2019
Духовна здатність
November 2019


Духовна здатність

Як відданий учень Ісуса Христа, ви можете отримувати особисте натхнення і одкровення, які узгоджуються з Його заповідями і призначені індивідуально для вас.

Коли цього літа я від’їжджала з табору Товариства молодих жінок, одна чудова дівчина вручила мені записку. У ній вона запитувала: “Як я можу знати, що Бог намагається щось мені сказати?” Мені сподобалося її запитання. Наші душі прагнуть мати зв’язок з нашим небесним домом. Ми хочемо відчувати себе потрібними і корисними. Але іноді нам важко відрізнити наші власні думки від лагідних вражень, які дає Дух. Пророки, давні та сучасні, навчали: якщо щось “запрошує і спонукає творити добро, це походить від Христа”1.

Президент Рассел М. Нельсон звернувся з простим, важливим запрошенням: “Мої улюблені брати і сестри, я благаю вас зміцнити свою духовну здатність отримувати одкровення. … Вирішіть виконувати духовну роботу, яка вимагається, щоб насолоджуватися даром Святого Духа і чути голос Духа частіше і ясніше”2.

Цього ранку я хочу щиро поговорити з вами про чотири способи, як збільшити вашу духовну здатність отримувати одкровення.

1. Свідомо виділяйте час і знаходьте місце, щоб почути голос Бога

Якщо ви скористаєтеся своєю свободою волі, аби щодня виділяти час на те, щоб краще чути голос Бога, особливо у Книзі Мормона, тоді з часом Його голос стане для вас яснішим і зрозумілішим.

На протилежність цьому, відволікаючі фактори і шум, а цього багато у світі, у наших домівках та у нашому житті, можуть заважати чути Його голос. Ці відволікаючі фактори можуть настільки заполонити наш розум і серце, що у нас не залишиться місця для лагідних спонукань Святого Духа.

Пророк Джозеф Сміт навчав, що найчастіше Бог відкриває Себе “для конкретних осіб, приватно, в їхніх кімнатах, у пустинній місцевості або на полях, де, як правило, немає галасу чи метушні”3.

Сатана прагне не дати нам почути Божий голос, перешкоджаючи нам потрапити у такі спокійні місця. Якщо Бог промовляє тихим лагідним голосом, вам і мені потрібно наблизитися до Нього, щоб почути Його. Просто уявіть, що б сталося, якби ми настільки ж прагнули підтримувати зв’язок з небесами, як ми прагнемо бути підключеними до Wi-Fi! Виберіть час та місце і слухайте Божий голос кожного дня. І з точністю дотримуйтеся цього священного зобов’язання, бо від цього так багато залежить!

2. Дійте без зволікань

Якщо ви отримуєте підказки, а потім свідомо дієте, Господь може діяти через вас. Чим більше ви дієте, тим краще починаєте розуміти голос Духа. Ви будете все краще розпізнавати скерування від Бога і те, що Він “бажає відкривати Свій розум і волю”4. Якщо ви зволікаєте, то можете забути підказку або втратити нагоду допомогти комусь, як цього хоче Бог.

3. Отримайте своє доручення від Господа

Здається Небесний Батько охоче відповідає на наші благання спрямувати нас до когось, хто потребує нашої допомоги. Президент Генрі Б. Айрінг навчав нас прагнути одкровення, просячи Бога відповісти, кому Він хоче, щоб ми допомогли. “Якщо ви ставите запитання, такі, як оці, прийде Святий Дух і ви відчуєте підказки про те, що ви можете робити для інших людей. Коли ви йдете і робите це, ви виконуєте доручення Господа, а коли ви виконуєте доручення Господа, то стаєте гідними дару Святого Духа”5.

Ви можете молитися і просити Господа про доручення. Якщо ви це робите, Він може скористатися вашими звичайними навичками для виконання Своєї надзвичайної роботи.

Зображення
Дідусь сестри Крейг, Фріц Ландгрен

Мій дідусь, Фріц Г’ялмар Ландгрен, імігрував зі Швеції, коли йому було 19 років. Він прибув до Америки сам, з валізою, провчившись лише шість років у школі. Зовсім не вміючи розмовляти англійською, він дістався Орегона і працював там лісорубом. Потім, пізніше, він, моя бабуся і моя мама приєдналися до Церкви. Він ніколи не головував над приходом, але, як відданий домашній вчитель, він повернув до активності в Церкві понад 50 різних сімей. Як він це зробив?

Після смерті дідуся я переглядала коробку з його паперами і натрапила на лист, написаний чоловіком, який повернувся до Церкви завдяки любові, виявленої дідусем. У листі було написано: “Я вважаю, що секрет брата Фріца полягає в тому, що він завжди виконує доручення Небесного Батька”.

Це був лист від брата Вейна Сімоніса. Дідусь відвідував його і познайомився з кожним членом їхньої сім’ї. З часом дідусь сказав їм, чого вони потребують, і запросив їх відвідати церкву. Але, коли брат Сімоніс прокинувся тієї неділі, перед ним постала дилема---він не закінчив перестилати покрівлю у своєму домі, а того тижня очікувався дощ. Він вирішив, що піде до церкви, потисне руку дідусю, а потім піде звідти й повернеться додому, щоб завершити покривати дах. Його сім’я могла відвідати причасні збори й без нього.

Його план спрацював дуже добре, аж поки, знаходячись на даху, він не почув, як хтось піднімається драбиною. За його словами: “Коли я підвів очі, … наверху драбини був брат Фріц. Він щиро усміхнувся мені. Спочатку я збентежився і почувався, як мале дитя, яке упіймали на тому, що воно прогулює школу. Потім … я розізлився. [Але брат Фріц просто] зняв свій піджак і повісив його на драбину. Засукавши рукави своєї білої сорочки, він обернувся до мене і сказав: “Брате Сімоніс, чи є у вас ще один молоток? Ця робота має бути дуже важливою, інакше ви б не залишили свою сім’ю, а оскільки вона така важлива, я хочу допомогти вам”. Коли я подивився йому в очі, я побачив лише доброту і Христову любов. Мій гнів вщух. … Тієї неділі я відклав свої інструменти і спустився за моїм дорогим другом вниз по драбині, і ми повернулись до церкви”.

Дідусь отримав своє доручення від Господа, і він знав, що має шукати заблукалих овець. Подібно до чотирьох чоловіків, які внесли свого розслабленого друга на дах, а потім спустили вниз, щоб його зцілив Ісус Христос6, мій дідусь також опинився на даху, виконуючи своє доручення. Господь дає одкровення тим, хто прагне допомогти іншим.

4. Вірте і довіряйте

Недавно я читала в Писаннях про іншого великого місіонера, який отримав своє доручення від Господа. Аарон навчав царя ламанійців, який дивувався, чому брат Аарона, Аммон, також не прийшов навчати його. “І Аарон сказав цареві: Знай, Дух Господа покликав його на інший шлях7.

Дух промовив моєму серцю: кожен з нас має виконати місію, що відрізняється від місій для інших, а іноді Дух може покликати нас на “інший шлях”. Існує багато способів, якими учні Ісуса Христа, які укладають завіти і дотримуються їх, можуть розбудовувати царство Бога. Як Його відданий учень, ви можете отримувати особисте натхнення і одкровення, що узгоджуються з Його заповідями і призначені індивідуально для вас. У нас є унікальні місії та ролі, які ми маємо виконати у житті, і нам буде дано унікальне скерування, щоб це зробити.

Нефію, брату Яреда і навіть Мойсею---всім їм---довелося перетинати великі води, і кожен зробив це по-різному. Нефій обробляв “деревину незвичайним способом”8. Брат Яреда побудував барки, які були “щільними, як посудина”9. А Мойсей “йшов суходолом у середині моря”10.

Кожен з них отримав персоналізоване скерування, призначене саме для нього, і кожен довірився та діяв. Господь пам’ятає про слухняних і, за словами Нефія, “приготує шлях” для нас, аби ми могли виконати те, що Він наказує11. Зверніть увагу, що Нефій каже “шлях”, а не якийсь “конкретний спосіб”.

Чи не уникаємо ми особистих доручень від Господа або чи не відмовляємось їх виконувати, через те, що Він підготував не такий “шлях”, на який ми розраховували?

Мого дідуся було спрямовано у незвичайне місце---в костюмі, на дах, у неділю. Довіртеся Богові, щоб Він направляв вас, навіть якщо цей шлях не такий, як ви очікували, або не такий, як в інших.

Святі останніх днів дуже різні, але “всі є однаковими для Бога”---“чорні та білі, звʼязані та вільні, чоловічої статі та жіночої”, неодружені та одружені, багаті та бідні, молоді та старі, ті, хто все життя у Церкві та новонавернені12. Немає значення, хто ви є або з чим ви маєте справу,---вас запрошено до Господнього столу13.

Коли у повсякденному житті для вас стане звичним шукати і виконувати волю Батька, вас, звичайно, буде скеровано змінитися і покаятися.

В основі нової церковної програми для дітей та молоді---навчитися шукати одкровення, з’ясовувати, що Господь хоче, аби ми зробили, а потім діяти за цим скеруванням. Кожен з нас, незалежно від віку і обставин, може намагатися шукати, отримувати і діяти. Дотримуючись цього вічного зразка, призначеного для наших днів, ви наблизитеся до Ісуса Христа---Його любові, Його світла, Його скерування, Його миру та Його цілющої і уможливлюючої сили. І ви збільшите свою духовну здатність кожного дня ставати знаряддям у Його руках для виконання Його великої роботи. В ім’я Ісуса Христа, амінь.