуть вам вирішувати ваші проблеми і знаходити відповіді на запитання. І я благословляю вас, щоб ви ішли за пророками з точністю, і завдяки цьому відчували мир у серці. Я благословляю вас, щоб ви знали і відчували, як сильно Господь любить вас і наскільки Він у вас впевнений.

Я люблю і підтримую Президента Томаса С. Монсона в цій священній роботі всемогутнього Бога. Ісус Христос---наш Спаситель. Це Його Церква. Ми Його народ! Я свідчу вам про це у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.