2021
Дар прощення
Лютий 2021


Дар прощення

Спаситель стоїть з відкритими обіймами, щоб простити всіх тих, хто щиро кається у своїх гріхах і приходить до Нього.

Зображення
painting of the Savior’s hands

Прийдіть до Мене, художниця Єва Колєва Тімоті

Віра в Небесного Батька і Його Сина Ісуса Христа приносять нам тривале щастя й радість. Усе, що є добрим і прекрасним, усе, що є святим і священним, приходить від Них. Це також включає прощення, яке відновлює душу і підтверджує наше становище перед Ними.

У доземному світі ми раділи можливості прийти на землю, отримати смертне тіло і стати більше схожими на Небесного Батька (див. Йов 38:4–7). Втім ми знали, що нас спіткають розчарування, хвороби, біль, несправедливість, спокуси і гріх.

Ці випробування були передбачені планом викуплення, складеним Батьком, і Він покликав Свого Єдинонародженого Сина бути нашим Викупителем і Спасителем. Ісус Христос мав прийти на землю не так, як усі, і Своєю праведністю Він мав розірвати кайдани смерті. Якщо ми обираємо йти за Ним і каємося у своїх гріхах, Він, завдяки Своїй нескінченній Спокуті, усуває наші помилки і гріхи, занесені до книги життя.

Молитва і віра

Покаяння, після якого Спаситель світу дарує нам прощення, і є фундаментом наших молитов і зусиль повернутися в небесний дім. Кожен з нас, хто має віру в Ісуса Христа, поєднує свої щоденні молитви, зусилля іти за Спасителем, регулярне приймання причастя—коли ми з готовністю беремо на себе Його ім’я—з бажанням залишити спокуси світу й крок за кроком наближатися до нашого Спасителя.

Старійшина Ніл А. Максвелл (1926–2004), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, казав: “Якщо ми обираємо … шлях учнівства, то будемо … просуватися від простого знання про Ісуса до захоплення Ісусом, потім до поклоніння Ісусу і, зрештою, до наслідування Ісуса. Намагаючись ставати більше схожими на Нього, … ми повинні перебувати у стані покаяння”1.

Покаяння перетворюється на невідступну думку, на постійне зусилля. Президент Рассел М. Нельсон казав:

“Ніщо так не звільняє, не облагороджує і не є таким поворотним у нашому індивідуальному розвитку, як регулярна, щоденна зосередженість на покаянні. …

Відчуйте зміцнюючу силу щоденного покаяння, яка полягає в тому, що ви потроху щодня чините краще і стаєте кращими”2.

У молитві ми переглядаємо події прожитого дня, запитуючи себе: “В чому я помітив/ла руку Господа в моєму житті? Чи були мої вчинки чесними і безкорисливими? Що ще можна було зробити? Які думки та почуття мені необхідно контролювати? Як я можу краще наслідувати приклад Спасителя? Що мені потрібно було робити, аби ставитися до інших людей з більшою добротою і любов’ю, більше прощати й виявляти більше милосердя? У чому я не виправдав/ла сподівань Небесного Батька?”

Потім почекайте і послухайте. Наші особисті молитви відкривають шлях до отримання особистого одкровення від Небесного Батька.

З вірою в Ісуса Христа ми відкрито зізнаємося Небесному Батькові у своїх помилках, недоглядах і непродуманих вчинках по відношенню до інших людей. Ми смиренно просимо прощення, слухаємо тихі підказки Духа і обіцяємо Небесному Батькові, що будемо приділяти більше уваги тому, в чому можемо покращитись. Ми зізнаємося у гріхах і залишаємо їх (див. Учення і Завіти 58:43). Ми залагоджуємо те, що можемо залагодити у стосунках з людьми, яким завдали болю чи образ. Наприклад, ми вибачаємося перед подружжям чи дитиною, пишемо повідомлення другові чи співробітнику або вирішуємо діяти за знехтуваною духовною підказкою.

Приймання причастя і часте відвідування храму, коли це можливо, збільшують і зміцнюють нашу віру в Ісуса Христа й наше бажання йти за Ним.

Зображення
Savior walking in a field

Погляньте на лілеї, художниця Єва Колєва Тімоті

“Прийдіть до Мене”

Вражає те, як часто у книзі 3 Нефій воскреслий Спаситель Ісус Христос поєднує слово “каятися” зі словами “прийдіть до Мене”.

Пока[йтеся] у своїх гріхах і прий[діть] до Мене із скрушеним серцем і упокореним духом” (3 Нефій 12:19; курсив додано).

Пока[йтеся] у ваших гріхах, і наверн[іться]. …

Якщо ви прийдете до Мене, ви матимете вічне життя. Дивіться, Моя рука милості простерта до вас, і хто прийде, того Я прийму; і благословенні ті, хто приходить до Мене” (3 Нефій 9:13–14; курсив додано).

“Кожного, хто кається і приходить до Мене, як мале дитя, того Я прийму. … Отже, покайтеся і приходьте до Мене, ви, кінці землі, і будьте спасенними” (3 Нефій 9:22; курсив додано).

Ісус також говорив про тих, хто за власним вибором або через обставини більше не відвідує місця поклоніння. Він сказав: “Бо таким ви продовжуватимете проповідувати; бо ви не знаєте, може вони повернуться, і покаються, і прийдуть до Мене з щирими намірами в серці, і Я зцілю їх” (3 Нефій 18:32; курсив додано).

Президент Нельсон проголосив: “Ісус Христос … стоїть з відкритими обіймами, сподіваючись і будучи готовим зцілити, пробачити, очистити, зміцнити, звільнити та освятити нас”3.

Звичайно ж, ми будемо прагнути зробити все, що в наших силах. Докори сумління, наше тверде рішення змінитися і скрушене серце, упокорений дух та смуток для Бога—все це важливо. Ми будемо мати бажання змінити свою поведінку і відшкодувати те, що в змозі, людям, яких ми скривдили.

Зображення
painting of the Savior’s hands above a river

Заради любові до одного, художниця Єва Колєва Тімоті

Прощення—це дар

Однак нам слід пам’ятати, що божественний дар прощення неможливо заслужити; його можна лише отримати. Так, необхідно виконувати заповіді та дотримуватися даних під час обрядів обіцянь, щоб отримати прощення, втім особисті зусилля, незалежно від того, якими б великими вони не були, завжди будуть мізерними у порівнянні з ціною викуплення. Насправді, їх навіть неможливо порівнювати.

Прощення—це дар, і тільки Викупитель і Спаситель світу, Ісус Христос,—Єдиний, Хто може дати цей дар (див. Римлянам 5:1–12 і особливо 15–18; див. також Римлянам 6:23; 2 Коринтянам 9:15; Eфесянам 2:8). Він охоче пропонує Свій безцінний дар усім, хто звертається до Нього, щоб його отримати (див. Учення і Завіти 88:33).

Як сказав Президент Нельсон: “Спокута [Спасителя має здатність] викупити кожну душу від покарання за особисті провини за умов, які Він встановив”4.

Давайте ж радіти подорожі! Наш Небесний Батько дав нам такі слова істини: “Якщо ви покаєтеся, і не закамʼянієте серцями, тоді Я буду мати милість до вас, через Мого Єдинонародженого Сина; … [і ви] буде[те] мати право на милість через Мого Єдинонародженого Сина, аж до прощення [ваших] гріхів; і [ви] увійд[ете] до Мого покою” (Aлма 12:33–34).

Як один з Господніх апостолів я обіцяю вам, що ці слова Батька є правдивими. Якщо ви будете жити за ними, Спаситель завжди впливатиме на божественну долю, яка чекає на вас.

Посилання

  1. Neal A. Maxwell, “Testifying of the Great and Glorious Atonement”, Ensign, Oct. 2001, 12.

  2. Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ліягона, трав. 2019, с. 67.

  3. Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, с. 67.

  4. Рассел М. Нельсон, “Сотворіння”, Ліягона, лип. 2000, с. 84.