2017
Навчання для всієї душі
August 2017


Навчання для всієї душі

Господь робить у цій Церкві все можливе, аби ви здобули саме ту освіту, яку, за Його задумом, маєте здобути.

Зображення
young woman and young man looking at computer screen

Це послання адресоване підліткам і дорослій молоді в Господній Церкві. Багато років тому я отримав величне бачення стосовно вас і стосовно нинішнього часу. Мені здалося, що я бачу дітей Початкового товариства по всьому світу. Я знав, що вони укладуть завіти з Господом і будуть їх дотримуватися. І я знав, що Господь благословить їх можливістю здобувати глибокі знання—як духовні, так і мирські—та перетворить їх на могутнє воїнство, яке будуватиме Його царство і готуватиме землю до Його повернення.

Ви є тими дітьми, і настав ваш час.

Це чудовий час у царстві Божому, час великих можливостей для вашого навчання і зростання та отримання радості й щастя. Безсумнівно, є великі випробування. Однак завдяки викупительній та зміцнюючій силі Спокути Ісуса Христа, завдяки Його славетній євангелії та Його істинній і живій Церкві Господь продовжує відкривати двері й готувати шлях до вашого покаяння, серйозного навчання, духовного зростання та більшого навернення до Нього. Господь готує Своє царство і народ до Свого повернення, і ви—підростаюче покоління—граєте центральну роль у цій величній роботі.

Наш час є часом чудес. Завдяки новим технологіям навчання та освіта процвітають. Це стосується як мирських, так і духовних знань. Господь робить у цій Церкві все можливе, аби ви здобули саме ту освіту, яку, за Його задумом, маєте здобути.

Це все є складовою заповіді, даної Господом пророкові Джозефу Сміту (1805--1844) на початку Відновлення: “Це є Моя воля, щоб ви … отримува[ли] знання з історії, і про країни, і про царства, про закони Бога та людини, і все це—для спасіння Сіону” (УЗ 93:53).

В наші дні ця заповідь набуває невідкладності у зв’язку з прискоренням Господньої роботи. Зараз настав час скористатися можливостями для отримання освіти, що відкриваються перед вами, щоб реалізувати ваш потенціал для навчання і зростання.

Ці слова Президента Томаса С. Монсона мають дзвеніти у ваших вухах кожного дня:

“Я закликаю вас набувати освіту”1.

“Навчаючись, ви будете розвивати свої таланти”2.

“Кожен з вас … має можливість навчатися і зростати. Поглиблюйте свої знання, як мирські, так і духовні, до повноти свого божественного потенціалу”3.

Поглиблене навчання

Навчання, яке дає вам можливість зростати “до повноти свого божественного потенціалу”, є тим, що ми називаємо поглибленим навчанням: навчанням усієї душі—розуму, серця, тіла і безсмертного духа. Поглиблене навчання стосується кожного аспекту знань—чи то духовних, чи мирських. Навчання є поглибленим, коли воно збільшує вашу силу робити три речі: (1) пізнавати і розуміти; (2) ефективно і праведно діяти; (3) ставати більше схожими на Небесного Батька4.

Як Господь навчав пророка Джозефа, поглиблене навчання має здійснюватися у Господній спосіб—шляхом одкровення і натхнення у Світлі Христа і силою Святого Духа, коли ми старанно навчаємося і навчаємо одне одного, відчуваючи благодать Ісуса Христа. Це стосується будь-якого виду знань. Ось Господні заповіді стосовно поглибленого навчання:

“Шукайте старанно і навчайте один одного словам мудрості; так, шукайте в найкращих книгах слів мудрості; прагніть знання, саме через навчання і також через віру” (УЗ 88:118).

“Навчайте старанно і Моя благодать буде з вами, щоб вас було навчено досконаліше … в усьому, що стосується царства Бога і що вам доцільно зрозуміти” (УЗ 88:78).

Духовне знання має пріоритетне значення

Зображення
young woman holding scriptures

Поглиблене навчання в будь-якій галузі за своєю природою є духовним, таким, що основується на фундаменті віри в Ісуса Христа, покаянні та послуху Його заповідям, аби Святий Дух міг вас навчати. Поглиблене навчання не є легким, але воно варте зусиль! Якщо ви дійсно бажаєте здобути поглиблені знання, якщо ваше серце і розум відкриті до навчання і якщо ви дієте відповідно до цього бажання, Господь вас благословить. Коли ви виконуєте свою частину—молитеся з вірою, готуєтеся, вивчаєте, активно берете участь і докладаєте найкращих зусиль,—тоді святий Дух навчатиме вас, звеличуватиме вашу здатність діяти відповідно до засвоєного знання і допоможе стати такими, якими вас хоче бачити Господь. “Для святих останніх днів,—навчав Президент Джозеф Ф. Сміт (1838–1918),—навіть саме спасіння через Христову спокуту є процесом освітнім. … Знання є способом вічного зростання”5.

Цей процес стосується будь-яких обставин, в яких ви можете опинитися, та будь-якого виду знань. Однак найважливішим знанням, яке ви маєте здобути, є знання про те, що від Бога. Тож духовне знання повинно посідати перше місце у вашому серці й серед ваших пріоритетів. Пророк Джозеф Сміт наголошував на верховенстві духовного знання такими словами: “Людина спасеться не швидше, ніж вона отримає знання, бо якщо вона не отримає знання, то буде зведена в рабство якоюсь злою силою в іншому світі, адже злі духи матимуть більше знання і відповідно більше сили, ніж люди на землі. Тому нам необхідне одкровення, щоб допомогти нам і дати знання про Божественне”6.

Справді, євангелія охоплює всю істину7, але знання і розуміння ясних і простих істин євангелії Ісуса Христа має лежати в основі будь-якого поглибленого вивчення. Якщо ви віддаєте пріоритетність духовному знанню у своєму розумі та серці, то обов’язково будете покладатися на Господа і Святого Духа у своєму навчанні, будете бачити все, що вивчаєте, у світлі Його євангелії і продовжуватимете поглиблене навчання протягом всього життя.

Поглиблене навчання упродовж усього життя

Поглиблене оволодіння як духовними, так і мирськими знаннями—це заповідь від Господа. Уявіть, що сталося б, якби ви перестали навчатися. Що було б, якби я перестав навчатися, коли закінчив коледж у середині 1970-х років. Я б нічого не знав про нові ідеї або одкровення від сучасних пророків, з Писань або через Святого Духа; я б нічого не знав про постійний розвиток технологій, медицини, подій у світі, в галузі урядового законодавства чи освіти. Не було б особистого зростання чи духовного розвитку завдяки покаянню і навчанню з досвіду.

Коли я служив президентом Університету Бригама Янга–Айдахо, сестру Кларк часто запитували: “Як ви познайомилися з президентом Кларком?” Її відповідь починалася так: “Коли ми познайомилися, він не був президентом Кларком”. Якби я не продовжував навчатися, то я б старішав, але й досі мав би розум 25-річної людини, з якою сестра Кларк познайомилася, коли я закінчував коледж. Сумна перспектива для сестри Кларк чи для нашої сім’ї!

Якщо ви перестанете навчатися, то не станете більш обізнаними, продуктивними, корисними, ваша віра не зростатиме і ви не будете більше схожими на Небесного Батька.

Ваш досвід навчання в юності та в молодому віці закладає основу для навчання, яке триватиме упродовж життя. Якщо ви розвинете здібність до поглибленого навчання у Господній спосіб—робитимете це через Духа, старанно й активно,—це принесе вам великі благословення.

Секрет здобуття цього благословення—тримати серце і розум відкритими до навчання. Ось три справи, які ви можете робити, щоб завжди бути готовими навчатися:

  1. Просіть Господа благословити вас бажанням глибоко занурюватися в навчання.

    Якщо ви вже маєте бажання поглиблено навчатися—чудово! Якщо ні, просіть Господа про цей дар. Господь розвиватиме ваші бажання, аби ви захотіли вивчати саме те і саме в той спосіб, який, за Його сподіваннями, ви маєте застосовувати для навчання упродовж життя. Згідно з Господнім планом, те, як Він хоче, аби ви навчалися—через Духа і старанно—є так само важливим, як і те, що, за Його бажанням, ви маєте вивчати.

  2. Зробіть покаяння центральною частиною свого життя.

    Покаяння—це божественний процес. Це спосіб змінюватися, зростати і ставати кращими за допомогою викупительної і зміцнюючої сили Спокути Ісуса Христа. Якщо покаяння стане головним у вашому житті, ви завжди перебуватимете на колінах, упокорюючись перед Господом, шукаючи Його допомоги в тому, як використовувати час і як служити Йому.

  3. Поклоняйтеся в храмі якомога частіше.

    Храм—це дім Господа для отримання одкровення і для навчання. Якщо ви ходите туди часто, якщо ви приходите із запитаннями і бажанням навчатися, то Сам Господь вас навчатиме.

Подолати те, що заважає поглибленому навчанню

Зображення
young man with tablet

Поглиблене навчання зараз підготує вас до навчання упродовж усього життя. Однак я знаю, що перед вами постають перепони, навіть пряма протидія, яка заважає вивчати те, що приготував для вас Господь. Страх, занепад духу, лінь, труднощі з читанням, брак підтримки чи можливостей, культурні чи сімейні традиції, занепокоєння, викликані ціною, спокусами світу, хибними ідеями стосовно освіти й багато іншого може ставати на вашому шляху8.

Я знаю, що дехто з вас стикається з кількома з цих проблем, і вони здаються нездоланними перепонами для навчання.

Я свідчу, що де б ви не жили, якими б не були ваші обставини, Господь Ісус Христос з Його викупительною любов’ю і незрівнянною силою буде поруч з вами в подоланні всіх цих перепон. Завдяки Своїй викупительній жертві Він відчув і подолав усе, що може заважати вашому розвитку в напрямку до вічного життя. У Його силі та Його владою ви можете подолати усе, що стоїть між вами і тим знанням, яке приготував для вас Господь.

Ось Його обіцяння вам, а Його обіцяння істинні: “Наближайтеся до Мене, і Я наближатимусь до вас; шукайте Мене старанно, і ви знайдете Мене; просіть, і ви отримаєте; стукайте, і вам буде відчинено”. (УЗ 88:63; див. також Maтвій 7:7).

Висновок

Зараз дійсно великий час в царстві Бога. Господь прискорює Свою роботу, і ми спостерігаємо чудо за чудом, бачачи, як Господь рухається у великій силі, аби відкрити для вашого поглибленого навчання чудові можливості.

Господь діє у вашому житті, аби благословляти і готувати вас. Я молюся, щоб ви діяли з вірою в Ісуса Христа і скористалися кожною можливістю для поглибленого вивчення, зростання у знанні та розумінні, досягнення Його праведних цілей і щоб ви стали такими, задля чого народилися.

Посилання

  1. Томас С. Монсон, “Якщо ви підготовлені, ви не будете боятися”, Ліягона, лист. 2004, с. 116.

  2. Томас. С. Монсон, “Керуйтеся трьома цілями”, Ліягона, лист. 2007, с. 119.

  3. Thomas S. Monson, “The Mighty Strength of the Relief Society,” Ensign, Nov. 1997, 95.

  4. Модель “дізнайся, зроби, стань” широко використовувалася, як основа для підготовки провідників та для обговорення ролі Господнього плану в духовному розвитку Його дітей. Див. Томас С. Монсон, “Навчатися, діяти, бути”, Ліягона, лист. 2008, сс. 60–68; і Даллін Х. Оукс, “Заклик перемінитися”, Ліягона, лист. 2000, сс. 32–34. Для поглибленого вивчення кожної складової цієї моделі зверніться до трьох праць Девіда А. Беднара: Increase in Learning (2011); Act in Doctrine (2012) і Power to Become (2014).

  5. Учення Президентів Церкви: Джозеф Ф. Сміт (1999), с. 312.

  6. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт, (2007), с. 268.

  7. Ця цитата Бригама Янга також передає ідею: “Релігія Ісуса Христа не лише знайомить людей зі справами Божими й розвиває в них високу мораль та чистоту, але максимально надихає та заохочує їх розвивати знання та обізнаність у кожній галузі техніки, мистецтва і науки, бо вся мудрість і все мистецтво, і всі науки у світі—від Бога і були винайдені задля блага Його народу” (Teachings of Presidents of the Church: Brigham Young [1997], 193).

  8. Ось приклад хибної ідеї, яка коріниться в культурних традиціях і може впливати на молодь: лише покоління тому людина, яка жила в розвинутій країні, могла знайти хорошу, добре оплачувану роботу і мати достатньо грошей, щоб утримувати сім’ю, обмежившись лише середньою освітою, або, краще сказати, закінчивши середню школу. Ця ідея досі поширена, незважаючи на той факт, що для більшості людей у розвинених країнах і навіть країнах, що розвиваються, ці дні минули. Освіта і навчання після закінчення середньої школи у сферах, де висуваються високі вимоги—чи то здобуття сертифікату про оволодіння технічними навичками, чи то здобуття ступеня бакалавра (а в деяких професіях і ступеня магістра), стало важливою умовою для утримання сім’ї, забезпечення пенсії та встановлення матеріальної основи для служіння в Церкві.