Генеральна конференція
Наша мета—навернення
Квітнева генеральна конференція 2022 р.


Наша мета—навернення

Ніщо не замінить часу, проведеного вами за вивченням Писань, коли ви чуєте Святого Духа, який промовляє саме до вас.

Минуло трохи більше трьох років з тих пір, як ми, члени Господньої Церкви, разом ступили на новий шлях. У жовтні 2018 року Перше Президентство і Кворум Дванадцятьох Апостолів запропонували нам навчатися в Ісуса Христа, вивчаючи Писання у новий і надихаючий спосіб, скеровуючись навчальною програмою За Мною йдіть.

На будь-якому шляху іноді корисно час від часу зупинятися й оцінювати свій прогрес і переконуватися, що ми досі рухаємося у напрямку досягнення наших цілей.

Наша мета—навернення

Обміркуйте ці глибокі слова зі вступу до посібника За Мною йдіть:

“Мета усього вивчення і навчання євангелії—це поглибити наше навернення до Небесного Батька та Ісуса Христа. …

Те євангельське вивчення, яке зміцнює нашу віру і веде до дива навернення, не відбувається миттєво. Воно простягається за межі класної кімнати, у наші серця та домівки. Воно вимагає постійних, щоденних зусиль зрозуміти євангелію і жити за нею. Для вивчення євангелії, яке веде до істинного навернення, потрібен вплив Святого Духа”1.

Це диво, якого ми прагнемо,—щоб людина мала надихаючий досвід вивчення Писань2, і той досвід благословлявся впливом Святого Духа. Такий досвід є дорогоцінним фундаментом для нашого навернення до Спасителя. Як недавно нагадував нам Президент Рассел М Нельсон, духовні фундаменти слід постійно зміцнювати3. Стійке навернення є результатом процесу, який триває усе життя4. Наша мета—навернення.

Щоб це було найефективнішим, ваш досвід вивчення Писань має бути вашим власним5. Може бути корисним читати про те, як хтось читав Писання і щоcь для себе зрозумів, але це не несе такої самої сили навернення. Ніщо не замінить часу, проведеного вами за вивченням Писань, коли ви чуєте Святого Духа, який промовляє саме до вас.

Чого мене навчає Святий Дух?

Щотижня, коли я відкриваю свій посібник За Мною йдіть, у верхній частині сторінки я пишу таке запитання: “Чого Святий Дух навчає мене цього тижня, коли я читаю ці розділи?”

Коли я вивчаю Писання, я знов і знов обмірковую це запитання. І завжди, без винятків, до мене приходять духовні враження, і я занотовую їх у себе в посібнику.

Отже, як я розумію, коли мене навчає Святий Дух? Це зазвичай відбувається ледь помітно і просто. Іноді здається, що якийсь уривок з Писань сам впадає мені в очі на сторінці. В інші часи є враження, що мій розум просвітлюється ширшим усвідомленням євангельського принципу. Я також відчуваю вплив Святого Духа, коли ми з дружиною, Анною Марією, обговорюємо прочитане. Її бачення завжди запрошує Духа.

Пророк і Пасха

Цього року ми вивчаємо Старий Завіт—священну книгу Писань, яка наповнює наші душі світлом. Коли я читаю Старий Завіт, мені здається, що я проводжу час з гідними довіри провідниками: Адамом, Євою, Енохом, Ноєм, Авраамом і багатьма іншими.

Цього тижня, вивчаючи Вихід, розділи 7–13, ми дізнаємося, як Господь звільнив дітей Ізраїлевих з єгипетського рабства, яке тривало кілька століть. Ми читаємо про дев’ять кар—дев’ять вражаючих виявів Божої сили—побачивши які фараон однак не пом’якшив свого серця.

Потім Господь сказав Своєму пророкові, Мойсею, про десяту кару і про те, як кожна сім’я в Ізраїлі може до неї підготуватися. Для ритуалу, який вони назвуть Пасхою, ізраїльтяни мали принести у жертву ягня чоловічої статі і без вад. Потім вони мали позначити одвірки своїх домівок кров’ю того ягняти. Господь пообіцяв, що усі позначені кров’ю домівки будуть захищені від жахливої кари, яка мала невдовзі прийти.

У Писаннях сказано: “й учинили сини Ізраїля, як наказав був Господь Мойсеєві” (Вихід 12:28). Є щось дуже сильне у цьому простому описанні слухняності.

Оскільки діти Ізраїля дослухалися поради Мойсея і діяли з вірою, вони були врятовані від кари і, з часом, звільнилися від свого рабства.

То чого ж Святий Дух навчав мене у цих розділах на цьому тижні?

Ось кілька думок, які виникли у мене:

  • Господь діє через Свого пророка, щоб захищати і рятувати Свій народ.

  • Віра і смирення йти за пророком передують диву захисту і звільнення.

  • Кров на одвірку була зовнішньою ознакою внутрішньої віри в Ісуса Христа, Агнця Божого.

Пророк і обіцяння Господа

Мене вражає паралель між тим, як Господь благословив Свій народ у цій розповіді зі Старого Завіту, і тим, як Він також благословляє Свій народ сьогодні.

Коли сучасний пророк Господа, Президент Рассел М. Нельсон, представив нам програму За Мною йдіть як спосіб вивчення Писань, він запропонував нам перетворити наші домівки у святилища віри і центри вивчення євангелії.

Потім він пообіцяв чотири конкретних благословення:

  1. Ваші Суботні дні будуть приємністю;

  2. Ваші діти із захопленням вивчатимуть учення Спасителя і житимуть за ними;

  3. Вплив супротивника у вашому житті й у вашій домівці зменшиться, і

  4. Ці зміни у вашій сім’ї будуть значними і підтримуючими6.

Сьогодні у нас немає уривків із щоденників тих, хто пережив з Мойсеєм Пасху в Єгипті. Але у нас є багато свідчень від святих, які з подібною вірою виконують пораду Президента Нельсона сьогодні й отримують обіцяні благословення.

Ось кілька таких свідчень:

Матір у сім’ї з маленькими дітьми сказала: “Ми говоримо про Христа і радіємо у Христі у нас вдома. Для мене це найбільше благословення, що мої діти можуть зростати і чути ці розмови на євангельські теми, які наближають їх до Спасителя”7.

Літній брат назвав це вивчення Писань за програмою За Мною йдіть “засобом, сповненим божественного світла, який допомагає нам бачити євангельське вчення, необхідне для нашого духовного благополуччя”8.

Молода жінка описала такі благословення у своєму шлюбі: “Я змогла більш глибоко зрозуміти серце мого чоловіка і могла більше відкрити йому своє серце під час спільного вивчення”9.

Одна матір у великій сім’ї помітила, наскільки змінилися її зусилля у навчанні її сім’ї. Вона сказала: “Згадуючи як це було раніше, мені здається, що я намагалася грати на піаніно у зимових рукавицях. Я виконувала необхідні рухи, але музика виходила не зовсім правильна. Тепер я зняла рукавиці, і хоча моя музика досі недосконала, я чую різницю. Програма навчання За Мною йдіть дала мені бачення, сили, фокус і мету”10.

Молодий одружений чоловік сказав: “Я краще зрозумів свої головні пріоритети вдома з тих пір, як почав уранці регулярно навчатися за програмою За Мною йдіть. Вивчення надихає мене більше думати про те, що має для мене найбільше значення, наприклад, про храм, про мої стосунки з дружиною і про своє покликання. Я вдячний, що моя домівка є святилищем, в якому Бог займає перше місце”11.

Сестра розповіла: “У моєму щоденному досвіді з вивченням За Мною йдіть немає нічого надзвичайного, але з часом я бачу, як мене змінює таке постійне, зосереджене вивчення Писань. Таке вивчення викликає у мене смирення, навчає і поступово змінює мене”12.

Колишній місіонер сказав: “Програма За Мною йдіть наблизила мене до того рівня вивчення Писань, який був у мене на місії, і я зміг перейти від стану, в якому я вивчав Писання заради галочки, до дійсно глибокого вивчення, коли я приходжу до пізнання Бога”13.

Один брат сказав: “Я відчуваю, що Святий Дух ще більше наповнив моє життя, і, приймаючи рішення, я відчуваю в одкровенні Боже скерування. Я маю глибші розмови стосовно краси простої євангелії Христа і Його Спокути”14.

Семирічна дитина розповіла: “Невдовзі я охрищуся, і програма За Мною йдіть готує мене до цього. Ми з моєю сім’єю говоримо про хрищення, і тепер я не так нервуюся щодо нього. Програма За Мною йдіть допомагає Святому Духові входити в моє серце, і коли я вивчаю Писання, то відчуваю тепло”15.

І, наостанок, від матері кількох дітей: “Коли ми вивчаємо слово Бога, Він допомагає нашій сім’ї переходити від занепокоєння до сили; від випробувань і труднощів до порятунку; від суперечок і критики до любові і миру; і від впливу супротивника до впливу Бога”16.

Ці вірні послідовники Христа і багато інших символічно помістили кров Агнця Божого на вході до своїх домівок. Вони виявляють своє внутрішнє зобов’язання йти за Спасителем. Їхня віра передує чуду. Це те чудо, коли людина має досвід вивчення Писань і цей досвід благословляється впливом Святого Духа.

Коли ми вивчаємо Писання, на землі немає духовного голоду. Як сказав Нефій: “Той, хто прислухається до слова Бога, і буде міцно триматися за нього, той ніколи не загине; і ніякі спокуси і вогненні стріли супротивника не зможуть узяти верх над ним і засліпити, щоб привести їх до знищення” (1 Нефій 15:24).

У давнину, коли діти Ізраїля діяли за скеруванням Господа, даним через пророка Мойсея, вони отримували благословення безпеки і свободи. Сьогодні, коли ми йдемо за скеруванням Господа, даним через нашого сучасного пророка, Президента Нельсона, ми так само благословенні наверненням у наших серцях і захистом у наших домівках.

Я свідчу, що Ісус Христос живий. Це Його Церква, відновлена на землі через пророка Джозефа Сміта. Президент Рассел М. Нельсон—Господній пророк сьогодні. Я люблю і підтримую його. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Старий Завіт. 2022, с. vii.

  2. “Кожен з нас відповідає за власне духовне зростання” (Рассел М. Нельсон, “Вступне слово”, Ліягона, лист. 2018, с. 8).

  3. Див. Рассел М. Нельсон, “Храм і ваш духовний фундамент”, Ліягона, лист. 2021, сс. 93–96.

  4. Це важлива причина, з якої Президент Нельсон благав нас “знаходити час для Господа! Зміцніть свою духовну основу, щоб ви змогли пройти перевірку часом, діючи так, щоб це дозволяло Святому Духу перебувати з вами завжди” (“Знайдіть час для Господа”, Ліягона, лист. 2021, с. 120).

  5. “Незалежно від того, що можуть казати або робити інші люди, ніхто й ніколи не може забрати свідчення, яке народилося у вашому серці й розумі про те, що є істинним” (Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ліягона, трав. 2018, с. 95).

  6. Див. Рассел М. Нельсон, “Стати взірцевими святими останніх днів”, Ліягона, лист. 2018, сс. 113–114. Президент Нельсон повторив це запрошення минулого квітня: “Вашому зобовʼязанню зробити свою домівку вашим первинним святилищем віри кінця не настане ніколи. Оскільки в цьому занепалому світі віри й святості стає все менше, ваша потреба у святих місцях ставатиме дедалі більшою. Я наполягаю на тому, щоб ви й далі робили свою домівку справді святим місцем “і не [відходили]” [Учення і Завіти 87:8; курсив додано] від цієї вкрай важливої мети” (“Те, що ми вивчаємо й ніколи не забудемо”, Ліягона, трав. 2021, с. 79).

  7. Особисте листування; див. також 2 Нефій 25:26.

  8. Особисте листування.

  9. Особисте листування.

  10. Особисте листування.

  11. Особисте листування.

  12. Особисте листування.

  13. Особисте листування.

  14. Особисте листування.

  15. Особисте листування.

  16. Особисте листування.