Учення Президентів
Pозділ 26: Ілля і відновлення ключів запечатування


Pозділ 26

Ілля і відновлення ключів запечатування

“Як Бог буде спасати це покоління? Він пошле Іллю-пророка”.

З життя Джозефа Сміта

Навесні 1836 р., після трьох років роботи й жертвування, кертлендські святі нарешті побачили їхній прекрасний храм добудованим—перший храм у цьому розподілі. В неділю, 27 березня, понад 900 чоловік зібралося в залі зборів та вестибюлі храму на службу освячення. Багато інших вщерть заповнили шкільний зал неподалік, у той час як інші слухали на вулиці через відкриті вікна храму. Пророк сам допомагав розсаджувати вірних.

Зібрання почуло звернення Сідні Рігдона, радника у Першому Президентстві, а тоді всі разом заспівали гімни “Радіймо всім серцем” та “Адам-онді-Аман”, написані Уільямом У. Фелпсом. Після цього Джозеф Сміт підвівся, щоби виголосити молитву освячення, яку він отримав через одкровення. У цій молитві він описав багато чудових благословень, які даруються тим, хто у гідності приходить до Божих храмів (див. УЗ 109). Хор заспівав “Дух Божий”, і тоді громада піднялася і стала вигукувати: “Осанна!”, “з такою силою, що здавалося дах над будівлею підніметься”1.

“Нехай Твій дім буде сповнено,—казав пророк у молитві освячення,—славою, ніби бурею, що раптово зірвалася” (УЗ 109:37). Це було сповнено буквально, і багато святих свідчили, що небесні істоти були присутніми під час служби освячення. Елайза Р. Сноу згадувала: “Можна розповідати про церемонії того освячення, але жодна людська мова не зможе описати небесні прояви того незабутнього дня. Декому являлися ангели, і відчуття божественної присутності було у всіх присутніх, і кожне серце було сповнене “радістю невимовною і славою” [див. 1 Петра 1:8]”2.

Того вечора, коли пророк зібрався разом із 400 носіями священства у храмі, “почувся шум, наче звук сильного, могутнього вітру, який заповнив храм, і всі присутні одночасно встали, зрушені невидимою силою”. За словами пророка, “багато хто почали говорити іноземними мовами і пророкувати, інші бачили славетні видіння; і я бачив, що храм було наповнено ангелами, про що я повідомив присутнім”3.

На зборах, що проводилися у храмі за тиждень, в суботу, 13 квітня, відбулися явлення надзвичайної значущості. Після того як пророк допоміг іншим церковним провідникам в проведенні обряду причастя, він з Олівером Каудері пішов до кафедри, що стояла за опущеною завісою, і став навколішки в урочистій молитві. Коли вони встали після молитви, Сам Спаситель явився їм і проголосив Своє схвалення храму: “Бо ось, Я прийняв цей дім, і Моє ім’я буде тут; і Я являтимуся Моїм людям в милості в цьому домі” (УЗ 110:7).

Після того як це видіння зникло, Джозеф і Олівер побачили три окремі видіння, в яких давні пророки явилися їм і відновили ключі священства, необхідні для Господньої роботи останніх днів. Пророк Мойсей явився і ввірив їм “ключі збирання Ізраїля з чотирьох частин землі”. Прийшов Еліяс, “ввірив їм розподіл євангелії Авраама” (див. УЗ 110:11–12).

Тоді, у “ще одному великому й славетному видінні Джозеф і Олівер побачили пророка Іллю (див. УЗ 110:13–16). Пришестя Іллі було настільки важливим, що давній пророк Малахія пророкував про це за багато століть раніше, і Спаситель повторив це пророцтво Нефійцям (див. Малахія 4:5–6; 3 Нефій 25:5–6: 26:1–2). Ілля прийшов, щоби ввірити Джозефу та Оліверу ключі запечутвання—владу зв’язувати і надавати чинності на небесах усім обрядам, виконаним на землі. Відновлення запечатувальної влади було необхідним, щоб підготувати світ до Другого пришестя Спасителя, бо без цього “всю землю було б спустошено вщент за Його пришестя” (Джозеф Сміт—Історія 1:39).

Учення Джозефа Сміта

Давній пророк Малахія прорікав пришестя Іллі

Пророк Джозеф Сміт казав наступне стосовно своєї розмови з Моронієм ввечері 21 вересня 1823р., як це записано у книзі Джозеф Сміт—Історія 1:36–39. “[Мороній] насамперед процитував частину третього розділу Книги Малахії. Він цитував також і четвертий, останній розділ того ж пророцтва, але з деякими відхиленнями від викладу в наших Бібліях. Замість того, що ми читаємо в наших Бібліях, він цитував так:

“Бо прийде, ось, день, що палатиме, як піч, і всі гордовиті, так, і всі, хто вчинює злочестиво, будуть спалені, як солома, бо попалять їх ті, що прийдуть, говорить Господь Саваот, так що не залишиться в них ані коріння, ані віт”.

І ще він цитував п’ятий вірш так: “Ось, я відкрию вам священство рукою Іллі-пророка перед настанням великого і страшного дня Господнього”.

Він також процитував і наступний вірш інакше: “І він посадить у серця дітей обіцяння, дані батькам, і серця дітей привернуться до їхніх батьків, бо без цього всю землю буде спустошено вщент за Його пришестя4.

Ілля явився Джозефу Сміту і Оліверу Каудері у Кертлендському храмі

Джозеф Сміт описав явлення давнього пророка Іллі йому та Оліверу Каудері у Кертлендському храмі 3 квітня 1836 р., і це пізніше було записано в Ученні і Завітах 110:13–16: “Ще одне велике і славетне видіння раптом відкрилося нам, бо Ілля-пророк, який був забраний на небеса, не пізнавши смаку смерті, став перед нами і сказав:

“Ось повністю настав час, про який було сказано вустами Малахії—який свідчив, що його [Іллю] буде послано перед тим, як настане великий і жахливий день Господа—щоб повернути серця батьків до дітей, а дітей до батьків, аби всю землю не було покарано прокляттям—отже ключі цього розподілу ввірено у ваші руки; і через це ви можете знати, що великий і жахливий день Господа вже близько—під самими дверима”5.

Ілля відновив ключі запечатування—владу і повноваження зв’язувати на небесах усі обряди, що виконуються на землі

“І Я пошлю вам пророка Іллю, перше ніж день Господній настане, великий й страшний!”, і так далі, і так далі [див. Малахія 4:5]. Чому було треба посилати Іллю? Тому що він тримає ключі повноваження виконувати всі обряди священства; і [якщо] цього повноваження не дано, обряди не можна виконати в праведності”6.

Пророк Джозеф Сміт казав наступне у листі до святих, пізніше записаному в Ученні і Завітах 128:8–11: “Природа цього обряду [хрищення за мертвих] полягає в силі священства, через одкровення Ісуса Христа, в якому даровано те, що все, що ви зв’язуєте на землі, буде зв’язано на небесах, а все, що ви скасовуєте на землі, буде скасовано на небесах. …

Декому це вчення, про яке ми говоримо, може здатися дуже сміливим—влада, що записує, або зв’язує на землі і на небесах. Однак в усі віки світової історії, завжди, коли Господь давав розподіл священства будь-якій людині або групі людей через дійсне одкровення, завжди давалася ця влада. Отже, все, що ці люди робили в повноваженні, в ім’я Господа, роблячи це віддано й вірно, ведучи належні й точні записи про це, це ставало законом на землі і на небесах, і цього не можна було відмінити, бо так постановив великий Єгова. Це вірні слова. Хто може почути їх?

І знову, якщо згадати Матвій 16:18–19: І кажу Я тобі, що ти скеля, і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, і сили адові не переможуть її. І ключі тобі дам від Царства Небесного, і що на землі ти зв’яжеш, те зв’язане буде на небі, а що на землі ти розв’яжеш, те розв’язане буде на небі!

Велика і велична таємниця всього цього предмету і його summum bonum (найвище благо)—того, що викладено вам,— полягає в отриманні сил святого священства. Тій людині, якій дано ці ключі, неважко отримати знання про те, що має відношення до спасіння дітей людських—і мертвих, і живих”7.

Завдяки владі запечатувати сім’ї можуть бути запечатані на час і на всю вічність і священні обряди можуть виконуватися для мертвих

“Дух, влада і покликання Іллі є в тому, щоб ви мали владу тримати ключі одкровень, обрядів, пророцтв, сил і дарів повноти Мелхиседекового священства і царства Божого на землі; а також у тому, щоб отримати, здобути і виконувати всі обряди, що належать царству Божому, і саме для того, щоб повернути серця батьків дітям, а серця дітей—батькам, саме тим, хто є на небесах.

Малахія сказав: “Я пошлю вам пророка Іллю, перше ніж день Господній настане, великий й страшний! І приверне він серце батьків до синів, і серце синівське до їхніх батьків, щоб Я не прийшов, і не вразив цей Край прокляттям!” [Малахія 4:5–6].

І те, чого я прагну, є пізнанням Бога, і я йду своїм власним шляхом до його отримання. Як ми повинні розуміти це в останні дні?

У дні Ноя Бог знищив цей світ потопом, і Він обіцяв знищити його вогнем в останні дні: але перш ніж це станеться, спочатку має прийти Ілля і привернути серця батьків дітям і далі [по тексту].

І ось суть цього. У чому полягає цей чин і робота Іллі? Це один з найбільш величних і важливих предметів, що їх Бог відкривав. Він має послати Іллю, щоб запечатати дітей до батьків, а батьків—до дітей.

І чи це було обмежено лише колом живих, щоб подолати труднощі з сім’ями на землі? Ні в якому разі! Це була набагато більша робота. Ілля! Що б ти робив, якби був тут? Чи ти обмежив би свою роботу тільки колом живих? Ні! Я б відіслав вас до Писань, де цей предмет явлено: тобто, без нас ні їх неможливо зробити досконалими, ні нас—без них; ні батьків без дітей, ні дітей без батьків [див. Євреям 11:40].

Я хочу, щоб ви зрозуміли цей предмет, бо він є важливим; і якщо ви осягнете це, це є дух Іллі, що ми викупляємо наших мертвих і єднаємося з нашими батьками, які на небесах, і запечатуємо наших мертвих, щоб вони вийшли у першому воскресінні; і тут ми хочемо, щоб влада Іллі запечатала тих, хто живе на землі, з тими, хто живе на небесах. Це влада Іллі і ключі царства Єгови. …

І знову: вчення, або запечатувальна влада Іллі, полягає ось у чому: якщо ви маєте владу запечатувати на землі і на небесах, тоді ми маємо бути мудрими. Перше, що ви зробите— підете і запечатаєте на землі ваших синів і дочок до себе, а себе—до ваших батьків у вічній славі”8.

Пришестя Іллі було необхідною підготовкою до Другого пришестя Спасителя

“Серця дітей людських мають повернутися до батьків, а батьків—до дітей, живих і мертвих, щоб підготувати їх до пришестя Сина Людини. Якби Ілля не прийшов, усю землю було б зметено”9.

“Еліяс є предтечею, щоб підготувати шлях, а дух і влада Іллі мають прийти після цього, маючи ключі влади, побудувавши храм до замкового каменя, помістивши печаті Мелхиседекового священства на Дім Ізраїлів і підготувавши все; тоді Месія приходить до Свого Храму, і це—в останню чергу. Ілля мав прийти і підготувати шлях і розбудовувати царство до пришестя великого дня Господнього”10.

“Світ зберігається на спалення в останні дні. Він пошле Іллю-пророка, і він відкриє завіти батьків по відношенню до дітей, і завіти дітей по відношенню до батьків”11.

“Як Бог візьметься за спасіння цього покоління? Він пошле Іллю-пророка. … Ілля відкриє завіти, щоб запечатати серця батьків до дітей і дітей—до батьків”12.

Рекомендації для вивчення і викладання

Візьміть до уваги ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до викладання. По додаткову допомогу звертайтеся до сторінок v–xii.

  • Коли Спаситель явився у Кертлендському храмі, Він сказав Джозефу Сміту і Оліверу Каудері: “Я являтимуся Моїм людям в милості в цьому домі” (сторінка 310). Чому відновлення запечатувальних ключів було проявом Господньої милості? Як іще Він проявляє Себе в храмі?

  • Вивчіть третій та четвертий абзаци на сторінці 311. Що в цих двох абзацах є повчального стосовно місії Іллі, чого ми не знаходимо в Малахії 4:5–6? Чому ця різниця є важливою?

  • Вивчіть пояснення запечатувальної влади на сторінці 312. Що таке запечатувальна влада? Чому ця влада є важливою для вас і вашої сім’ї?

  • Прочитайте дане Джозефом Смітом пояснення роботи Іллі (сторінки 313–314). Що таке дух Іллі? Чому було настільки важливим, щоби Ілля прийшов і виконав свою роботу в ці останні дні?

  • Поділіться особистим досвідом, коли ви поверталися серцем до померлих членів вашої сім’ї. Що можуть робити батьки, допомагаючи своїм дітям повертатися серцем до своїх предків?

  • Прочитайте останній абзац на сторінці 311 і перший абзац на сторінці 315. Чому, на вашу думку, землю було б “уражено прокляттям” без запечатувальної сили?

Відповідні уривки з Писань: Геламан 10:4–10; УЗ 132:45–46; 138:47–48; Путівник по Писаннях, “Ілля”, с. 77

Посилання

  1. Eliza R. Snow, процитовано Edward W. Tullidge, The Women of Mormondom (1877), p. 94.

  2. Eliza R. Snow, процитовано в The Women of Mormondom, p. 95.

  3. History of the Church, 2:428; з “History of the Church” (manuscript), book B-1, addenda, pp. 3–4, Church Archives, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, Salt Lake City, Utah.

  4. Джозеф Сміт—Історія 1:36–39.

  5. Учення і Завіти 110:13–16; квадратні дужки збережено за оригіналом; видіння, відкрите Джозефу Сміту і Оліверу Каудері 3 квітня 1836 р. в храмі Кертленду, шт. Огайо.

  6. History of the Church, 4:211; з проповіді, підготовленої Джозефом Смітом і виголошеної на церковній конференції 5 жовтня 1840 р. в Наву, шт. Іллінойс.

  7. Учення і Завіти 128:8–11; лист Джозефа Сміта до святих від 6 вересня 1842 р, Наву, шт. Іллінойс.

  8. History of the Church, 6:251–253; пунктуацію усучаснено; з проповіді Джозефа Сміта 10 березня 1844 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілфорда Вудраффа.

  9. History of the Church, 3:390; з проповіді Джозефа Сміта в червні 1839 р. в Коммерсі, шт. Іллінойс; зі слів Уілларда Річардса.

  10. History of the Church, 6:254; пунктуацію усучаснено; розбивку на абзаци змінено; з проповіді Джозефа Сміта 10 березня 1844 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілфорда Вудраффа.

  11. History of the Church, 5:530; з проповіді Джозефа Сміта 13 серпня 1843 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілларда Річардса.

  12. History of the Church, 5:555; розбивку на абзаци змінено; з проповіді Джозефа Сміта 27 серпня 1843 р. в Наву, шт. Іллінойс; зі слів Уілларда Річардса і Уільяма Клейтона.

Зображення
Elijah appearing to Joseph and Oliver

“Ще одне велике і славетне видіння раптом відкрилося нам, бо Ілля-пророк, який був забраний на небеса, не пізнавши смаку смерті, став перед нами”.

Зображення
family at temple

“Ми маємо бути мудрими. Перше, що ви зробите—підете і запечатаєте на землі ваших синів і дочок до себе, а себе—до ваших батьків у вічній славі”.