Учення Президентів
Розділ 15: Установлення справи Сіону


Розділ 15

Установлення справи Сіону

“Розбудова Сіону—це справа, яка цікавила народ Божий в кожну добу. Це тема, про яку пророки, священики і царі говорили з особливою радістю”.

З життя Джозефа Сміта

На початку червня 1831 р., лише за кілька тижнів після завершення переходу з Нью-Йорку до Огайо, святі зібралися в Кертленді на конференцію Церкви. 7 червня, на наступний день після закриття конференції, Джозеф Сміт отримав одкровення, яке привернуло думки членів Церкви до Сіону: “Наступн[а] конференці[я] … буде проводитися в Міссурі, на землі, яку Я освячу для Моїх людей” (УЗ 52:2).

Святі були надзвичайно зацікавлені у встановленні Сіона—святого міста, затишного прихистку для праведних, які тікають від злочестя світу. Аби підготувати святих, Господь неодноразово радив їм “прагнути розпочати й зміцнити справу Сіону” (УЗ 6:6; 11:6; 12:6; див. також 14:6). Тепер керівники Церкви мали негайно вирушати, щоб визначити місце розташування Сіону. 19 червня Джозеф Сміт, Сідні Рігдон та інші розпочали свою 900-мильну подорож до округи Джексон, шт. Міссурі, добираючись по воді, екіпажем і багато миль пішки. Подорож була важкою і напруженою, але пророк відчував турботу і захист Господа: “Незважаючи на занепад і мерзоти сучасності і те, що дух зла було [неодноразово] явлено нам за нашу віру в Книгу Мормона в багатьох місцях і серед різних людей, Господь простягав день у день над нами Свою захисну турботу і ніжну доброту, і ми поставили собі за правило читати розділ з Біблії і молитися, коли б не випала нагода, і ці моменти поклоніння приносили нам надзвичайну втіху”1.

У середині липня пророк прибув до західної частини Міссурі, прекрасної місцевості у родючих преріях, рясно вкритих квітами. Там у відповідь на благання відкрити точне місцезнаходження Сіона, Господь сказав, що “місце, яке тепер називається Індепенденс, є центральним місцем; а місце для храму лежить на захід, на ділянці, що неподалік будинку суду” (УЗ 57:3) і що необхідно придбати ділянки землі. 2 серпня Джозеф Сміт та інші зустрілися, щоб почати будувати Сіон. Пророк писав: “Я допоміг Коулсвіллському приходу Церкви закласти першу колоду для будинку на знак заснування Сіону в околицях Коу, дванадцять миль на захід від Індепенденса. Колоду принесли і поклали дванадцять чоловік на честь дванадцятьох колін Ізраїля. У той же час у молитві земля Сіону була посвячена й освячена старійшиною Сідні Рігдоном для збирання святих. То був час радості для присутніх, який дозволив зазирнути в майбутнє, що ще настане на благо праведних”2. Наступного дня пророк освятив храмову ділянку.

Святі з Коулсвілла, шт. Нью-Йорк, були серед тих перших членів Церкви, які заселяли Міссурі. Вони здійснили важкий перехід з Нью-Йорка до Кертленда, шт. Огайо, але пробули в Огайо лише короткий час, коли їм було велено вирушити до Міссурі. Поллі Найт, прихожанка Коулсвіллської філії, прийшла до землі Сіону, але померла через тиждень по тому. Вона була слабка на здоров’я, але сповнена рішучості не зупинятися. Її син писав: “Вона спокійно відійшла уві сні, радіючи в новому і вічному завіті євангелії і прославляючи Бога за те, що змогла побачити землю Сіона. Брат Джозеф Сміт відвідав похорон моєї матері і звернувся до нас змістовно і з заспокоєнням”3. Хоча пророк незабаром повернувся до Кертленда і до 1838 р. продовжував вести Церкву звідти, багато святих продовжували переселятися до Міссурі

Святі з усією старанністю розбудовували Сіон, але до кінця 1833 р. їх витіснили з їхніх власних домівок в окрузі Джексон жорстоким переслідуванням, позбавивши їх мрії встановити там Сіон і побудувати храм. Через пророка Джозефа Сміта Господь дав умови викуплення Сіону в тій землі, які ще не були виконані, і сказав, що Сіон мусить “почекати викуплення … короткий час” (УЗ 105:9).

Учення Джозефа Сміта

Господь визначив округу Джексон, шт. Міссурі, як землю Сіону—місце, де святі часів Джозефа Сміта мали зібратися і де зрештою буде побудоване святе місто Сіон

“У червні 1831 року в небесному видінні я отримав повеління вирушити до західних кордонів штату Міссурі і визначити там точку, що стане центром збирання докупи всіх тих, хто прийняв повноту вічної євангелії. Відповідно, я вирушив у дорогу з декількома моїми браттями, і після тривалої і виснажливої подорожі, перенісши багато нестатків і труднощів, ми прибули до округи Джексон, шт. Міссурі. І коли ми оглянули місцевість, старанно запитуючи Бога, Він явив Себе нам і вказав мені та іншим ту саму точку, де за Його задумом має розпочатися робота збирання і розбудови “святого міста”, що буде назване Сіон, тому що це місце праведності, і всі, хто будуватимуть в ньому, вклонятимуться істинному і живому Богу, і всі віритимуть в одне вчення, а саме в учення нашого Господа і Спасителя Ісуса Христа. “Твої сторожі зняли голос, укупі співають, бо бачать вони око в око, коли до Сіону Господь повертається” [Ісая 52:8]”4.

На початку 30-х років ХІХ cm. святі спробували закласти основу Сіону в окрузі Джексон, шт. Міссурі, як повелів Господь, але не змогли зробити цього, оскільки не були готовими духовно. Пророк Джозеф Сміт сказав про час, коли буде встановлено Сіон: “Жоден з проявів Духа мені не показав, що Сіон облишив домагань на целестіальний вінець, не зважаючи на те, що Господь вразив його у такий спосіб, хіба що є такі особи, які ходили в непослуху і забули новий завіт, і всі вони будуть викриті своїми власними справами у належний час. Я завжди очікував, що Сіон переноситиме якісь страждання, судячи із заповідей, які давалися. Але я хотів би нагадати вам про одне уточнення в одній з них, в якому йдеться, що після великої знегоди приходять благословення [див. УЗ 58:4]. Звідси, а також з іншого, і також з отриманого нещодавно, я знаю, що Сіон у належний для Господа час буде викуплений, але скільки саме днів очищення, страждання і знегоди пройде, Господь сховав від моїх очей. І коли я спитав стосовного цього, голос Господа промовив: “Будь спокійним і знай, що Я є Бог! Усі, хто страждають у Моє ім’я, правитимуть зі Мною, і той, хто покладе своє життя заради Мене, знайде його знову”. Нехай Бог дарує, щоб, незважаючи на [наші] великі страждання і знегоди, ніщо не відлучило нас від любові Христової [див. Римлянам 8:35–39]”5.

Ми розбудовуємо справу Сіона, коли стаємо чистими серцем людьми і коли старанно працюємо—єдині серцем і розумом

“Будівництво Сіона—це справа, яка цікавила народ Божий в кожну добу. Це тема, про яку пророки, священики і царі говорили з особливою радістю. Вони з радісним передчуттям чекали на день, в якому ми живемо і, запалені небесним і радісним очікуванням, вони співали, і писали, і пророкували про наш день, але вони померли, не побачивши його. Ми вподобані люди, яких Бог обрав, щоб явити всю славу останніх днів, і нам було залишено побачити, взяти участь і допомагати у просуванні слави останніх днів”6.

“Будь-яке місце, де збираються святі, є Сіоном, який будуватиме кожна праведна людина як місце безпеки для власних дітей”7.

“Тут і там існуватимуть коли [Сіона] для збирання святих. … Там ваші діти будуть благословенні, і ви в оточенні друзів, де можете бути благословенними. Євангельський невід збирає усіх. …

Ми повинні ставитися до розбудови Сіона як до найважливішої мети. Не за горами час, коли жодна людина не матиме спокою, якщо не житиме в Сіоні та його колах”8.

“Щодо розбудови Сіона, то це має робитися за настановами Єгови, за одкровеннями з небес”9.

“Якщо Сіон не очистить себе, щоб бути прийнятим у всьому в Його очах, Він знайде собі інших людей, бо Його робота триватиме, доки Ізраїль не буде зібраний, і ті, хто не чують Його голосу, мусять чекати на Його гнів. Дозвольте сказати вам: прагніть очистити себе, а також усіх мешканців Сіону, щоб гнів Господа не запалав до люті. Покайтеся, покайтеся, каже голос Бога до Сіона. І як би дивно це не здавалося, однак, це правда, що людство залишатиметься впертим у самовиправданні, аж доки буде явлено всю його злочестивість, і його характер стане таким, що викупляти його буде вже пізно, і те, що вони плекали у своїх серцях, буде відкрите на загальний огляд. Я кажу вам (і, що кажу вам, я кажу всім): чуйте Божий голос застереження, щоб не пав Сіон і щоб Господь не поклявся у гніві Своїм, що мешканці Сіону не ввійдуть в Його покій”10.

“Доки неправедні вчинки допускатимуться в Церкві, вона не може бути освяченою, і не може бути викуплений Сіон”11.

“Нехай кожен трудиться, готуючи себе для винограднику, приділяючи трохи більше часу, щоб утішити засмучених, зцілити розбитих серцем, повернути відступника, привести назад того, хто заблукав, запросити знов до царства тих, кого було відсічено, заохочуючи їх ворушитися, доки ще день, і чинити праведність, і з одним серцем і розумом підготуватися допомагати викупляти Сіон, цю прекрасну землю обітниці, де старанні і слухняні будуть благословенні. …

Ми молимо нашого небесного Батька, щоб ви могли бути дуже молитовними, дуже смиренними і дуже милосердними, працювали старанно духовно і фізично для викуплення Сіона, щоб чисті серцем могли повернутися з піснями вічної радості й забудувати спустошені місця і зустріти Господа, коли Він прийде у Своїй славі [див. УЗ 101:18]”12.

Сіон, Новий Єрусалим, буде побудовано на Американському континенті

Уложення віри 1:10: “Ми віримо в дійсне збирання Ізраїля і відновлення Десяти колін; що Сіон (Новий Єрусалим) буде побудовано на Американському континенті”13.

“Місто Сіон, про яке говорив Давид у 101 псалмі, буде побудовано на землі Америки, “і Господні викупленці вернуться та до Сіону зі співом увійдуть, і радість довічна на їхній голові!” [Ісая 35:10], і тоді вони будуть визволені від того бича, що мов вода заливна і що йтиме по землі. Але Юда досягне свого визволення в Єрусалимі. [Див. Йоіл 2:32; Ісая 26:20–21; Єремія 31:12; Псалми 1:5; Єзекіїль 34:11–13]. Це є свідчення, що Добрий Пастир випустить Своїх овець і виведе їх з усіх народів, де вони були розсіяні похмурого і темного дня, до Сіона і до Єрусалима”14.

“Я почну зі слів з пророцтва Еноха, які говорять про останні дні: “І праведність пошлю Я з небес; а істину пошлю Я з землі, щоб свідчити про Мого Єдинонародженого, Його воскресіння з мертвих; так, і також воскресіння всіх людей; і Я зроблю так, що праведність та істина вимиватимуть землю, неначе потопом, щоб зібрати Моїх вибраних з чотирьох чвертей землі, до того місця, яке Я приготую, до Святого Міста, щоб Мій народ міг підперезати стегна свої і чекати на час Мого пришестя; бо там буде Моя скинія, і воно буде називатися Сіон, Новий Єрусалим” [Мойсей 7:62].

З цієї цитати я розумію, що … праведність і істина повинні вимити землю, неначе потопом. Отже, я запитую, як праведність і істина можуть вимити землю, неначе потопом? Я відповім. Люди й ангели будуть працювати пліч-о-пліч, щоб виконати цю велику роботу, і буде побудовано Сіон, а саме новий Єрусалим, для обраних, які зберуться з чотирьох чвертей землі, і буде зведено святе місто, бо скинія Господа буде з ними. …

“Ось, цей народ Я встановлю на цій землі, до здійснення завіту, який Я склав з твоїм батьком Яковом; і буде це Новий Єрусалим”. [3 Нефій 20:22]. Ми бачимо з Книги Мормона точний континент і визначену ділянку землі, на якій стоятиме Новий Єрусалим, і він має сходити, як це бачив у видінні Іван на острові Патмос.

Багатьом здається, що цей Новий Єрусалим, про який іде мова, є тим Єрусалимом, що був побудований Юдеями на східному континенті. Але в Об’явленні 21:2 ви читаєте, що то Новий Єрусалим сходив від Бога з небес, приготовлений, як невіста; і після цього Богослов був піднесений в Дусі на велику й високу гору і бачив велике і святе місто, що спускалося з небес від Бога. Мова йде про два міста. Оскільки все не можна умістити в обсязі стислого листа, я лише скажу, що Новий Єрусалим буде встановлений на цьому континенті, а Єрусалим буде відбудований на східному континенті [див. Етер 12:1–12]. “Ось, Етер бачив дні Христа і говорив про Новий Єрусалим на цій землі. І він говорив також про дім Ізраїля і Єрусалим, з якого має прийти Легій—після того, як його буде відбудовано знову, священне місто для Господа; ось чому він не може бути новим Єрусалимом, бо він уже був за часи давнини”. [Етер 13:4–5.]”15.

“Пророки казали про Сіон в останні дні: слава ліванська прибуде до нього, кипарис, сосна й бук будуть разом, щоб приоздобити місце святині Його, і місце ніг Його Він пошанує [див. Ісая 60:13]. Замість міді впровадить Він золото, і замість заліза провадить срібло, і замість дерева—мідь, а замість каміння—залізо [див. Ісая 60:17]; і гостину з страв ситих буде подано праведним [див. Ісая 25:6]; так, коли ми міркуємо про велич Господа на благо Його народу, міркування людські і марна слава цього світу тануть, і ми вигукуємо: “Із Сіону, корони краси, Бог явиться в промінні!” [Псалом 49:2]”16.

Рекомендації для вивчення і викладання

Візьміть до уваги ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до викладання. По додаткову допомогу звертайтеся до сторінок v–xii.

  • Зверніть увагу в цьому розділі на те, як Джозеф Сміт вживає слово Сіон стосовно конкретних місць та народу Господа. Як таке вживання слова допомагає вам зрозуміти, що означає будувати Сіон? (Ви можете прочитати Учення і Завіти 97:21, коли будете розмірковувати над цим питанням або обговорювати його).

  • В абзаці, що починається внизу на сторінці 186, Джозеф Сміт розповідає про своє бажання знати, коли місто Сіон буде встановлено в окрузі Джексон, шт. Міссурі. Що ми можемо дізнатися з відповіді Господа на молитви Джозефа Сміта?

  • Прочитайте повністю другий абзац на сторінці 187 і знайдіть, де збиратимуться святі. Як ми можемо там побудувати Сіон?

  • Продивіться повністю третій і четвертий абзаци на сторінці 187 і обміркуйте, як коли Церкви дають захист і мир. Які благословення ви отримали, коли збиралися з іншими членами вашого колу?

  • Як настанови пророка щодо будівництва Сіону стосуються наших домівок?

  • Пророк Джозеф учив, що на шляху до будівництва Сіону кожен із нас мусить очиститися. Як ми можемо виконати цю настанову? (Приклади див. на сторінках 187–189). Чому, на вашу думку, люди мають бути чистими перш, ніж Сіон буде викуплено?

  • Продивіться пророцтва Джозефа Сміта щодо двох святих міст (сторінки 189–190). Яку участь ми беремо у здійсненні цих пророцтв?

Відповідні уривки з Писань:Об’явлення 21:1–27; УЗ 45:65–71; 97:18–25; 103:1–7; Мойсей 7:16–21, 62–69

Посилання

  1. History of the Church, 1:188–89; from “History of the Church” (manuscript), book A-1, pp. 126–27, Church Archives, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, Salt Lake City, Utah.

  2. History of the Church, 1:196; from “History of the Church” (manuscript), book A-1, p. 137, Church Archives.

  3. Newel Knight, Autobiography and Journal, ca. 1846, pp. 32, 34, Church Archives.

  4. History of the Church, 2:254; з листа Джозефа Сміта до старійшин Церкви, листопад 1835 р., Кертленд, шт. Огайо, опубліковано в Messenger and Advocate, листопад 1835 р., cc. 179–180.

  5. History of the Church, 1:453–54; з листа Джозефа Сміта до братів у Міссурі від 10 квітня 1833 р., Кертленд, шт. Огайо.

  6. History of the Church, 4:609–110; з “Храм”, редакторської статті, опублікованій в часопису Times and Seasons, 2 травня 1842 р., с. 776; редактором часопису був Джозеф Сміт.

  7. Цитата Марти Джейн Ноултон Корей, яка переповіла проповідь Джозефа Сміта в Наву, шт. Іллінойс; Martha Jane Knowlton Coray, Notebook, Church Archives; ця проповідь у записнику сестри Корей датована 10 липня 1940 р., але, найімовірніше, була виголошена пізніше.

  8. History of the Church, 3:390–91; слова в квадратних дужках збережено за оригіналом; розбивку на абзаци змінено; з проповіді Джозефа Сміта приблизно в червні 1839 р. в Коммерсі, шт. Іллінойс; зі слів Уілларда Річардса.

  9. History of the Church, 5:65; з “Урядування Боже”, з редакторської статті, опублікованій в часопису Times and Seasons, 15 липня 1842 р., с. 858; редактором часопису був Джозеф Сміт.

  10. History of the Church, 1:316; орфографію усучаснено; з листа Джозефа Сміта до Уільяма У. Фелпса від 11 січня 1833 р., Кертленд, шт. Огайо; цей лист помилково датується 14 січня 1833 р. у History of the Church.

  11. History of the Church, 2:146; з листа Джозефа Сміта до Лаймана Уайта й інших від 16 серпня 1834 р., Кертленд, шт. Огайо.

  12. History of the Church, 2:229–30, зноска; пунктуацію усучаснено; розбивку на абзаци змінено; зі статті “Святим за кордоном”, Messenger and Advocate, червень 1835 р., с. 138.

  13. Уложення віри 1:10.

  14. History of the Church, 1:315; з листа Джозефа Сміта до Н. К. Сакстон від 4 січня 1833 р., Кертленд, шт. Огайо; ім’я пана Сакстона в History of the Church було помилково написано як “Н. Е. Сеатон”.

  15. History of the Church, 2:260–62; пунктуацію усучаснено; з листа Джозефа Сміта до старійшин Церкви, листопад 1835 р., Кертленд, шт. Огайо, опубліковано в Messenger and Advocate, листопад 1835 р., cc. 209–210.

  16. History of the Church, 1:198; пунктуацію усучаснено; from “History of the Church” (manuscript), book A-1, p. 139, Church Archives.

Зображення
map of Zion

У 1833 р. Джозеф Сміт і Фредерік Г. Уільямс склали цю карту міста Сіон, що мав бути побудований в окрузі Джексон, шт. Міссурі. Громадські площі, що в центрі, оточені 10-акровими міськими кварталами із садибами по півакра. Місто так і не було побудовано, але багато основних ідей з плану згодом знаходили застосування в поселеннях святих останніх днів.

Зображення
ward members

“Будь-яке місце, де збираються святі, є Сіоном, який будуватиме кожна праведна людина як місце безпеки для власних дітей”.