2019
Марта і Марія
Червень 2019


Уроки з Нового Завіту

Марта і Марія

Незалежно від обраного нами способу служіння, найважливіше—це прийняти Христа і йти за Ним усім своїм серцем і розумом.

У час, коли багато людей в Єрусалимі були спантеличені тим, ким же є Спаситель, Ісус навчав: “Коли хоче хто волю чинити Його, той довідається про науку” (Іван 7:17). Якщо ми хочемо більшого, ніж просто вивчати доктрину і дізнаватися, ким є Христос, та ставати Його учнями, нам необхідно привести нашу віру в дію. Історія про Марту і Марію показує, що є більше, ніж один спосіб служити Спасителю у нашому власному житті.

Невдовзі після цієї проповіді Ісус і кілька учнів пішли в дім Марти у Віфанії, щоб навчати євангелії. Марта взялася виконувати обов’язок гостинної господині, можливо, нагодувати гостей і зручно розмістити їх, у той час як її сестра Марія сиділа біля ніг Ісуса і слухала, що Він казав. (Див. Лука 10:38–42). Такий різний підхід цих сестер до служіння Учителю навчає нас поважати й шанувати тих, хто виявляє своє учнівство у різний спосіб. Учення Ісуса, викладене, в цій історії, також виявляє Його бачення того, що ті жінки були вільні вибирати, як служити і як показувати своє учнівство.

Служіння шляхом віддавання

Безпосередньо перед тим, як Лука знайомить нас з Мартою і Марією, він записує притчу про доброго самарянина. У цій історії Спаситель навчав нас виявляти милість іншим людям, наприклад, годувати, надавати притулок і піклуватися про всіх, хто має певну нужду (див. Лука 10:30–37). Намагання Марти клопотатися “великою послугою” (Лука 10:40) вказує на те, що вона прийняла цей принцип, а його інтерпретацією було те, як її віра виявлялася в діях.

Щоб проілюструвати Своє вчення про те, що той, хто є більшим, служить іншим (див. Maтвій 20:26–28; Лука 22:26–27), Ісус усе своє життя присвятив служінню. Марта відгукнулася на нього своїм бажанням послужити Йому. Розповідь про Марту й Марію показує двох жінок, які шляхом служіння й навчання стали взірцем істинної віри й учнівства. Так само, як Марта виявляла свою любов до Христа шляхом служіння, ми можемо служити тим, хто навколо нас, зосереджуючись на своїй любові до нашого Спасителя в готовності навчатися і жити за Його євангелією.

Під час служіння нам слід пам’ятати, що є інші способи служіння і що ми не повинні засуджувати тих, хто до них вдається. Коли Марта “клопоталася” (Лука 10:40), вона була готова до суперечки, а це загрожувало добрим намірам Спасителевого відвідування.

Хоча Марта була гостинною й відповідальною, вона все ж поспішала й повністю зосередилася на клопотах. Вона поскаржилася Ісусу: “Господи, чи байдуже Тобі, що на мене саму полишила служити сестра моя? Скажи ж їй, щоб мені помогла” (Лука 10:40). Той протест був виявом розуміння, що служить лише вона. Вона не помічала інших способів служіння, яке здійснювали інші люди в той самий час, включаючи Марію й Самого Спасителя. Марта ілюструє принцип служіння, який полягав у тому, щоб віддавати, але вона робила це без Духа. У нашому житті в цей час ми можемо також демонструвати свою любов до інших за допомогою вчинків і свого ставлення.

Служіння шляхом отримування

Голосом застереження Ісус визнає намагання Марти служити і її незадоволення, яке стало наслідком того служіння: “Марто, Марто, турбуєшся й журишся ти про багато чого” (Лука 10:41). Слова Спасителя мали на меті не принизити обраного Мартою способу служіння, але визнати право, яке мала Марія, служити шляхом слухання і навчання. Дії Марії показують нам, що є важливим для всіх тих, хто бажає наслідувати Його незалежно від обраного ними типу служіння.

Марія дозволила Спасителю служити їй, слухаючи Його слова. Її приклад виявляє, що ми можемо показувати Спасителеві свою любов, сидячи біля Його ніг, щоб навчатися і зростати в Дусі.

Потрібне одне

Відповіддю на суперечність Марти було визнання, що “потрібне одне” (Лука 10:42). Могутня сила простоти міститься в цьому, але простий може означати щось різне для кожного з нас. Норма “потрібного” міститься не в тому, що ми вкладаємо, а в наших мотивах. Незалежно від обраного нами способу служіння, найважливіше—це прийняти Христа і йти за Ним усім своїм серцем і розумом.

Може бути так, що служити “так, як Марта”,—найбільш підходящий спосіб на даний момент, у той час як іншим разом треба вдатися до “Маріїної поведінки”, і, можливо, доведеться зробити щось таке, що не відповідає жодній з цих двох моделей. Ми можемо застосовувати взірець Марти й Марії у своєму житті та просити скерування Духа, щоб служити найкращим чином.

Давайте проаналізуємо своє ставлення під час служіння у свій обраний спосіб, пам’ятаючи, що наша рішучість іти за Ним має найбільше значення. Тож давайте завжди перебувати біля ніг Спасителя.