2019
Після випробування нашої віри
November 2019


Після випробування нашої віри

Якщо ми будемо прислухатися до голосу Бога і йти Його шляхом завітів, Він зміцнюватиме нас у випробуваннях.

Коли я був дитиною, Френк Тейлі, член Церкви, запропонував моїй сім’ї допомогу у здійсненні перельоту з Пуерто-Рико до Солт-Лейк-Сіті, щоб ми могли запечататися в храмі, але невдовзі почали з’являтися перешкоди. Одна з моїх сестер, Марівід, захворіла. У пошуку рішення мої батьки молилися про те, що слід робити, і відчули спонукання, що слід все одно вирушати в дорогу. Вони мали надію: якщо вони з вірністю послухаються Господнього спонукання, наша сім’я буде захищена і благословенна---так і сталося.

Незважаючи на перешкоди, з якими стикаємося в житті, ми можемо довіряти Ісусу Христу, що Він підготує шлях, якщо ми йдемо з вірою. Бог пообіцяв, що всі, хто живе за укладеними з Ним завітами, отримає в Його час усі обіцяні Ним благословення. Старійшина Джеффрі Р. Холланд навчав: “Деякі благословення приходять раніше, деякі---пізніше, а деякі ми не отримаємо, поки не опинимося на небесах; але до тих, хто приймає євангелію Ісуса Христа, вони приходять1.

Мороній навчав, що “віра є сподіване, але не бачене; ось чому не сперечайтеся через те, що не бачите, бо ви не матимете доказів перед тим, як буде випробувано вашу віру”2.

Нам слід ставити таке запитання: “Що ми повинні робити, аби якомога краще долати випробування, які зустрічаються на нашому шляху?”

Під час свого першого публічного виступу в якості президента Церкви Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Ми, нове президентство, хочемо почати, маючи на думці певну мету. Саме тому ми звертаємося до вас сьогодні з храму. Мета, досягнути якої бажає кожен з нас,---це бути обдарованими силою в домі Господа, запечататися із сім’єю, бути вірними укладеним у храмі завітам, які дадуть нам змогу отримати найбільший дар від Бога---вічне життя. Храмові обряди і завіти, які ви там укладаєте, є ключем до зміцнення вашого життя, шлюбу й сім’ї, а також вашої здатності протистояти атакам супротивника. Ваше храмове поклоніння і служіння там заради ваших предків благословить вас більшою здатністю отримувати особисте одкровення, спокоєм та зміцнить ваше зобов’язання залишатися на шляху завітів”3.

Якщо ми будемо прислухатися до голосу Бога і йти Його шляхом завітів, Він зміцнюватиме нас у випробуваннях.

Багато років тому подорож моєї сім’ї до храму була важкою, але коли ми дісталися Солт-Лейкського храму, моя сповнена віри мати з радістю сказала: “З нами все буде гаразд; Господь захистить нас”. Ми були запечатані сім’єю, і моя сестра видужала. Це сталося лише після випробування віри моїх батьків і завдяки послуху спонуканням Господа.

Цей приклад моїх батьків має вплив на наше життя і сьогодні. Їхній приклад допоміг нам зрозуміти відповіді на запитання чому в доктрині євангелії і допоміг зрозуміти значення, мету і благословення, які вона нам несе. Розуміння відповідей на ті чому в євангелії Ісуса Христа також може допомогти нам долати наші випробування з вірою.

Зрештою, все, до чого нас Бог запрошує і що Він заповідає нам робити, є виявом Його любові до нас і Його бажання дати нам благословення, підготовлені для вірних. Ми не можемо вважати, що наші діти самі навчаться любити євангелію; це наш обов’язок їх навчати. Коли ми допомагаємо дітям навчатися мудро користуватися своєю свободою волі, наш приклад може надихати їх приймати власні праведні рішення. Їхнє віддане життя, в свою чергу, допоможе їхнім дітям дізнатися про істину євангелії особисто для себе.

Молоді чоловіки і молоді жінки, слухайте пророка, який говорить до вас сьогодні. Шукайте знання божественних істин і прагніть зрозуміти євангелію для себе. Президент Нельсон нещодавно дав такі поради: “Якої мудрості вам не вистачає? … Наслідуйте приклад пророка Джозефа. Знайдіть тихе місце. … Упокортеся перед Богом. Вилийте своє серце вашому Небесному Батькові. Зверніться до Нього за відповіддю”4. Якщо ви будете в молитві шукати скерування від люблячого Небесного Батька, дослухатися до поради сучасних пророків і спостерігати за прикладом праведних батьків, ви також зможете стати міцною ланкою віри у вашій сім’ї.

Батьки, чиї діти зійшли зі шляху завітів, з лагідністю зверніться до них. Допоможіть їм зрозуміти євангельські істини. Почніть зараз; ніколи не надто пізно.

Наш приклад праведного життя може мати велике значення. Президент Нельсон сказав: “Як святі останніх днів ми звикли думати про “церкву” як щось, що відбувається у наших будинках зборів, підтримане тим, що відбувається вдома. Нам слід відкоригувати це сприйняття. Прийшов час для Церкви, зосередженої на домівці, підтриманої тим, що відбувається в наших філіях, приходах і приміщеннях колів”5.

У Писаннях говориться: “Привчай юнака до дороги його, і він, як постаріється, не уступиться з неї”6.

У них також написано: “І ось, оскільки проповідування Слова мало велику силу вести людей робити те, що було справедливим—так, це мало сильніший вплив на свідомість людей, ніж меч або щось інше, що траплялося з ними—тому Алма подумав, що було б доцільно, аби вони ви́пробували силу слова Бога”7.

Є одна історія про жінку, яка була засмучена тим, що її син їв надто багато цукерок. Скільки б вона не просила його припинити, він продовжував задовольняти свою пристрасть до солодкого. Цілковито розчарована, вона вирішила відвести свого сина до мудрого чоловіка, якого він поважав.

Вона підійшла до цього чоловіка і сказала: “Пане, мій син їсть надто багато цукерок. Чи не могли б ви, будь ласка, сказати йому припинити це робити?”

Він уважно вислухав і тоді сказав її сину: “Йди додому і повернися через два тижні”.

Жінка з сином попрямували додому. Вона була здивована, чому мудрець не попросив хлопчика припинити їсти так багато цукерок.

Через два тижня вони повернулися. Мудрець подивився прямо на хлопчика і сказав: “Хлопче, тобі слід припинити їсти стільки цукерок. Це недобре для твого здоров’я”.

Хлопчик кивнув і пообіцяв, що більше не буде.

Матір хлопчика запитала: “Чому ви не сказали йому цього два тижні тому?”

Мудрець усміхнувся. “Два тижні тому я ще сам їв надто багато цукерок”.

Цей чоловік жив настільки цілісним життям, що знав: його порада матиме силу, лише якщо він сам її дотримується.

Вплив, який ми здійснюємо на наших дітей, більш вагомий тоді, коли вони бачать, як ми віддано йдемо шляхом завітів. Пророк Яків з Книги Мормона є прикладом такої праведності. Його син Енош написав про вплив учень свого батька:

“Я, Енош, знаючи про мого батька, що він був справедливою людиною—бо він навчав мене своїй мові, а також повчанням і застереженням Господа—і благословенне буде імʼя мого Бога за це. …

… І слова, які я часто чув від мого батька про вічне життя, і про радість святих, запали глибоко в моє серце”8.

Матері юних воїнів жили за євангелією, і їхні діти були сповнені переконання. Їхній полководець розповів:

“Вони були навчені своїми матерями, що якщо вони не сумніватимуться, Бог визволить їх.

І вони повторили мені слова своїх матерів, кажучи: Ми не сумніваємося, що наші матері знали це”9.

Енош і юні воїни були зміцнені завдяки вірі своїх батьків, що допомогло їм у подоланні власних випробувань віри.

У наші дні ми благословенні відновленою євангелією Ісуса Христа, яка підносить наш дух, коли ми почуваємося розчарованими або пригніченими. Ми маємо запевнення, що наші зусилля принесуть плід у визначений Господом час, якщо ми будемо продовжувати просуватися вперед, незважаючи на випробування нашої віри.

Ми з дружиною і з президентством території нещодавно супроводжували старійшину Девіда А. Беднара в поїздці з нагоди освячення храму в Порт-о-Пренс, Гаїті. Наш син Хорхе, який їздив з нами, так сказав про свій досвід: “Дивовижно, тату! Як тільки старійшина Беднар почав промовляти молитву освячення, я відчув, як кімната сповнилася тепла і світла. Ця молитва значно збільшила моє розуміння мети храму. Це дійсно дім Господа”.

У Книзі Мормона Нефій навчає: якщо ми будемо прагнути дізнатися волю Бога, Він буде нас зміцнювати. Він написав: “Я, Нефій, будучи ще дуже молодим … [і] маючи велике бажання пізнати таємниці Бога, отже я волав до Господа; і ось Він вплинув на мене, і помʼякшив моє серце, так що я повірив усім словам, сказаним моїм батьком; тому я не чинив йому опір, подібно до моїх братів”10.

Брати і сестри, давайте допоможемо нашим дітям і всім, хто нас оточує, йти Божим шляхом завітів, аби Дух міг навчати їх і пом’якшувати їхні серця, щоб вони мали бажання йти за Ним упродовж життя.

Коли я розмірковую про приклад своїх батьків, то усвідомлюю, що наша віра в Господа Ісуса Христа вкаже нам шлях повернення до небесного дому. Я знаю, що після випробування віри приходять дива.

Я свідчу про Ісуса Христа і Його спокутну жертву. Я знаю, що Він---наш Спаситель і Визволитель. Він і наш Небесний Батько явилися вранці навесні 1820 року юному Джозефу Сміту, пророку Відновлення. Президент Рассел М. Нельсон---пророк у наш час. В ім’я Ісуса Христа, амінь.