2020
Майбутнє Церкви: Готувати світ до Другого пришестя Спасителя
Квітень 2020


Майбутнє Церкви: Готувати світ до Другого пришестя Спасителя

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів готує світ до дня, коли “земля буде повна пізнання Господнього так, як море вода покриває” (Iсая 11:9).

Зображення
painting of the Savior’s hand

На відстані простягнутої руки, ХУДОЖНИК ДЖЕЙ Браянт Уорд, копіювання заборонено

Ми з вами беремо участь у неперервному Відновленні євангелії Ісуса Христа. Це дивовижно! Це не відбувається за волею людей! Це відбувається за волею Господа, Який сказав: “Я прискорю Мою роботу в належний час” (Учення і Завіти 88:73). Поштовх цій роботі дало божественне проголошення, зроблене 200 років тому. Воно складалося лише з шести слів: “Це Мій Улюблений Син, слухай Його!” (Див. Джозеф Сміт—Історія 1:17).

Всемогутній Бог промовив це, представляючи Господу Ісусу Христу юного Джозефа Сміта. Ті шість слів започаткували Відновлення Його євангелії. Чому? Тому що наш живий Бог є люблячим Богом! Він хоче, аби Його діти сягнули безсмертя і вічного життя! Величну роботу останніх днів, до якої нас залучено, було розпочато у визначений час, аби благословити світ, який перебував у очікуванні та сльозах.

Я не можу спокійно говорити про Відновлення. Ця історична подія є просто надзвичайною! Вона—неймовірна! Від неї перехоплює дух! Хіба не чудовим є те, що посланці з небес прийшли, аби дати повноваження і силу цій роботі?

Сьогодні Господня робота в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів просувається вперед прискореними темпами. Церкву чекає небачене, ні з чим незрівнянне майбутнє. “Око не бачило й вухо не чуло, що … Бог приготував був тим, хто любить Його!” (1 Коринтянам 2:9; див. також Учення і Завіти 76:10).

Пам’ятайте, що повнота Христового служіння здійсниться у майбутньому. Пророцтва про Його Друге пришестя ще мають виповнитися. Ми лише готуємося до кульмінації цього останнього розподілу—коли Друге пришестя Спасителя стане реальністю.

Збирання Ізраїля по обидва боки завіси

Необхідною прелюдією до Другого пришестя є довгоочікуване збирання розсіяного Ізраїля (див. 1 Нефій 15:18; див. також титульну сторінку Книги Мормона). Це вчення про збирання є одним з важливих учень Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Господь проголосив: “Я даю вам ознаку, … що Я зберу з їхнього довгого розсіяння Мій народ, о доме Ізраїля, і встановлю знову серед них Мій Сіон” (3 Нефій 21:1).

Ми не лише навчаємо цій доктрині, але й беремо участь у її застосуванні. Ми робимо це, коли допомагаємо збирати обраних Господа по обидва боки завіси. За планом, створеним для цієї землі та її мешканців, наші померлі родичі мають бути викуплені (див. Учення і Завіти 128:15). За Божою милістю запрошення “Прийдіть до Христа” (Кн. Якова 1:7; Moроній 10:32; Учення і Завіти 20:59) також може поширюватися на тих, хто помер без знання про євангелію (див. Учення і Завіти 137:6–8). Втім частково ця підготовка вимагає земних зусиль інших людей. Ми складаємо родоводи, заповнюємо записи сімейних груп і вікарно виконуємо храмову роботу, аби привести людей до Господа і поєднати їх з їхніми сім’ями (див. 1 Коринтянам 15:29; 1 Петра 4:6).

Зображення
painting of Salt Lake Temple

Святиня для Господа, ХУДОЖНИК ДЖЕЙ Браянт Уорд, копіювання заборонено

Сім’ї мають бути запечатані разом на всю вічність (див. Учення і Завіти 2:2–3; 49:17; 138:48; Джозеф Сміт—Історія 1:39). Міцний зв’язок має поєднувати батьків і дітей. У наш час усі розподіли, ключі і сили мають бути поєднаними у повний, завершений і досконалий союз (див. Учення і Завіти 128:18). Саме тому святі храми є повсюди на землі. Я наголошую на тому, що будівництво цих храмів може й не змінить ваше життя, але служіння, яке ви здійснюєте у храмі, змінить його неодмінно.

Час наближається, коли тих, хто не слухається Господа, буде відділено від тих, хто Його слухається (див. Учення і Завіти 86:1–7). Наше найнадійніше страхування—залишатися гідними відвідування Його святого дому. Найбільший дар, який ви можете дати Господу,—залишатися незаплямованими світом, гідними увійти до Його святого дому. Від Нього у дар ви отримаєте мир і непохитне знання, що ви достойні зустрічі з Ним, коли б це не сталося.

Окрім храмової роботи поява Книги Мормона є ознакою для всього світу, що Господь почав збирати Ізраїль і виконувати завіти, які Він уклав з Авраамом, Ісаком і Яковом (див. Буття 12:2–3; 3 Нефій 21; 29). Книга Мормона проголошує вчення про збирання (див., наприклад, 1 Нефій 10:14). Вона спонукає людей дізнаватися про Ісуса Христа, повірити Його євангелії та приєднатися до Його Церкви. У дійсності, якби не було Книги Мормона, не відбувалося б і обіцяного збирання Ізраїля.

Місіонерська робота також є визначальною для того збирання. Служителі Господа ідуть повсюди, щоб проголошувати Відновлення. У багатьох країнах наші члени Церкви й місіонери шукають той розсіяний Ізраїль; вони, як мисливці, повиловлюють їх зі “скельних розщілин” (Єремія16:16); і вони будуть ловити їх, наче рибу, як це було в давні дні.

Місіонерська робота поєднує людей із завітом, який у давнину Господь уклав з Авраамом:

“Ти будеш благословенням для твого сімені після тебе, щоб у своїх руках вони несли це священнослужіння і священство до всіх народів;

І Я благословлю їх через твоє імʼя; бо всі, хто сприймає цю євангелію, будуть названі твоїм іменем, і будуть вважатися твоїм сіменем, і воскреснуть, і благословлятимуть тебе як свого батька” (Aвраам 2:9–10).

Місіонерська робота—це лише початок благословень. Виповнення, здійснення тих благословень відбувається тоді, коли люди, які увійшли у води хрищення, удосконалюють своє життя до такої міри, що можуть увійти до святого храму. Отримання ендаументу запечатує членів Церкви до Авраамового завіту.

Вибір прийти до Христа не є питанням фізичного місцезнаходження. Це питання особистого зобов’язання. Усі члени Церкви мають доступ до вчень, обрядів, ключів священства й благословень євангелії незалежно від того, де вони живуть. Люди можуть бути приведені до пізнання Господа (див. 3 Нефій 20:13), не залишаючи своєї батьківщини.

Дійсно, на ранньому етапі існування Церкви навернення часто означало також і еміграцію. Але зараз збирання відбувається в кожній країні. Господь ухвалив встановлення Сіону (див. Учення і Завіти 6:6; 11:6) у кожному місці, де народилися й мешкають Його святі. Місцем збирання для бразильських святих є Бразилія; місцем збирання для нігерійських святих є Нігерія, місцем збирання для корейських святих є Корея. Сіон—це “чисті серцем” (Учення і Завіти 97:21). Це там, де є праведні святі.

Духовна безпека завжди буде залежати від того, як живе людина, а не від того, де вона живе. Я обіцяю, що якщо ми будемо докладати всіх зусиль, аби виявляти віру в Ісуса Христа, і шукатимемо сили Його Спокути за допомогою покаяння, ми будемо мати знання і силу Бога, які допоможуть донести благословення відновленої євангелії Ісуса Христа до кожного народу, коліна, язика і народу й підготувати світ до Другого пришестя Господа.

Друге пришестя

Господь повернеться на землю, яку Він освятив своєю земною місією. Він знову переможно прийде до Єрусалима. У царському одязі червоного кольору, який буде символом Його крові, що сочилася з кожної пори, Він повернеться до Святого міста (див. Учення і Завіти 133:46–48). Там і повсюди “з’явиться слава Господня, і разом побачить її кожне тіло” (Ісая 40:5; див. також Учення і Завіти 101:23). “І кликнуть ім’я Йому: Дивний Порадник, Бог сильний, Отець вічности, Князь миру” (Iсая 9:5).

Він буде управляти з двох столиць світу: одна в старому Єрусалимі (див. Захарія 14), а інша—в Новому Єрусалимі, який “буде побудовано на Американському континенті” (Уложення віри 1:10). З цих центрів Він буде скеровувати справи своєї Церкви та царства. Ще один храм буде побудовано в Єрусалимі. З того храму Він буде правити вічно як Господь над панами. З-під храму тектиме вода. Води Мертвого моря уздоровляться. (Див. Єзекіїль 47:1–8).

Того дня Він матиме нові титули і Його будуть оточувати особливі Святі. Його називатимуть “Господь над панами та Цар над царями. А ті, хто [будуть] з Ним, покликані, і вибрані, і вірні” (Об’явлення 17:14) довірі, виявленій їм тут, у земному житті. Тоді Він “зацарює на вічні віки!” (Об’явлення 11:15).

Земля знову повернеться до свого райського стану і стане новою. Будуть нові небеса і нова земля (див. Об’явлення 21:1; Eтер 13:9; Учення і Завіти 29:23–24).

Наше завдання—і наш привілей—допомагати готувати світ до того дня.

Зображення
Jesus with little boy

Паси Моїх овець, ХУДОЖНИК ДЖЕЙ Браянт Уорд, копіювання заборонено

Дивіться в майбутнє з вірою

А між тим, тут і зараз ми живемо в неспокійний час. Землетруси і цунамі спричиняють жахливу руйнацію, уряди зазнають краху, економічні негаразди набирають величезних масштабів, сім’я знаходиться під ударом, а показник розлучень зростає. У нас багато причин для занепокоєння. Але нам не потрібно дозволяти страхові витісняти віру. Ми можемо боротися з тим страхом, зміцнюючи віру.

Чому нам так необхідно мати настільки сильну віру? Тому що попереду на нас чекають важкі дні. У майбутньому бути відданим святим останніх днів часто буде нелегко чи непопулярно. Кожного з нас буде випробувано. Апостол Павло застерігав, що в останні дні віддані послідовники Господа “будуть переслідувані” (2 Тимофію 3:12). Саме ці переслідування можуть або підкосити вас до мовчазної слабкості, або спонукати до більш взірцевої й відважної поведінки в повсякденному житті.

Те, як ви справляєтеся з життєвими випробуваннями, також є етапом розвитку вашої віри. Сила приходить, коли ви пам’ятаєте, що ви маєте божественну сутність—безцінний спадок. Господь нагадував вам, вашим дітям і вашим онукам, що ви—законні спадкоємці, що вас було збережено на небесах, щоб народитися в цей особливий час, у цьому особливому місці, аби зростати і ставати Його прапороносцями і завітним народом. Якщо ви будете ходити Господніми шляхами праведності, ви матимете благословення залишатися в Його доброті й бути світлом і спасителем для Його народу (див. Учення і Завіти 86:8–11).

Робіть усе, що можливо, для зміцнення віри в Ісуса Христа, поглиблюючи розуміння учення, якому навчають в Його відновленій Церкві, а також невтомно шукаючи істину. Беручи за основу чисту доктрину, ви зможете йти вперед з вірою й великою наполегливістю та з радістю робити все, що у ваших силах, аби втілювати цілі Господа.

У вас будуть дні, коли опускатимуться руки. Отже, моліться, щоб мати мужність і не здаватися! Сумно, але дехто з тих, кого ви вважали своїми друзями, зрадять вас. А деякі речі просто будуть здаватися несправедливими.

Проте я обіцяю вам, що, якщо ви будете йти за Ісусом Христом, ви знайдете тривалий мир і справжню радість. Якщо ви будете дотримуватися завітів ще ретельніше і будете захищати Церкву та царство Бога на землі в наш час, Господь благословить вас силою і мудрістю для здійснення того, що можуть здійснити лише члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Ми маємо бути будівничими своєї особистої віри в Бога, віри в Господа Ісуса Христа і віри в Його Церкву. Нам необхідно зміцнювати сім’ї та бути запечатаними у святих храмах. Ми маємо будувати Церкву і царство Бога на землі (див. Maтвій 6:33). Нам необхідно готуватися до своєї божественної долі: слави, безсмертя і вічних життів (див. Римлянам 2:7; Учення і Завіти 75:5).

Я смиренно свідчу вам, що, як проголосив пророк Джозеф Сміт, відновлена євангелія Ісуса Христа “просуватиметься сміливо, шляхетно і незалежно, доки не проникне на кожний континент, відвідає кожний край, пронесеться кожною країною і зазвучить у кожному вусі, доки цілі Бога не буде досягнуто і Великий Єгова не скаже, що роботу виконано” (History of the Church, 4:540).

Ми залучені до роботи Всемогутнього Бога. Я молюся, щоб Його благословення пролилися на кожного з вас.