2019
Дві великі заповіді
November 2019


Дві великі заповіді

Ми повинні намагатися виконувати обидві великі заповіді. Для цього ми ходимо тонкою лінією між законом і любов’ю.

Мої дорогі сестри в євангелії Ісуса Христа, я вітаю вас, як божественно призначених захисниць вічної сім’ї. Президент Рассел М. Нельсон навчав нас: “Цю Церкву відновлено для того, щоб сім’ї могли бути утворені, запечатані та навіки піднесені”1. Це вчення має важливі висновки для людей, які називають себе лесбіянками, геями, бісексуалами або трансгендерами, яких зазвичай називають ЛГБТ2. Президент Нельсон також нагадав нам, що нам не “потрібно [завжди] погоджуватися одне з одним, щоб любити одне одного”3. Ці пророчі навчання є важливими для сімейних обговорень, щоб відповісти на запитання дітей та молоді. Я з молитвою шукав натхнення, аби звернутися до цієї аудиторії, оскільки ці питання особливим чином впливають на вас, що безпосередньо або побічно впливає на кожну сім’ю в Церкві.

І.

Я почну з того, що Ісус, навчаючи, назвав двома великими заповідями.

“Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою”.

Це найбільша і найперша заповідь.

А друга однакова з нею: “Люби свого ближнього, як самого себе”4.

Це означає, що нам наказано любити всіх, оскільки притча Ісуса про доброго самарянина навчає, що всі є нашими ближніми5. Але у своєму ентузіазмі у виконанні цієї другої заповіді, ми не повинні забути першу заповідь—любити Бога всім своїм серцем, душею і думкою. Ми виявляємо цю любов, “[Його] заповіді зберіга[ючи]”6. Бог вимагає від нас послуху Його заповідям, оскільки лише завдяки цьому послуху, включаючи покаяння, ми можемо повернутися, щоб жити в Його присутності і стати такими ж досконалими, як і Він.

Під час своєї недавньої промови перед молодими дорослими Церкви Президент Рассел M. Нельсон говорив про те, що він назвав “міцним зв’язком між Божою любов’ю і Його законами”7. Закони, які найбільше стосуються питань, пов’язаних з людьми, які називають себе ЛГБТ—це Божі закони про шлюб і його супутник—закон цнотливості. Обидва вони є важливими у плані спасіння Небесного Батька щодо Його дітей. Як навчав Президент Нельсон: “Божі закони мотивуються винятково Його безмежною любов’ю до нас і Його бажанням того, щоб ми стали тими, ким ми можемо стати”8.

Президент Нельсон навчав: “Багато країн … узаконили одностатевий шлюб. Ми, як члени Церкви, поважаємо закони землі … , включаючи цивільний шлюб. Втім, правда в тому, що з початку … шлюб був встановлений Богом! І до цього дня він визначається Ним, як між чоловіком і жінкою. Бог не змінив Свого визначення шлюбу”.

Президент Нельсон продовжував: “Бог також не змінив Свій закон цнотливості. Вимоги до входження до храму не змінилися”9.

Президент Нельсон нагадав усім нам, що “нам, як апостолам, доручено навчати лише істині. Це доручення не дає [апостолам] повноваження змінювати божественний закон”10. Таким чином, сестри мої, провідники Церкви завжди повинні навчати про особливу важливість шлюбу між чоловіком та жінкою та пов’язаного з ним закону цнотливості.

II.

Головна робота Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів стосується підготовки дітей Бога до целестіального царства, а особливо до його найвищої слави, піднесення або вічного життя. Ця найвища доля можлива лише через укладання шлюбу на вічність11. Вічне життя включає в себе сили творити, які є важливою складовою союзу чоловіка і жінки12—що сучасне одкровення називає: “продовженням сімені на віки вічні”13.

У своїй промові, зверненій до дорослої молоді, Президент Нельсон навчав: “Виконання Божих законів зберігатиме вас у безпеці на вашому шляху до кінцевого піднесення”14, що означає стати подібними до Бога, маючи піднесене життя і божественний потенціал наших Небесних Батьків. Цієї долі ми прагнемо для всіх, кого любимо. Маючи таку любов, ми не можемо дозволити їй знехтувати заповідями та планом і роботою Бога, які, як ми знаємо, принесуть нашим рідним найбільше щастя.

Але є багато тих, кого ми любимо, включаючи й тих, які мають відновлену євангелію, хто не вірить або вибирає не дотримуватися Божих заповідей стосовно шлюбу і закону цнотливості. Як щодо них?

Божа доктрина показує, що всі ми—Його діти і що Він створив нас, аби ми мали радість15. Сучасне одкровення навчає, що Бог надав план щодо земного життя, в якому кожен може вибрати послух прагнути Його найвищих благословень або ж робити вибір, який приведе до одного з менш славетних царств16. Завдяки великій любові Бога до всіх Його дітей, ті, менші царства, все одно є більш чудовими, ніж смертні люди можуть собі уявити17. Спокута Ісуса Христа уможливлює все це, коли Він “прославляє Батька і спасає всі творіння Його рук18.

III.

Я говорив про першу заповідь, а як щодо другої? Як ми виконуємо заповідь любити наших ближніх? Ми прагнемо переконати наших членів Церкви, що до тих, хто дотримується вчень і вчинків лесбіянок, геїв, бісексуалів чи трансгендерів, слід ставитися з любов’ю, яку наш Спаситель наказав нам виявляти до всіх наших ближніх. Таким чином, коли одностатевий шлюб був визнаний законним у Сполучених Штатах Америки, Перше Президентство і Кворум дванадцятьох проголосили: “Євангелія Ісуса Христа вчить нас любити і ставитися до всіх людей з добротою і ввічливістю—навіть якщо ми не згодні. Ми підтверджуємо, що до тих, хто користується законами або постановами суду, які дозволяють одностатеві шлюби, не можна ставитися нешанобливо”19.

Крім того, ми ніколи не повинні переслідувати тих, хто не розділяє наші вірування і зобов’язання20. На жаль, деякі люди, які стикаються з цими питаннями, все ще відчувають упереджене ставлення до себе і не приймаються деякими членами Церкви і провідниками в наших сім’ях, приходах і колах. Усі ми повинні прагнути стати добрішими і ввічливішими.

IV.

З причин, яких ми не розуміємо, у нас є різні випробування у нашому смертному житті. Але ми напевно знаємо, що Бог допоможе кожному з нас подолати ці випробування, якщо ми щиро прагнутимемо Його допомоги. Після того, як ми відстраждаємо і покаємося за порушеннях законів, яким нас навчали, всім нам призначається царство слави. Остаточний і кінцевий суд буде здійснений Господом, Який один має необхідні знання, мудрість і милість, щоб судити кожного з нас.

А поки що ми повинні намагатися виконувати обидві великі заповіді. Для цього ми ходимо тонкою лінією між законом і любов’ю—виконуючи заповіді і йдучи шляхом завіту, виявляючи любов до наших ближніх. Цей шлях завіту вимагає від нас прагнення божественного натхнення щодо того, що підтримувати, а чому протистояти, та як любити і слухати з повагою та навчати в цьому процесі. Наш шлях вимагає, щоб ми не йшли на компроміс щодо заповідей, а повною мірою виявляли розуміння й любов. Наш шлях має бути тактовним щодо дітей, які сумніваються стосовно своєї сексуальної орієнтації, але ми не повинні робити поспішних висновків, оскільки у більшості дітей такі сумніви зменшуються з часом21. Наш шлях протистоїть відволіканню від шляху завіту і відхиляє підтримку будь-кого, хто уводить людей від Господа. У всьому цьому ми пам’ятаємо, що Бог обіцяє остаточну надію, радість і благословення всім, хто виконує Його заповіді.

V.

Матері, батьки і всі ми маємо обов’язок навчати обом з цих двох великих заповідей. Жінкам Церкви президент Спенсер В. Кімбол описав цей обов’язок у цьому величному пророцтві: “Більша частина великого зростання Церкви в останні дні відбуватиметься завдяки багатьом добрим жінкам світу, … які великою кількістю приходитимуть до Церкви. Це відбуватиметься відповідно до тієї міри, якою жінки Церкви випромінюватимуть у своєму житті праведність і вміння ясно висловлюватися, і відповідно до того, наскільки жінки Церкви матимуть особливий вигляд і чітко відрізнятимуться … від жінок світу. … Отже, взірець жінок Церкви буде значущою силою для чисельного і духовного зростання Церкви в останні дні”22.

Говорячи про те пророцтво, Президент Рассел M. Нельсон проголосив, що “той день, який передбачав президент Кімбол, вже настав. Ви—ті жінки, про яких він пророкував!”23 Ми, хто чув це пророцтво 40 років тому, не дуже розуміли, що серед тих, кого жінки цієї Церкви можуть спасти, будуть їхні особисті дорогі друзі і сім’я, на яких зараз впливають мирські пріоритети і диявольські омани. Я молюсь за вас і благословляю, щоб ви навчали і діяли, аби виповнити це пророцтво, в ім’я Ісуса Христа, амінь.