2019
Будьте готові до молитви постійно
November 2019


Будьте готові до молитви постійно (Алма 34:39; Мороній 6:4; Лука 21:36)

Вимагається постійна пильність, щоб нам не впасти в самозадоволеність і недбалість.

Я палко молюся, щоб Святий Дух допомагав вам і мені, коли ми разом радіємо й поклоняємося Богу.

У квітні 1976 р. старійшина Бойд К. Пекер звернувся на генеральній конференції спеціально до молоді Церкви. У своєму виступі, що став уже класикою і називався “Духовні крокодили”, він розповів, що під час виконання доручення в Африці бачив, як крокодили, добре маскуючись, полювали на жертв, які про них і не підозрювали. Потім він порівняв цих крокодилів із Сатаною, який полює на необачну молодь, замасковуючи смертельну природу гріха.

Коли старійшина Пекер звернувся з тим посланням, мені було 23 роки і всього через кілька днів ми із Сузан чекали на народження нашої першої дитини. Ми були під сильним враженням від змісту його послання про уникання гріха і того, з якою майстерністю він на прикладі звичайної поведінки тварин виклав важливий духовний урок.

Ми із Сузан також бували в Африці, виконуючи там багато завдань. І в нас була нагода бачити чудових тварин, що живуть на тому континенті. Памʼятаючи, як вплинув виступ старійшини Пекера на наше життя, ми старалися спостерігати й засвоювати уроки, стежачи за поведінкою живої природи Африки.

Я хочу розказати про риси й тактику двох гепардів, які полювали за своєю здобиччю і за якими ми із Сузан спостерігали, та повʼязати побачене нами зі щоденним життям за євангелією Ісуса Христа.

Гепарди й антилопи топі

Гепарди---найшвидші тварини на землі, вони можуть бігти зі швидкістю 75 миль (120 км) за годину. Менш ніж за три секунди ці прекрасні тварини можуть з місця розвинути швидкість аж до 68 миль (109 км) за годину. Гепарди---хижаки, які непомітно підкрадаються до своєї жертви і ривком долають коротку відстань, щоб наздогнати її і напасти на неї.

Зображення
Гепарди, за якими спостерігали старійшина і сестра Беднар

Ми із Сузан провели майже дві години, спостерігаючи за двома гепардами, які кралися за великим табуном антилоп топі, які є найпоширенішим видом африканських антилоп. Висока суха трава африканської савани була золотисто-коричневою, і в ній майже не видно було хижаків, коли ті переслідували табун антилоп. Гепарди знаходилися один від одного на відстані приблизно 100 ярдів (91 м), однак полювали вони в тандемі.

Поки один гепард прямо сидів у траві й не ворушився, інший, припавши низько до землі, повільно підкрадався ближче до антилоп, які нічого не підозрювали. Потім гепард, який сидів прямо, зникав у траві саме в ту мить, коли інший гепард сідав прямо. Так вони й діяли по черзі: один, низько припавши до землі, крадькома рухався вперед, а інший довго в цей час прямо сидів у траві. Стратегія прихованої підступності застосовувалася для того, щоб збентежити й обманути антилоп і тим самим відволікти їхню увагу від небезпеки, що наближається. Терпеливо і постійно ці два гепарди взаємодіяли як команда, щоб здобути собі майбутню їжу.

Між цим великим табуном антилоп та гепардами, що наближалися, знаходилося кілька старших і сильніших антилоп; вони стояли на термітниках як вартові. З невисоких пагорків антилопам-вартовим було добре видно пасовище, що давало їм можливість спостерігати навколо і посилати сигнали про небезпеку.

Тоді раптом, коли гепарди вже готові були ривком домчати до табуна, всі антилопи розверталися і втікали. Я не знаю, чи підтримували антилопи-вартові звʼязок з цим великим табуном і як вони це робили, однак якимось чином попередження давалося і весь табун мчав у безпечне місце.

І що тоді робили гепарди? Без жодних зволікань ці два гепарди знову вдавалися до своєї тактики: один з них, припадаючи низько до землі, крався вперед, а інший прямо сидів у траві. Вони й далі дотримувалися тактики переслідування. Вони діяли невпинно. У них не було ні відпочинку, ні перерв. Вони невідступно дотримувалися своєї стратегії: сумʼяття і відволікання. Ми із Сузан спостерігали, як гепарди зникали в далині, завжди все ближче й ближче рухаючись до табуна антилоп.

Того вечора у нас із Сузан відбулася незабутня розмова про те, що ми побачили і чого навчилися. Ми також обговорювали це зі своїми дітьми та онуками і засвоїли багато цінних уроків. Три з цих уроків я тепер назву.

Урок 1—Остерігайтеся маскувань диявола, які вводять в оману

Для мене гепарди---лискучі, дуже привабливі й принадні творіння. Шерсть гепарда---від жовтувато-пісочного до сіро-білого кольору---з чорними цятками служить чудовим маскуванням, роблячи цих тварин майже непомітними, коли вони підкрадаються до своєї жертви на африканських пасовищах.

Зображення
Гепарди маскуються в ландшафті

Так і духовно небезпечні ідеї та вчинки часто можуть здаватися привабливими, бажаними або приємними. Отже, в нашому сучасному світі кожному з нас потрібно остерігатися принадного зла, яке вдає із себе добро. Як попереджав Ісая: “Горе тим, що зло називають добром, а добро—злом, що ставлять темноту за світло, а світло—за темряву, що ставлять гірке за солодке, а солодке—за гірке!”1

У парадоксальний період, коли паплюження священності людського життя проголошується правом, а хаос називається свободою, яким же для нас є благословенням жити в цьому розподілі останніх днів, коли світло відновленої євангелії може яскраво сяяти в нашому житті й допомагати нам розпізнавати темні омани й відволікаючі маневри супротивника.

“Бо тих, хто є мудрими й отримали істину, і взяли Святого Духа собі за свого провідника, і кого не було обмануто—істинно Я кажу вам, їх не буде зрубано і кинуто у вогонь, але вони переживуть той день”2.

Урок 2—Не дрімайте і будьте пильними

Для топі коротка мить необережності чи неуважності могла б закінчитися швидким нападом гепарда. Так само й духовні самозадоволеність і недбалість роблять нас вразливими для наступів супротивника. Духовна безтурботність піддає наше життя небезпеці.

Зображення
Насторожені антилопи

iStock.com/Angelika

Нефій описав, як в останні дні Сатана буде намагатися так умиротворити й заколисати дітей Бога, викликаючи в них фальшиве відчуття плотської безпеки, “що вони скажуть: Усе гаразд у Сіоні; так, Сіон процвітає, усе гаразд—і таким чином диявол ошукує їхні душі, і веде їх старанно до пекла”3.

Постійна пильність вимагається, щоб нам не впасти в самозадоволеність і недбалість. Бути пильним---це перебувати у стані чи діяти, постійно й уважно спостерігаючи за тим, чи не зʼявляються можливі небезпека чи труднощі. А постійне вартування вказує на те, що ми не дрімаємо, а готові до захисту й оборони. Якщо говорити про духовне, то нам слід не дрімати і бути пильними, щоб не пропустити підказок Святого Духа та сигналів, що приходять від Господніх вартових на баштах4.

“Так, і я також благаю вас, … щоб ви були готові до молитви постійно, щоб вас не можна було відвести геть спокусами диявола, … бо знайте, він не нагородить вас нічим добрим”5.

Якщо ми зосереджуємося у своєму житті на Спасителі та Його вічній євангелії, то це дає нам можливість подолати в собі схильність тілесної людини бути духовно сонними й лінивими. Оскільки ми благословенні тим, що маємо очі, щоб бачити, і вуха, щоб чути6, Святий Дух може збільшити нашу здатність бачити й чути, коли ми, можливо, і не вважаємо, що нам потрібно дивитися чи слухати, або коли ми, можливо, не вважаємо, що можна щось побачити або почути.

“Тому стежте, щоб ви могли бути готовими”7.

Урок 3—Розуміти намір ворога

Гепард---хижак, який, природно, полює на інших тварин. Увесь день, кожен день гепард є хижаком.

Зображення
Гепарди на полюванні

Сатана---“ворог праведності й ворог усім тим, хто прагне виконувати волю Божу”8. Увесь день, кожен день його єдиним наміром і його єдиною метою є зробити синів і дочок Бога такими ж нещасними, як і він сам9.

Батьковий план щастя призначений давати скерування Його дітям, допомогти їм відчувати тривалу радість і безпечно привести їх додому до Нього з воскреслими, піднесеними тілами. Люцифер же докладає зусиль, щоб збити з пуття синів і дочок Бога, зробити їх нещасливими і завадити їхньому вічному розвитку. Супротивник трудиться неослабно, щоб нападати на ті складові Батькового плану, які йому найбільше ненависні.

Сатана не має тіла, і його вічний розвиток припинено. Подібно до того, як течію води по руслу ріки зупинено дамбою, так само вічний розвиток супротивника припинено, оскільки він не має фізичного тіла. Через свій бунт Люцифер відринув від себе всі благословення і досвід смертного життя, які уможливлюються завдяки тілу з плоті і кісток. Одним з глибоких духовних значень слова проклятий описується його неспроможність продовжити розвиток і стати подібним до нашого Небесного Батька.

Оскільки фізичне тіло настільки важливе у Батьковому плані щастя і для нашого духовного розвитку, Люцифер прагне завадити нашому розвитку, спокушаючи нас використовувати наші тіла неналежним чином. Президент Рассел М. Нельсон навчав, що духовна безпека кінець кінцем залежить від того, щоб “ніколи не робити першого принадного кроку вперед, ступаючи туди, куди ви не повинні йти, і робити те, що ви не повинні робити”. … Усі ми, люди, маємо [фізичні] бажання, які є важливими для нашого виживання. “Ці бажання є абсолютно необхідними для продовження життя. То що ж робить супротивник? … Він нападає на нас через наші бажання. Він спокушає нас їсти те, що нам не слід їсти, пити те, що нам не слід пити, і любити те, що нам не слід любити!”10

Одна з найбільших іроній вічності полягає в тому, що супротивник, який нещасливий, бо не має фізичного тіла, запрошує і спокушає нас розділити з ним його нещастя через неналежне використання наших тіл. Те саме знаряддя, якого він не має й не може використовувати, стає таким чином головною мішенню для його спроб принадити нас до фізичного та духовного знищення.

Цей намір ворога життєво необхідно розуміти, щоб ефективно підготуватися до можливих нападів11. Саме тому що полководець Мороній знав наміри ламанійців, він був готовий зустріти їх, коли вони йшли напасти на них, і переміг їх12. І цей самий принцип і таке ж обіцяння стосуються й кожного з нас.

“Якщо ви будете готові, ви не злякаєтеся.

І щоб ви могли уникнути сили ворога”13.

Запрошення, обіцяння і свідчення

Як важливі уроки можна засвоїти, спостерігаючи за поведінкою гепардів і антилоп топі, так само й кожний з нас має шукати уроки й застереження, які є в простих подіях повсякденного життя. Коли ми прагнемо розкрити свої розум і серце, щоб отримати небесне скерування силою Святого Духа, тоді деякі з найважливіших настанов, які ми можемо отримати, і багато з найсильніших попереджень, які можуть уберегти нас, будуть приходити до нас з нашого звичайного досвіду. Вражаючі притчі можна знайти і в Писаннях, і в нашому повсякденному житті.

Я наголосив лише на трьох з багатьох уроків, які можна назвати, завдяки пригодам, які ми із Сузан мали в Африці. Я запрошую і закликаю вас подумати над цим епізодом про гепардів і антилоп топі та визначити для себе та своєї сімʼї якісь ще додаткові уроки. Будь ласка, завжди памʼятайте, що ваша домівка є справжнім осередком для вивчення євангелії і життя за нею.

Якщо ви з вірою відгукнетеся на це запрошення, у ваш розум прийдуть натхненні думки, духовні почуття наповнять ваше серце і ви дізнаєтеся, що вам слід зробити або що слід і далі продовжувати робити, аби ви могли “підпере[зати] свої стегна, і [взяти Божу] повну зброю, щоб ви могли протистояти злому дню, зробивши все, щоб ви могли вистояти”14.

Я обіцяю, що благословення, які приходять завдяки ефективній підготовці та духовному захисту, хлинуть у ваше життя, якщо ви будете готові до молитви постійно і будете пильними.

Я свідчу, що рух уперед шляхом завітів дає духовну безпеку і приносить тривалу радість у наше життя. І я свідчу, що воскреслий і живий Спаситель буде підтримувати й зміцнювати нас і в хороші, і в погані часи. Про ці істини я свідчу у священне ім’я Господа Ісуса Христа, амінь.