2017
Як розуміти ваше патріарше благословення
April 2017


Як розуміти ваше патріарше благословення

Автори живуть у шт. Іллінойс, США і шт. Нью-Йорк, США відповідно.

Зрозумівши складові вашого благословення, ви зможете знайти скерування для життя.

Зображення
man with a map in a maze

Man in maze © Digital Vision Vections/Getty Images

У житті багато невизначених доріг: Куди піти вчитися? Що вивчати? Чи маю я служити на місії? З ким укласти шлюб? Якби вам дали підготовлену саме для вас карту, яка допомогла б у прийнятті життєвих рішень, чи дотримувалися б ви її?

Небесний Батько та Ісус Христос дали нам цю карту—патріарше благословення,—щоб ми мали напрямок у житті. Хоча у нас є дар свободи волі у прийнятті рішень за своїми бажаннями, патріарші благословення можуть проливати світло на те, які шляхи приведуть до найбільшого щастя.

Але недостатньо просто мати карту. Ми повинні вивчати, розуміти й застосовувати інформацію, що міститься в карті. Подібним чином, коли ви починаєте розуміти мову, що застосовується у вашому патріаршому благословенні—вашому особистому путівнику по життю—ви зможете зрозуміти, ким ви є в очах Бога і ким можете стати.

Дізнайтеся про свій родовід

Перше і найголовніше—ваше патріарше благословення проголошує ваш родовід, тобто конкретне коліно з дванадцятьох колін Якова (який потім став називатися Ізраїлем), до якого ви належите. Хоча не всі ми є буквальними нащадками Якова, Писання навчають нас, що члени Церкви усиновлюються до дому Ізраїля: “Бо всі, хто сприймає цю євангелію, будуть названі твоїм іменем, і будуть вважатися твоїм сіменем, і воскреснуть, і благословлятимуть тебе як свого батька” (Aвраам 2:10).

Шелія Шроппель з Юти, США, каже: “Знання про те, що я з дому Якова, допомагає мені зрозуміти мету цього життя і чому я отримала певні покликання у Церкві”.

Ваше патріарше благословення також може описувати якісь благословення, що стосуються вашого коліна. Наприклад, багато членів Церкви належить до коліна Єфрема, коліна, яке має унікальну відповідальність поширювати послання відновленої євангелії по всьому світу (див. Повторення закону 33:13–17; УЗ 133:26–34).

Знайдіть особисту пораду

Якщо мандрівник уміє користуватися картою, вона не дасть йому заблукати. Подібним чином під час цієї земної мандрівки ваше патріарше благословення може містити пораду й скерування для вашого життя. Ваше патріарше благословення не просто вказує, що робити, але може запропонувати призначені спеціально для вас духовні поради стосовно шляхів, які—якщо іти ними з вірою—допоможуть вам дізнатися, чи узгоджується ваше життя з волею Небесного Батька. Вивчаючи своє патріарше благословення і намагаючись жити так, щоб відчувати поруч Дух Господа, ви можете мати безпеку, радість і скерування.

Габріель Паредес з Ліми, Перу, розповідає: “Деякі з порад, які містилися в моєму благословенні, я зміг повністю застосувати у своїй сім’ї лише після запечатування з дружиною.

Нещодавно ми розмірковували над тим, що можемо робити, аби зміцнювати й розбудовувати нашу молоду сім’ю. Ми знайшли відповідь на своє запитання у моєму патріаршому благословенні. У ньому міститься порада для мене: поставити на перше місце повагу, толерантність і любов у моїй сім’ї, оскільки це є основними підвалинами євангелії Ісуса Христа.

Коли ми на цьому зосередилися, то разом з дружиною змогли подолати проблеми. Ми все ще іноді маємо сімейні труднощі, але ми щасливі. У мене таке враження, ніби Господь нагадав мені, як я можу мати таку сім’ю, яку Він пообіцяв. Я знаю, що Господь промовляє через патріарші благословення і що поради, вміщені в них, слід застосовувати в житті”.

Прислухайтеся до настанов

Карта не обов’язково вказує на всі небезпеки, що є на шляху, але, на щастя, патріарші благословення часто містять застереження, які оберігають нас на шляху. Деякі з цих настанов допомагають нам захищати себе від впливу Сатани; інші можуть дати розуміння, як ми можемо подолати тілесну людину, що живе в нас.

Для Кетлін Карр з Юти деякі настанови у її патріаршому благословенні не були відразу ж зрозумілими, але коли вона пізніше вивчала своє благословення, у неї з’явилися нові думки.

“Коли я отримала своє патріарше благословення, у ньому було застереження стосовно людей, які будуть намагатися похитнути мене в істині приємними розмовами. Я не дуже над цим замислювалася; я була твердо переконана в доктрині, якій мене навчали.

Однак наступного року мені довелося стикнутися з ідеями та філософіями, які, як здавалося з першого погляду, основуються на чесності й любові, але насправді такими не були. Ці послання, здавалося, линули звідусіль: з медіа, зі школи, навіть від близьких друзів. І хоча я знала, що ці філософії суперечили Божому планові, я впіймала себе на тому, що хочу підтримувати і ці мирські ідеї, і Церкву. Я невдовзі зрозуміла, що “ніхто двом панам служити не може”, (Maтвій 6:24) і що мені не слід покладатися на людську мудрість. Небесний Батько розвіяв мої сумніви за допомогою Писань і сповнив миром мої розум та серце. Завдяки цьому моє свідчення зміцнилося, і я стала з більшим переконанням захищати те, що, як знаю, є істиною”.

Розвивайте дари і таланти

У вашому патріаршому благословенні також можуть згадуватися духовні дари і таланти, якими Господь наділив вас для розбудови Його царства. Якщо у вашому благословенні згадується про талант, який ви в собі ще не помітили, це може бути через те, що ви ще не змогли розкрити або розвинути його. Старанно шукайте, і з Господньою допомогою ви зможете розвиватися, аби розвинути цей талант і багато інших.

Розвиток талантів допомагає вам зрозуміти, який унікальний вклад ви можете зробити в Господню роботу. Джоанна Блеквелл з Каліфорнії, США, розмірковує про дари і таланти у своєму благословенні, коли відчуває спокусу порівнювати себе з іншими: “Коли я проглядаю слова свого патріаршого благословення, то отримую нагадування, що Господь мене благословив дарами, які необхідні особисто мені для подолання випробувань і для участі в прискоренні Господньої роботи.

Моє благословення розповідає про мою здатність любити, прощати і мати сміливість спілкуватися з людьми навколо себе. Коли я застосовувала ці дари, Господь благословляв мене більшим бажанням зустрічатися і спілкуватися з новими людьми і культурами. Завдяки цьому моє свідчення про те, що всі ми діти Небесного Батька, зросло, і я змогла служити іншим людям, оскільки кожен з нас намагається ставати більш подібним до Христа”.

Зображення
points on the map

Шукайте обіцяні благословення

І останнє, наші патріарші благословення розкривають обіцяні нам Небесним Батьком благословення, якщо ми залишаємося вірними Йому. Немає ніякої гарантії щодо того, коли ці обіцяння буде виповнено, але ми можемо знати, що якщо ми слухняно будемо жити за євангелією, їх буде здійснено, чи то у цьому житті, чи в наступному.

Серхіо Гутьєррес з Невади, США, покладається на обіцяння, що міститься в патріаршому благословенні, коли відчуває занепокоєння стосовно майбутньої кар’єри: “Іноді я стурбований, бо не знаю, що буде в майбутньому, але в моєму патріаршому благословенні є обіцяння, яке завжди заспокоює мій розум. Це обіцяння допомагає мені знати, що оскільки я старанно працюю і залишаюся вірним, я матиму необхідні ресурси, щоб піклуватися про сім’ю і розбудовувати Церкву. Я ще не знаю точно, яку професію я хочу обрати, але наявність цього обіцяння дає мені віру та впевненість”.

Якщо ви колись намагалися зрозуміти волю Небесного Батька стосовно вас, то ви не самотні. Господь розумів, що перед вами лежатиме багато різних шляхів, якими ви зможете іти по життю, тож Він надав вам особисту карту, аби узгоджувати своє життя з Його євангелією. Патріарші благословення не можуть приймати рішення замість нас, але вони можуть скеровувати нас до отримання особистого одкровення. У патріарших благословеннях нам показано, як ми вписуємося в Господній план збирання Ізраїлю за допомогою знання про своє коліно; ми отримуємо особисту пораду, настанови й обіцяння; і ми отримуємо знання про унікальні дари і таланти, якими нас наділив Небесний Батько, аби ми служили Йому. Оскільки ви будете намагатися жити відповідно до всіх цих складових вашого особистого патріаршого благословення, ви можете знати, що ваші рішення співпадають з Господньою волею стосовно вашого життя.