2017
Євангелія Ісуса Христа: притулок і захист
December 2017


Євангелія Ісуса Христа: притулок і захист

Автор живе в Куритибі, Бразилія.

Вчення у книзі Учення і Завіти можуть захистити від труднощів, які постануть перед нами в процесі підготовки до Другого пришестя Господа.

Зображення
image of Savior and stormy shores

Наш Спастель, з SuperStock/Getty Images; фон David Clapp/Getty Images

Господь хоче захистити Свій народ. В той час, коли Церква зазнавала великих переслідувань, Він наголошував на важливості збирання Сіону “для захисту і для притулку від бурі” (УЗ 115:6; курсив додано).

Цей притулок і захист можна мати, якщо ми живемо за євангелією Ісуса Христа і “дослідж[уємо] ці заповіді” (УЗ 1:37). Отже, давайте дослідимо деякі принципи, що містяться в Ученні і Завітах, які, якщо їх розуміти й жити за ними, принесуть нам захист і будуть притулком від спокус, зла та інших небезпек, з якими ми стикаємося сьогодні.

Ми захищені, якщо прагнемо Святого Духа

Якщо ми маємо поруч Святого Духа,—це може бути притулком і захистом від світу. Господь пообіцяв, що якщо Олівер Каудері буде покладатися на дар одкровення, то цей дар “визволить тебе з рук твоїх ворогів, коли, якби не було так, вони б убили тебе й привели твою душу до знищення” (УЗ 8:4). Зверніть увагу, що завдяки голосу Духа Олівер Каудері міг захиститися від смерті й гріха.

Отримання істини силою Святого Духа також захистить нас від приписань людських та брехні й обману Сатани. Господь пообіцяв, що “тих, хто є мудрими й отримали істину, і взяли Святого Духа собі за свого провідника, і кого не було обмануто—істинно Я кажу вам, їх не буде зрубано і кинуто у вогонь, але вони переживуть той день” (УЗ 45:57; курсив додано). Сила Святого Духа пише істину в наших серцях і захищає нас від обману.

Але навіть якщо ми дослухаємося до спонукань Духа, це не означає, що ми будемо захищені від усіх випробувань. У 122-му розділі Учення і Завітів показано, що навіть коли ми гідні, ми можемо мати смуток і труднощі. З погляду й мудрості Бога, Який “знає все” (УЗ 127:2), “все це додасть тобі досвіду і буде тобі на благо” (УЗ 122:7).

Ми захищені, якщо йдемо за сучасними пророками

У той день, коли Церкву було організовано, Господь заповідав Своїм святим слухатися пророка:

“Ви … повинні прислухатися до всіх його слів і наказів, які він даватиме вам, коли отримуватиме їх, ходячи у всій святості переді Мною;

Бо його слово ви повинні отримувати, як з Моїх власних уст, з усім терпінням і вірою.

Бо як будете робити це, ворота пекла не переможуть вас; так, і Господь Бог розжене сили темряви перед вами і зробить так, щоб небеса захиталися для вашого блага і заради слави Його імені” (УЗ 21:4–6).

Господь каже нам в Ученні і Завітах, що “тих, хто не захоче почути ні голоса Господа, ні голоса Його слуг, не звертатиме увагу на слова пророків і апостолів, буде відсічено з-посеред людей” (УЗ 1:14; курсив додано).

Захист і безпеку ми будемо мати, якщо дослухаємося до вчень сучасних пророків і застосовуватимемо їх, бо пророки кажуть про наші нинішні проблеми й розповідають, що нам потрібно робити, аби здолати ці труднощі. Яке це чудове благословення—мати живих провидців Господніх.

В Ученні і Завітах 101:43–62 Господь використовує притчу про оливний сад, аби показати, наскільки важливо слухатися сучасного пророка. У притчі пророк порівнюється з наглядачем на башті. У стародавні часи люди будували башти, де наглядач міг спостерігати за землями навколо міста і застерігати людей, якщо наближався ворог.

Притча починається так: “Збудуйте башту, щоб хтось міг наглядати за землею навколо і був наглядачем на башті, аби мої оливні дерева не було зламано, коли ворог прийде псувати і брати собі плід мого виноградника” (вірш 45; курсив додано).

Старійшина М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав про захист і благословення, які ми отримуємо, якщо дослухаємося до поради сучасного пророка: “Це немало, мої брати і сестри, мати пророка Бога серед нас … Коли ми чуємо пораду Господа, висловлену словами Президента Церкви, наша відповідь має бути позитивною і швидкою. Історія показує, що коли люди приймали пораду пророка, вони мали безпеку, мир, процвітання і щастя”1.

Якщо ми слухаємося пророків, то маємо не лише фізичний захист, але, що більш важливо,—духовний захист. Це надзвичайно необхідно, бо “Сатана прагнув ошукати вас, щоб він міг скинути вас” (УЗ 50:3). Якщо ми слухаємося пророків, це захищає нас від філософій світу і “підступн[ого] лукавств[а] людей, через яке вони лежать у засідці, щоб обманювати” (УЗ 123:12).

Ми захищені, якщо дотримуємося вірності в шлюбі

Зображення
strong marriage and stormy weather

Фрагмент картини Вибрати все, художник Браян Кершиснік, копіювання заборонено; фон Claudio Contreras/naturepl.com/Getty Images

Господь обіцяє нам, що новий і вічний завіт шлюбу може бути нескінченним (див. УЗ 132:19). Це вчення піднесення захищає від фальші в стосунках, яка зараз заполонила світ. Хоча багато голосів у світі заявляють, що шлюб є старомодним, незручним і в ньому немає необхідності, голос Господа проголошує: “Того, хто забороняє одружуватися, не призначено від Бога, бо шлюб призначено від Бога для людини” (УЗ 49:15).

Господь навчає нас, як захищати свої шлюби: “Люби свою дружину усім своїм серцем і припадай до неї і більше ні до кого” (УЗ 42:22).

Президент Спенсер В. Кімбол (1895–1985) пояснює всеохоплюючу природу цієї заповіді:

“Коли Господь каже всім своїм серцем, вже не залишається місця ні для того, щоб розподіляти, ні розділяти і ні позбавляти. А для жінок це перефразовується так: “Люби свого чоловіка усім серцем і припадай до нього і більше ні до кого”.

Слова більше ні до кого усувають всіх і все. Тоді подружжя стає найголовнішим у житті чоловіка або дружини, і ні соціальне життя, ні професійні справи, ні політичне життя, ніякі інші інтереси, люди чи речі ніколи не стануть важливішими за супутника життя”2.

Те, що ми бачимо, великою мірою впливає на нас або на добро, або на зло. Я вважаю, що саме тому Господь застерігає нас в наступному вірші з Писань: “Той, хто дивиться на жінку і пристрасно бажає її, той зречеться віри і не матиме Духа; і якщо він не кається, його слід вигнати” (УЗ 42:23; курсив додано).

Аби мати захист від нападок ворога, наші очі й серця мають бути спрямовані лише на подружжя і на Господа. Ми не повинні дозволяти своїм очам блукати десь або бажати когось іншого, крім свого подружжя. Нам потрібно закрити серце і розум, аби захистити їх від такої спокуси. Це—Господній рецепт успішного шлюбу.

Ми захищені, коли служимо на місії

У нас є багато можливостей служити в Церкві, і Господь “з радістю шану[є] тих, хто служить [Йому] в праведності та істині до кінця” (УЗ 76:5). В Ученні і Завітах викладено величні принципи про служіння на місії.

Господь обіцяє, що “кожний, хто піде і проповідуватиме цю євангелію царства, і не перестане бути вірним в усьому, той не втомиться і не затьмариться розумом; не втомиться ні тілом, ні кінцівками, ні суглобами; і жодна волосина з його голови не впаде на землю непоміченою. І не будуть вони ані голодними, ані спраглими” (УЗ 84:80). Зверніть увагу, що Господь не звільняє нас від труднощів, але обіцяє, що ми будемо під Його божественною опікою.

Він додає: “Я буду праворуч і ліворуч від вас, і Мій Дух буде у ваших серцях, а Мої ангели—навколо вас, щоб підтримувати вас” (УЗ 84:88). Якщо ми служимо Йому, “станеться, що сила буде на тобі; ти матимеш велику віру, і Я буду з тобою і йтиму перед твоїм обличчям” (УЗ 39:12). Ті, хто служить на місії всім своїм серцем, мають обіцяння, що їх буде “благословлено як духовно, так і матеріально” (УЗ 14:11).

Господь також надає захист сім’ям тих, хто служить: “Я, Господь, даю їм обіцяння, що Я забезпечу їхні сімʼї; і широкі двері буде відкрито для них віднині” (УЗ 118:3).

А вірним місіонерам обіцяно, що “твої гріхи прощено тобі, і тебе буде навантажено снопами на спину” (УЗ 31:5). Це благословення є захистом для наших душ.

Ми захищені, якщо виконуємо закон десятини

В Ученні і Завітах ми знаходимо наступне вчення стосовно десятини: “Ось, нинішнє названо “сьогодні” аж до пришестя Сина Людини, і це істинно є днем жертвування і днем для обкладання десятиною Мого народу” (УЗ 64:23).

Я люблю казати, що закон десятини суперечить математиці, бо 90 буде більше за 100. Коли ми віддаємо Господу 10 відсотків свого доходу, Він обіцяє: “Чи небесних отворів вам не відчиню, та не виллю вам благословення аж надмір?” (Maлахія 3:10; див. також 3 Нефій 24:10).

Аби оцінити, наскільки сильною є наша віра, ми можемо подивитися на своє ставлення до закону десятини. Сплата десятини—це не питання грошей; це—питання віри.

Президент Генрі Б. Айрінг, перший радник у Першому Президентстві, навчає нас: “Завдяки нашому рішенню бути платниками повної десятини зараз і завдяки постійним зусиллям слухатися, ми зміцнимося у вірі і з часом наші серця пом’якшаться. Саме ця зміна у нашому серці, що відбувається завдяки Спокуті Ісуса Христа, яка є більш цінною за всі гроші й речі, дає можливість Господу обіцяти платникам повної десятини захист в останні дні [див. УЗ 64:23]. Ми можемо мати впевненість, що будемо гідні того благословення захисту, якщо зараз візьмемо зобов’язання сплачувати повну десятину і постійно це робити”3.

Ми захищені, якщо дотримуємося Слова мудрості

Ми живемо в час, коли нашому здоров’ю може загрожувати багато небезпечних речовин. Господь, знаючи, з чим нам доведеться стикатися, навчав пророка Джозефа Сміта в 1833 році, що “внаслідок зла та злих замірів, які існують і будуть існувати в серцях змовників у останні дні, Я попередив вас і застеріг вас, давши вам це слово мудрості через одкровення” (УЗ 89:4).

Ті, хто дотримується Господнього закону здоров’я, мають обіцяння, що вони “отримають здоров’я в череві та життєву силу в кістках [фізичне здоров’я]; і знайдуть мудрість і великі скарби знання, саме сховані скарби [інтелектуальні та духовні благословення]; і бігтимуть—і не втомлюватимуться, і йтимуть—і не слабшатимуть [фізичне здоров’я]”.

І Господь обіцяє безпеку тим, хто дотримується цього закону: “І Я, Господь, даю їм обіцяння, що ангел знищення пройде повз них, як повз дітей Ізраїля, і не вбʼє їх” (УЗ 89:18–21).

Це обіцяння не означає, що ми не помремо, бо смерть є частиною вічного плану. Але “ангел знищення, саме той, хто приходить карати неправедних за їхні гріхи, як в стародавні часи він вразив зіпсованих нечестивістю єгиптян [див. Вихід 12:23, 29], пройде повз святих”4.

Ми захищені, якщо стоїмо у святих місцях

Зображення
watchtower and temple

Зображення башти Getty Images; Храм у Сакраменто, шт. Каліфорнія, художник Сандра Раст

Господь заповідує нам знову і знову “стояти у святих місцях” (див. УЗ 45:32; 87:8; 101:22). Безсумнівно, наші храми є святим місцем. Президент Джозеф Філдінг Сміт (1876–1972) навчав:

“Якщо ми усвідомлюємо, що ми робимо, тоді ендаумент буде для нас захистом на все життя—захистом, якого не отримує людина, яка не йде до храму.

Я чув, як мій батько [Президент Джозеф Ф. Сміт] казав, що в тяжку годину, в годину спокуси він згадує про обіцяння, про завіти, які уклав у Домі Господа, і вони є захистом для нього”5.

Разом з храмами каплиці й класні кімнати Церковних будинків зборів та наші домівки є освяченими святими місцями. Ці місця є святими, якщо люди, які перебувають у них, чисті серцем і живуть за заповідями Бога. Коли ми дотримуємося заповідей, то насолоджуємося супроводом, скеруванням і втішенням Святого Духа. Якщо Він може бути нашим постійним супутником, тоді ми неодмінно будемо стояти у святих місцях.

Завершення

В Ученні і Завітах ми побачили різні форми захисту, які нам надає євангелія Ісуса Христа, якщо ми прагнемо вивчати ці принципи і жити за ними. Ми можемо запитати, де знайти цей захист.

Господь, виявляючи Свою любов і милість святим, пообіцяв, що буде з нами: “Будьте в доброму гуморі, малі діти; бо Я серед вас, і Я не покинув вас” (УЗ 61:36). “Прислухайтеся, … каже Господь Бог ваш, Сам Ісус Христос, ваш заступник, Який знає слабкості людини і як допомогти тим, кого спокушають” (УЗ 62:1).

Коли ми застосовуємо Спокуту і вчення Спасителя Ісуса Христа у своєму житті, ми можемо отримати захист і притулок, які дають нам силу полегшувати свої тягарі, долати свої гріхи й труднощі та перетворюватися на святих.

Посилання

  1. M. Рассел Баллард, “Його слово ви повинні отримувати”, Ліягона, липень 2001, с. 79.

  2. Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол (2006), с. 214.

  3. Генрі Б. Айрінг, “Духовна готовність: почніть заздалегідь і будьте твердими”, Ліягона, лист. 2005, с40.

  4. J. Reuben Clark Jr., у Conference Report, Oct. 1940, 17; див. також Doctrine and Covenants Student Manual (Church Educational System manual, 2001), 211.

  5. Joseph Fielding Smith, “The Pearl of Great Price,” Utah Genealogical and Historical Magazine, July 1930, 103; see also Doctrine and Covenants Student Manual, 259.