2017
Подолати світ
May 2017


Подолати світ

Подолання світу—це не один визначальний момент, який змінює усе життя, але усе життя, сповнене моментів, які визначають вічність.

Багато років тому Президент Девід О. Мак-Кей розповів про прекрасне видіння, яке він мав, коли плив на кораблі до Самоа. Провалившись у сон, він “побачив у видінні щось невимовно грандіозне. На певній відстані,—сказав він,—я узрів прекрасне біле місто. … Скрізь росли дерева з привабливими плодами … і квіти, що розпустилися. Cила-силенна людей … наближалися до міста. Усі вони були вбрані в білий просторий одяг. … Я відразу звернув увагу на їхнього Провідника, і хоч мені ледь видно було Його профіль … , я одразу впізнав у Ньому свого Спасителя! … Сяйво Його обличчя було таким, що неможливо передати. У Ньому відчувався … божественний мир!”

Далі Президент Мак-Кей сказав: “Це було Його … Вічне Місто; люди, які йшли за Ним, мали перебувати там у мирі й вічному щасті”.

Президент Мак-Кей запитав: “Хто були вони? Що то були за люди?”

Він пояснює, що сталося потім:

“Господь начебто прочитав мої думки і відповів, вказуючи на півколо, що з’явилося над ними, а на ньому золотом було виведено слова … :

“Це ті, хто подолали світ,—

ті, хто справді народилися знову!”1

Десятиліттями я пам’ятав слова: “Це ті, хто подолали світ”.

Від благословень, які пообіцяв Господь тим, хто подолав світ, перехоплює подих. Вони будуть “зодягнені в білу одежу, а їхні імена будуть в книзі життя”. Господь “визнає їхні імена перед Отцем Своїм і перед Його Анголами”2. Кожен з них “братиме участь у першому воскресінні”3, отримає вічне життя4 і “вже не вийде назовні”5 з присутності Бога.

Чи можливо подолати світ і отримати ці благословення? Так, можливо.

Любов до Спасителя

У людей, які подолали світ, розвивається всеохоплююча любов до нашого Господа і Спасителя, Ісуса Христа.

Завдяки Його божественному народженню, Його досконалому життю, Його безкінечній Спокуті в Гефсиманії та на Голгофі, кожен з нас воскресне. І за умови нашого щирого покаяння, Він Єдиний, Хто здатний очистити нас від наших гріхів, дозволяючи нам повернутися в присутність Бога. “Ми любимо Його, бо Він перше нас полюбив”6.

Ісус сказав: “Будьте відважні: Я світ переміг”7.

Пізніше Він додав: “Я волію, щоб ви [також] подолали світ”8.

Подолання світу—це не один визначальний момент, який змінює усе життя, але усе життя, сповнене моментів, які визначають вічність.

Це може початися, коли дитина навчається молитися і благоговійно співає: “На Господа схожим бути бажаю я повсякчас”9. Це продовжується тоді, коли людина вивчає життя Спасителя у Новому Завіті та роздумує про силу Спокути Спасителя, описану в Книзі Мормона.

Завдяки молитві, покаянню, наслідуванню Спасителя і прийняттю Його благодаті ми краще усвідомлюємо, чому ми тут і ким маємо стати.

Алма описав це так: “І могутня зміна сталася … в їхніх серцях, і вони упокорилися і поклали довіру на істинного й живого Бога … [залишаючись] вірними до кінця”10.

Ті, хто долають світ, знають, що вони будуть відповідальними перед своїм Небесним Батьком. Щирі зміни і покаяння в гріхах більше не обмежують нас, але звільняють, коли “гріхи як кармазин … [стають] білі, мов сніг”11.

Підзвітність Богу

Тим, хто від світу, важко прийняти свою підзвітність Богу—як дитині, яка влаштовує вечірку в будинку батьків, поки ті у від’їзді за містом, насолоджуючись галасом, відмовляючись думати про наслідки, які настануть, коли батьки повернуться через 24 години. 

Світ більше зацікавлений в тому, аби потурати тілесній людині, замість того, щоб підкорити її.

Подолання світу—це не глобальне вторгнення, але приватна, особиста битва, де вимагається рукопашний бій з нашими внутрішніми ворогами.

Подолати світ—означає цінувати найбільшу заповідь: “Люби Господа, Бога свого, усім серцем своїм, і всією душею своєю, і всім своїм розумом, і з цілої сили своєї”12.

Християнський письменник, К. С. Льюїс, описав це так: “Христос каже: “Дай мені все. Мені не потрібні певна кількість твого часу, твоїх грошей і твоєї праці: Мені потрібен ти”13.

Подолати світ—це дотримуватися наших обіцянь Богу: нашого завіту хрищення і храмових завітів, а також нашої клятви вірності нашому вічному супутнику. Подолання світу щотижня смиренно веде нас до причасного столу, де ми просимо прощення й обіцяємо “пам’ятати Його, і дотримуватися Його заповідей”, щоб “Його Дух міг завжди бути з [нами]”14.

Наша любов до Суботнього дня не закінчується, коли за нами закриваються двері каплиці, а натомість відкриваються двері, за якими прекрасний день відпочинку від щоденних клопотів, день вивчення, молитов і допомоги членам сім’ї та іншим, хто потребує нашої уваги. Замість того, щоб видихнути з полегшенням по закінченню зборів, і відчайдушно шукати телевізор, аби встигнути до початку футбольного матчу, давайте продовжувати думати про Спасителя та Його святий день.

Світ знаходиться під постійним впливом безлічі голосів, які спокушають і зваблюють15.

Подолання світу—це довіра до одного голосу, який попереджає, утішає, запевнює, просвітлює і приносить мир “не так, як дає світ”16.

Безкорисливість

Подолати світ означає зосередитися не на собі, а на інших, пам’ятаючи другу заповідь17: “Хто між вами найбільший, хай слугою вам буде”18. Щастя нашого подружжя важливіше нашого власного задоволення. Допомагати нашим дітям любити Бога та виконувати Його заповіді—це головний пріоритет. Ми з готовністю ділимося нашими матеріальними благословеннями сплачуючи десятину, пожертвування від посту і вділяючи нужденним. І якщо наші духовні антени налаштовані на небеса, Господь веде нас до тих, кому ми можемо допомогти.

Світ робить так, щоб люди зосереджувалися на собі і в гордині проголошували: “Порівняйте мене з моїм сусідом! Подивіться, що у мене є! Подивіться, який я важливий!”

Світ легко дратується, втрачає інтерес і вимагає, любить похвалу натовпу, у той час як подолання світу веде до смирення, співпереживання, терпіння і співчуття тим, хто від нас відрізняється.

Безпека у слідуванні за пророками

Подолання світу завжди означатиме, що деякі з наших вірувань будуть висміяні світом. Спаситель сказав:

“Коли вас світ ненавидить, знайте, що Мене він зненавидів перше, як вас.

Коли б ви зо світу були, то своє світ любив би”19.

Президент Рассел М. Нельсон сказав сьогодні вранці: “Справжні учні Ісуса Христа готові виділятися, говорити і відрізнятися від людей світу”20.

Учень Христа не страждає, якщо на допис про його вірування, розміщений на сторінці у Facebook, не приходить 1000 відгуків “подобається” або навіть кілька дружніх “усміхайликів”.

Подолати світ—це менше перейматися нашим зв’язком з Інтернетом, і більше перейматися нашим божественним зв’язком з Богом.

Бог дає нам безпеку, якщо ми дослухаємося до настанов Його сучасних пророків та апостолів.

Зображення
Президент Монсон виступає

Президент Томас С. Монсон сказав: “Світ, … може бути … важким. … Якщо ми з вами ходимо в [храм], … у нас буде більше сил зносити будь-яке випробування і долати будь-яку спокусу. … Там ми оновлюємося і зміцнюємося”21.

Посилюючи спокуси, відволікання та викривлення, світ намагається обманути тих, хто колись були вірними, змушуючи нехтувати отриманим раніше багатим духовним досвідом, видаючи його за безглуздий обман.

Долати світ—це згадувати, навіть у розчаруванні, ті часи, коли ми відчували любов і світло Спасителя. Старійшина Ніл А. Максвелл пояснив один з цих спогадів так: “Я був благословенний, і я знав, що Богу відомо, що я був благословенний”22. Хоча ми можемо тимчасово почуватися забутими, ми не забуваємо.

Подолання світу не означає, що ми живемо усамітненим життям, захищені від несправедливості і труднощів смертного життя. Натомість воно відкриває нам ширше бачення віри, дозволяючи нам наближатися до Спасителя та Його обіцянь.

Хоча досконалість не досягається у цьому житті, подолання світу не дає згаснути надії, що одного дня ми будемо “стояти перед нашим Викупителем; і … побачимо Його обличчя з радістю”23 і почуємо Його голос: “Прийдіть, благословенні Мого Отця, посядьте Царство, уготоване вам”24.

Приклад старійшини Брюса Д. Портера

28 грудня минулого року завершилося земне життя нашого дорогого друга та улюбленого генерального авторитета, старійшини Брюса Д. Портера. Йому було 64 роки.

Я вперше зустрівся з Брюсом, коли ми були студентами в Університеті Бригама Янга. Він був одним з найкращих і найрозумніших. Після того, як він отримав докторський ступінь з політології в Гарвардському університеті, спеціалізуючись на росієзнавстві, його аналітика та літературна діяльність зробили його відомим, що могло похитнути його, та багатство і слава світу ніколи не затуманювали його бачення25. Він залишався вірним своєму Спасителю, Ісусу Христу, своїй вічній супутниці, Сьюзан; своїм дітям та онукам.

Зображення
Старійшина Портер і його молода сім’я

Брюс народився з вадами нирок. Йому зробили операцію, але з плином часу стан нирок продовжував погіршуватися.

Після того, як в 1995 р. Брюс був покликаний генеральним авторитетом, ми служили з нашими сім’ями у Франкфурті, Німеччина, де його робота була зосереджена на Росії та Східній Європі.

Життя старійшини Портера різко змінилося у 1997 році, коли виникла ниркова недостатність і його здоров’я почало погіршуватися. Сім’я Портерів повернулася до Солт-Лейк-Сіті.

Під час свого 22-річного служіння в якості сімдесятника, Брюс багато разів потрапляв до лікарні та переніс 10 операцій. У двох випадках лікарі казали Сьюзен, що Брюс не доживе до ранку, але він доживав.

Понад 12 років свого служіння в якості генерального авторитета Брюс був на гемодіалізі для очищення крові. Здебільшого протягом цього часу процедура діалізу проводилася 5 вечорів на тиждень і тривала по 4 години, щоб він міг служити у своєму покликанні вдень і приймати доручення брати участь у конференціях на вихідних. Коли після кількох благословень священства здоров’я Брюса не покращилося, він був здивований, але знав, Кому довіряв26.

У 2010 році йому зробили пересадку нирки від його сина Девіда. Цього разу його тіло не відторгло трансплантат. Це було диво, завдяки якому до нього повернулося здоров’я, що зрештою дозволило йому із Сьюзен повернутися до їхньої улюбленої Росії, до служіння в президентстві території.

Зображення
Старійшина і сестра Портер в Росії

26 грудня минулого року після боротьби з інфекціями, які не вдалося зупинити, знаходячись у лікарні в Солт-Лейк-Сіті, він попросив лікарів вийти з кімнати. Брюс сказав Сьюзен, “що він знає від Духа, що жодні зусилля лікарів не врятують його життя. Він знав, … що Небесний Батько забере його додому. Він був дуже спокійний”27.

28 грудня Брюс поїхав додому. Через кілька годин, в оточенні тих, кого він любив, він тихо повернувся до свого небесного дому.

Зображення
Портрет старійшини Брюса Д. Портера

Багато років тому Брюс Портер написав своїм дітям:

“Моє свідчення про реальність і любов Ісуса Христа було компасом у моєму житті. … Це чисте, палаюче свідчення Духа, що Він живий, що Він—мій Викупитель і Друг у всі важкі часи28.

“Наше завдання … пізнати [Спасителя] … і через віру в Нього подолати випробування та спокуси цього світу”29.

“Давайте будемо відданими і вірними, довіряючи Йому”30.

Брюс Дуглас Портер подолав світ.

Хай кожен з нас докладатиме трохи більше зусиль, щоб подолати світ, не пробачаючи тяжких провин, але ставлячись терпеливо до незначних помилок і падінь, охоче прискорюючись і щедро допомагаючи іншим. Якщо ви будете більше довіряти Спасителю, я обіцяю вам благословення більшого миру в цьому житті і більшої впевненості у вашій вічній долі, в ім’я Ісуса Христа, амінь.