2021
Цінність кожної душі
Лютий 2021


За Мною йдіть: Учення і Завіти 18–19

Цінність кожної душі

22--28 лютого

Чому ми настільки цінні для нашого Небесного Батька?

Зображення
painting of the Savior healing a man

Піднімати руки, що опустилися, художник Дж. Кірк Річардс

Нещодавно я відчув спонукання відновити зв’язок із сім’єю, яку ми з напарником навчали й охристили майже 40 років тому, коли я був молодим місіонером у Брюсселі, Бельгія. Ми вже досить довго не спілкувалися.

Завдяки чудесам сучасних технологій я знайшов у соціальних медіа матір цього сімейства. Ми з нею добре поспілкувалися у відеочаті. Нам згадалися ті священні події, що відбулися багато років тому, коли її сім’я дізналася про відновлену євангелію.

Її стан здоров’я був не найкращим, і через певні обставини вона віддалилася від своєї сім’ї. Під час розмови з нею я відчув, яку велику любов мають Небесний Батько і Спаситель до цієї хорошої сестри. Я відчув її величезну вічну цінність, незважаючи на те, що вона дещо віддалилася від Церкви. Я висловив їй свою любов і свідчив, що Бог любить її і дбає про неї. Нам на очі навернулися сльози, коли ми казали одне одному слова любові. Ми пообіцяли, що будемо спілкуватися частіше. Я був такий вдячний за те, що всезнаючий і люблячий Бог надихнув мене того дня знайти мою дорогу подругу і поспілкуватися з нею.

Чому Бог нас любить

Коли ангел запитав Нефія, чи знає він про поблажливість Бога, Нефій смиренно відповів: “Я знаю, що Він любить Своїх дітей; проте я не знаю значення усього цього” (1 Нефій 11:17). Я часто задумувався над тим, як Нефій зміг збагнути таку просту, але прекрасну істину: Бог любить Своїх дітей. Зрозуміло, що він знав учення Христа, якому був навчений своїми “порядн[ими] батьк[ами]” (1 Нефій 1:1). Але він також знав, “чому” нам потрібен Спаситель. І що мається на увазі під тим “чому”?

Чому Бог дозволив, щоб Його Сина було принесено в жертву? Чому Він послав нас сюди, де на нас чекають випробування і труднощі? Тому що існує настільки ж прекрасна істина, яка звучить так: “Цінність душ є великою в очах Бога” (Учення і Завіти 18:10).

Чому ми є для Нього такими цінними? Звичайно ж, оскільки ми є Його дітьми, Він нас любить. Але у наступних кількох віршах Він описує величний дар, даний кожному з нас завдяки тому, що Він нас любить,—це дар Його Єдинонародженого Сина, Ісуса Христа. Він послав Свого Сина перестраждати “смерть у плоті; отже, Він перестраждав біль усіх людей, щоб усі люди могли покаятися й прийти до Нього. І Він воскрес з мертвих, щоб привести всіх людей до Себе, за умов покаяння” (Учення і Завіти 18:11–12). Він сказав нам: “Це є Моя робота і Моя слава—здійснювати безсмертя і вічне життя людини” (Moйсей 1:39).

Покаяння і радість

Не дивно, що Небесний Батько дуже радіє, коли ми каємося. Наша готовність покаятися є доказом нашої глибокої вдячності за величний і незрівнянний дар Спасителя і Викупителя Світу. Лише завдяки Ісусу Христу і через Нього ми можемо стати гідними, щоб упевнено стояти в присутності Бога (див. Учення і Завіти 121:45).

Президент Рассел М. Нельсон пояснив: “Забагато людей вважають покаяння покаранням, чимось, чого слід уникати, окрім найсерйозніших випадків. Але це відчуття, що вас карають, приходить від Сатани. Він намагається не дати вам покладатися на Ісуса Христа, Який стоїть з відкритими обіймами, сподіваючись і будучи готовим зцілити, пробачити, очистити, зміцнити, звільнити та освятити нас. …

Ніщо так не звільняє, не облагороджує і не є таким поворотним у нашому індивідуальному розвитку, як регулярна, щоденна зосередженість на покаянні. Покаяння—це не подія, це—процес. Це ключ до щастя і душевного спокою. У поєднанні з вірою, покаяння дає нам можливість відчути силу Спокути Ісуса Христа1.

Зображення
painting of a woman handing a light to someone

Lux Condivis (Розділене світло), художник Дж. Кірк Річардс

Запрошені допомагати

Багато разів у одкровеннях, даних в останні дні, Господь запрошує Своїх дітей, які є Його служителями, допомагати Йому та Його Синові в роботі зі спасіння і піднесення (див. Учення і Завіти 18:14). Подумайте про це! До нас, таких недосконалих, звертається Бог Всесвіту із закликом допомогти Його дітям, які мають велику цінність, повернутися до Нього. Він знає, що ця робота є нелегкою. Буде багато таких, хто не прийме нашого запрошення “слухати Його”. Однак Він стверджує, що є Богом і для “однієї душі”. “І якщо буде так, що вам доведеться трудитися всі ваші дні, сповіщаючи покаяння цьому народові, і ви приведете тільки oдну душу до Мене, якою великою буде ваша радість з нею в царстві Мого Батька!” (Учення і Завіти 18:15; курсив додано).

Ви можете запитати себе: “Що я можу робити, аби допомогти комусь прийти до Христа, покаятися і отримати благословення Його викупительної жертви?”

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, дав таку пораду щодо участі в роботі зі спасіння й піднесення: “Зрозумійте, що це не ваша робота—навертати людей. Це роль Святого Духа. Ваша роль—ділитися тим, що у вас в серці, й жити відповідно до своїх вірувань.

Тож не засмучуйтеся, якщо хтось не приймає євангельське послання відразу. Це не є особистою поразкою.

Це справа цієї людини і Небесного Батька.

Ваше завдання—любити Бога і своїх ближніх, Його дітей.

Вірте, любіть, робіть.

Живіть так, і Бог через вас творитиме чудеса, щоб благословляти Своїх дорогоцінних дітей”2.

Зображення
painting of children touching angels through the veil

Прорив, художник Дж. Кірк Річардс

По обидва боки завіси

Запрошення прийти до Христа шляхом покаяння стосується не лише тих, хто живе на цій землі. “Мертвих, які покаялися, буде викуплено через послушність обрядам дому Божого” (Учення і Завіти 138:58). Храмова і сімейно-історична робота є важливими аспектами збирання розсіяного Ізраїля по обидва боки завіси. Ми можемо відчувати велику радість, коли виконуємо роботу за тих, хто пішов у духовний світ, знаючи, що у тому світі, за словами Президента Уілфорда Вудраффа (1807–1889), “буде дуже небагато таких, якщо взагалі вони будуть, хто не прийме євангелію”3. Безсумнівно, вони з нетерпінням чекатимуть на день, коли спасительні обряди будуть виконані за них у домі Господа.

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Коли ми збираємо наші сімейно-історичні дані та йдемо в храм заради наших предків, Бог дає багато з цих обіцяних благословень одночасно по обидва боки завіси. Подібним чином ми благословенні, коли допомагаємо іншим у наших приходах і колах робити те саме. Члени Церкви, які не живуть близько від храму, також отримують ці благословення, беручи участь в сімейно-історичній роботі, збираючи імена своїх предків, щоб для них були виконані храмові обряди”4.

Як чудово знати, що Небесний Батько любить кожну Свою дитину. Ми для Нього маємо велику цінність. Кожен з нас має священний обов’язок служити Його дітям по обидва боки завіси і допомагати їм усвідомити свою велику цінність.

Допоможіть їм усвідомити свою цінність

Я запрошую вас згадати і знайти тих, хто колись був у вашому житті, й кого, можливо, на якийсь час забули. Допоможіть тим, хто зійшов зі шляху завітів. Служіть тим, хто потребує Христової любові. Відчуйте зв’язок з тими, хто знаходиться по той бік завіси, через виконання храмової та сімейно-історичної роботи, включно з індексуванням. Станьте для інших каналом Божої любові.

Як було обіцяно, ми спілкувалися з моєю дорогою бельгійською подругою кожної неділі протягом чотирьох місяців. Я запропонував їй завантажити додаток Євангельська бібліотека. Місцевому президенту філії було повідомлено про неї, і місіонери повного дня відвідали її і дали благословення священства. Наступного тижня, вперше за 30 років, вона відвідала причасні збори. Коли ми говорили останнього разу, вона була сповнена радості через те, що відновила зв’язок з громадою Церкви Ісуса Христа.

Вона також сказала мені, що її найстарша дочка все ще відвідує Церкву. Я відразу ж зв’язався з її дочкою по відеочату. Вона познайомила мене з кожним з її чотирьох дітей, а потім сказала, що місіонери повного дня мають прийти того вечора в їхній дім на вечерю. Яке благословення бачити, що вона й досі залишається відданим членом Церкви!

Поки ми з нею розмовляли, я трохи краще зрозумів послання, що міститься в цьому вірші з Писань: “І ось, якщо ваша радість буде великою з однією душею, яку ви привели до мене в царство Мого Батька, якою великою буде ваша радість, якщо ви приведете багато душ до Мене!” (Учення і Завіти 18:16).

Цінність кожної душі є великою!

Посилання

  1. Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ліягона, трав. 2019, с. 67.

  2. Дітер Ф. Ухтдорф, “Miсіонерська робота: діліться тим, що в серці”, Ліягона, трав. 2019, с. 17.

  3. Учення Президентів Церкви: Уілфорд Вудрафф (2004), с 195.

  4. Дейл Г. Ренлунд, “Сімейно-історична і храмова робота: запечатування і зцілення”, Ліягона, трав. 2018, с. 49.

“Це не ваша робота—навертати людей. Це роль Святого Духа. Ваша роль—ділитися тим, що у вас в серці, й жити відповідно до своїх вірувань.” Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф

Кожен з нас має священний обов’язок служити дітям Небесного Батька по обидва боки завіси.