2017
Життя ж вічне
May 2017


Життя ж вічне

Бог знає вас і запрошує пізнати Його.

Я звертаюсь до вас, підростаюче покоління—молодь і молоді дорослі, неодружені чи у шлюбі—до вас, хто є майбутніми провідниками цієї, Господньої, Церкви. У теперішні часи злочестивості, хаосу, страху і збентеження у світі, я звертаюсь до вас з ясністю стосовно величі й благословення пізнання Бога.

Ісус Христос навчав багатьом істинам, які пояснюють план щастя Небесного Батька і ваше місце в ньому. Я зосереджусь на двох з них, щоб допомогти вам зрозуміти вашу особистість як дитини Бога, та пізнати вашу мету в житті.

Перша: “Так-бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне”1.

Друга: “Життя ж вічне—це те, щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа, що послав Ти Його”2.

Будь ласка, думайте про ці істини (в них вказано причину), коли я прагнутиму пояснити, як ви і кожен з нас може пізнати Бога.

Пізнавайте Його через молитву

Мою юні друзі, ми можемо почати пізнавати Бога завдяки молитві.

7-го квітня 1829 р. 22-річний Олівер Каудері почав працювати писарем для 23-річного Джозефа Сміта. Вони були такі ж молоді, як і ви. Олівер попросив Бога дати йому підтвердження стосовно Відновлення і його роботи в ньому. У відповідь він отримав наступне одкровення:

“Ось, ти знаєш, що питав Мене, і Я просвітив твій розум; …

Так, Я кажу тобі, щоб ти міг знати, що нема нікого, крім Бога, хто б знав твої думки й наміри твого серця. …

Якщо ти бажаєш додаткового свідчення, розкинь розумом про ту ніч, коли ти волав до Мене у своєму серці. …

Хіба Я не промовляв мир твоєму розуму … ? Яке більше свідчення ти можеш мати, ніж від Бога?”3

Коли ви молитесь з вірою, то відчуєте любов Бога в той час, як Його Дух промовлятиме до вашої душі. Незважаючи на те, якими б самотніми чи невпевненими в собі ви іноді не почувались, ви не самотні в цьому світі. Бог знає вас особисто. Коли ви молитесь, то пізнаєте Його.

Пізнавайте Його через вивчення Писань

Коли ви вивчаєте Писання, то не тільки дізнається про Спасителя, а й наспраді пізнаєте Спасителя.

У квітні 1985 року старійшина Брюс Р. Мак-Конкі виступав на генеральній конференції—лише за 13 днів до своєї смерті. Він завершив таким свідчення:

“Я є одним з Його свідків, і прийде день, коли я доторкнуся до слідів ран від цвяхів на Його руках і на Його ступнях, і омию сльозами Його ноги.

Але й тоді я не знатиму анітрохи краще, ніж я знаю зараз, що Він є Сином Всемогутнього Бога, що Він є нашим Спасителем і Викупителем, та що спасіння приходить в Його спокутній крові і через неї, і в ніякий інший спосіб”4.

Ті з нас, хто чув промову старійшини Мак-Конкі того дня, ніколи не забуде своїх почуттів. Почавши свій виступ, він розповів, чому його свідчення було таким могутнім. Він сказав:

“Розповідаючи про ці дивні речі, я використовуватиму власні слова, хоча ви можете подумати, що це слова з Писань. …

Вони дійсно спершу були проголошені іншими, але зараз вони є моїми, бо Святий Дух Бога засвідчив мені, що вони є істинними, і тепер все так, ніби Господь відкрив їх мені першому. Таким чином я чув Його голос і знаю Його слово”5.

Коли ви вивчаєте Писання і розмірковуєте над ними, то також почуєте голос Бога, знатимете Його слова і пізнаєте Його. Бог відкриє Свої вічні істини вам особисто. Ці вчення і принципи стануть частиною вас і сама ваша душа випромінюватиме їх.

Крім індивідуального вивчення Писань, важливо вивчати Писання і всією сім’єю.

У нашому домі ми хотіли, щоб наші діти навчились упізнавати голос Духа. Ми вважаємо, що це сталося, коли ми щодня вивчали Книгу Мормона як сім’я. Наші свідчення зміцнювались, коли ми говорили про священні істини.

Вивчення Писань стає каналом для Духа, через який кожен з нас отримуватиме допомогу згідно з особистими потребами. Вивчаючи Писання щодня, самостійно і разом із сім’єю, ви навчитеся впізнавати голос Духа і прийдете до пізнання Бога.

Пізнавайте Його, чинячи Його волю

Крім молитви і вивчення Писань нам потрібно ще й чинити волю Бога.

Спаситель є нашим досконалим прикладом. Він сказав: “Я з неба зійшов не на те, щоб волю чинити Свою, але волю Того, Хто послав Мене”6.

Коли воскреслий Спаситель явився нефійцям, то сказав: “І знайте, Я є світло і життя світу; і Я випив з тієї гіркої чаші, яку Батько дав Мені, і прославив Батька, взявши на Себе гріхи світу, в чому Я перетерпів волю Батька в усьому від початку”7.

Ми з вами чинимо волю Батька, шануючи наші завіти, виконуючи заповіді і служачи Богу та нашим ближнім.

Ми з моєю дружиною, Рондою, маємо звичайних батьків—можливо, дуже схожих на ваших батьків. Але те, що я люблю в наших батьках, так це те, що вони присвятили своє життя служінню Богу і навчили нас робити те саме.

Коли батьки Ронди прожили у шлюбі лише пару років, її 23-річного батька покликали служити на місії повного дня. Йому довелося залишити свою молоду дружину з їхньою дворічною дочкою. Тоді протягом останніх семи місяців його місії було покликано служити разом з ним і його дружину, й вони залишили свою дочку під опіку родичів.

Кілька років потому, коли у них вже було четверо дітей, вони переїхали в Міссулу, шт. Монтана, щоб її батько міг навчатися в університеті. Однак вони пробули там лише кілька місяців, коли Президент Спенсер В. Кімбол і старійшина Марк Е. Петерсен покликали мого тестя бути першим президентом новоствореного колу в Міссулі. Йому було лише 34 роки. Він полишив думки про навчання в університеті, оскільки прагнув чинити волю Господа, а не свою.

Мої батьки служили у храмі більше 30 років. Батько служив запечатувачем, а мама—обрядовим працівником. Вони також служили разом на п’яти місіях повного дня: в Ріверсайді, шт. Каліфорнія; в Улан-Баторі, Монголія; в Найробі, Кенія; в храмі Наву, шт. Іллінойс; і в Монтеррейському храмі, Мексика. У Мексиці вони наполегливо працювали, щоб вивчити нову мову, що було не легкою справою у 80-річному віці. Але вони прагнули чинити волю Господа, а не задовольняти свої власні бажання у житті.

Їм і всім подібним відданим святим останніх днів, які служать по всьому світу, я повторю слова Господа, промовлені пророку Нефію, сину Геламана: “Благословенний ти, … за те, що ти зробив … невтомно, … [бо ти] не прагнув врятувати своє власне життя, але прагнув виконати Мою волю і дотримуватися Моїх заповідей”8.

Коли ми прагнемо чинити волю Бога, вірно служачи Йому і нашим ближнім, то відчуваємо Його схвалення і дійсно пізнаємо Його.

Пізнавайте Його, стаючи подібними до Нього

Спаситель каже нам, що найкращий спосіб пізнати Бога—це стати подібними до Нього. Він навчав: “Отже, якими людьми повинні ви бути? Істинно Я кажу вам, такими самими, як Я є”9.

Гідність є важливою умовою, щоб стати подібними до Нього. Він наказав: “Освят[іть] себе, так, очист[іть] свої серця й очист[іть] свої руки … щоб Я міг зробити вас чистими”10. Ставши на шлях, щоб стати подібними до Нього, ми каємось і отримуємо Його прощення і Він очищує наші душі.

Щоб допомогти нам на шляху наближення до Батька, Господь дав нам таке обіцяння: “Кожна душа, яка облишить свої гріхи і прийде до Мене, і прикличе Моє ім’я, і слухатиметься Мого голосу, і дотримуватиметься Моїх заповідей, побачить Моє обличчя і знатиме, що Я є”11.

Завдяки нашій вірі в Його спокутну жертву Спаситель очищає нас, зцілює нас і дає нам можливість пізнати Його, допомагаючи нам стати подібними до Нього. Мормон навчав: “Моліться Батькові з усією енергією вашого серця, … щоб ви могли стати синами [й дочками] Бога; щоб коли Він явиться, ми могли бути такими, як Він”12. Коли ми прагнемо стати такими, як Бог, Він може допомогти нам стати кращими, ніж ми будь-коли могли стати самотужки.

Пізнавайте Його, виконуючи поради наставників

Щоб допомогти нам в наших прагненнях, Бог дав нам зразки для наслідування і наставників. Я хочу поділитися своїми почуттями стосовно одного з моїх наставників—старійшини Ніла А. Максвелла. Намагаючись стати подібним до Бога, він постійно прагнув підкорити свою волю волі Батька.

Більш як 20 років тому, він поділився зі мною своїми почуттями, коли йому щойно діагностували рак. Він сказав мені: “Я хочу бути в команді на цьому боці [завіси] чи на іншому. Я не хочу просиджувати на узбіччі. Я хочу брати участь у грі”13.

Протягом наступних кількох тижнів він не хотів просити Бога зцілити його; він лише хотів чинити волю Бога. Його дружина, Коллін, зазначила, що спочатку Ісус у Гефсиманському саду вигукнув: “Коли можна, нехай обмине ця чаша Мене”. Лише тоді Спаситель сказав: “Та проте,—не як Я хочу, а як Ти14. Вона заохочувала старійшину Максвелла наслідувати приклад Спасителя і попросити допомоги, а потім підкорити свою волю волі Бога, що він і зробив15.

Перенісши екстенсивне й виснажливе лікування, яке тривало близько року, він цілком і повністю повернувся “у гру”. Він служив ще протягом семи років.

Я виконував кілька призначень разом з ним протягом цих наступних років. Я відчував його доброту, співчуття й любов. Я був свідком того, як він духовно очищався в своїх тривалих стражданнях і неперервному служінні, намагаючись стати подібним до Спасителя.

Найкращим зразком для наслідування і наставником, доступним кожному з нас, є наш Господь і Спаситель, Ісус Христос, Який сказав: “Я—дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене”16. “Іди вслід за Мною”17.

Мої юні брати та сестри, пізнання Бога—це завдання всього життя. “Життя ж вічне—це те, щоб [ми] пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа, що послав [Батько] Його”18.

“Хіба не підемо ми далі у такій величній справі? … Сміливіше, [мої юні друзі]; і вперед, вперед до перемоги!”19

Бог знає вас і запрошує вас пізнати Його. Моліться Батькові, вивчайте Писання, прагніть чинити волю Бога, намагайтеся стати такими, як Спаситель, і виконуйте поради праведних наставників. Чинячи так, ви зможете пізнати Бога та Ісуса Христа і успадкуєте вічне життя. Це моє запрошення вам, як Їхнього особливого висвяченого свідка. Вони живуть. Вони люблять вас. Я свідчу про це в імʼя Ісуса Христа, амінь.