2017
Як я можу знати, що Бог слухає мої молитви?
April 2017


Запитання і відповіді

“Як я можу знати, що Бог слухає мої молитви?”

Молитва—це величне благословення, і нам було обіцяно, що Небесний Батько завжди слухає нас, однак часто буває так, що необхідно докласти зусиль, аби зрозуміти Його відповіді1.

Подумайте про це: Бог або чує нас, або не чує. Якщо Він нас не чує, тоді, звичайно ж, немає сенсу молитися. Але якщо Він чує (а Він таки чує!), нам треба зрозуміти, як по-справжньому з Ним спілкуватися в молитві, розуміти відповіді та з вірою рухатися вперед.

Коли нам здається, що Він не слухає, можливо, нам треба приділити увагу духовному зростанню. Ви можете поставити собі кілька запитань: чи я чистий/та? Чи гідні мої наміри? Чи готовий/ва я виконувати те, що Він просить?2 Якщо ви відповідаєте на кожне з цих запитань ствердно, тоді можете не сумніватися, що “Господь Бог твій … дасть тобі відповідь на твої молитви” (УЗ 112:10). Пам’ятайте, що іноді відповіді приходять непомітно або неочікувано.

Якщо ваша відповідь на одне з тих запитань була “ні”, то ніколи не пізно! Зробіть необхідні зміни у своєму житті, аби ви могли мати Духа. Будьте готові діяти відповідно до отриманих спонукань.

І не забувайте, що кожен отримує відповідь по-різному. Моліться, аби Святий Дух навчав вас, як ви можете зрозуміти відповіді. Спочатку може бути нелегко їх розпізнавати, але це так, як і з будь-якою навичкою: тренування веде до досконалості. Майте віру й довіряйте, що Небесний Батько завжди слухає.

Прислухайтеся до Духа

Намагайтеся прислухатися до Святого Духа. Люди чують Святого Духа по-різному, тож, може, ви хочете почути тихий спокійний голос, у той час як спонукання може надходити у вигляді почуття. Я знаю, що Святий Дух скаже вам все, що необхідно знати—вам треба лише слухати.

Еліз Г., 13 років, Альберта, Канада

Досліджуйте

Одного разу я роздумував, чи Бог чує мої молитви, а потім я відчув відповідь у своєму серці. Коли я чув, як хтось свідчив про молитву, то відчував Святого Духа. Ще можу порадити таке: запитайте своїх батьків, єпископа або інших членів свого приходу. Ви можете навіть молитися про допомогу стосовно цього питання!

Джошуа С., 13 років, шт. Орегон, США

Пам’ятайте, хто ви є

Я знаю, що Бог чує нас, тому що молитва приносить у моє серце спокій, полегшення і любов. Я бачу, що Він звільняє мене від багатьох небезпек кожного дня та захищає мою сім’ю, і я відчуваю, що Він мене любить. Перед тим як іти в школу, я завжди проговорюю тему Товариства молодих жінок; це допомагає мені пам’ятати, що я дочка Небесного Батька, Який любить мене.

Ніколь М., 19 років, Ліма, Перу

Молитва дитини

Я знаю, що Небесний Батько чує мої молитви завдяки цим словам пісні Початкового товариства “Молитва дитини” (Збірник дитячих пісень, с. 6): “Батьку, чи справді Ти в височині чуєш молитву й відповідь даєш мені? Кажуть, далеко десь небеса, та я відчуваю—поруч їх краса”. Коли я згадую ту пісню, то знаю, що Він чує, бо я відчуваю Дух і Його безмежну любов до мене. Згадка про те, що Він мене любить, приносить втішення, і я знаю, що Він чує мої молитви.

Елейн Б., 16 років, шт. Північна Кароліна, США

Довіртеся Йому

Небесний Батько завжди слухає наші молитви, але іноді здається, що Він не відповідає на наші молитви, бо Він не відповідає нам у такий спосіб або час, як би ми того хотіли. Нам треба мати бажання підкорити свою волю Його волі й мати віру, що Він знає, що для нас є найкращим. Небесний Батько любить нас і завжди буде намагатися допомагати у навчанні та зростанні, даючи відповіді на наші молитви.

Мосія М., 17 років, шт. Юта, США

Щиро моліться

Після молитви ви можете прислухатися до своїх відчуттів та намірів, що виникають у серці. Якесь із них і може бути відповіддю на вашу молитву. Коли ми молимося зі справжнім наміром і щирим серцем, Небесний Батько відповідає згідно з вірою, яку ми в Нього маємо. Він не відповідає лише для того, щоб задовольнити нашу допитливість.

Жан-Клод Н., 16 років, Центральне Касаї, Демократична Республіка Конго

Просіть і ви отримаєте

Писання нас навчають, що Бог завжди буде чути наші молитви й відповідатиме на них, якщо ми звертаємося до Нього з вірою і справжнім наміром. Серцем ми відчуємо підтвердження, що Він дійсно нас чує, ми сповнимося миром і спокоєм. Ми також можемо відчувати, що все буде добре, якщо ми виконуємо волю Батька. Якщо ми сумніваємося, що Він чує нас, нам слід шукати проводу в Писаннях, а потім запитати, чи ті відчуття є істинними.

Констанца Л., 20 років, Біо-Біо, Чилі

Відповіді в церкві

Одного разу в мене були великі сумніви: іти чи не йти на побачення з нечленом Церкви. Однієї неділі під час причасних зборів одна сестра виступала на тему, яка, як здавалося, безпосередньо стосувалася мене. У ту ж мить я отримала запевнення, що Господь відповів на мою молитву. Раніше я не знала, що ж робити, а потім мене втішив Святий Дух, Який наповнив серце радістю і сміливістю. Бог відповідає нам через відчуття, думки, Писання і навіть промовців у церкві!

Карен В., 19 років, Мінас Гераїс, Бразилія