2017
Як вам допомагає Святий Дух?
May 2017


Як вам допомагає Святий Дух?

Святий Дух попереджає, Святий Дух утішає і Святий Дух свідчить.

Якось у понеділок увечері ми з моєю дружиною Лесою зайшли додому до молодої сім’ї, яка жила по сусідству. Поки ми там були, нас запросили залишитися на домашній сімейний вечір і сказали, що їхній дев’ятирічний син підготував урок. Звичайно ж, ми погодилися!

Після вступного гімну, молитви й обговорення сімейних справ дев’ятирічний хлопчик почав, зачитавши проникливе запитання зі свого записаного від руки уроку: Як вам допомагає Святий Дух? Це запитання започаткувало змістовне сімейне обговорення, під час якого кожен ділився своїми ідеями та знанням. Мене вразила підготовка до уроку нашого вчителя і його дуже хороше запитання, яке продовжувало хвилювати мене.

Зображення
Написаний від руки урок для домашнього сімейного вечора

З того часу я і надалі ставив собі запитання: “Як вам допомагає Святий Дух?”—запитання, особливо доречне для дітей Початкового товариства, яким скоро має виповнитися 8 років і які готуються до хрищення, а також для тих дітей, які недавно охристилися й отримали дар Святого Духа. Воно також доречне для тисяч новонавернених.

Я запрошую кожного з вас, особливо дітей Початкового товариства, подумати: “Як вам допомагає Святий Дух?” Коли я обдумував це запитання, мені одразу ж згадався випадок з моєї юності. Цю історію я розповів старійшині Роберту Д. Хейлзу невдовзі після мого покликання до Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і він включив її до статті в церковному журналі, яку він написав про моє життя1. Дехто з вас, можливо, чув цю історію, але багато хто, можливо, і ні.

Коли мені було років 11, у жаркий літній день ми з татом пішли в гори, що неподалік нашого дому. Поки тато піднімався крутим схилом по стежці, я перестрибував з каменя на камінь збоку стежки. Задумавши піднятися на один з великих каменів, я почав лізти на його верх. Коли я це робив, мене здивувало те, що тато схопив мене за пояс, швидко звідти зтяг і сказав: “Не лізь на той камінь. Давай триматися стежки”.

Через кілька хвилин, коли ми глянули вниз з вищої точки маршруту, то були приголомшені, побачивши велику гримучу змію, яка грілася на сонці зверху на камені, на який я хотів залізти.

Пізніше, коли ми їхали додому, я знав, що тато очікував на моє запитання: “Як ти знав, що там була змія?” Тому я запитав. І моє запитання привело до розмови про Святий Дух і про те, як Святий Дух може нам допомогти. Я ніколи не забуду того, що я засвоїв у той день.

Ви бачите, як мені допоміг Святий Дух? Я навіки вдячний за те, що мій тато прислухався до лагідного, тихого голосу Святого Духа, оскільки це, можливо, врятувало моє життя.

Що нам відомо про Святого Духа

Перед тим як говорити далі про це запитання: “Як вам допомагає Святий Дух?”, давайте розглянемо дещо з того, що Господь відкрив про Святого Духа. Існує багато вічних істин, які ми могли б розглянути, але сьогодні я торкнуся лише трьох.

Перша, Святий Дух—це третій член Божества. Ми дізнаємося про цю істину з першого уложення віри: “Ми віримо в Бога, Вічного Батька, і в Його Сина Ісуса Христа, і в Святого Духа”2.

Друга, Святий Дух—це особа з Духа, як це написано в сучасних Писаннях: “Батько має тіло з плоті й кісток, яке так само відчутне на дотик, як і людське; також Син; але Святий Дух не має тіла з плоті й кісток, але є особою з Духа. Якби це було не так, Святий Дух не міг би перебувати в нас”3. Це означає, що Святий Дух має духовне тіло, не схоже на ті, які є у Бога Батька й Ісуса Христа, Які мають фізичні тіла. Ця істина пояснює інші звичні для нас імена Святого Духа, серед яких: Дух Божий, Дух Господа, Святий Дух обіцяння та Утішитель4.

Третя, дар Святого Духа надається через рукопокладання. Цей обряд, який відбувається після хрищення, робить нас гідними постійного супроводу Святого Духа5. Для того щоб виконати цей обряд, гідні носії Мелхиседекового священства кладуть свої руки на голову особи6, називають її по імені, кажуть, яким священством вони уповноважені, і в ім’я Ісуса Христа конфірмують її членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів та промовляють важливу фразу: “Прийми Святого Духа”.

Як вам допомагає Святий Дух?

Після цього простого огляду трьох ключових істин стосовно Святого Духа ми повертаємося до нашого першого запитання: “Як вам допомагає Святий Дух?”

Святий Дух попереджає

Як я описав у моєму спогаді дитинства, Святий Дух може допомогти вам, попереджаючи заздалегідь про фізичну чи духовну небезпеку. Я знову дізнався про важливу роль попередження, яку відіграє Святий Дух, коли служив у президентстві території в Японії.

У той час я тісно співпрацював з президентом Рейдом Татеокою, який очолював Японську Сендайську місію. В рамках свого місіонерського покликання президент Татеока запланував збори місіонерів-провідників у південній частині своєї місії. За кілька днів до тих зборів у президента Татеоки виникло враження, відчуття у серці, що слід запросити усіх місіонерів цієї зони на ті збори провідників, а не, як попередньо було заплановано, невелику кількість старійшин і сестер, які були провідниками.

Коли він повідомив про цей намір, йому нагадали, що ці збори були не для всіх місіонерів, лише для провідників місії. Але він, проігнорувавши правила і діючи за отриманою ним підказкою, запросив на збори всіх місіонерів, які служили у кількох містах на узбережжі, включаючи місто Фукусіма. У призначений день, 11 березня 2011 року, місіонери зібралися разом для розширених зборів місії у місті Коріяма, розташованому в глибині країни.

Під час цих зборів у регіоні розташування Японської Сендайської місії сталися землетрус магнітудою 9 балів і цунамі. У цих трагічних подіях багато міст на узбережжі—включаючи ті, звідки з’їхалися місіонери,—були зруйновані і зазнали великих людських жертв. А потім місто Фукусіма постраждало від аварії на атомній АЕС.

Хоча будинок зборів, у якому того дня збиралися місіонери, пошкодив землетрус, завдяки виконанню підказок Святого Духа президент, сестра Татеока і всі місіонери були разом у безпеці. Вони уникнули лиха і були за багато миль від руйнівного цунамі та витоку радіації.

Якщо ви прислухаєтеся до підказок Святого Духа—ці підказки, як правило, тихі та лагідні,—то вони можуть відводити вас, навіть без вашого відома, від духовної та фізичної небезпеки.

Брати і сестри, Святий Дух допомагатиме вам, попереджаючи вас, як Він зробив це з моїм батьком і президентом Татеокою.

Святий Дух утішає

Щоб продовжувати відповідати на запитання “Як вам допомагає Святий Дух?”, давайте зараз розглянемо Його роль Утішителя. Неочікувані події у житті кожного з нас викликають сум, біль і розчарування. Та серед цих випробувань Святий Дух виконує для нас одну з Його важливих ролей—Утішителя, до речі, це є одним з Його імен. Ці спокійні, обнадійливі слова Ісуса Христа описують цю священну роль: “І вблагаю Отця Я,—і Втішителя іншого дасть вам, щоб із вами повік перебував”7.

Щоб проілюструвати це, я розповім правдиву історію про сім’ю з п’ятьма синами, яка колись переїхала з Лос Анджелесу, шт. Каліфорнія, США, до невеликого містечка. Навчаючись у старших класах, двоє найстарших синів почали займатися спортом і спілкуватися з друзями, провідниками і тренерами, серед яких було багато вірних членів Церкви. Ці стосунки привели Фернандо, найстаршого брата, і найстаршого з його молодших братів до хрищення.

Пізніше Фернандо поїхав з дому, щоб продовжити свою освіту і грати у коледжі у футбол. Він уклав у храмі шлюб з Бейлі, дівчиною, з якою зустрічався ще зі школи. Коли Фернандо і Бейлі закінчили свою освіту, вони з нетерпінням чекали на народження їхньої першої дитини, дівчинки. Але коли їхні сім’ї допомагали їм з переїздом додому, Бейлі та її сестра їхали по трасі й потрапили у трагічну аварію, в якій зіштовхнулися багато машин. Бейлі та її ненароджена донька загинули.

Зображення
Фернандо та Бейлі

Та яким би глибоким не був біль Фернандо, а також біль батьків і братів та сестер Бейлі, такими ж сильними були мир і втішення, які зійшли на їхні сім’ї майже негайно. Святий Дух у Своїй ролі Утішителя дійсно підтримав Фернандо у цьому величезному горі. Дух сповнював Фернандо незмінним спокоєм, що допомогло йому відчути прощення і любов до всіх людей, винних у цьому трагічному зіткненні.

Батьки Бейлі зателефонували її братові, який на момент аварії служив на місії. Він описав у листі почуття, які викликала у нього сумна звістка про його любу сестру. “Було дивовижно чути, наскільки спокійно звучав ваш голос посеред бурі. Я не знав, що відказати. … Усе, про що я міг думати, це що моєї сестри не буде, коли я приїду додому. … Мене втішили ваші непохитні свідчення про Спасителя і Його план. Той самий приємний Дух, Який викликав у мене сльози, коли я навчався і навчав, сповнив моє серце. Тоді я відчув утішення і нагадування про те, що я знаю”8.

Святий Дух допоможе вам, утішаючи вас, як Він утішив сім’ю Фернандо і Бейлі.

Святий Дух свідчить

Святий Дух також свідчить про Батька і Сина і про всю істину9. Господь, звертаючись до Своїх учнів, сказав: “А коли Втішитель прибуде, що Його від Отця Я пошлю вам, … Він засвідчить про Мене”10.

Щоб описати важливу роль Святого Духа як свідка, я продовжу історію Фернандо і Бейлі. Як ви пам’ятаєте, я сказав, що Фернандо та його брат охристилися, а їхні батьки і три молодших брати—ні. І попри численні запрошення зустрітися з місіонерами, які надходили протягом років, сім’я кожного разу відмовлялася.

Після болю, викликаного смертю Бейлі та її маленької донечки, сім’я Фернандо була невтішною. На відміну від Фернандо і членів сім’ї Бейлі, вони не могли втішитися чи заспокоїтися. Вони не могли зрозуміти, як їхній власний син, разом із сім’єю Бейлі, могли нести такий важкий тягар.

Зрештою вони зробили висновок, що те, що було в їхнього сина і чого не було у них, це була відновлена євангелія Ісуса Христа і це вона мала бути його джерелом миру і втішення. Усвідомивши це, вони запросили місіонерів навчати їхню сім’ю євангелії. У результаті вони отримали власне свідчення про величний план щастя, яке принесло їм приємний мир і заспокійливе втішення, яких вони так відчайдушно прагнули.

Зображення
Хрищення сім’ї Фернандо

Через два місяці після втрати Бейлі та їхньої ненародженої онуки батьки Фернандо а також два його молодші брати були охрищені, конфірмовані та отримали дар Святого Духа. Наймолодший брат Фернандо з нетерпінням чекає на своє хрищення, коли йому виповниться 8 років. Кожен з них свідчив, що Дух, Святий Дух, приносив свідчення про істинність євангелії, ведучи їх до бажання христитися й отримати дар Святого Духа.

Брати і сестри, Святий Дух допоможе вам, свідчачи вам, як Він свідчив сім’ї Фернандо.

Висновок

Давайте тепер підсумуємо. Ми визначили три отримані через одкровення істини, які приводять нас до знання про Святого Духа. Ці істини полягають у тому, що Святий Дух є третім членом Божества, що Святий Дух є особою з Духа і що дар Святого Духа приходить через рукопокладання. Ми також визначили три відповіді на запитання: “Як вам допомагає Святий Дух?” Святий Дух попереджає, Святий Дух утішає і Святий Дух свідчить.

Гідність зберігати дар

Для тих із вас, хто готується до хрищення і конфірмації, хто отримав ці обряди недавно, або навіть ті, хто отримав їх давно, це життєво важливо для нашої фізичної і духовної безпеки—зберігати дар Святого Духа. Ми починаємо робити це, стараючись виконувати заповіді, молячись особисто і сімʼєю, читаючи Писання і створюючи стосунки з сім’єю і близькими, в яких панує любов і прощення. Нам слід утримувати наші думки, дії і мову чистими. Нам слід поклонятися нашому Небесному Батькові у наших домівках, у церкві, і, коли випадатиме нагода, у святих храмах. Тримайтеся Духа і Він залишатиметься з вами.

Свідчення

Зараз я завершу запрошенням і моїм твердим свідченням. Я запрошую вас старанніше виконувати слова, які так часто співають діти у Початковому товаристві, слова, які, я переконаний, вони згадають: “Слухай, слухай завжди Святого Духа! Слухай, слухай голос негучний!”11.

Мої дорогі брати і сестри, старшого віку і молоді, я приношу моє свідчення про славетне існування Небесних Істот, Які складають Божество: Бога Батька, Ісуса Христа і Святого Духа. Я приношу свідчення, що один із привілеїв, який ми маємо як святі останніх днів, що живуть у повноту часів,—це дар Святого Духа. Я знаю, що Святий Дух допомагає і буде допомагати вам. Я також додаю своє особливе свідчення про Ісуса Христа і Його роль як нашого Спасителя і Викупителя та про Бога як нашого Небесного Батька. В імʼя Ісуса Христа, амінь.