2019
Сила подолати супротивника
November 2019


Сила подолати супротивника

Як нам знайти мир, пам’ятати, хто ми є, і подолати три обмеження супротивника?

Брати і сестри, дякую за все, що ви робите, щоб стати і допомогти іншим стати істинними послідовниками Ісуса Христа і насолоджуватися благословеннями святого храму. Дякую за вашу доброчесність. Ви чудові; ви прекрасні.

Я молюся, щоб ми розпізнавали підтверджуючий вплив Святого Духа, коли починаємо в повній мірі розуміти, що ми є дітьми Бога. У документі “Сім’я: Проголошення світу” написано: “Усі люди---чоловіки й жінки---створені за образом Бога. Кожна людина є улюбленим духовним сином або улюбленою духовною дочкою небесних батьків і, будучи такою, має божественну природу і долю”1. Ми “вибрані духи, яких було прибережено, щоб вони народилися в повноті часів і взяли участь у закладенні основ великої роботи останніх днів”2. Президент Рассел М. Нельсон проголосив: “У духовному світі вас було навчено, щоб підготувати вас до будь-чого, з чим ви можете стикнутися під час цієї останньої частини цих останніх днів (див. УЗ 138:56). Ви народилися з цим знанням!”3

Ви---обрані сини і дочки Бога. Ви маєте силу подолати супротивника. Проте супротивник знає, хто ви. Він знає про ваш божественний спадок і намагається обмежити ваш земний та небесний потенціал трьома способами:

  • Обман

  • Відволікання

  • Зневіра

Обман

Супротивник використовував обман ще за часів Мойсея. Господь проголосив Мойсею:

“І ось, ти є Мій син. …

І Я маю роботу для тебе, … і ти є подобою Мого Єдинонародженого”4.

Незабаром після цього славетного видіння, Сатана спробував обманути Мойсея. Використані ним слова є досить цікавими: “Мойсею, сину людський, поклоняйся мені”5. Обман полягав не лише в запрошенні поклонятися Сатані, але й у тому, що він назвав Мойсея сином людським. Пам’ятаєте, Господь щойно сказав Мойсею, що той був сином Бога, створеним за подобою Його Єдинонародженого.

Супротивник невтомно намагався обманути Мойсея, але Мойсей чинив йому опір, кажучи: “Відійди від мене, Сатана, бо тільки Цьому єдиному Богу я поклонятимусь, Який є Богом слави”6. Мойсей пам’ятав, ким він був---сином Бога.

Слова, з якими Господь звертався до Мойсея, стосуються і нас з вами. Ми створені за подобою Бога, і Він має для нас роботу. Супротивник намагається обманути нас, щоб ми забули, ким ми є насправді. Якщо ми не розуміємо, хто ми є, тоді нам важко усвідомити, ким ми можемо стати.

Відволікання

Супротивник також намагається відволікти нас від Христа і Його шляху завітів. Старійшина Рональд A. Разбанд поділився наступним: “План супротивника---відволікти нас від духовного свідчення, у той час як бажання Господа---навчити і залучити нас до Його роботи”7.

У наші дні нас стільки всього відволікає, в тому числі Twitter, Facebook, ігри віртуальної реальності та багато іншого. Ці технологічні досягнення є справді дивовижними, але, якщо ми не будемо обережними, то вони відволікатимуть нас від розкриття нашого божественного потенціалу. При їхньому розумному використанні ми отримаємо силу небес і станемо свідками чудес, коли прагнутимемо збирати розсіяний Ізраїль по обидва боки завіси.

Тож будьмо старанними й уникаймо недбалості у використанні технологій8. Постійно шукайте способів, у які технічні засоби можуть наблизити нас до Спасителя та дати нам змогу виконувати Його роботу, готуючись до Його Другого Пришестя.

Зневіра

Нарешті, супротивник бажає, щоб ми занепали духом. Ми можемо занепасти духом, коли порівнюємо себе з іншими і відчуваємо, що не відповідаємо очікуванням, у тому числі й власним.

Коли я розпочав навчання в аспірантурі, то відчув такий занепад. Того року до аспірантури було прийнято лише чотири студенти, й інші студенти були дуже розумними. Вони мали вищі бали і більше досвіду роботи на посадах топ-менеджерів, вони поводилися як люди, впевнені у своїх здібностях. Через два тижні після початку навчання я почав відчувати зневіру та сумніви---це майже повністю поглинуло мене.

Я вирішив: якщо я націлився завершити цю чотирирічну програму, то мушу перечитувати Книгу Мормона кожного семестру. Читаючи кожного дня, я переконувався в істинності слів Спасителя, що Святий Дух навчить мене всього і нагадає мені все9. Це підтвердило мені, ким я є як син Бога, нагадало, що не слід порівнювати себе з іншими; дало мені впевненість у моєму божественному призначенні---досягти успіху10.

Мої дорогі друзі, будь ласка, не дозволяйте нікому вкрасти ваше щастя. Не порівнюйте себе з іншими. Будь ласка, пам’ятайте сповнені любові слова Господа : “Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається”11.

Отже, як нам це зробити? Як нам знайти цей мир, пам’ятати, хто ми є, і подолати ці три обмеження супротивника?

По-перше, пам’ятайте, що перша і найбільша заповідь---любити Бога всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою12. Усі наші вчинки мають бути мотивовані любов’ю до Нього та Його Сина. Якщо ми розвиватимемо любов до Них, дотримуючись Їхніх заповідей, наша здатність любити себе й інших людей зростатиме. Ми почнемо служити рідним, друзям та ближнім, тому що побачимо їх такими, якими бачить Спаситель---синами і дочками Бога13.

По-друге, моліться Батькові в ім’я Ісуса Христа кожного дня, кожного дня, кожного дня14. Саме через молитву ми можемо відчути любов Бога і показати свою любов до Нього. У молитві ми висловлюємо вдячність і просимо про сили та мужність, щоб підкоритися волі Бога і мати Його провід та скерування в усьому.

Я закликаю вас: “моліться Батькові з усією енергією вашого серця, щоб вас було сповнено цією любовʼю, … щоб ви могли стати синами [і дочками] Бога; щоб коли Він явиться, ми могли бути такими, як Він”15.

По-третє, читайте і вивчайте Книгу Мормона кожного дня, кожного дня, кожного дня16. Моє вивчення Книги Мормона зазвичай проходить краще, коли я маю на думці якесь запитання. Читаючи і думаючи про якесь запитання, ми можемо отримати одкровення і розпізнати, що пророк Джозеф Сміт говорив істину, проголошуючи: “Книга Мормона найбільш правильна з усіх книг на світі, … і людина буде ближча до Бога, твердо дотримуючись її заповідей, ніж будь-якої іншої книги”17. Книга Мормона містить слова Христа і допомагає нам пам’ятати, хто ми є.

І останнє, з молитвою приймайте причастя кожного тижня, кожного тижня, кожного тижня. Саме через завіти й обряди священства, в тому числі причастя, виявляється сила божественності в нашому житті18. Старійшина Девід А. Беднар навчав: “Обряд причастя є святим і постійним запрошенням щиро покаятися і оновитися духовно. Акт прийняття причастя сам по собі не прощає гріхи. Але, коли ми сумлінно готуємося і беремо участь у цьому святому обряді зі скрушеним серцем і упокореним духом, тоді дається обіцяння, що Дух Господа може завжди бути з нами”19.

Коли ми смиренно приймаємо причастя, ми згадуємо про страждання Ісуса у тому священному саду, який називався Гефсиманія, а також Його жертву на хресті. Ми виражаємо вдячність Батькові за те, що Він послав Свого Єдинонародженого Сина, нашого Викупителя, і показуємо свою готовність виконувати Його заповіді та завжди пам’ятати Його20. Із причастям пов’язане духовне розуміння---воно особисте, воно сильне і воно необхідне.

Мої друзі, я обіцяю: якщо ми намагатимемося любити Бога усім своїм серцем, молитися в ім’я Ісуса Христа, вивчати Книгу Мормона і з молитвою приймати причастя, то зможемо із силою Господа подолати обман супротивника; зменшити відволікання, які обмежують наш божественний потенціал; протистояти зневірі, яка послабляє нашу здатність відчувати любов Небесного Батька та Ісуса Христа. Ми зрозуміємо повною мірою, ким ми є як сини і дочки Бога.

Брати і сестри, я ділюся з вами своєю любов’ю і проголошую своє свідчення: я знаю, що Небесний Батько живий, а Ісус є Христом. Я люблю Їх. Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів---царство Бога на землі. Ми маємо божественний обов’язок зібрати Ізраїль і підготувати світ до Другого пришестя Месії. В ім’я Ісуса Христа, амінь.