2017
Як навчатися розумом і серцем?
April 2017


Як навчатися розумом і серцем?

Дізнайтеся, що можна робити, коли у вас виникають запитання.

Зображення
girl with heart

Що треба робити, коли у вас виникають запитання доктринального, історичного чи особистого характеру? Як знаходити відповіді? Господь обіцяє: “Я скажу тобі у твоєму розумі і у твоєму серці, через Святого Духа” (УЗ 8:2). Як використовувати свій розум і серце, щоб розпізнати натхнення? Ось кілька ідей.

Розум

Вивчати, молитися, слухати

Старійшина Роберт Д. Хейлз, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав, що коли ми приймаємо “важливі життєві рішення, … Небесний Батько хоче, щоб ми використали свою свободу вибору, оглянули ситуацію своїм розумом з точки зору євангельських принципів та представили рішення Йому в молитві” (“Святий Дух”, Ліягона, трав. 2016, с. 105).

Це стосується будь-якого питання. Під час вивчення щиро моліться про відповіді, які ви знаходите в процесі. Святий Дух пошле вам спонукання—чи то ідеї, слова у думках або інші особисті нагадування, щоб скерувати до майбутньої відповіді, яку вам потрібно знайти.

Використовуйте ресурси

Досліджуйте Писання, у тому числі Путівник по Писаннях та інші допоміжні матеріали для навчання. Ви можете також досліджувати інші ресурси СОД, такі як виступи на генеральних конференціях, євангельські теми на LDS.org, церковні журнали, проект “Папери Джозефа Сміта” та інше. (Див. с. 54, де знаходиться перелік допоміжних церковних ресурсів).

Поговоріть про це

Не бійтеся попросити про допомогу. Старійшина Рональд А. Разбанд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, заохочував таким чином: “Хочу дати вам завдання. … Вам потрібно подумати про якусь людину [яка допоможе знайти відповіді]—надійного друга, когось із батьків або обох батьків, дідуся або бабусю, вчителя, члена епископату [чи] порадника … —і вам потрібно, щоб на ваші запитання було дано відповідь” (Face to Face broadcast, Jan. 20, 2016). Спробуйте це зробити! Поговоріть з кимось, кому довіряєте, про свої запитання і знайдіть відповіді разом.

Серце

Вивчати, молитися, слухати

Це важливі кроки для розмірковування не лише розумом, але і серцем. Президент Дітер Ф. Ухтдорф, другий радник у Першому Президентстві, сказав: “Якщо ви хочете пізнати духовну істину, ви маєте використовувати правильне знаряддя. Ви не можете зрозуміти духовну істину, маючи знаряддя, що не може її виявити” (“Отримання свідчення щодо світла й істинності”, Ліягона, лист. 2014, с. 22). Святий Дух є тим знаряддям, за допомогою якого ми пізнаємо духовні речі. То ж коли ви молитеся і слухаєте Духа, з часом ви зможете знаходити відповіді.

Будьте терплячими

Президент Ухтдорф також пояснював: “Чим більше ми прихиляємо наші серця й розум до Бога, тим більше небесного світла просочується у наші душі. … Поступово все, що раніше здавалося розмитим, темним і віддаленим, стає для нас ясним, яскравим і знайомим” (“Отримання свідчення щодо світла й істинності”, с. 22). Пошуки відповідей можуть бути довгими. Але якщо ви маєте бажання слухати відповіді, навіть якщо це потребуватиме часу, ви знайдете їх.

Докладайте зусиль, щоб розпізнавати спонукання

Чим більше ви розпізнаєте спонукань і маєте бажання діяти, коли Дух шепоче до серця, тим легше вам буде розпізнавати подальші спонукання у майбутньому. Ви можете відчувати, що “це правильно” або мати “заціпеніння думки”, якщо це неправильно (див. УЗ 9:8–9). Ви можете також відчути легке нагадування, відчуття спокою або інше почуття, характерне для вас. Господь знає вас, і Він знає, як ви зрозумієте Духа. Він надасть вам сповнене любові скерування, яке призначається лише вам. Тож продовжуйте дослухатися і докладайте зусиль.